www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Κρέμα καραμελέ της μαμάς


Υλικά

  • Για την καραμέλα:
    • 1 κούπα ζάχαρη
    • 4 κουταλιές νερό
    • χυμό 1/2 λεμονιού
  • Για την κρέμα:
    • 2 κουτιά γάλατα εβαπορέ
    • Νερό
    • 2 κούπες ζάχαρη
    • 2 βανίλιες
    • 7 αυγά



Ετοιμασία

Καραμέλα:
  1. Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό και μόλις η ζάχαρη αρχίσει να παίρνει χρώμα, ανακατεύουμε ελαφρά.
  2. Αφήνουμε την ζάχαρη να σκουρύνει όσο θέλουμε (καλό είναι να πάρει αρκετό χρώμα).
  3. Βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και ρίχνουμε την καραμέλα σε μία φόρμα. Κινούμε κυκλικά την φόρμα και με ένα κουτάλι προσπαθούμε να πάει η καραμέλα στα τοιχώματα της φόρμας.
Κρέμα:
  1. Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε λίγο ώστε να ανακατευτούν καλά.
  2. Προσθέτουμε το γάλα, ανοίγουμε το ένα κουτί καλά, το γεμίζουμε με νερό και το προσθέτουμε στην κρέμα.
  3. Ρίχνουμε τις βανίλιες και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
  4. Ρίχνουμε την κρέμα στην φόρμα.
Ψήσιμο:
Ενας εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να ψήσουμε την κρέμα μας στην χύτρα ταχύτητος(αν η φόρμα μας χωράει) ως εξής: Με ένα μικρό κομμάτι αλουμινόχαρτο σκεπάζουμε καλά την εσωτερική τρύπα της φόρμας και κατόπιν με ένα άλλο κομμάτι καλύπτουμε ολόκληρη την φόρμα. Βάζουμε στην χύτρα λίγο νερό και τον τρίποδα και πάνω τοποθετούμε την φόρμα. Ψήνουμε για 15 λεπτά.

Αλλος τρόπος είναι στον φούρνο: Βάζουμε την φόρμα σε ένα ταψί, προσθέτουμε νερό (να φθάνει περίπου στο μέσον της φόρμας) και ψήνουμε στους 100 C για μια ώρα περίπου.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, την βάζουμε στο ψυγείο και την άλλη μέρα την αναποδογυρίζουμε σε ένα βαθύ σκεύος (για να μην χυθεί η καραμέλα).

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: xara   17 / 12 / 2003
    τα κουτιά με το γάλα ειναι τα μικρά ή τα μεγαλα κουτια εβαπορε;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Ανωνύμου   29 / 12 / 2003
    to nero sto tapsi prepei na einai vrasto;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Ράνια   29 / 12 / 2003
      Οχι. Βάζεις νεράκι από την βρύση, βάζεις την φόμρα με την κρέμα και ψήνεις.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Κρέμα καραμελέ της μαμας
    Από: Μάρθα   12 / 1 / 2004
    Είμαι άσχετη το ξέρω! Ομως θέλω να μαθαίνω.... Σχετικά με την συνταγή της κρέμας¨ 1)Στο τηγάνι σε πόσους βαθμούς έχουμε το μάτι για να κάνουμε την καραμέλα; 2)Οταν φτιάχνουμε την κρέμα και ρίχνουμε το γάλα τι ακριβώς εννοείς με το ανοίχουμε το ένα κουτί καλά..(τα κουτιά του εβαπορέ είναι 2) Ασχετη βέβαια αλλά φιλομαθής. Με αγάπη Μάρθα
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Κρέμα καραμελέ της μαμας
      Από: Ράνια   19 / 1 / 2004
      Μάρθα το κουτί το ανοίγουμε για να το χρησιμοποιήσουμε ως μέτρο μια και προσθέτουμε μαζί με τα δύο κουτιά γάλα και ένα κουτί νερό. Την καραμέλα την κάνουμε στο δυνατό.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: ΚΑΤΕΡΙΝΑ Γ.  29 / 3 / 2005
    Έφτιαξα το γλυκό και ομολογώ ότι έγινε πεντανόστιμο. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι χρειάστηκε περισσότερο από 1 ώρα να πήξει και μάλιστα δυνάμωσα το φούρνο στους 150 βαθμούς. Το μόνο που δεν μου άρεσε ήταν ότι το γλυκό άρχισε να έχει κάποιες "χαραμάδες", όπου το υγρό πλέον σιρόπι άρχισε να κάνει ζημιά ! Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν είχε και την καλύτερη εμφάνιση μόλις το έκανα τούμπα. Τι μπορεί να φταίει ;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χρόνος ψησίματος!
    Από: ΚΑΤΥ  30 / 3 / 2005
    Όντως το γλυκό είναι νόστιμο και όντως χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο. Το έφτιαξα χθες και το έψησα για 1 ώρα και 40 λεπτά περίπου. Πάλι καλα που είδα το σχόλιο της συνονώματης και δε το έβγαλα στη 1 ώρα! Πάντως αξίζει να το δοκομάσεται! Φιλάκια!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κρεμα καραμελε της μαμας
    Από: dimi  9 / 4 / 2005
    Διαβάζω εδώ και καιρό το site και έχω να πώ τα καλύτερα λόγια και για τις συνταγές αλλά και για όσους σχολιάζουν τις συνταγές. Αποφάσισα και εγώ να κάνω την κρέμα καραμελέ της μαμάς με μεγάλη ευχαρίστηση. Περιμένω κόσμο αύριο και αυτό που με στεναχώρησε είναι ότι έβγαλα το γλυκό από τη φόρμα και η εμφάνισή του ήταν απογοητευτική. Από γεύση υπέροχη! Μπορεί κάποιος να δώσει κάποια συμβουλή σχετικά με το ποιά διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί για να έχω καλύτερα αποτελέσματα.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε της μαμας
      Από: ΣΕΒΗ  11 / 4 / 2005
      Βουτάμε τη φόρμα σε καυτό νερό για ένα λεπτό, το έχω φτιάξει αρκετές φορές! Είναι τέλοιο
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε της μαμας
        Από: dimi  11 / 4 / 2005
        Ευχαριστώ πολύ για την συμβουλή σου. Ελπίζω την άλλη φορά που θα το φτιάξω να πετύχει.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Κρέμα καραμελέ της μαμάς
    Από: dimi  1 / 6 / 2005
    Καλησπέρα σε όλους.
    
    Μπορεί κάποιος να μου πεί εμπειρικά οι ποσότητες που αναφέρονται
    στην παραπάνω πολύ ωραία συνταγή - την οποία έχω δοκιμάσει αλλά 
    σε φόρμα μεγάλη - σε πόσα ατομικά φορμάκια αναλογεί.
    
    Ευχαριστώ πολύ.
    
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΕΝΑ ΧΑΖΟ ΣΧΟΛΙΟ..
    Από: ΤΟΥΛΑ  2 / 6 / 2005
    Για ποια φόρμα μιλάμε; Η μητέρα μου την κρέμα καραμελε την κάνει στην πλαστική φόρμα που κάνει και το ζελε (ταπερ). Αυτή μάλλον δεν μπορούμε να την βάλουμε στον φούρνο έτσι;;; Μήπως μπορώ να χρησιμοποιήσω μια απλή φόρμα για κέικ;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΠΟΤΕ;;;;
    Από: ΤΟΥΛΑ  2 / 6 / 2005
    Πότε ακριβώς βουτάμε την φόρμα σε ζεστό νερό;;; όταν την βγάλουμε από τον φούρνο;; (αφού είναι ήδη ζεστό το νερό εκεί) ή όταν την αφήσουμε να κρυώσει;; και που βοηθάει αυτό; να βγαίνει ολόκληρη η κρέμα χωρίς κατεδαφίσεις;; Ουφ τόσες ερωτήσεις...
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΠΟΤΕ
      Από: ΓΕΩΡΓΙΑ  9 / 6 / 2005
      Τη φόρμα τη βουτάμε στο καυτό νερό αφού την έχουμε βάλει στο ψυγείο να παγώσει (όπως λέει και η συνταγή) και λίγο πριν τη σερβίρουμε. Ετσι και η καραμέλα δεν είναι ρευστή και η εμφάνιση είναι άψογη! Καλή επιτυχία!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κρεμα καραμελε
    Από: Ρένα  17 / 12 / 2005
    Την έφτιαξα χθες βράδυ και έχοντας διαβάσει όλα τα σχόλια σας 
    για τη συνταγή, ενθουσιάστηκα όταν είδα την απίστευτη εμφάνιση 
    που είχε η δική μου. Ήταν απλά τέλεια, αλλά μέχρι εκεί.. γιατί 
    όταν τη δοκιμάσαμε, με λαχτάρα, κοκκαλώσαμε με τη γεύση 
    της...Μύριζε αυγό, απίστευτα πολύ όμως....Τι μπορεί να πήγε 
    στραβά. Τη συνταγή την ακολούθησα κατά γράμμα.  Καμιά ιδέα για 
    το τι φταίει?Μήπως ήθελε πιο πολλές βανίλιες ή κατι τέτοιο?

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε
      Από: kxan  17 / 12 / 2005
      Στη δική μου συνταγή βάζω περισσότερες βανίλιες. Πρόσθεσέ τις προς το τέλος της διαδικασίας για να μείνει η μυρωδιά τους.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε
        Από: Ρένα  17 / 12 / 2005
        Ευχαριστώ πολύ. Αλήθεια η συνταγή σου είναι πρόχειρη να μου τη 
        γράψεις ή να μου τη στείλεις? Αν δεν είναι κόπος...ευχαριστώ και 
        πάλι.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε
          Από: kxan  18 / 12 / 2005
          Στη στέλνω στο mail σου.
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε
            Από: Ρένα  18 / 12 / 2005
            Κική ευχαριστώ πολύ. Μόλις τη φτιάξω θα σου πω πως πήγε.  
            Εύχομαι καλές γιορτές.

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
            • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε
              Από: ΚΑΤΕΡΙΝΑ Γ.  13 / 1 / 2006
              Τελικά Ρένα έφτιαξες τη συνταγή που σου έστειλε η kxan ?
              Σου πέτυχε ?
              Θέλω πολύ να φτιάξω μια καραμελέ και να μου πετύχει ! Ξέρεις 
              πόσες συνταγές έχω δοκιμάσει και βγήκαν ........... χάλια ?
              Άλλες μύριζαν αβγό, άλλες δεν πήζανε, άλλες .......... !
              Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

              [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
              • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε
                Από: Ρένα  13 / 1 / 2006
                Κατερίνα μου όχι, δεν την έφτιαξα ακόμα, αλλά το είχα ήδη στο 
                μυαλό μου να την φτιάξω μεσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε θα σας 
                πω και πήγε.

                [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
              • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε
                Από: Ρένα  16 / 1 / 2006
                Κατερίνα την έφτιαξα την κρέμα εχθές όπως σου είχα πει.  
                Ομολογουμένως ήταν πολύ καλή, πέρα από κάθε προσδοκία και το λέω 
                γιατί μετά τη φρίκη που είχα φάει με την προηγούμενη ήμουν λίγο 
                επιφυλακτική.  Έπηξε δεόντως δε μύριζε αυγό και η καραμέλα είχε 
                δέσει όμορφα. Την έβαλα σε φόρμα γιατί δεν έχω τόσα φορμάκια 
                όπως η Κική (για τα υλικά που μου είχε πει χρειάζονται 16 
                φορμάκια). 
                
                Αν θέλεις μπορώ να στη στείλω στο email σου, την έχω κρατήσει σε 
                ηλεκτρονική μορφή, οπότε δεν είναι κόπος αλλά ούτε θα παιδέψουμε 
                και την Κική να την ξαναγράφει.

                [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
                • Θέμα: Re: κρεμα καραμελε
                  Από: ΚΑΤΕΡΙΝΑ Γ.  16 / 1 / 2006
                  Ρένα μου !
                  Θα σου ήμουν υποχρεωμένη εάν μου την έστελνες στο email μου !
                  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων !

                  [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Κροκίδωση...
    Από: Βασίλης  27 / 12 / 2005
    Την έφτιαξα σε φόρμα ορθογωνική μακρόστενη. Στον φούρνο. Πήρε περίπου 2 ώρες για να πήξει και περ. 150 βαθμούς. Το κακό είναι ότι κροκκιδώθηκε το μίγμα και έμοιαζε σαν να ήταν από ...συμμιγδάλι! Δεν επετεύχθη η γνωστή ομοιογενής υφή. Από γεύση δεν ήταν κακή αλλά η κροκκίδωση είναι εμφανής και στη γεύση. Τι μπορεί να φταίει, άραγε;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Κροκίδωση...
      Από: Τζωρτζίνα  28 / 12 / 2005
      Δεν έχω φτιάξει τη συγκεκριμένη συνταγή Βασίλη, αλλά έτσι όπως το περιγράφεις είναι σαν να ψήθηκε το αυγό. Η κρέμα καραμελέ ψήνεται πάντα σε bain-marie που σημαίνει, νερό σε ένα ταψί λίγο πιο κάτω από τη μέση της φόρμας (στάζεις και 3-4 σταγόνες λεμόνι για να μην αφήσει σημάδι η φόρμα στο ταψί) και βάζεις σε θερμοκρασία περίπου 120-150 βαθμούς έτσι ώστε να ΜΗΝ βράσει το νερό καθ` όλη τη διάρκεια ψησίματος. Αν δεν έβρασε το νερό, μήπως ο φούρνος ο δικός σου ήθελε να είναι πιο δυνατός γιατί 2 ώρες είναι πολλές. Επίσης εγώ όταν φτιάχνω κρέμα καραμελέ, πριν αναμείξω τα αυγά που πρώτα έχω χτυπήσει, στο γάλα, τα περνάω από ένα λεπτό σουρωτήρι έτσι ώστε αν υπάρχουν αδιάλυτα μέρη του αυγού, να μείνουν στο σουρωτήρι.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: karamele mmmmmmmmmmmmmm
    Από: froufrou  13 / 1 / 2006
    To idio provlhma me thn myrodia tou augou eixa kai go, oxi sthn
    sygekrimenh syntagh alla paliotera pou epixeirhsa na kano
    karamele. Eno h emfanish htane teleia ekeinh h augoulila mas ta
    xalase ola. Elpizo na mas diafotisei kapoios kai na mas pei ti
    kaname lathos!
    makia

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: karamele mmmmmmmmmmmmmm
      Από: kxan  16 / 1 / 2006
      Βρε παιδιά, τώρα πήρα χαμπάρι ότι μετά την κουβέντα μας με τη 
      Ρένα υπήρξε συνέχεια. Ρένα, χαίρομαι πάρα πολύ που σου πέτυχε 
      αυτή τη φορά και δε μύριζε.
      Φρουφρου η οδηγία που εδωσα στη Ρένα, πέρα από τη συνταγή, ήταν 
      μια βανίλια για κάθε αυγό και τις προσθέτεις στο τέλος-τέλος. 
      Όποιος θέλει τη συνταγή που έδωσα στη Ρένα, καλοδεχούμενος.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: karamele mmmmmmmmmmmmmm
        Από: Ρένα  16 / 1 / 2006
        Κική καλησπέρα!!
        Όντως πολύ καλή η συνταγή σου και ευχαριστώ.  Την έστειλα ήδη 
        στην Κατερίνα που τη ζήτησε.  Σημειωτέον ότι την έφτιαξα χθες 
        βράδυ και τη δοκιμάσαμε σχετικά χλιαρή (ακράτητοι όλοι μας¨)).  
        Σήμερα που είχε μείνει στο ψυγείο όλη νύχτα ήταν ακόμη 
        καλύτερη.  
        
        Και πάλι ευχαριστώ πολύ πολύ!!

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: karamele mmmmmmmmmmmmmm
          Από: kxan  16 / 1 / 2006
          Ρένα έστειλα και γω την συνταγή στην Κατερίνα. Χάρηκα που σου 
          πέτυχε και μου έλυσες και μια απορία. Δεν την είχα φτιάξει ποτέ 
          σε φόρμα και απορούσα πως θα γίνει. Τώρα ξέρω αφού την έφτιαξες 
          εσύ. Είναι ωραία να μείνει μια-δυο μέρες στο ψυγείο γιατί 
          λιώνει η καραμέλα μέσα στο μπολάκι ή στη φόρμα. Βέβαια περιττό 
          να σου πω ότι ούτε εγώ περιμένω, την τρώω την ίδια μέρα. Την 
          συνταγή αυτή μου την έχει δώσει η φίλη μου η Ασπασία η οποία 
          έχει ... διδακτορικό στην καραμελέ επειδή είναι το μόνο γλυκό 
          που τρώει ο άντρας της. Να είσαι καλά και να ανταλλάσουμε 
          γλυκές απόψεις.

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: karamele mmmmmmmmmmmmmm
        Από: xrysa  28 / 1 / 2006
        αν ειναι ευκολο θα ηθελα και εγω την συνταγη ευχαριστω πολυ
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: καραμελε
    Από: ΛΙΛΛΥ  17 / 1 / 2006
    ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΕ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ... ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΑΚΟ ΜΑ ΝΑΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ.ΑΦΟΥ ΔΟΚΙΜΑΣΑΤΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ! ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. ΥΓ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙ ΑΝ ΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ! ΛΙΛΛΥ
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: καραμελε
      Από: kxan  17 / 1 / 2006
      Στη στελνω στο μέιλ σου
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: καραμελε
        Από: Litsa  1 / 2 / 2006
        Sas parakalo mou stelnetai kai emena tin syntagi sas.
        Fainetai idiaiteris aksias.
        Prepei na eiste poly perifani.
        Kai kala kanete kai ti mirazeste me oles tis files kai kyrios 
        akoma kalytera pou den tin dinete dimosiws!
        Efxaristo poly kai sas eimai poly evgnomonousa.
        Zitiste mou oti thelete se anapodosi... kyriolektw, ki ego tha 
        antapokrithw.
        Exw kai syntagi gia ganoma trypias formas karamele pou 
        petyxainei.
        Litsa

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κι εγώ θέλω καλέ..................
    Από: Ντίνα Κ.  18 / 1 / 2006
    κι εγώ plssssssss θέλω τη συνταγή Κική μου. Ασε που λόγω εγκυμοσύνης τώρα δεν κρατιέμαι.... φιλάκια
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.