www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Editorial

"Man ist, was man isst" λέει ο γερμανικός λαός, παραλλάσσοντας ελαφρά μία ρήση του φιλοσόφου Λουδοβίκου Φόυερμπαχ, όπερ έστι μεθερμηνευόμενον "είναι κανείς ό,τι τρώγει". Η φράση φαντάζει τουλάχιστον κοινότοπη στο σύγχρονο αναγνώστη, δεν θα πρέπει όμως να ξεχνούμε ότι οι πλέον τετριμμένες αλήθειες κατακτήθηκαν με κόπους και πείρα αιώνων. Λόγου χάριν, αμέτρητες γενιές ανρθώπων έβλεπαν αντικείμενα να πέφτουν -πέφτοντας ενίοτε και οι ίδιοι- προτού ο Νεύτων βρει μια εξήγηση για το φαινόμενο. Πιθανόν και ο Lavoisier να είχε υπόψην του, μεταξύ άλλων, και την εξάρτηση του σωματικού βάρους από την ποσότητα της τροφής, όταν διατύπωνε την αρχή περί διατήρησης της ύλης κατά τις χημικές αντιδράσεις, που σήμερα φέρει το όνομά του. Είναι πάντως τεκμηριωμένο ότι ο δόκτωρ Mayer, πολυταξιδεμένος ιατρός και φυσικός, οδηγήθηκε στη σύλληψη του πρώτου θερμοδυναμικού αξιώματος (αρχή διατήρησης της ενέργειας) παρατηρώντας τις διαφορές στις διατροφικές ανάγκες και τον σωματικό μεταβολισμό μεταξύ ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, που ζούσαν σε διαφορετικά κλίματα.

Οι βιολογικές επιστήμες, στη συνέχεια, δεν άργησαν να διερευνήσουν λεπτομερέστερα την επίδραση της ποσότητος και του είδους της διατροφής σε κάθε πιθανή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος. Τη σκυτάλη πήραν οι μελετητές της ανθρώπινης ψυχής, που προσπάθησαν να συσχετίσουν τις διατροφικές συνήθειες με τα τεκταινόμενα στις ανώτερες σφαίρες της ανθρώπινης υπόστασης. Έτσι, λ.χ., σύμφωνα με κάποιες απλουστευτικές θεωρίες, υποτίθεται πως συχνά ο βουλιμικός προσπαθεί να επιβεβαιώσει την "επισφαλή" ύπαρξή του τρώγωντας (κατά το "τρώγω, άρα υπάρχω"), ενώ ο ανορεξικός "περιορίζει" την ενοχλητική του υπόσταση διά της ασιτίας -εν πάσει περιπτώσει, το "man ist, was man isst" δείχνει να έχει περισσότερες πτυχές από όσες είναι άμεσα ορατές.

Εμείς όλοι, βέβαια, φίλοι αναγνώστες, θέλουμε να είμαστε υγιείς ψυχή τε και σώματι, σφριγηλοί και σώφρωνες, κοινώς ισορροπημένοι άνθρωποι. Υπάρχουν πλείστοι όσοι διαφορετικοί δρόμοι για να φτάσει κανείς στο ποθητό αυτό αποτέλεσμα, τους οποίους δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε ή έστω να τους απαριθμήσουμε. Οποιοδήποτε δρόμο και αν διαλέξει κανείς, σε κάποιο σημείο του αυτός θα διέρχεται από τις συνήθειες της σωστής διατροφής -περί της οποίας και πάλι οι απόψεις είναι πολλές, συγκλίνοντας ωστόσο όλες ανεξαιρέτως όσον αφορά το εξής: Κανένας από τους δρόμους δεν διέρχεται από τις πόρτες των φαστφουντάδικων και των προμηθευτών junk-food εν γένει.

Η εποχή που οι χρήστες του διαδικτύου συντηρούνταν αποκλειστικά με χάμπουργκερς και πίτσες έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Οχι μόνο διότι η διαδικτυακή κοινότητα έχει διευρυνθεί και δεν αποτελείται πλέον, παρά μόνο σε ελάχιστο ποσοστό, από χάκερς, nerds και συναφή τεχνοφρικιά, αλλά και διότι ακόμη και αυτοί οι εκπρόσωποι των ανωτέρω κατηγοριών έχουν αποκτήσει πλέον στοιχειώδη συνείδηση της μη δικτυακής διάστασης του εαυτού τους. Από την άλλη μεριά, ο τυπικός (σύμφωνα με τις στατιστικές) κυβερνοχωρίτης δεν έχει ούτε την ηλικία, ούτε την εμπειρία της γιαγιάς Ντάκ στην κουζίνα.

Η χρησιμότητα λοιπόν ενός δικτυακού οδηγού μαγειρικής είναι προφανής. Ενός οδηγού κατατοπιστικού και εύχρηστου, κατανοητού και για τους έχοντες ελάχιστη εμπειρία (απαντά και σε ερωτήσεις!), αλλά εντούτοις αρκούντως πλούσιου για να να ικανοποιεί και τους απαιτητικούς -και μάλιστα με ανεξάντλητες δυνατότητες εμπλουτισμού και επέκτασης. Ενός οδηγού που, εκτός από συνταγές, θα περιλαμβάνει πληθώρα σχετικών με το αντικείμενο πληροφοριών -που συνήθως παραλείπονται, ενώ είναι από κάθε άποψη ενδιαφέρουσες- υπό μορφήν αφιερωμάτων, ανοικτών forums κ.ο.κ.

Αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τον οδηγό αυτό, ικανοποιώντας τις ανάγκες και τις προσδοκίες σας, ο ρόλος μας τελειώνει εδώ, και αρχίζει ο δικός σας -αφού φορέσετε πρώτα την ποδιά...

Α, ναι, το hungry.gr έχει κι ένα σιαμαίο αδελφάκι, το thirsty.gr. Μπορείτε να πετάγεστε από το ένα στο άλλο από το link (υπερσύνδεσμο) στην αριστερή άκρη τής μπάρας, στην κορυφή κάθε σελίδας.

 


Σχολιάστε το | Εμφάνιση τών σχολίων (1)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.