www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Καρυδόπιτα


Υλικά

  • 10 αυγά
  • 10 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
  • 10 κουταλιές ζάχαρη
  • 10 κουταλιές σιμιγδάλι
  • 10 κουταλιές καρύδια κοπανισμένα
  • Λίγο βούτυρο
  • Για το σιρόπι:



Ετοιμασία

  1. Χτυπάμε σε μία λεκάνη καλά τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη μέχρι το μίγμα μας να γίνει αφράτο.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα και τα ρίχνουμε προσεκτικά στην λεκάνη μας.
  3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα καρύδια δουλεύοντας συνεχώς το μίγμα μας και το ρίχνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
  4. Ψήνουμε το γλυκό μας στους 200°C για 50 λεπτά περίπου.
      Σιρόπι: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη, τα ανακατεύουμε καλά και αφού βράσουν για 5 λεπτά περίπου ρίχνουμε τις βανίλιες και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιχύνουμε το γλυκό μας.

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ
    Από: ΡΕΝΑ  16 / 6 / 2005
    1ον Το σιμιγδάλι τί να είναι ,χονδρό ή ψιλό;
    2ον Το σιρόπι πότε το ρίχνουμε; Όταν είναι ζεστό ή όταν κρυώσει;
    3ον Το σιρόπιασμα γίνεται σταδιακά ή μία φορά;
    
    Περιμένω απάντηση γιατί 15 χρόνια προσπαθώ και δεν μπορώ να 
    φτιάξω το αγαπημένο μου γλυκό.
    
    Ευχαριστώ

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ!
    Από: Χρυσαυγή  16 / 6 / 2005
    Αλήθεια, έχει κανείς καμία καλή, δοκιμασμένη για χρόνια 
    καρυδόπιτα της μαμάς?? 
    Πολύ ωραίο γλυκό και δεν το έχω φτιάξει ποτέ! 
    Φοβερό και με παγωτό! 
    
    Παρακαλώ κι εγώ πολύ αν κάποιος έχει τετοια συνταγή ας την 
    καταθέσει! 
    
    
    Χίλια ευχαριστώ εκ των προτέρων! 
    Φιλάκια

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ!
      Από: εύα  16 / 6 / 2005
      καλημέρα χρυσαυγή , με το πανέμορφο όνομα!!
      έχω την συνταγή της απόλυτα πετυχημένης καρυδόπιτας που στα μέρη 
      μας την ονομάζουμε μελαχροινή και συνοδεύει ιδανικά παγωτό , 
      αρμενοβίλ. Ακριβείς δοσολογίες σιροπιού θα σου δώσω αύριο , ξέρω 
      σίγουρα πως γίνεται με 10 αυγά , 10 κουτ. ζάχαρη , 10 κουτ. 
      σιμιγδάλιψιλό , 2 κουτ. αλεύρι , κανέλλα , γαρύφαλλο κατά 
      βούληση ( ανάλογα πόσο σκούρο και με έντονο άρωμα θέλουμε το 
      γλυκό), καρύδια και μπέικιν πάουντερ. θα σου τη στείλω αύριο στο 
      μέιλ σου , σίγουρη επιτυχία , φιλάκια 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ!
        Από: Αναστασία Κ.  16 / 6 / 2005
        Γιατί όχι εδώ Εύα;
        Έτσι θα τη δούμε όλοι.
        Ευχαριστώ,
        Αναστασία.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ!
        Από: Χρυσαυγή  16 / 6 / 2005
        Εύα σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου!
        Αν θέλεις στείλε τη συνταγή εδώ για να την καταγράψουν όσοι την 
        χρειάζονται και σε παρακαλώ γράψε και τα βήματα της εκτέλεσης 
        της συνταγής (για εμάς που είναι η πρώτη φορά που φτιάχνουμε 
        αυτό το γλυκό!).
        
        Και πάλι ευχαριστώ!!!

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΜΗΠΩΣ...
    Από: Ντίνα  16 / 6 / 2005
    ..απο την στιγμή που έχει φρυγανιά το σιμιγδάλι δεν χρειάζεται;
    Και στην εκτέλεση την φρυγανιά την παρέλειψε.
    έχω μια δοκιμασμένη χρόνια βάζεις όσα αυγά ,τόσες κουταλιές 
    ζάχαρη άχνη (είναι πιο ελαφριά) και τόσες κουταλιές φρυγανιά 
    τριμμένη , και το ίδιο καρύδι χοντροκομμένο,γαρύφαλο 
    τριμμένο ,και ξύσμα απο ότι εσπεριδοειδή μου βρίσκονται.
    κατα τα άλλα το σιρόπι είναι ανάλογα την ποσότητα και 
    σιροπιάζουμε το ένα απο τα δυο κρύο.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΜΗΠΩΣ...
      Από: Ντίνα  16 / 6 / 2005
      κορίτσια συγνώμη απο την βιασύνη μου ξέχασα το μπέικιν
      2 κουταλάκια του γλυκού ανα 15 αυγάκαι αν θέλετε το σιρόπι πάλι 
      ανά 15 αυγά αύριο γιατί το σιρόπι ποτέ δεν μπορώ να το θυμηθώ
      Φιλιά

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: καρυδόπιτα
    Από: εύα  17 / 6 / 2005
    Καλημέρα κούκλες , επανέρχομαι με τη συνταγή της καρυδόπιτας - 
    μελαχροινής , όπως είχα υποσχεθεί στη χρυσαυγή.Λοιπόν , έχουμε 
    και λέμε:
    υλικά για ένα ταψάκι περίπου διαμέτρου 30 εκ.
    10 αυγά 
    10 κουτ. ζάχαρη
    10 κουτ. σιμιγδάλι ψιλό
    3 κουτ. αλεύρι 
    1 φακ. μπέικιν πάουντερ
    2 κουτ. γλ. κανέλλα 
    2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο
    1/4 κιλ καρύδια 
    σιρόπι
    3 ποτήρια νερό 
    750 γρ. ζάχαρη
    2 βανίλλιες
    
    Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη ( τα αυγά απαραίτητα πρέπει να 
    έχουν θερμοκρασία δωματίου)μέχρι να αφρατέψουν ( το μείγμα 
    γίνεται σχεδόν άσπρο)
    έχουμε ανακατέψει το σιμιγδάλι , το αλεύρι και τα μυρωδικά και 
    σταδιακά τα προσθέτουμε στο μείγμα και συνεχίζουμε για λίγο το 
    ανακάτεμα στην πιο χαμηλή ταχύτητα του μίξερ.
    Έχουμε καλύψει την επιφάνεια του ταψιού με λαδόκολλα , την οποία 
    βουτυρώνουμε. Ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε για 45 περίπου 
    λεπτά . Ο χρόνος είναι ενδεικτικός και το παλιό αλάθητο κόλπο με 
    την οδοντογλυφίδα απαραίτητο για τους λιγότερο έμπειρους ως προς 
    τον απαραίτητο χρόνο ψησίματος.
    Σιροπιάζουμε το γλυκό με υπομονή αφήνοντας το να ρουφήξει το 
    σιροπάκι του κουταλιά - κουταλιά , αφού πρώτα έχει κρυώσει ή 
    είναι το πολύ χλιαρό.
    
    Υ.Σ. η μαμά λέει πως δεν χτυπάμε ποτέ αυγά σε ανοξείδωτο σκεύος 
    γιατί δεν φουσκώνουν ( δεν ξέρω γιατί μην ρωτάτε)  αλλά μόνο σε 
    πλαστικό
    
    η φρυγανιά καλό θα είναι να αποφεύγεται για τον λόγο ότι κάνει 
    το γλυκό στεγνό και όχι αφράτο  και του δίνει μια περίεργη υφή 
    όταν σιροπιαστεί 
    
    αν θα χρησιμοποίησετε μεγαλύτερο ταψί μην φοβηθείτε να αυξήσετε 
    ανάλογα  τα υλικά 
    καλή επιτυχία και περιμένω εντυπώσεις,
    φιλάκια

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: καρυδόπιτα
      Από: Χρυσαυγή  17 / 6 / 2005
      Μπράβο βρε Εύα!!
      Ήσουν συνεπέστατη!
      
      Λοιπόν, μερικές διευκρινίσεις: 
      1) Δεν μπορούμε να παραλείψουμε τη λαδόκολλα και να ψήσουμε 
      απλώς το γλυκό σε βουτυρωμένο αντικολλητικό ταψί?
      2) Τα αυγά τα χτυπάμε μαζί με τους κρόκους ή μόνο τα ασπράδια ? 
      
      Ευχαριστώ πολύ !
      Χρυσαυγή

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: καρυδόπιτα
        Από: εύα  17 / 6 / 2005
        Λοιπόν Χρυσαυγή , ως προς τις διευκρινήσεις που ζητάς:
        1. φαντάζομαι πως η βουτυρωμένη λαδόκολλα μπορεί να 
        αντικατασταθεί από ένα απλό αντικολλητικό ταψί , ωστόσο εγώ δεν 
        το έχω επιχειρήσει, στα απολύτως αλάνθαστα παραδοσιακά 
        γλυκά ,ακολουθώ τις παραδοσιακές μεθόδους της μαμάς
        2.τα αυγά τα χτυπάω ολόκληρα και όχι ξεχωριστά , υπολόγισε όμως 
        κανένα 10λεπτο χτύπημα και οπωσδήποτε αυγά σε θερμοκρασία 
        δωματίου . Εγώ πάντως πριν χτυπήσω αυγά για γλυκά τα βάζω δίπλα 
        σε μια αναμμένη εστία στην κουζίνα μου για να ζεσταθούν. Ετσι , 
        φουσκώνουν πολύ περισσότερο .
         Ανασκουμπώσου , κάνε το γλυκάκι και τα λέμε, θα μεγαλουργήσεις!
        όχι, όμως το τριήμερο , χρειαζόμαστε και λίγη ξεκούραση , έτσι 
        δεν είναι;

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: καρυδόπιτα
          Από: Χρυσαυγή  17 / 6 / 2005
          Εύα, εύα μην φεύγεις!! 
          Το σιρόπι δεν μου είπες πως γίνεται!
          Τις αναλογίες θέλω εύα μου! 

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: καρυδόπιτα
            Από: εύα  21 / 6 / 2005
            να ΄μαι πάλι !!Λοιπόν κουκλίτσα , το σιρόπι είναι το ευκολότερο 
            πράγμα στο γλυκό. Βάζεις το νερό σε κατσαρολάκι , προσθέτεις και 
            τη ζάχαρη και τα αφήνεις να βράσουν . Άφησέ το να κοχλάσει , 
            είναι έτοιμο. Προσθέτεις και τις βανίλλιες και έτοιμο το 
            σιροπάκι σου , αν θέλεις βάλε και κανελλόξυλο για περισσότερο 
            άρωμα. Άστο να γίνει χλιαρό και ρίξτο στο γλυκάκι σου . Τώρα , 
            ως προς τις θερμοκρασίες γλυκού και σιροπιού , ιδανικό είναι το 
            ένα από τα δυο να είναι ζεστό και το άλλο κρύο. Ωστόσο εγώ όταν 
            το κάνω φροντίζω να είναι κρύο το γλυκό και χλιαρό .Οκ; καλη 
            καλη επιτυχία 

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Σιρόπιασμα
    Από: Αλεξία  17 / 6 / 2005
    Το γλυκό πρέπει να είναι κρύο ενω το σιρόπι ζεστό?

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Το μεγεθος μετραει
    Από: Αντα η ασχετη  22 / 6 / 2005
    Οταν λες 30 εκατοστά ταψακι εννοείς στρογγυλό ταψακι με διάμετρο 30 εκ. ή ορθογώνιο; Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω πως μετράμε τα ταψιά.. Μάλλον πρέπει να ξεσκονίσω τα βιβλία του Δημοτικού..
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.