|
Μπίτερ ονομάζουμε μια κατηγορία ποτών που παράγονται με την προσθήκη σε αλκοόλ διάφορων φυσικών συστατικών (κυρίως πικρών : Bitter=πικρό στα Γερμανικά) που δίνουν και τη χαρακτηριστική γεύση τού καθενός ποτού τής κατηγορίας. Τα συνηθέστερα είναι: κανέλα, αψέντι, δυόσμος, θυμάρι, αγγινάρα, μέντα, άνισος κ.α. Οι συνταγές τών μπίτερ είναι όλες μυστικές. Θεωπούνται χωνευτικά αλλά και ορεκτικά (κατάλληλα λοιπόν για απεριτίφ) πολλά είναι τονωτικά και συμμετέχουν σε πολλά κοκτέιλς.
Γνωστά Μπίτερ
Angostura
Bitter που περιέχει εκχύλισμα από το φλοιό δύο δέντρων τής Νοτίου Αμερικής: τής Galipea officinalis και τής Cusparia trifoliata. Angostura στα Ισπανικά σημαίνει "στενό πέρασμα" και το ποτό οφείλει το όνομά του στο οτι τα δέντρα αυτά φύονται κυρίως σε ένα σημείο του ποταμού Ορενόκου όπου αυτός στενεύει. Έχει έντονο χαρακτηριστικό άρωμα, είναι πικρή στη γεύση. Είναι τονωτική και έχει αντιπυρετική δράση. Χρησιμοποιείται σαν αρωματικός παράγοντας σε πολλά cocktails.
Orange Bitter
Αρωματίζει κοκτείλς σε σταγόνες.
Underberg
Πολύ πικρό. Χωνευτικό. Παράγεται στη Γερμανία.
Fernet Bianca
Χωνευτικό. Παράγεται στην Ιταλία.
Campari Bitter
Πίνεται κυρίως σαν Απεριτίφ. Σερβίρεται με σόδα και πάγο και γαρνίρεται με πορτοκάλι ή λεμόνι (Πολλοί θεωρούν οτι το λεμόνι είναι... βιασμός τού Campari).
Jaegermaister
Στα Γερμανικά σημαίνει: Ο αρχηγός τών κυνηγών. Αγνωστη συνταγή από 59 διαφορετικά βότανα.
Στοιχεία για το κείμενο αντλήσαμε από εγκυκλοπαίδειες, διάφορες πηγές στο
Internet, το εγχειρίδιο της International Bartenders Association και το βιβλίο τού Δημήτρη Κεσμίρη "Επάγγελμα Μπάρμαν"
|
|
|