Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
- 1 κιλό λεπτά φύλλα
- 1 κούπα φρέσκο βούτυρο
- 2 βανίλιες
- 6 κρόκους
- 6 κούπες γάλα
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα ψιλό σιμιγδάλι
- Για το σιρόπι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- Λίγη φλούδα λεμονιού
|
|
Ετοιμασία
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρωμένα μεταξύ τους.
- Σε μία κατσαρόλα δουλεύουμε τους κρόκους των αυγών με την ζάχαρη και το σιμιγδάλι.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα, ανάβουμε το μάτι και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα υλικά μας ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα και ρίχνουμε τις βανίλιες.
- Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα, την απλώνουμε να είναι ομοιόμορφη, την σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία επίσης βουτυρώνουμε μεταξύ τους και τα κλείνουμε γύρω-γύρω για να μην φύγει η κρέμα.
- Ρίχνουμε από πάνω όσο βούτυρο περίσσεψε, χαράζουμε το γλυκό μας μπακλαβαδωτά και
- Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 3/4 της ώρας περίπου (μέχρι να ροδίσει το φύλλο).
- Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι μας να βράσει μέχρι να δέσει λίγο (5-10 λεπτά περίπου). Λίγο πριν γίνει το σιρόπι προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
- Οταν κρυώσει το γλυκό το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
|
|