Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Πισία (ποντιακό)
Υλικά
- Υλικά για την ζύμη (10 πισία περίπου):
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι αλάτι
- Νερό όσο πάρει
- 1 φλιτζανάκι περίπου ελαιόλαδο
|
|
Ετοιμασία
- Ζυμώνουμε μαζί όλα τα υλικά για την ζύμη καλά μέχρι να γίνει μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. (Αν χρειάζεται αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα ή αντιθέτως ροσ8έτουμε αλεύρι αν η ζύμη γίνεται πολύ μαλακή).
- Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει.
- Οταν είναι έτοιμη, παίρνουμε ένα-ένα μπαλάκι και το ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου.
- Τηγανίζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο (να μην κολυμπούν) σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα, και κάθε ένα που βγάζουμε από το
τηγάνι το πασπαλίζουμε με ζάχαρη (το μέλι δεν είναι το ιδανικό) και βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο. Γίνεται δηλαδή ένα πυργάκι. (Αν θέλουμε αφού τα πασπαλίσουμε με ζάχαρη τα τυλίγουμε ρολό και τα τρώμε επί τόπου.)
Η συνταγή για τα Πισία (όπως την παρέλαβα από την γιαγιούλα μου) είναι ακριβώς ίδια με τα πιροσκί με την διαφορά ότι ανοίγουμε μεγαλύτερα φύλλα (στο μέγεθος του κανονικού πιάτου).]
Αν δε, δεν βάλουμε μαγιά τότε τα πισία γίνονται πολύ πιο λεπτά και τραγανά αλλά το ίδιο νόστιμα.
Τρώγονται καλύτερα σε χλιαρή θερμοκρασία.
Τη συνταγή συνιστά: η Μαίρη
|
|