www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Παραδοσιακός πολίτικος χαλβάς


Υλικά

  • 300 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 350 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 100 γρ. αμύγδαλα ξασπρισμένα
  • 450 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 600 γρ. γάλα
  • 180 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλάκι βανιλίνη ή καλύτερα πραγματική βανίλια



Ετοιμασία

  1. Καβουρδίζουμε το βούτυρο με τα αμύγδαλα, προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύομε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα.
  2. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ζάχαρη άχνη και την βανίλια και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου) ανακατεύουμε, ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.
  4. Βράζουμε για 2-3 λεπτά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, την σκεπάζουμε με μία καθαρή βαμβακερή πετσέτα και από πάνω βάζουμε το καπάκι.
  5. Η πετσέτα θα κρατήσει την θερμοκρασία για να τραβήξει ο χαλβάς, αλλά θα τραβήξει και τους υδρατμούς.
  6. Φορμάρουμε για λίγη ώρα, ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε την επιφάνεια με λίγα από τα αμύγδαλα.
ΕISHGHTHS η marymary

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: πολύ καλός!
    Από: Κάλλη   30 / 10 / 2003
    Έφτιαξα τον χαλβά και βγήκε υπέροχος! Για άρωμα έβαλα και λίγη 
    κοπανισμένη μαστίχα Χίου και ταίριαξε φοβερά! Το συστήνω 
    ανεπιφύλακτα.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ουτε κι εγώ ξέρω αν πέτυχε!!
    Από: Τέτη  16 / 11 / 2004
    Το Σάββατο ήθελα και γω να φτιάξω κάτι ευκολο για τους φίλους 
    μου.Οι γυναίκες της παρέας ενθουσιαστήκαν, οι άντρες με το ζόρι 
    έφαγαν δευτερη κουταλιά.Οι φίλες μου μάλλον είναι πιο 
    ευγενικές, ή επιβραβευσαν με τον τρόπο αυτό την προσπάθεια μου, 
    μιας και σπάνια ασχολουμαι λόγω χρόνου.Η δική μου εντύπωση 
    είναι ΄ότι έμοιαζε με παιδική κρέμα φαρίν λακτέ.Δεν ήταν ότι 
    χειρότερο αλλά θέλει βελτίωση.Την επόμενη φορά θα βάλω λιγότερη 
    ζάχαρη και βούτυρο, θα καβουρδίσω αρκετά τα αμυγδαλα πριν 
    προσθέσω το υπόλοιπο βούτυρο,και μάλλον θα ακολουθήσω την 
    συμβουλή της Κάλλης για την προσθήκη μαστίχας. Πιστεύω ότι θα 
    έχει περισσότερη σχεση με πολίτικο χαλβά και θα του δόσει 
    άρωμα "σπάζοντας " την γαλατίλα.Εχω μαστίχα σε κρυστάλλους, 
    φαντάζομαι την κοπανάω σε σκόνη ε;
    Πάντως ήταν αρκετά ευκολο.Φιλάκια

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Γαλα?
    Από: Αλέξανδρος  16 / 2 / 2006
    Το δοκίμασα κι εγώ αλλά νομίζω ότι το γάλα δεν πηγαίνει ιδιαίτερα. Τον κάνει πολύ βαρύ. Εγώ ξέρω την κλασσική συνταγή 1-2-3-4 (1 λάδι, 2 χαλβά, 3 ζάχαρη, 4 νερό) με γαρύφαλο και κανέλα και νομίζω ότι τον προτιμώ έτσι.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Γαλα?
      Από: nervosa_anorexia  17 / 2 / 2006
      Διαφωνώ εντελώς Αλέξανδρε, διότι όσες φορές έχω κάνει "χαλβά 
      χιονάτο" (με σιρόπι ζάχαρης-βανίλιας-γάλακτος, αντί του 
      κλασσικού νερού-ζάχαρης) έχει γίνει ανάρπαστος! 
      Είναι ιδιαίτερα ελαφρύς στη γεύση, χωρίς να "κολλάς" απ`τη 
      γλύκα. 
      Στον χαλβά αυτό προσθέτω και 3/4 φλ. ινδοκάρυδο και γίνεται 
      πραγματικά μούρλια!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χαλβάς - μαστίχα
    Από: Νατάσα  18 / 2 / 2006
      Έχω διαβάσει κάπου πως η αυθεντική εκδοχή του χαλβά είναι 
    αυτή ακριβώς που έγραψε η φίλη μας η marymary. Η κλασσική 1-2-3-
    4 είναι η λύση που βρήκαν για τις μέρες της νηστείας. Και οι 
    δύο πάντως είναι υπέροχες. Στον νηστίσιμο μάλιστα προσθέτω και 
    φρουί γλασέ κομμένα κυβάκια. Ή καλά στραγγισμένο σπιτικό γλυκό 
    του κουταλιού. (Νεράντζι, περγαμόντο, συκάκι, μελιτζανάκι...)Τα 
    ανακατεύω μόλις τον κατεβάσω από τη φωτιά. Πολύ ωραίο επίσης 
    είναι και το κουκουνάρι αντί για αμύγδαλο.
       Για τη μαστίχα που ρωτά η φίλη μας η Τέτη, πρέπει να την 
    κοπανήσεις με λίγη ζάχαρη μαζί, αλλιώς κολλάει και δεν γίνεται 
    σκόνη. Αν την βάλεις ποτέ σε φαγητό, θα την κοπανήσεις με λίγο 
    αλάτι.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.