Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Μελομακάρονα γεμιστά πολίτικα
Υλικά
- Για την ζύμη:
- μισό κιλό βούτυρο
- 1 νεροπότηρο ζάχαρη
- Αλεύρι όσο πάρει
- 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
- Τον χυμό 1/2λεμονιού
- 1 κουταλάκι σόδα
- Για την γέμιση:
- 300 γρ. καρυδόψιχα
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1/2 κουταλάκι γαρύφαλο σε σκόνη
- 3 γεμάτες κουταλιές ζάχαρη
- 1 κιλό αλεύρι
- Για το σιρόπι:
- 3 κουταλιές μέλι
- 2 1/2 νεροπότηρα ζάχαρη
- 1 νεροπότηρο νερό
- Λίγο χυμό λεμονιού
|
|
Ετοιμασία
Για την ζύμη:
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος το βούτυρο και το δουλεύουμε μέχρι να γίνει άσπρο και αφράτο, προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού, 1 ποτήρι ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα μας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Λιώνουμε την σόδα στον χυμό λεμονιού την προσθέτουμε στο βούτυρο, και ρίχνουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να κάνουμε μια ζύμη όχι πολύ σφιχτή ώστε να μπορούμε να την δουλέψουμε με τα χέρια μας.
Σιρόπι:
- Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το μέλι, την ζάχαρη και το νερό μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι μας και μόλις το κατεβάσουμε από την φωτιά ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμόνι.
- Καθαρίζουμε την καρυδόψιχα, την καβουρδίζουμε και την χτυπάμε στο γουδί (να γίνει χοντροκομμένη), προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα και την ζάχαρη και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Παίρνουμε λίγο από την ζύμη μας ένα μικρό κομματάκι, το δουλεύουμε με τα χέρια μας, το πλαταίνουμε (να έχει πάχος 1/2 δάχτυλο περίπου), βάζουμε στην μέση ένα γεμάτο κουταλάκι γέμιση, διπλώνουμε από πάνω τις άκρες του ζυμαριού, τις ενώνουμε καλά, πλαταίνουμε το μελομακάρονο και το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
- Οταν τελειώσει όλη η ζύμη μας ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου (μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα).
- Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα μας και πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, τα τρυπάμε από πάνω με μια οδοντογλυφίδα σε 2-3 σημεία και όπως είναι ζεστά τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε μέχρι να το ρουφήξουν.
- Οταν κρυώσουν τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια.
|
|