Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Καρυδόπιτα Γιαννιώτικη
Υλικά
- Για την ζύμη:
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 3 κούπες αλεύρι
- 1/2 κούπα φρέσκο βούτυρο
- 8 αυγά
- 2 κουταλάκια κανέλα
- 2 κουταλάκια μπαίκιν πάουντερ
- Τριμμένη φρυγανιά
- 3 κούπες καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
- Για το σιρόπι:
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1/2 κούπα κονιάκ
|
|
Ετοιμασία
Καρυδόπιτα:
- Χτυπάμε το βούτυρο, την ζάχαρη, την κανέλα και τους κρόκους των αυγών στο μίξερ για 10 λεπτά περίπου.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών και όταν γίνουν μαρέγκα τα ρίχνουμε προσεκτικά στο μίγμα μας.
- Ανακατεύουμε τα λεπτοκομμένα καρύδια με το αλεύρι και την μπάικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην ζύμη μας.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί, το πασπαλίζουμε με την φρυγανιά, ρίχνουμε την ζύμη μας, πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Σιρόπι:
- Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να δέσει το σιρόπι και αφού το κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε το κονιάκ.
Προσοχή: Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο όταν περιχύνουμε το γλυκό, ενώ το γλυκό πρέπει να είναι ζεστό. Γι αυτό φτάχνουμε πρώτα το σιρόπι, μετά το γλυκό ώστε μόλις βγάλουμε το γλυκό το σιρόπι να έχει κρυώσει. Περιχύνουμε το γλυκό μόλις το βγάλουμε.
|
|