www.thirsty.gr

Ταχεία αναζήτηση
Κρασί Μπίρα Αποστάγματα Λικέρ Μπίτερς Cocktails | Κουζίνα
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ


Μοσχοκάρυδο

Κοκτέιλς με βάση:


Κοκτέιλς που περιέχουν:

Απεριτίφ κόκτέιλς:
Σφηνάκια:
Ποτά - λικέρ
Ατριφτο μοσχοκάρυδο

Μπαχαρικό που προέρχεται από τα σπέρματα τού δέντρου Myristica fragans που φύεται στα νησιά Μολούκας (Νησιά τών Μπαχαρικών) τής Ινδονησίας. Εχει χαρακτηριστικό άρωμα και υπόγλυκη γεύση. Εκτός από τη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική και τα κόκτέιλς χρησιμοποιείται ακόμα για τον αρωματισμό των ρούχων. Μια πηγή αναφέρει πως οι Ρωμαίοι το έκαιγαν σαν θυμίαμα. Από πού όμως ήξεραν οι Ρωμαίοι τα νησιά τής Ινδονησίας; Μάλλον πρόκειται για άλλο φυτό που σταδιοδρόμησε με το ίδιο όνομα.

Αξίζει να αναφέρουμε, για την Ιστορία, πως το μοσχοκάρυδο ήταν ένα από τα ατού του Ολλανδικού μονοπωλίου στις Ανατολικές Ινδίες. Με μύρια όσα τεχνάσματα (τεχνητή έλλειψη κλπ) κρατούσαν την τιμή του στα ύψη ενώ οι Αγγλοι και Γάλλοι ανταγωνιστές τους προσπαθούσαν να αποκτήσουν δικές τους φυτείες. Γι αυτό και οι Ολλανδοί "σκότωναν" τα σπέρματα βουτώντας τα σε ασβέστη, ώστε να χρησιμοποιούνται μεν σαν μπαχαρικά αλλά να μη βλαστάνουν!

Σήμερα, ευτυχώς, αυτά όλα έχουν περάσει και μπορούμε να γαρνίρουμε τα κοκτέιλ μας χωρίς να ξοδεύουμε περιουσίες...




Στοιχεία για το κείμενο αντλήσαμε από εγκυκλοπαίδειες, διάφορες πηγές στο Internet, το εγχειρίδιο της International Bartenders Association και το βιβλίο τού Δημήτρη Κεσμίρη "Επάγγελμα Μπάρμαν"
 
Κοκτέιλς με μοσχοκάρυδο



Σχολιάστε το

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.