www.thirsty.gr

Ταχεία αναζήτηση
Κρασί Μπίρα Αποστάγματα Λικέρ Μπίτερς Cocktails | Κουζίνα
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ


Sherry

Κοκτέιλς με βάση:


Κοκτέιλς που περιέχουν:

Απεριτίφ κόκτέιλς:
Σφηνάκια:
Ποτά - λικέρ

To σέρυ παράγεται στην Ανδαλουσία, στην περιοχή τής Χέρεθ ντε λα Φροντέρα, ανάμεσα στούς ποταμούς Γουαδαλκιβίρ και Γουαδαλέτε. Είναι μείγμα από κρασιά διαφόρων εσοδειών που προέρχονται από διάφορες ποικιλίες άσπρων σταφυλιών. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος παλαίωσής του, η περίφημη μέθοδος Solera.

Παλαίωση με τη μέθοδο Solera

Τα βαρέλια τοποθετούνται σε υπόγεια σε τρείς - τέσσερεις σειρές, η μία πάνω από την άλλη, ώστε η επάνω σειρά να έχει το νεότερο κρασί και η κάτω το παλαιότερο. Από την κατώτερη σειρά λαμβάνεται κρασί για εμφιάλωση, ποτέ όμως περισσότερο από το 1/3 τού περιεχομένου τού βαρελιού. Οσο αφαιρείται συμπληρώνεται από το βαρέλι τής αμέσως πιο πάνω σειράς, που με τη σειρά του συμπληρώνεται με αυτό τής πιό πάνω κ.ο.κ

Τύποι σέρυ

Manzanilla

Ξηρό, κατάλληλο για απεριτίφ.

Fino

Ξηρό, με "άγουρη" φρουτώδη γεύση. Κατάλληλο για απεριτίφ.

Oloroso

Επιδόρπιο κρασί.

Cream

Πολύ παλιό και γλυκό, σχετικά παχύρευστο. Επιδόρπιο κρασί. Μπορεί ακόμη να συνοδεύσει γλυκά, όπως πολλά λικέρ.

Το σέρυ σερβίρεται σε ειδικό ποτήρι (τουλίπα) όπως και το πόρτο.




Στοιχεία για το κείμενο αντλήσαμε από εγκυκλοπαίδειες, διάφορες πηγές στο Internet, το εγχειρίδιο της International Bartenders Association και το βιβλίο τού Δημήτρη Κεσμίρη "Επάγγελμα Μπάρμαν"
 


Σχολιάστε το

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Το δικό σας κόκτέιλ

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.