|
Παράγεται στο ομώνυμο νησί τής Πορτογαλίας. Χρησιμοποιούνται ποικιλίες άσπρων σταφυλιών που μεταφυτεύτηκαν στο νησί από την Κύπρο και την Κρήτη τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Είναι πολύ αρωματικό κρασί με πολύ ιδιαίτερο και έντονο χαρακτήρα. Απο το κρασί αυτό φτάχνεται και η γνωστή σάλτσα sauce madera που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Παλαιώνεται με τη μέθοδο solera, μόνο που φροντίζουμε να γίνεται πολύ αραιά η λήψη και εμφιάλωση γιατί απαιτείται μακρός χρόνος παλαίωσης. Τουλάχιστον τρία χρόνια αν και ένα καλό Μαδέρα είναι τουλάχιστον 15 ετών. (Υπενθυμίζουμε λόγω τής ιδιαιτερότητας τής μεθόδου Solera δεν είναι δυνατός ο ακριβός προσδιορισμός τού χρόνου παλαίωσης). Περιέχει περίπου 19 αλκκολ. βαθμούς.
Τύποι Μαδέρας
- Verdehlo
Ξηρό. Κατάλληλο για απεριτίφ
- Sercial
Ξηρό. Κατάλληλο για απεριτίφ
- Boal
Γλυκύτερο. Επιδόρπιο κρασί
- Malmsey
Γλυκύτερο. Επιδόρπιο κρασί
Στοιχεία για το κείμενο αντλήσαμε από εγκυκλοπαίδειες, διάφορες πηγές στο
Internet, το εγχειρίδιο της International Bartenders Association και το βιβλίο τού Δημήτρη Κεσμίρη "Επάγγελμα Μπάρμαν"
|
|
|