www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Πισία (ποντιακό)


Υλικά

  • Υλικά για την ζύμη (10 πισία περίπου):
    • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
    • 1 αυγό
    • 1 κουταλάκι αλάτι
    • Νερό όσο πάρει
    • 1 φλιτζανάκι περίπου ελαιόλαδο



Ετοιμασία

  1. Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά για την ζύμη καλά μέχρι να γίνει μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. (Αν χρειάζεται αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα ή αντιθέτως ροσ8έτουμε αλεύρι αν η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή).
  2. Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει.
  3. Οταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου.
  4. Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μην κολυμπούν) σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα, και κάθε ένα που βγάζουμε από το τηγάνι το πασπαλίζουμε με ζάχαρη (το μέλι δεν είναι το ιδανικό) και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Γίνεται δηλαδή ένα πυργάκι. (Αν θέλουμε αφού τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη τα τυλίγουμε ρολό και τα τρώμε επί τόπου.)
Η συνταγή για τα Πισία (όπως την παρέλαβα από την γιαγιούλα μου) είναι ακριβώς ίδια με τα πιροσκί με την διαφορά ότι ανοίγουμε μεγαλύτερα φύλλα (στο μέγεθος του κανονικού πιάτου).] Αν δε, δεν βάλουμε μαγιά τότε τα πισία γίνονται πολύ πιο λεπτά και τραγανά αλλά το ίδιο νόστιμα.
Τρώγονται καλύτερα σε χλιαρή θερμοκρασία.

Τη συνταγή συνιστά: η Μαίρη

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Γεωργία   7 / 9 / 2003
    Ηθελα απλώς να πώ ότι-καθότι ειμαι Ποντία κι εγω- τα πισία οι Πόντιοι τα έτρωγαν είτε σκέτα είτε με τυρί, δηλαδή αλμυρά. Μπορεί βέβαια αυτό να έκαναν οι Πόντιοι της περιοχής μας και όχι οι άλλοι. Αυτό ήθελα να επισημάνω και να σου πώ πως χαίρομαι να βλέπω συνταγές από τον Πόντο σε sites μαγειρικής. Να σε καλά..
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: marymary   12 / 11 / 2003
      Συγκεκριμένα στα πισία, το παραδοσιακό στοιχείο είναι είναι τα 
      συστατικά της ζύμης και ο τρόπος ψησίματος. Το πως θα τα 
      απολαύσουμε έχει να κάνει με το τι αρέσει γευστικά στον καθένα 
      μας. Εμείς τα μάθαμε πασπαλισμένα με ζάχαρη γιατί έτσι τα έτρωγε 
      η γιαγιά και ο παπούς. Εγώ από την άλλη τα προτιμώ σκέτα. 
      
      Ακόμη τα "ωτία", που είναι γνωστό παραδοσιακό Ποντιακό έδεσμα 
      δεν τα ήξεραν στην οικογένεια μας. Τα έμαθα από αλλού. 
      
      Φιλικά 
      Μαίρη 
      
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: froufrou  9 / 5 / 2006
        emeis pali kanoume thn almyrh ekdoxh ton pision. Me prasso kai
        tyraki. Ginontai pentanostima!!!

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
          Από: frpufrou  9 / 5 / 2006
          A kai na prostheso akomh oti ta kanoume xoris augo kai me freskia
          magia. Kai epeidh ta kanoume mikra vgainoune safos perissotera
          kommatia.
          
          Kalhmera eipa?`Kalhmeraaa

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.