www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Τσουρέκι


Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 2 κουταλιές μαγιά
  • 300 γρ. γάλα
  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 χαρτάκι μαστίχα
  • 1 χαρτάκι μαχλέπι κοπανισμένο
  • Ξύσμα πορτοκαλιού



Ετοιμασία

  1. Λιώνουμε τη μαγιά με 2-3 κουταλιές χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι (να γίνει ένας χυλός) και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει (1 ώρα περίπου).
  2. Σε μία λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την μαστίχα, το μαχλέπι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι λίγο-λίγο ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι η ζύμη μας να γίνει μέτρια.
  3. Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει (τουλάχιστον 2 ώρες).
  4. Μόλις φουσκώσει, πλάθουμε τα τσουρέκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  5. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου.
Αν θέλουμε το τσουρέκι μας να γίνει "βαμβακάτο" το μυστικό είναι καθώς το ζυμώνουμε να απλώνουμε τη ζύμη, να τη διπλώνουμε να ζυμώνουμε, ξανά να την απλώνουμε και να τη διπλώνουμε και ούτω καθ' εξής, όσο περισσότερες φορές αντέχουμε. Λέγεται ότι το καλό αφράτο τσουρέκι το "ξενυχτάμε". Αν το προτιμάμε σφιχτό και στιβαρό τότε είμαστε τυχεροί...

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Πασχαλινά τσουρέκια
    Από: nervosa_anorexia  3 / 5 / 2005
    Η συνταγή είναι πραγματικά άψογη και οικονομική, συν τοις 
    άλλοις. 
    Τα τσουρέκια (για 1η φορά στη ζωή μου) βγήκαν αφράτα και 
    νοστιμότατα. 
    Την επόμενη φορά (που θα είναι λίαν συντόμως) θα βάλω λίγη 
    περισσότερη ζάχαρη (περίπου 450gr αντί των προτεινόμενων 300gr).
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: τσουρέκια
    Από: Ρία  28 / 3 / 2006
    Γνωρίζει κανείς πόσα τσουρέκια βγαίνουν?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: miami miami
    Από: froufrou  28 / 3 / 2006
    poulaki mou to posa tsourekia tha sou vgoune eksartatai apo to
    poso megala tha ta kaneis. Ego prosopika den thne xo dokimasei
    thn syntagh akomh alla an krino apo to aleuri tha nai gyro sta 4.
    Ego kano edo kai xronia ths vefas kai mou bgainoune kataplhktika.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Περισσότερη ζάχαρη
    Από: Νατάσα  28 / 3 / 2006
      Επειδή το σχόλιο είναι παλιό, δεν ξέρω αν έχει ήδη 
    επιχειρηθεί η αύξηση της ζάχαρης στη συνταγή. Αν όχι, αγαπητή 
    nervosa_anorexia, θα σου συνιστούσα να μην το κάνεις. Θα γίνουν 
    λιγότερο αφράτα. Δεν είναι τυχαίο που σε όλες τις καλές 
    συνταγές τα τσουρέκια είναι ελαφρώς άγλυκα.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: τσουρέκι
    Από: Βούλα  20 / 4 / 2006
    λέγεται ότι το βούτυρο στο τσουρέκι πρέπει να μπαίνει στο τέλος για να σχηματίζονται κορδόνια..στη συγκεκριμένη συνταγή,που το βούτυρο μπαίνει στην αρχή, βγαίνουν τσουρέκια με κορδόνια; επίσης, σε τί θερμοκρασία τα ψήνουμε;υπάρχουν πολλές θεωρίες σε αυτο το ζήτημα..δεν έχω καταλήξει ακόμη.Είμαι στο στάδιο του πειραμαρισμού (Η Βέφα λέει στους 200 βαθμούς για 15-20 λεπτά,μία φίλη λέει στους 180 για 20-25 λεπτά, ο φούρναρης της γειτονιάς, που μου προμηθεύει και το ειδικό αλέυρι για τσουρέκια,τα ψήνει στους 150 βαθμούς για 50 λεπτά..
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: τσουρέκι
      Από: Το μικρό σπίτι στο λιβάδι  20 / 4 / 2006
      Καλοί μου χανγκεράδες. Πολύ καιρό σας διαβάζω και αρχίζω να νιώθω σαν να βλέπω από μια κλειδαρότρυπα. Σαν να παρακολουθώ κρυφά μια ιδιωτική συνομιλία και νιώθω λίγο άσχημα. Εκτιμώ πολύ το λόγο που αναπτύσσεται ανάμεσά σας, το χιουμορ σας, την ευγένεια. Ενα forum με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους και όμως ,με μία θέση για όλους. Φυσικά απορώ με τα τόσα που ξέρετε για την κουζίνα. Μερικοί από σας είσαστε τόσο επαγγελματίες και τόσο ερασιτέχνες...με όλα τα καλά που έχουν και οι δύο εκδοχές. Λοιπόν, ευτυχώς πήρα αφορμή από τη συζήτηση για τα τσουρέκια και κυρίως από το ερώτημα της Βούλας για το βούτυρο, και αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί σας. Παιδιά, η Βέφα είπε πως το βούτυρο το βάζουμε στο τέλος, για να δώσουμε το χρόνο στη γλουτένη του αλευριού να φουσκώσει από τα υγρά των υλικών. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλ. το βούτυρο μπει από την αρχή, "αδιαβροχοποιείται" το αλεύρι και δεν φουσκώνει τόσο όσο θα μπορούσε. Αυτό το μικρό μυστικό πήρα υπόψη μου λοιπόν φέτος . Μπήκα στον πειρασμό να κάνω το τσουρέκι του Παρλιάρου, αλλά κατέληξα σε ένα συνδυασμό, δηλ. ακολούθησα τη συνταγή της Βέφας και από τον Παρλιάρο κράτησα το ζέσταμα των πρώτων υλικών στο κατσαρολάκι. Επίσης, φέτος το ζύμωμα και το φούσκωμα το έκανα σε κεραμική λεκάνη ( από το Μαρούσι)και αφενός είχα πολύ σταθερότητα στο ζύμωμα, δε χρειάστηκε να βγάλω τη ζύμη ( 2 κιλά αλεύρι)στον πάγκο, αφετέρου το κεραμικό κράτησε το ζυμάρι πιο ζεστό από ότι η πλαστική ή η τσίγκινη λεκάνη. Βοήθησε βέβαια στη συνέχεια και η νάυλον σακούλα, συν η κουβερτούλα. Παρόλα αυτά την υφή που είχαν τα τσουρέκια των παιδικών μου χρόνων, αυτές τις "κλωστές" , δεν τις ξαναβρήκα.. θα δοκιμάσω και τον Παρλιάρο γιατί μ΄αρέσουν αυτές οι οδηγίες με τα γραμμάρια αλλά και γιατί με επηρέασε και η Σταυρούλα. Ναι, τα τσουρέκια γίναν καλά. Μήπως θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα; Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: κατι κανω λαθος
    Από: φροσω  20 / 4 / 2006
    οσες φορες εχω φτιαξει τσουρεκια εχω το ιδιο προβλημα. Ολα πανε καλα μεχρι που τα πλεκω και τα αφηνω να ξαναφουσκωσουν. Και περιμενω...και περιμενω...και δε φουσκωνουν ποτε. ΓΙΑΤΙ??? Δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσες φορες τα εχω κανει! Βοηθειστε με!!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΤΣΟΥΡΕΚΙ
    Από: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ  20 / 4 / 2006
    ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΦΘΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΖΥΜΩΜΑ. ΚΟΛΑΕΙ Η ΖΥΜΗ ΣΤΟ 
    ΠΛΑΣΙΜΟ ΓΙΑΤΙ?????????????????????????????? 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΤΣΟΥΡΕΚΙ
      Από: froufrou  21 / 4 / 2006
      Kalhmera, profanos evales ligotero aleuri apo oti eprepe. Alloste
      mhn ksexnas oti auga me auga exoune diafora. An ta dika sou htane
      megalytera ( ata auga pou evales ennoo) tote tha prepe na valeis
      ligo parapano aleuri e kai ligo voutyraki parapano...

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: φέτος τα τσουρέκια...χάλια!
    Από: malinia  29 / 4 / 2006
    Είναι η πρώτη φορά που κάνω τσουρέκια (φρεσκοπαντρεμένη) και ενώ έκανα τη συνταγή της Βεφας (μικρό βιβλιαράκι με τα ψωμιά), έγιναν χάλια. Έβαλα ακριβώς τα υλικά και η ζύμη κολούσε. Πρόσθεσα λίγο αλεύρι αλλά τίποτα. Φοβήθηκα να την παιδέψω πολύ γιατί η κα Βέβα λέει να το αποφεύγουμε αυτό. Έβαλα και το βούτυρο τελευταίο για να γίνουν κορδονάτα, τα άφησα να φουσκώσουν...τίποτα. Λίγο μόνο φούσκωσαν ενώ τα είχα αφήσει 4 ώρες. Για να μην πω για το ψήσιμο που μου απλώσαν. Το αποτέλεσμα ήταν να κάνω δυο κιλά τσουρέκια που μπορέσαμε να φάμε κάνα δυο την πρώτη μέρα. Την άλλη μέρα ήταν πέτρα. τι έκανα λάθος; Μήπως έχετε καμιά καλή συνταγή και...εύκολη;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΚΛΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
    Από: Αννι  8 / 5 / 2006
    παιδιά γειά σας,
    
    έχω δοκιμάσει όλες τις παραλλαγές.Η γεύση ειναι πάντα φοβερή 
    αλλά τις κλωστές δεν τις πετυχαίνω. θέλω το τσουρέκι να έχει 
    κλωστές ( βλέπε Τεκενρλής).μήπως βάζουν κάτι βρε παιδιά και δεν 
    μας το λένε το μυστικό;
    
    bye.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΚΛΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
      Από: froufrou  9 / 5 / 2006
      Fysika kai vazoune poulaki mou....Diogotika kai alles xhmikes
      ousies! kaneis se aplo spitiko tsoureki den exei dei pote klostes
      opote....

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΚΛΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
    Από: ΖΩΗ  29 / 10 / 2006
    ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ!ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΚΛΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΣΟΥΡΕΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΤΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΛΩΣΤΕΣ,ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ:ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΖΥΜΩΜΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΑΠΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ,ΑΠΟΦΕΥΓΩΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΤΗΣΕΙ ΜΕ "ΜΠΟΥΝΙΕΣ",ΟΠΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΤΟ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ.ΑΦΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ,ΞΑΝΑΖΥΜΩΝΕΙ ΤΗ ΖΥΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΓΙΑ 2η ΦΟΡΑ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΛΑΣΙΜΟ,"ΞΕΦΟΥΣΚΩΝΕΙ" ΤΗ ΖΥΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ,ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΨΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΠΛΑΣΕΙ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ,ΤΑ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΤΑ ΑΛΟΙΨΕΙ ΜΕ ΑΒΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΥΡΝΗΣΕΙ.ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ:ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΤΕ,ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΑΓΙΑ,ΓΙΑΤΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΦΡΑΤΑ,ΑΛΛΑ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΙΣ ΚΛΩΣΤΕΣ ΚΑΙ,ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΜΕ,ΑΡΚΕΤΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ,ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΟΥΣΚΩΝΟΥΝ ΣΑΝ ΨΩΜΙ ΑΚΙ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΦΗ..ΚΟΛΑΣΗ!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΚΛΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
      Από: ΆννηΦ  30 / 10 / 2006
      Ζωούλα, δε μας δίνεις και τη συνταγή με κάθε λεπτομέρεια; Να σε 
      ευλογάμε και σένα και τη μανούλα σου;
      
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΚΛΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
        Από: ΖΩΗ  5 / 11 / 2006
        ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΝΝΗ Φ. ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΚΑΤΙ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ!ΛΟΙΠΟΝ,Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ: 2kgr ΑΛΕΥΡΙ ΣΚΛΗΡΟ Νο1(ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ)/ 600gr ΖΑΧΑΡΗ /500gr ΦΡΕΣΚΟ ΒΟΥΤΥΡΟ / 9 ΑΒΓΑ / 1 1/2 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΟΠΑΝΙΣΜΕΝΗ / 1 ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΜΑΧΛΕΠΙ,ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΣΕ 1/2 ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟ / 200gr ΜΑΓΙΑ ΝΩΠΗ / 400ml ΓΑΛΑ / ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 1 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ / 2 ΚΡΟΚΟΥΣ ΑΒΓΩΝ ΑΡΑΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ / ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΦΙΛΕ ΕΚΤΕΛΕΣΗ: ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΓΙΑ.ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ 500gr ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΛΕΥΡΙ,ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΛΟΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 2 1/2-3 ΩΡΕΣ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΑΛΑ(ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ "ΠΙΑΣΟΥΜΕ" ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΒΡΑΔΥ.ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΑΡΚΕΤΟ ΓΛΥΤΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.).ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΛΕΥΡΙ ΣΕ ΛΕΚΑΝΙΤΣΑ,ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΓΟΥΒΙΤΣΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ: ΤΑ ΑΒΓΑ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ,1 ΦΛΥΤΖΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΧΛΕΠΙ,ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΠΙΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΜΕ ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ,ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ.ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ:ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ ΕΙΧΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ "ΚΟΥΡΑΖΟΥΜΕ" ΠΟΛΥ ΤΗ ΖΥΜΗ,ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ.ΤΗΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΠΟΡΟΥΜΕ,ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΝΤΑ ΤΡΟΠΟ,ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ.ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΖΕΣΤΟ ΚΑΙ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ.ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΓΙΑ 2 1/2-3 ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΞΑΝΑΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΛΑ.ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΚΟΜΗ,ΤΗΝ ΠΑΤΑΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΝΑ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΚΑΙ ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΒΟΥΤΥΡΩΜΕΝΗ ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΚΑΛΑ.ΠΡΟΘΕΡΜΑΙΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ,ΑΛΟΙΦΟΥΜΕ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΟΚΟΥΣ,ΠΑΣΠΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 30`-40`,ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ.ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ,ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΛΑΘΟΥΜΕ,ΜΕ ΜΕΡΕΝΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΚΛΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
          Από: ΆννηΦ  6 / 11 / 2006
          Ζωή, ευχαριστώ πολύ. Θα τη δοκιμάσω οποσδήποτε μέσα στο μήνα και 
          θα σου πω εντυπώσεις από την προσπάθεια μου!
          
          Άννη

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΚΛΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
          Από: Αθηνα  1 / 1 / 2007
          Ευχαριστω πολυ για την συνταγη!Εκανα για πρωτη φορα στην ζωη μου τσουρεκι για βασιλοπιτα κ εγινε τελεια!Χρονια τωρα ακουγοντας διαφορες νοικοκυρες πιστευα οτι το να σου πετυχουν τα τσουρεκια ειναι μεγαλο κατορθωμα.Τωρα ξερω οτι δεν ειναι!Εκανα καποιες μικρες αλλαγες βεβαια στην συνταγη λογω δυσκολιων!Δεν εβαλα μαστιχα γιατι βρισκομαι στο εξωτερικο κ δεν ειχα προνοησει να φερω απο Ελλαδα!Αντι αυτου εβαλα λιγο κακουλε που ετυχε να εχω.Οσων αφορα στην εκτελεση δεν αφησα την μαγια παρα μονο 15-20 λεπτα σε ζεστο μερος για να διπλασιαστει. Για το ζυμωμα δε (κατοπιν συμβουλης κ της μαμας μου)δεν χρησιμοποιησα καθολου γροθιες αλλα μονο τα δαχτυλα μου για να τραβαω την ζυμη κ να την ξαναβαζω στο κεντρο.Ισως χρειαζεται πολυ ωρα ζυμωμα αλλα εγω επειδη ειμαι σε κατασταση προχωρημενης εγκυμοσυνης κ δεν ειχα ουτε αντοχη ουτε διαθεση(!) να ζυμωνω με τις ωρες αρκεστηκα στο να κανω μια ζυμη ομοιομορφη κ να προσθεσω στο τελος το βουτυρο λιωμενο κ ζεστο με τις χουφτες λιγο λιγο ζυμωνοντας μεχρι να το απορροφησει.Στο ψησιμο επειδη ηταν σχετικα μικρες οι βασιλοπιτες τις εβαλα σε χαμηλο φουρνο(160 βαθμους) για 25-30`κ αντικατεστησα την βουτυρωμενη λαμαρινα με λαδοκολλα στο ταψι.Για να σιγουρευτω οτι ψηθηκαν απο μεσα τις τρυπησα απο την κατω μερια με ενα μαχαιρι.Καλη επιτυχια σε οποιον κανει την συνταγη!Ξεκινηστε απο τωρα δοκιμες κ μεχρι το πασχα θα εχετε βρει το δικο σας μυστικο για τα τελεια τσουρεκια! :))
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΚΛΩΣΤΕΣ ΣΤΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ
          Από: καραμελίτσα  11 / 4 / 2007
          Για πρώτη φορά στην ζωή μου, αποφάσισα να φτιάξω τσουρέκια. `Εκανα την συνταγή που μας έδωσε η φίλη ΖΩΗ και σήμερα θα ξαναφτιάξω γιατί ήταν όλα τα λεφτά! Μπράααβο Ζωή για την καταπληκτική συνταγή. Με τ`αρωμά τους, τα κορδόνια τους και την υπέροχη γεύση τους. Η πεθερά μου που φτιάχνει χρόνια τσουρέκια εντυπωσιάστηκε! Την συστήνω ανεπιφύλακτα.
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: TSOYREKI BAMBAKATO
    Από: Γιώτα  28 / 12 / 2006
    Το τσουρέκι το έφτιαξα αυτό που λεει η συνταγή εδώ.Είναι τέλειο.Με τις κλωστές του και με τα όλα του. Ούτε το βούτυρο τελευταίο έβαλα , ούτε πλάσιμο ιδιαίτερο έκανα!Το μυστικό είναι ένα:ΥΠΟΜΟΝΗ!!!Το στουρέκι για να γίνει αφράτο θέλει όλη να το αφήσεις να φοσυκώνει όλη νύχτα!Και αφου την επόμενη ημέρα τα πλάσεις να τα ξαναφήσεις κανα 4ωρο να φουσκώσει και πάλι!Α!και τα υλικά να είναι ζεστά!χικαυτά, απλά ζεστά!και όμως γίναονται σαν τα στουρέκια ζαχαροπλαστείου!!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Διευκρίνιση
    Από: Μαγδαληνή  3 / 4 / 2007
    Καλό μεσημέρι, ήθελα να ρωτήσω για τις ποσότητες των υλικών...πόσο είναι το "ένα χαρτάκι"...? Θα προσπαθήσω, για πρώτη φορά αυτό το Πάσχα να φτιάξω τσουρέκι..ευχαριστώ
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Διευκρίνιση
      Από: μαμα  3 / 4 / 2007
      Καλησπέρα! Συνήθως όταν λέμε 1 χαρτάκι στις συνταγές, εννοούμε 
      ένα φακελάκι όπως το βρίσκουμε στο εμπόριο. Για παράδειγμα η 
      μαστίχα και το μαχλέπι πωλούνται σε φακελάκια των 5 έως 8 
      γραμμαρίων. Συμβουλή για το τσουρέκι: Η ζύμη μαλακή, να 
      φουσκώσει καλά στο διπλάσιο και βάλε, και να μην παραψηθούν 
      γιατί σκληραίνουν.
      Καλή επιτυχία!!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Τσουρέκι
    Από: elunitta  5 / 4 / 2007
    Εγώ δεν έχω κάνει ποτέ άλλη συνταγή απο της Βέφας με βελτιωμένα τα μυρωδικά όμως... Στον κύκλο μου συμπεριλαμβανομένων μαμάδων και πεθερών τα τσουρέκια μου θεωρούνται τα καλύτερα. Η Βέφα λέει όχι ζύμωμα και εγώ επαυξάνω γιατί και αφράτα βγαίνουν και κορδονάτα. Την βέφα δεν την συμπαθώ ιδιαίτερα αλλά σε αυτό έχει δίκιο! ΟΧΙ ΖΥΜΩΜΑ απλά ενοποίηση των υλικών και προσωπική συμβουλή λεπτομερές μέτρημα των υλικών. Η μαγειρική είναι χημεία. Καλή Επιτυχία!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ
    Από: Μάνια  5 / 4 / 2007
    Παρακαλώ όποια/ων γνωρίζει να δώσει το link για το παραπάνω 
    τσουρέκι γιατί από την αναζήτηση δεν το βρήκα. 
    
    Ευχαριστώ και Καλό Πάσχα σε όλους

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ
    Από: ΧΑΪΔΩ  5 / 4 / 2007
    Μάνια γειά σου,
    τη συνταγή για τα τσουρέκια της Αγγέλας, θα τα βρεις αν στην 
    ταχεία αναζήτηση βάλεις:SOS τσουρέκια απο το gourmet.gr
    Πρόσεχε και τα σχόλια πιο κάτω για την ξηρή μαγιά (7 φακελάκια, 
    και όχι 8). Αν και κατά γενική ομολογία με το προζύμι γίνονται 
    καλύτερα.
    Καλή επιτυχία και χρόνια καλά με υγεία σε όλους!!!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΓΕΛΑΣ
      Από: λιτσα  6 / 4 / 2007
      παντα πετυχενο τα τσουρεκια αλα θα σας δωσο τη συνταγη αλλη μερα σαν παλια φουρναρησα κατι ξερω καλο πασχα.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΥΠΕΡΟΧΑ
    Από: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ  23 / 4 / 2007
    ΖΩΗ ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΕΧΩ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΠΕΤΟΥΣΑ.ΑΥΤΑ ΒΓΗΚΑΝ ΦΟΒΕΡΑ ΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΛΩΣΤΟΥΛΕΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΟΛΥΖΟΡΙΣΑ ΜΕ ΤΟ ΖΥΜΩΜΑ, ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΡΕΚΕΝΙΑ. ΒΟΗΘΗΣΕ ΒΕΒΑΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΑ ΑΦΗΣΑ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ, 8 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΙς 6 ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΞΟΥΔΑ ΕΒΑΛΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΠΥΡΕΞΑΚΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΦΛΕ, ΚΑΙ ΜΟΥ ΒΓΗΚΑΝ ΣΑΝ ΚΑΠΕΛΑ ΤΟΥ ΣΕΦ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΞΕΦΟΥΣΚΩΣΑΝ ΟΥΤΕ ΧΑΛΑΣΑΝ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΣ.ΤΑ ΣΥΣΤΗΝΩ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ευχαριστώ Ζωή
    Από: pepeta  5 / 5 / 2007
    Ζωή συγχαρητήρια για τη συνταγή. Είναι από αυτές τις κρυφές 
    συνταγές που κανένας δεν τις λέει για να κοκορεύεται για τη 
    μαγειρική του. 
    Πρώτη φορά έκανα τσουρέκια κι έγιναν καταπληκτικά. Εγώ δεν 
    έφαγα, τα μοίρασα. Και κανονικά και γεμιστά. Τώρα έχω 
    παραγγελίες για επανάληψη.
    Εμείς εδώ στην Ξάνθη δε συνηθίζουμε τη μαστίχα αλλά βάζουμε στα 
    τσουρέκια μαχλέπι και κακουλέ. Εγώ έβαλα από ένα φακελάκι και 
    τα άφησα πολλές ώρες να φουσκώσουν. Επειδή γέννησα τώρα και με 
    πονάει η μέση μου δεν τα ζύμωσα μέχρι να γίνουν ομοιόμορφα, 
    αλλά αρκετά χωρίς όμως καθόλου να την πατήσω τη ζύμη. Μόνο 
    τράβηγμα. Στο δικό μου φούρνο οι 180 βαθμοί ήταν πολλοί κι έτσι 
    έγιναν καλύτερα στους 160 για 30 λεπτά.
    Δοκιμάστε τη τη συνταγή και μη βιάζεστε να τα ψήσετε. Εγώ τα 
    ξεκίνησα Σάββατο (μαγιά) και τα έψησα τη Κυριακή προς Δευτέρα 
    τα μεσάνυχτα.
    Καλή επιτυχία

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ευχαριστώ Ζωή
      Από: ΖΩΗ  5 / 5 / 2007
      pepeta καλησπέρα και να σου ζήσει το μωράκι!!!!Εγώ σ` ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και συμφωνώ ως προς το..κοκόρεμα μερικών.Εγώ προσωπικά χαίρομαι μόνο όταν μοιράζομαι με άλλους την επιτυχία ή την αποτυχία μιας συνταγής,αλλιώς βρε αδελφέ τί νόημα έχει; ΠΡΟΣ ADMIN.:Έχω στήλει και άλλες συνταγές στο site αλλά αργούν να δημοσιευτούν πάρα πολύ.Γιατί;;;
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.