www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Χαλβάς σιμιγδαλένιος


Υλικά

  • 1 κούπα λάδι
  • 2 κούπες χοντρό σιμιγδάλι
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 4 κούπες νερό
  • Κανέλα (1 ξύλο)
  • 10 καρφιά γαρίφαλο
  • Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
  • Κανέλα τριμμένη για το σερβίρισμα
  • Προαιρετικά:
    • 1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
    • 1/2 κούπα ξανθές σταφίδες



Ετοιμασία

  1. Βάζουμε το νερό σε ένα σκεύος, διαλύουμε την ζάχαρη, προσθέτουμε τα γαρίφαλα, την κανέλα (ξύλο) και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  2. Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα και μόλις κάψει προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
  3. Μόλις το σιμιγδάλι καβουρντιστεί ρίχνουμε το νερό με την ζάχαρη, ανακατεύουμε, αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά περίπου και σβήνουμε την φωτιά.
  4. Σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας την κατσαρόλα (χωρίς να την τραβήξουμε από την φωτιά) και αφήνουμε τον χαλβά για άλλα 5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες (προαιρετικά), ανακατεύουμε και τον σκεπάζουμε πάλι.
  6. Οταν πιει όλο το νερό είναι έτοιμος.
  7. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Παραλλαγή
    Από: Τίνα Σταύρου  1 / 4 / 2003
    Μια ωραία παραλλαγή, είναι αντι για άλλα μυρωδικά, να βάλει
    κανείς στο σιρόπι 2 μπαστουνάκια βανίλιας. Βάζοντας και άλλα
    μυρωδικά μαζί της, θα καλύψουν το φίνο της άρωμα, οπότε
    περιοριστείτε σ` αυτήν.
    Μ` αρέσει ακόμα να βάζω κουκουνάρια στο χαλβά, όπως έκανε η
    γιαγιά μου η Θεοδότη και η θεία μου η Τούλα που είχε και την
    κουκουναριά στον Πόρο. Δεν τα βάζω όμως στο τέλος. Τα βάζω στο
    σιμιγδάλι λίγο πριν ολοκληρωθεί το καβούρδισμα, για να
    καβουρδισθούν κι αυτά λίγο.
    Η μαμά μου, που όλα τα γλυκά τα μπασταρδεύει κατά βούληση, κάνει
    δυο άλλα κόλπα. Αρωματίζει τον χαλβά με ούζο (του πάει τρέλλα) ή
    καρύδα, που εγω δεν την βάζω στο στόμα μου όταν είναι σε γλυκό,
    αλλά σε αρκετούς αρέσει πολύ.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Παραλλαγή
      Από: ANTA  11 / 3 / 2005
      Αν δεν έχουμε βανίλια σε ξύλο μπορούμε να βάλουμε εσενς? Αν ναι πόσες σταγόνες?
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΣΙΡΟΠΙ
    Από: Χρυσαυγή  28 / 6 / 2004
    Ήθελα παρακαλώ πολύ να ρωτήσω πόσο βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη 
    και τα μπαχαρικά μας. Απλά να ζεσταθεί και να λιώσει η ζάχαρη ή 
    περισσότερο? 
    Μετά αφαιρούμε τα μπαχαρικά???

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΣΙΡΟΠΙ
      Από: Κάλλη  28 / 6 / 2004
      Μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, το σιρόπι έχει αρωματιστεί. Το πολύ 
      πολύ να θέλει και λίγα λεπτά ακόμα. Θέλει σούρωμα πριν το 
      ρίξεις στο σιμιγδάλι, ή τουλάχιστον με ένα σουρωτηράκι να 
      αφαιρέσεις τα ξυλώδη μπαχαρικά, αφήνοντας μόνο το ξύσμα, αν δεν 
      σε ενοχλεί.Γιατί δεν είναι καιρός να τρέχουμε στους 
      οδοντιάτρους ;-)

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΣΙΡΟΠΙ
        Από: Χρυσαυγή  28 / 6 / 2004
        Κάλλη σ΄ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
        Επίσης τώρα που σε βρίκα ήθελα να ρωτήσω... μήπως είναι πολύ η 
        ποσότητα της ζάχαρης και γίνει ο χαλβάς ιδιαίτερα γλυκός???
        
        Συγνώμη για τις χαζές ερωτήσεις αλλά είναι η πρώτη φορά που θα 
        τον επιχειρήσω. Δεν έχω ξαναφτιάξει αν και  μου αρέσει πολύ. 
        Απλά είδα τη συνταγή και την θεώρησα πολύ εύκολη!
        
        Μετά λέω να τον βάλω σε φόρμα κέικ. Πρέπει να την έχω βουτυρώσει?

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΣΙΡΟΠΙ
          Από: marymary  28 / 6 / 2004
          Η Κάλλη βεβαίως δεν είμαι αλλά μια και ο χαλβάς είναι από τα 
          αγαπημένα γλυκά της οικογένειας, μπορώ να σου πω ότι η ποσότητα 
          της ζάχαρης είναι θέμα γούστου. Η κλασσική συνταγή αναφέρει τα 
          βήματα 1-2-3-4. 
          Για τα δικά μας γούστα που μεταξύ γλυκού και αλμυρού, 
          υποκύπτουμε σε ένα ταψί με λεμονοσκορδάτο κοτόπουλο με μελωμένες 
          πατατούλες, οι δύο κούπες ζάχαρη είναι υπερβολική ποσότητα, για 
          αυτό και βάζω μια κούπα ζάχαρη και μια χούφτια ξανθές σταφίδες. 
          
          Αν "πεθαίνεις" για γλυκό, αν προτιμάς να φας ένα κομματάκι γλυκό 
          αντί για μια καλή μερίδα αρνάκι κλέφτικο, τότε φτιάξε τον χαλβά 
          σου με τις κλασσικές ποσότητες και βλέποντας και κάνοντας. 
          
          Σημ. στο σιρόπι ρίξε και φλούδες από ένα ολόκληρο πορτοκάλι. 
          Μοσχοβολιά. 
          
          
          Καλή επιτυχία
          Μαίρη 

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: ΣΙΡΟΠΙ
            Από: marymary  28 / 6 / 2004
            Α! δεν χρειάζεται βουτύρωμα γιατί ο χαλβάς είναι με λάδι. 
            Μάλιστα αφού τον ξεφορμάρεις, θα παρατηρήσεις ότι την επόμενη 
            ημέρα (αν έχει μείνει κομμάτι) θα έχει βγάλει λάδι στην 
            πιατέλα.  

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
            • Θέμα: Re: ΣΙΡΟΠΙ
              Από: ΧΡΥΣΑΥΓΗ  28 / 6 / 2004
              Marymary, γειά σου και σένα!!!
              Απ΄ ότι βλέπω η συνταγή λέει 
              2 κούπες σιμιγδάλι και 
              3 κούπες ζάχαρη, ενώ εσύ στο σχόλιό σου μιλάς για 2 κούπες 
              ζάχαρη.
              
              Ποιο είναι το σωστό????
              
              Επίσης όταν σβήσω το μάτι της κουζίνας και αφήσω την κατσαρόλα με
              το χαλβά επάνω να πιεί όλα του τα υγρά, μπορώ να τον σκεπάσω με 
              πετσέτα αντί για χαρτί κουζίνας???
              
              Ελπίζω να ήταν οι τελευταίες μου απορρίες αυτές και να μην σας 
              ζαλίσω άλλω!
              
              Ευχαριστώ πολύ πάντως για τις άμεσες απαντήσεις σας!

              [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
              • Θέμα: Re: ΣΙΡΟΠΙ
                Από: marymary  28 / 6 / 2004
                Απλό ορθογραφικό λάθος. Η κλασσική συνταγή ζητά 3 κούπες, εγώ 
                βάζω μία συν μια χούφτα σταφίδες. 
                
                Τώρα, κλείνεις το μάτι της κουζίνας, τραβάς την κατσαρόλα με τον 
                χαλβά που κοχλάζει από το μάτι, σκεπάζεις με καθαρή βαμβακερή 
                πετσέτα και μισοκαπακώνεις με το καπάκι της. 
                Σε μισή ώρα περίπου είναι έτοιμος. 
                Με ξύλινη κουτάλα βάζεις τον χαλβά στην φόρμα, αφήνεις να 
                κρυώσει και ξεφορμάρεις. 
                
                Ρίξε και μια ματιά στο ευρετήριο για τον Σιμιγδαλένιο χαλβά με 
                λάδι, εκεί γράφω λεπτομέρειες. 
                
                Μαίρη 
                
                

                [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
                • Θέμα: Re: ΣΙΡΟΠΙ
                  Από: Κάλλη  28 / 6 / 2004
                  Κι εγώ λιγότερη ζάχαρη βάζω από την αναλογία αυτή, γιατί 
                  προσωπικά μας λιγώνει πολύ να έχει και λάδι και ζάχαρη στο 
                  φουλ. Εγώ βάζω και λιγότερο λάδι. Συμφωνώ με τη φόρμα, αν κι 
                  εγώ προτιμώ τα ατομικά φορμάκια,πασπαλισμένα με κανέλα και 3-4 
                  φετούλες καβουρντισμένο αμύγδαλο, γιατί έτσι αποφεύγουμε την 
                  επικίνδυνη μέθοδο του ισιώματος που ανέφερε κάπου μια φίλη!!

                  [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
                  • Θέμα: Re: ΣΙΡΟΠΙ
                    Από: Χρυσαυγή  29 / 6 / 2004
                    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κορίτσια.
                    Πιστεύω ότι δεν θα έχω αποτυχία γιατί ήσασταν πολύ 
                    κατατοπιστικές και αναλυτικές στις περιγραφές σας!
                    Ευχαριστώ και πάλι!!!

                    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: ΣΙΡΟΠΙ
            Από: Βασιλική  11 / 3 / 2005
            Εκτός από τις φλούδες πορτοκάλι στο σιρόπι - οι οποίες δίνουν όντως καταπληκτικό άρωμα στο χαλβά - δοκιμάστε να προσθέσετε στο σιμιγδάλι, λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά και γλυκό πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κομματάκια.
            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χαλβάς σιμιγδαλένιος
    Από: Βάλια  29 / 6 / 2004
    Δοκίμασε και αυτό είναι πολύ καλό Χαλβάς με μπανάνα και κάρδαμο (γλυκό από την κεντρική Ινδία) Υλικά 3 μεγάλες μπανάνες ώριμες 3 κουταλάκια κάρδαμο σκόνη 6 κουταλιές λάδι 1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό 1 φλ. τσαγιού αμύγδαλα τριμμένα 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη (καστανή ακόμα καλύτερα) 6 κουταλιές νερό Καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι με τo λάδι Λειώνουμε τις μπανάνες και προσθέτουμε το κάρδαμο Τα προσθέτουμε στο σιμιγδάλι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά Βράζουν σε μέτρια φωτιά ενώ τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας Στρώνουμε το μείγμα σε πιατέλα, το αφήνουμε να κρυώσει και την τοποθετούμε στο ψυγείο
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χαλβάς: του πάει το σουσάμι!!
    Από: nervosa_anorexia  4 / 7 / 2005
    Δοκιμάστε να καβουρντίσετε μαζί με το σιμιγδάλι και 1/2 κούπα 
    σουσάμι (αντί για τα ξηροκάρπια). 
    Γίνεται πραγματικά υπέροχος σε γεύση, τραγανός και το σουσάμι 
    δένει τέλεια με τη σταφίδα.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χαλβάς: του πάει το σουσάμι!!
      Από: Juanita La Quejica  4 / 7 / 2005
      Καλημερούδια!
      
      Ωραιότατη πρόταση.
      
      Όχι όμως αντί για τα ξηροκάρπια, άκαρδο πλάσπα! Όλα μαζί, δεν 
      τσακώνονται...

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χαλβας με κουβερτουρα
    Από: betty  21 / 6 / 2006
    Στην ίδια κατσαρόλα που καβουρντίζω το σιμιγδάλι ρίχνω το νερό 
    μαζί με  την ζάχαρη κ μία πλάκα κουβερτούρα έτσι έχουμε έναν 
    σοκολατένιο χαλβά κ ένα σκεύος λιγότερο για πλύσιμο. Κάπου άκουσα 
     ότι για να έχει γεύση πορτοκαλιού ο χαλβάς βάζουν χυμό 
    πορτοκάλι, μήπως ξέρει κάποιος αν είναι όλο χυμός ή ένα μέρος 
    μόνο κ το υπόλοιπο νερό?

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χαλβας με κουβερτουρα
      Από: Δέσποινα Κ.  22 / 6 / 2006
      Ωραία ιδέα η κουβερτούρα.
      Θα ήθελα αν μπορούσες να μου διευκρινίσεις, όταν λές πλάκα, 
      εννοείς ολόκληρη των 125γρ ή ένα κομμάτι των 25γρ?
      Και πως της ρίχνεις? Λιωμένη ή όχι?

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χαλβας με κουβερτουρα
        Από: betty  22 / 6 / 2006
        Βάζω μία ολόκληρη κουβερτούρα (200 γρμ.) για ένα μέτριο φλυτζάνι 
        σιμιγδάλι, την σπάω στα 4 κομμάτια κ την βάζω την ώρα που ρίχνω 
        το νερό με την ζάχαρη, λιώνει γρήγορα.Η ποσότητα της κουβερτούρας 
        εξαρτάται πόσο σοκολατένιο το θέλει ο καθένας.Κάνε μια δοκιμή, 
        ελπίζω να σου αρέσει.
        Marymary ευχαριστώ για την απάντηση σου, θα το δοκιμάσω.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Χαλβας με κουβερτουρα
          Από: Δέσποινα Κ.  22 / 6 / 2006
          Betty σ` ευχαριστώ. Το φαντάζομαι πολύ ωραίο το αποτέλεσμα! Πρώτη φορά ακούω για χαλβά με κουβερτούρα. Θα το δοκιμάσω, αν και για καλοκαίρι ο χαλβάς δεν συνηθίζεται.
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: Χαλβας με κουβερτουρα
            Από: betty  22 / 6 / 2006
            Δέσποινα Κ. sorry αλλά σου έδωσα λάθος αναλογίες.Για 2 (μεσσαίου 
            μεγέθους) φλυτζάνια σιμιγδάλι χρειάζονται 125 γρμ.

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χαλβας με κουβερτουρα
      Από: marymary  22 / 6 / 2006
      betty, καλή σου ημέρα και γλυκιά. 
      Σχετικά με το πορτοκάλι, έχω την αίσθηση ότι δεν βάζουν χυμό 
      πορτοκαλιού αλλά εσάνς. Την οποία εσάνς έχω χρησιμοποιήσει 
      πολλάκις και είναι εξαιρετική. 
      Θα την βρεις στο γνωστό μεγάλο γαλλικό Σ/Μ σε φυαλίδιο. 
      Προτείνω να αγοράσεις και εσανς πικραμύγδαλου (για τα 
      σοκολατένια σου γλυκά).  

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.