|
Λικέρ λέγονται τα γλυκά αλκοολούχα ποτά με έντονο άρωμα από φρούτα, άνθη, φύλλα ή άλλον αρωματικό παράγοντα. Περιέχουν καθαρή αλκοόλη (αραιωμένη) ή κάποιο από τα γνωστά αποστάγματα, ζάχαρη ή σιρόπι ζάχαρης. Λόγω τού ότι περιέχουν ζάχαρη δεν είναι κατάλληλα για απεριτίφ. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τών λικέρς έπαοξαν οι Δυτικοί μοναχοί που πειραματίζονταν με σκοπό να παρασκευάσουν ιαματικά ποτά. Συμμετέχουν στη σύνθεση πολλών κοκτέιλς. Ανάλογα με τον τρόπο ενσωμάτωσης τού αρωματικού παράγοντα χωρίζονται σε λικέρ εκχύλισης και λικέρ απόσταξης. Κατά την πρώτη μέθοδο οι αρωματικοί παράγοντες παραμένουν για πολύ καιρό εμβαπτισμένοι μέσα στο αλκοολικό μίγμα ώστε να αφήσουν σιγά σιγά να διαρρεύσει ο χαρακτήρας τους ενώ κατά τη δεύτερη το μίγμα αλκοόλ-αρωματικού παράγοντα αποστάζεται εκ νέου. Γίνεται και συνδυασμός τών δύο μεθόδων, δηλαδή πρώτα εκχύλιση και μετά απόσταξη.
Ανάλογα με τους αρωματικούς παράγοντες τα λικέρ διασκρίνονται σε:
Φυσικά λικέρ
Ηγεμονεύει το άρωμα ενός αναγνωρίσιμου αρωματικού παράγοντα π.χ. λικέρ πορτοκάλι.
Λικέρ φαντασία
Συμμετέχουν τόσοι αρωματικοί παράγοντες ώστε κανένας από αυτούς δεν ηγεμονεύει με το χαρακτήρα του στο ποτό.
Κρέμες
Περιέχουν κρέμα γάλακτος ή καφέ ή κακάο (ή όλα αυτά μαζί). Περιέχουν συνήθως περισσότερη ζάχαρη και λιγότερο αλκοόλ.
Διάφορα λικέρ
Amaretto
Από οινόπνευμα και πικραμύγδαλα. Παράγεται στην Ιταλία.
Advocaat
Μπράντυ, ζάχαρη και κρόκος αυγού. Παράγεται στην Ολλανδία.
Apple Gin
Παράγεται στη Σκωτία από τζίν και μήλα.
Baileys
Ουίσκυ, κρέμα γάλακτος, κακάο. Παράγεται στην Ιρλανδία.
Benedictine
Οι εναπομένοντες βενεδικτίνοι μοναχοί πού το παράγουν κρατούν μυστική τη συνταγή του.
Blackberry
Παράγεται στην Αγγλία από μπάντυ, μέλι και βατόμουρα.
Chartreuse
Παράγεται στην Ανατολική Γαλλία, στα βουνά Chartreuse, στην περιοχή τών Προάλπεων. Αρωματικός παράγοντας είναι κάποια βότανα τών δασών τής οροσειράς. Τη συνταγή την κρατούν μυστική οι μοναχοί τής μονής Saint Pierre de Chartreuse.
Cherry Heering
Από κεράσι. Παράγεται στη Δανία
Cointreau
Από φλούδες πορτοκαλιού. Παράγεται στις Αντίλλες.
Creme de Cassis
Παράγεται στη Γαλλία από φραγκοστάφυλα.
Creme de Frambois
Παράγεται στη Γαλλία από βατόμουρα.
Curacao
Από ένα είδος πικρού πορτοκαλιού τού ομώνυμου νησιού τών Αντιλλών. Οι Ολλανδοί άποικοι τού νησιού το έμαθαν από τούς ιθαγενείς και το τυποποίησαν. Λέγεται οτι θεώρησαν πως στο ποτό αυτό οφείλονταν ο ερωτισμός τών γυναικών τού νησιού. Διατίθεται σαν:
- Orange Curacao
- Triple sec Curacao
- Blue Curacao
Drambuie
Σκωτσέζικο ουίσκυ και μέλι. Λέγεται πως τη συνταγή κατείχε ο τελευταίος τών Stuart. ο οποίος, όταν απέτυχε να κατακτήσει τον Αγγλικό θρόνο κατέφυγε στο σκωτσέζικο νησί Sky. Εκεί τον έκρυψε η οικογένεια Mc Khinon στην οποία έδωσε για αντάλλαγμα τη συνταγή. Οι Μακ Κίνον παράγουν το Drambuie μέχρι σήμερα.
Galliano
Από διάφορα αρωματικά βότανα. Παράγεται στην Ιταλία.
Glayva
Ουίσκυ και μέλι. Παράγεται στην Σκωτία.
Grand Marnier
Κονιάκ και πορτοκάλια. Παράγεται στη Γαλλία.
Irish Mist
Ιρλανδέζικο ουίσκυ και μέλι. Παράγεται στην Ιρλανδία.
Irish cream
Ιρλανδέζικο ουίσκυ και μέλι. Παράγεται στην Ιρλανδία.
Kahlua
Μπράντυ, καφές και κακάο. Παράγεται στο Μεξικό.
Kummel
Γερμανικό, με βάση το αγριοκύμινο.
Maraschino
Από αγριοκέρασα. Παράγεται στην Ιταλία.
Parfait Amour
Μπράντυ και αρωματικά άνθη, κυρίως λεβάντα. Παράγεται στην Ολλανδία. Κάποτε σερβίρονταν σε καμπαρέ και μπορντέλα λόγω τής αφροδισιακής του δράσης.
Pernod
Γαλικό λικέρ με κύριο αρωματικό συστατικό τον γλυκάνισο. Ο μύθος που το ακολουθεί (που, ευτυχώς, είναι απλώς μύθος) λέει ότι υπερβολική κατανάλωση οδηγεί στην τρέλα.
Southern Comfort
Ουίσκυ, μέλι, ροδάκινα. Παράγεται στις ΗΠΑ.
Sambuca
Διάφορα αρωματικά βότανα και γλυκάνισος. Παράγεται στην Ιταλία.
Tia Maria
Ρούμι και καφές. Παράγεται στην Τζαμάικα.
Triple Sec
Triple sec λέγονται τα λικέρ με μόνο άρωμα το πορτοκάλι. Με την έννοια αυτή το Curacao, το Grand Marnier και το Cointreau είναι triple secs.
Εχει επικρατήσει όμως λέγοντας triple sec να εννοούμε το De Kuyper Triple Sec.
"Tριπλ σεκ" στην περίπτωση αυτή δεν σημαίνει "τρείς φορές ξηρό" (αφού είναι λικέρ είναι εξ ορισμού γλυκό) αλλά τριπλής απόσταξης.
Στοιχεία για το κείμενο αντλήσαμε από εγκυκλοπαίδειες, διάφορες πηγές στο
Internet, το εγχειρίδιο της International Bartenders Association και το βιβλίο τού Δημήτρη Κεσμίρη "Επάγγελμα Μπάρμαν"
|
|
|