![]() |
|
|||||||||
|
||||||||||
|
|
Η βότκα είναι απόσταγμα δημητριακών (σιταριού, κριθαριού, σίκαλης ή μίγματος) αλλά και πατάτας. Η βότκα από σκέτο σιτάρι θεωρείται καλύτερη. Μετά την απόσταξη καθαρίζεται με ενεργό φυτικό άνθρακα. Εδώ οφείλεται το διαυγές χρώμα και η απουσία έντονου αρώματος (με εξαίρεση τις βότκες που εμπλουτίζονατι με αρώματα φρούτων). Η Πολωνία, η Φινλανδία και -φυσικά- η Ρωσία ερίζουν για την καταγωγή της. Το όνομά της προέρχεται ή από το Ρωσικό Voda ή από το Πολωνικό Woda που σημαίνουν "νερό". Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι από τα τέλη τού 14ου μ.Χ. αιώνα η βότκα είναι το εθνικό ποτό τής Ρωσίας. Η βότκα περιέχει 40 ή και περισσότερους αλκοολικούς βαθμούς. Λόγω τής έλλειψης χαρακτηριστικού αρώματος μπορεί να συνδυαστεί με όλους σχεδόν τούς χυμούς φρούτων και τα αναψυκτικά. Χρησιμοποιείται επίσης για την ενδυνάμωση άλλων κόκτέιλς τών οποίων δεν αποτελεί βάση. Σερβίρεται παγωμένη. Η σκέτη βότκα σερβίρεται συνήθως σε ποτήρι tambler (old fashioned). |
|