Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι και το χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα επάνω σε σιγανή φωτιά να γίνουν μια κρέμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τους ρίχνομε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με το σύρμα το μίγμα.
Από το μίγμα αυτό γεμίζουμε μία κούπα και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Χτυπάμε τ'ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και προσθέτουμε σ' αυτά απαλά -απαλά το αλεύρι στο οποίο έχουμε βάλει και το μπέικιν (προαιρετικά προσθέτουμε μία κούπα καρύδια) και στη συνέχεια τα ενσωματώνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας απαλά πάντα.
Τέλος το αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι (28-30 cm) και το ψήνουμε στον αέρα στους 175 βαθμούς για 30'
Ενώ είναι ακόμα ζεστό το γυρίζουμε σε μια πιατέλα και το καλύπτουμε με το μίγμα της κούπας που είχαμε βάλει στο ψυγείο.
Θέμα: Κέικ σοκολάτας Από: Βαγγελιώ 28 / 10 / 2003
Μήπως ο χρόνος ψησίματος που δίνεις είναι πολύς; Το έφτιαξα
σήμερα και είναι πολύ νόστιμο αλλά δεν είναι ιδιαίτερα
μαλακό.Και η "επικάλυψη" ήταν λίγη.Ίσως αν ήταν πιό μαλακό να
ήταν αρκετή.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: Re: Κέικ σοκολάτας Από: Κατερίνα Φ. 29 / 10 / 2003
Πρόσεξε την ποσότητα από το αλεύρι και το ταψάκι σου ίσως
πρέπει να είναι μικρότερο όσο ακριβώς μια πιατέλα τούρτας.-
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: κέικ σοκολάτας μαλακό Από: Κατερίνα Φ. 29 / 10 / 2003
Βαγγελιώ η κούπα είναι του τσαγιού η χαμηλή και οι κουταλιές
γεμάτες το ταψάκι μικρό και δεν αλοίφεται σκέτο.πρόσεξε και τον
φούρνο σου μήπως καίει πολύ θα το ψήσεις εκεί που ψήνεις τα κέικ
και να είναι λίγο προθερμασμένος.-
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΑΛΑΚΟ Από: ΑΜΕΛΙΑ ΠΑΠ 1 / 2 / 2005
ΠΟΛΥ ΕΥΓΕΣΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΣΩΣΤΕΣ.
ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: Λίγη βοήθεια. Τί έκανα λάθος; Από: Ντία 22 / 2 / 2005
Αγαπητή φίλη,
έφτιαξα το κέικ και ήταν αρκετά ωραίο. Ωστοσο, είχα κάποιο
πρόβλημα στο σημείο που προσθέτουμε στην μαρέγκα το αλεύρι.
Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες σου αλλά κάτι πήγε λάθος σε αυτό
το σημείο. Το αλέυρι δεν ενσωματώθηκε καλά και το κέικ δεν
έγινε τόσο αφράτο.Επίσης σε κάποια σημεία το κέικ είχε
λευκές "κουκίδες" από το αδυάλυτο αλέυρι. Τι έκανα λάθος;Μήπως
να ενώναμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και να βάζαμε την μαρέγκα
τελευταία;
ευχαριστώ πολύ.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: Re: Λίγη βοήθεια. Τί έκανα λάθος Από: gogo 17 / 3 / 2005
το αλεύριτο περνάμε από τρυπητό για να είναι αφράτο και να μην
έχει κόκουσ! μπορεί η μαρέγκα να μπει τελευταία Ντία μου! φιλιά!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: Bitam Από: Amalia 17 / 3 / 2005
Σορυ αλλα ειμαι εντελως ασχετη... Τα πακετα βιταμ βγαινουν σε
ενα μεγεθος μονο; Μην παρω λαθος μεγεθος και το καταστρεψω...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Κανένα λάθος, θαρρώ, Δέσποινά μου.
Η κοπέλα ξεκαθαρίζει ότι: "ανακατεύουμε τα υλικά ΜΕΧΡΙ και το
χυμό λεμονιού" (δηλαδή βιταμ-κακάο-νερό-ζάχαρη-κονιάκ-χυμό).
Τα αυγουλάκια έπονται:))
Ουπς! Γράψε λάθος Δέσποινα! Για ζάχαρη μίλησες, κι όχι γι`αυγά
(ου γάρ έρχεται μόνον...γμτ@$#%$#@)
Πάντως, επειδή την έχω κάνει 4 φορές ως τώρα τη συνταγή, ρίχνω
τελευταία τα αυγά στο μίγμα (στο οποίο όντως προϋπάρχει η
ζάχαρη), αφού τα χτυπήσω λίγο.
Και πάλι συγνώμη για το misunderstanding:)
Never mind!
Αλλά ξέρεις τί άλλο δεν μου κάθεται καλά;
Οι κρόκοι που υπάρχουν ωμοί στο γλάσο,το οποίο κρατάμε για το
τέλος,δεν κάνουν το γλυκό να μυρίζει;
στην δική μου παρεμφερή συνταγή λέει :
- βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο, την
κουβερτούρα και το βιτάμ. Από αυτό το μίγμα κρατάμε μιά κούπα
για να το ρίξουμε σαν γλάσο στο κεϊκ.
- Στο υπόλοιπο μίγμα ρίχνουμε το αλεύρι, τα αυγά κλπ...
Το ανωτέρω σιρόπι/γλάσο το φτιάχνω και πολλές φορές χωρίς να
φτιάξω το κεικ και γαρνίρω παγωτό - Brownies - κρέπες - μπανάνες-
φρουτοσαλάτα - ρυζόγαλο - κρέμα - και ότι άλλο θέλω να έχει
σιρόπι σοκολάτας. Επίσης μπορείτε να το φτιάξετε και να το
διατηρήσετε στο ψυγείο και εαν θέλετε το ζεσταίνετε πριν το
σερβίρετε στο μάτι της κουζίνας/γκαζάκι/φουρνο μικροκυμμάτων και
είναι super...
Επίσης όταν χτυπάμε κρόκους για γλυκό καλό είναι να ρίχνουμε και
μία κουταλιά ζάχαρη αφαιρώντας την απο την ποσότητα που λέει η
συνταγή γιατί με αυτό τον τρόπο δεν μυρίζουν τα αυγά στο γλυκό.
Μαρία Μ.Β.
Δεσποινιώ μου, νομίζω ότι σ`αυτό το γλάσο η αυγουλίλα καλύπτεται
πλήρως απ`το άρωμα του συνδυασμού βούτυρου+σοκολάτας.
Είναι δε τέτοιος γευστικός πειρασμός τούτο το μείγμα, ώστε
αδυνατείς να τηρήσεις απλούς κανόνες savoir vivre και να μη
βουτήξεις το δάχτυλο (μη σου πω και 3 δάχτυλα μαζί, για
μεγαλύτερη ψαριά!) εντός του γλάσου! (απαπα...κολάστηκα πάλι
βραδιάτικα!)
Θέμα: Κεικ σοκολατας μαλακο Από: Αμαλία 17 / 12 / 2005
Είναι οχι απλα καταπληκτικο, τελειο. Απλα μια έξτρα πληροφορία,
λέγεται Ζουμερό Κεικ Σοκολατα. Στην original εκδοση μπορειτε να
το φατε στις Νυμφες στα Χανια.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
Θέμα: <<ΒΡΑΣΤΟ>> ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ Από: ΕΛΕΝΗ 7 / 8 / 2006
Φτιάχνω και εγώ παρόμοιο γλυκάκι ως εξής:
ΥΛΙΚΑ:
1 πακέτο βιτάμ
400 γρ. ζάχαρη
200 γρ. νερό ή γάλα
1/2 ποτηράκι κονιακ
5 κουταλιές σούπας κακάο
Σιγοβράζω όλα τα παραπάνω ανακατεύοντας αργά μέχρι να
ομογενοποιηθούν και κρατάω έπειτα μία κουπα στο ψυγείο.
Στη συνέχεια χτυπάω 4 αυγά και ταπροσθέτω ενναλάξ με 250γρ
αλεύρι στο μίγμα ανακατεύοντας αργά. Προσθέτω επίσης ένα
κουταλάκι του γλυκού baking powder. Ψήνω στους 170-180 για
περίπου 30-35 λεπτά, Βγάζω απο το φούρνο,περιχύνω με το σιρόπι
που κράτησα στο ψυγείο,περιμένω λιγο και ξεφορμάρω.Αν θέλω
καλύπτω και με γλάσο σοκολάτας...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]