www.thirsty.gr

Ταχεία αναζήτηση
Κρασί Μπίρα Αποστάγματα Λικέρ Μπίτερς Cocktails | Κουζίνα
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ


Brandy

Κοκτέιλς με βάση:


Κοκτέιλς που περιέχουν:

Απεριτίφ κόκτέιλς:
Σφηνάκια:
Ποτά - λικέρ

Αν και έχει επικρατήσει μπράντυ να σημαίναι το κονιάκ πού δεν παράγεται στην περιοχή Cognac (δεν μπορεί λοιπόν να φέρει τον τίτλο αυτόν που είναι τίτλος περιοχής προέλευσης), η έννοια τού μπράντυ είναι πολύ ευρύτερη. Περιλαμβάνει τα αποστάγματα οίνου αλλά και πολτού φρούτων που έχει υποστεί ζύμωση. Αν το φρούτο δεν προσδιορίζεται στην ονομασία τότε εξ ορισμού είναι το σταφύλι. (Το κονιάκ λοιπόν είναι ένα μπράντυ).

Το όνομά του το οφείλει στο Ολλάνδικό Brandewijn. Κατά μία εκδοχή αυτό αποδίδεται ως "καμμένο κρασί", δηλ. κρασί πού πέρασε από τη φωτιά για απόσταξη. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή αποδίδεται ως "κρασί που καίει". Τον 17ο αιώνα οι ναυτικοί στα Ολλανδικά λιμάνια αγόραζαν λευκό κρασί κακής ποιότητας το οποίο, για να μήν ξυνίσει γρήγορα το "τόνωναν" με σκληρά αποστάγματα οίνου. Εκτός από τη συντήρηση η απόσταξη φάνηκε βολική γιατί μείωνε τον μεταφερόμενο όγκο για ίδιο ισοδύναμο αλκοολικής ισχύος. Με τον καιρό το μίγμα αυτό άρεσε, έγινε τής μόδας και το πουλούσαν οι καντίνες και τα παντοπωλεία. Οι Αγγλοι ναυτικοί το ονόμαζαν Brand Wine. Η παραγωγή εξαπλώθηκε νοτιότερα πέρασε στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα και επικεντρώθηκε στην περιοχή του Cognac. Πολύ αργότερα το μπράντυ τής περιοχής αυτής κατωχύρωσε την ονομασία κονιάκ σαν ονομ. τόπου προέλευσης.

Το brandy -όπως και το κονιάκ- παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια για 4 τουλάχιστον χρόνια. Ανώτερης ποιότητας μπράντυ παλαιώνονται μέχρι και για 40 χρόνια! (συνήθως 10 με 12). Πολλά μπράντυ ακολουθούν τη βαθμολογία αστέρων τού κονιάκ. Πολλά μπράντυ είναι προϊόντα προσεκτικής μίξης άλλων μπράντυ επιμέρους περιοχών. Το μπράντυ χρησιμοποιείται στα κοκτέιλς σαν βάση ή σαν αρωματικός παράγοντας. Σερβίρεται σε ποτήρι ballon που, με τη θερμοκρασία τής παλάμης, βοηθά το απόσταγμα να δείξει το άρωμά του. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Armagnac

Το Αρμανιάκ είναι ένα μπράντυ εφάμιλλο κατά πολλούς με το κονιάκ. Πρόκειται επίσης για κατωχυρωμένη ονομασία προέλευσης. Παράγεται στην περιοχή Geres τών Πυρηναίων από αμπέλια τής ποικιλίας Folle Blanche. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια τουλάχιστον για 15 χρόνια. Τα καλής ποιότητας Αρμανιάκ είναι 30 ετών και παλαιότερα.

Μπράντυ με άρωμα φρούτων

Υπάρχουν και μπράντ με άρωμα φρούτων όπως το apricot brandy (βερύκοκκο), cherry brandy (κεράσι) κ.α.




Στοιχεία για το κείμενο αντλήσαμε από εγκυκλοπαίδειες, διάφορες πηγές στο Internet, το εγχειρίδιο της International Bartenders Association και το βιβλίο τού Δημήτρη Κεσμίρη "Επάγγελμα Μπάρμαν"
 
Κοκτέιλς με μπράντυ



Σχολιάστε το

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.