|
To σέρυ παράγεται στην Ανδαλουσία, στην περιοχή τής Χέρεθ ντε λα Φροντέρα, ανάμεσα στούς ποταμούς Γουαδαλκιβίρ και Γουαδαλέτε. Είναι μείγμα από κρασιά διαφόρων εσοδειών που προέρχονται από διάφορες ποικιλίες άσπρων σταφυλιών. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος παλαίωσής του, η περίφημη μέθοδος Solera.
Παλαίωση με τη μέθοδο Solera
Τα βαρέλια τοποθετούνται σε υπόγεια σε τρείς - τέσσερεις σειρές, η μία πάνω από την άλλη, ώστε η επάνω σειρά να έχει το νεότερο κρασί και η κάτω το παλαιότερο. Από την κατώτερη σειρά λαμβάνεται κρασί για εμφιάλωση, ποτέ όμως περισσότερο από το 1/3 τού περιεχομένου τού βαρελιού. Οσο αφαιρείται συμπληρώνεται από το βαρέλι τής αμέσως πιο πάνω σειράς, που με τη σειρά του συμπληρώνεται με αυτό τής πιό πάνω κ.ο.κ
Τύποι σέρυ
Manzanilla
Ξηρό, κατάλληλο για απεριτίφ.
Fino
Ξηρό, με "άγουρη" φρουτώδη γεύση. Κατάλληλο για απεριτίφ.
Oloroso
Επιδόρπιο κρασί.
Cream
Πολύ παλιό και γλυκό, σχετικά παχύρευστο. Επιδόρπιο κρασί. Μπορεί ακόμη να συνοδεύσει γλυκά, όπως πολλά λικέρ.
Το σέρυ σερβίρεται σε ειδικό ποτήρι (τουλίπα) όπως και το πόρτο.
Στοιχεία για το κείμενο αντλήσαμε από εγκυκλοπαίδειες, διάφορες πηγές στο
Internet, το εγχειρίδιο της International Bartenders Association και το βιβλίο τού Δημήτρη Κεσμίρη "Επάγγελμα Μπάρμαν"
|
|
|