www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή


Υλικά

  • Μισό κιλό ζάχαρη
  • Μισό κιλό βούτυρο
  • 5 αυγά
  • 3 γιαούρτια πρόβεια
  • Μία βανίλια
  • Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
  • 800 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
  • Αμύγδαλα φιλέ ή σαντιγί για το γαρνίρισμα
  • Για το σιρόπι:
    • 1 κιλό και ένα ποτήρι ζάχαρη
    • 4 ποτήρια νερό
    • Μία βανίλια
  • (Αν θέλουμε πιο ελαφριά γεύση, φτιάχνουμε το σιρόπι με 1 κιλό ζάχαρη και 4 ποτήρια νερό.)



Προετοιμασία

Σιρόπι: Ετοιμάζουμε το σιρόπι αρκετά πιο νωρίς, ίσως και από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε, όταν θα το χρειαστούμε, να είναι εντελώς κρύο. Δε χρειάζεται να το βράσουμε πολλή ώρα, μια βράση αρκεί, γιατί δε το θέλουμε να είναι πυκνό.

Ετοιμασία

  1. Χτυπούμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε γάλακτος γίνεται ακόμα ωραιότερη) μέχρι να αφρατέψουν καλά.
  2. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά (δεν είναι απαραίτητο να χωρίσουμε κρόκους από ασπράδια) και μετά λίγα-λίγα τα γιαουρτάκια με την πέτσα τους.
  3. Συνεχίζουμε με τα μυρωδικά και τέλος, χαμηλώνοντας την ταχύτητα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ.
  4. Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο 40, ή ανάλογο παραλληλόγραμμο, και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (εγώ χρησιμοποιώ προθερμασμένο, 180° C, στις αντιστάσεις) για περίπου 45 λεπτά μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.
  5. Ενδεικτικό ότι είναι έτοιμη είναι το να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού και να "μπάσει" λίγο, να αφήσει δηλαδή γύρω γύρω 2-3 χιλιοστά κενό.
  6. Μπορούμε να δοκιμάσουμε αν είναι ψημένη και βυθίζοντας μέσα μία στεγνή λεπίδα, όπως ακριβώς κάνουμε με το κέικ.
  7. Αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, καυτή ακόμα, την περιχύνουμε με το σιρόπι, εντελώς κρύο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μπόλικα καβουρδισμένα αμυγδαλάκια εφιλέ και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως προτού την κόψουμε σε ρόμβους ή τετράγωνα κομμάτια.
Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Εναλλακτικά διακοσμούμε την επιφάνειά της με άγλυκη σαντιγί.

Τη συνταγή συνιστά: η Νατάσα

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (4)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.