www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Γλυκιά πίτα με καρύδια (τουπιστί Μακεδονίας)


Υλικά

  • Ζύμη:
    • 1 κούπα λάδι
    • 1 κούπα μέλι
    • 1 κούπα νερό
    • 1 κούπα καρύδια κοπανισμένα
    • 1/2 κούπα σταφίδες (κατά προτίμηση μαύρες)
    • Κανέλλα
    • 1/2 κουταλάκι σόδα
    • Αλεύρι όσο πάρει
  • Για το σιρόπι:
    • 1 κούπα νερό
    • 1 1/2 κούπα μέλι



Ετοιμασία

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά της γέμισης (εκτός από το αλεύρι και την σόδα) και μόλις πάρουν βράση, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε την σόδα και λίγο-λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή.
  2. Ρίχνουμε την ζύμη μας σε ένα λαδωμένο ταψί, την χαράζουμε και την ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
  3. Σιρόπι: Βράζουμε το μέλι με το νερό και μόλις κρυώσει το γλυκό μας το σιροπιάζουμε.

Τη συνταγή συνιστά: η Κατερίνα

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: miam miam   7 / 11 / 2003
      Αγαπητή Κατερίνα, το γλυκό σου έγινε φανταστικό. Μας άρεσε 
    ιδιαίτερα επειδή είναι πραγματικά υγιεινό και νηστίσιμο. Βέβαια 
    δεν μιλάμε για τις θερμίδες, κάνουμε πως δεν μας απασχολούν.
      Σε κάθε μπουκιά προσπαθούσα να θυμηθώ τι μου θύμιζε η γεύση 
    του. Τελικά (μετά από πολλές "δοκιμαστικές" μπουκιές)το βρήκα. 
    Έχει πολύ από τη γεύση του εσωτερικού μέρους των ροξ, που τα 
    λατρεύω. Με λίγο γαρύφαλλο μέσα θα μπορώ να φτιάξω ένα αφράτο, 
    πεντανόστιμο μείγμα για ροξ. 
      Η μόνη αλλαγή που έκανα στην συνταγή σου ήταν ότι έβαλα το 1/3 
    του μελιού στο σιρόπι, γιατί μου φάνηκε πολύ.(Εμείς τα προτιμάμε 
    και λίγο άγλυκα) και έγινε ό,τι πρέπει. Ευχαριστούμε πολύ για 
    την υπέροχη συνταγή.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: SOFIA   28 / 11 / 2003
    Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε περίπου πόσο αλεύρι θα χρειαστεί και ποιά θα είναι η τελική μορφή της ζύμης μας πριν να την βάλουμε στο φούρνο?Θα πρέπει να είναι ρευστή σαν του κέικ? Επίσης θα ήθελα να μάθω τι αλεύρι χρησιμοποιείτε,σπορέλαιο ή ελαιόλαδο?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: miam miam   29 / 11 / 2003
      Τη συνταγή την έκανα όπως περιγράφεται και δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστή, γιατί πριν την ψήσεις τη χαράζεις. Είναι αρκετά στέρεη. Εγώ την πάτησα με το κουτάλι για να ισιώσει στο ταψί. Από λάδι έβαλα ελαιόλαδο καθότι πιο υγιεινό και αλεύρι απλό για όλες τις χρήσεις. Αν δοκιμάσεις με κάτι άλλο και σε ικανοποιήσει γράψ` το μας.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Μελόπιτα στα γρήγορα
    Από: nervosa_anorexia  23 / 2 / 2006
    Για να κάνω τουπιστί το ξεκίνησα χθες βράδυ, αλλά ελλείψει 
    αρκετού μελιού (με το ζόρι είχα μισό φλυτζάνι)και καρυδιών 
    (αυτά τα έχω μονίμως εν ελλείψει, ξέρει η Χουανίτα!), κατέληξα 
    στην εξής νοστιμότατη, ευκολότατη και οικονομικότατη πίτα 
    μελιού:
    
    ΥΛΙΚΑ
    1/2 φλ. μέλι 
    1/2 φλ. ζάχαρη 
    1/2 φλ. βούτυρο βιτάμ
    2 αυγά
    2 φλ. αλεύρι 
    1/2 φακελάκι μπαίκιν
    βανίλια
    1 κ.γ. κανέλα
    σουσαμάκι για το πασπάλισμα
    εσάνς αμυγδάλου (προαιρετικά...φρεσκοαγορασμένο το είχα και 
    ψοφούσα να το δοκιμάσω!)
    
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
    1. Ζεσταίνουμε ελαφρώς σε κατσαρολάκι το βιτάμ μέχρι να λιώσει, 
    προσθέτοντας το μέλι, τη ζάχαρη & τη βανίλια
    2. Ανακατεύουμε αλεύρι+κανέλα+μπαίκιν
    3. Χτυπάμε τα αυγά
    4. Αφού χλιαρύνει το μίγμα βουτύρου, ρίχνουμε εναλλάξ τα αυγά 
    και το αλεύρι, ανακατεύοντας ελαφρά με κουτάλα
    5. Μόλις το μίγμα πάρει τη μορφή παχύρευστου χυλού (ιδιαιτέρως 
    νόστιμος, σημειωτέον! το δάχτυλο μπήκε-βγήκε πλείστες όσες 
    φορές εντός του κατσαρολακίου..), το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο 
    ταψάκι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και (προαιρετικά) λίγες 
    σταγόνες εσάνς αμυγδάλου  και ψήνουμε στους ~180oC για 25-30 
    λεπτά μέχρι να χρυσίσει ελαφρώς.
    
    Θα συνιστούσα τα εξής, αφού το έκανα κι εγώ για 1η φορά:
    
    α). Και λιγότερο από 1/2 φλ. ζάχαρης δεν θα ενοχλήσει καθόλου. 
    Αντιθέτως, θα μειωθεί το "σερμπέτιασμα" απ`το συνδυασμό με το 
    μέλι.
    
    β). Μη βάλετε και τα 2 φλυτζάνια αλεύρι εξ`αρχής, γιατί τα 
    μεγέθη των σκευών "παίζουν". 
    Βάλτε  πρώτα 1 1/2 φλυτζάνι και συνεχίστε προσθέτοντας, μέχρι 
    την επίτευξη του παχύρευστου (ίσα που να τρέχει απ`την κουτάλα) 
    χυλού.
    
    Καλά μελώματα!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.