www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Apple Crumble


Υλικά

  • 6 μήλα
  • Xυμός μισού λεμονιού
  • Λίγο νερό (1 ποτηράκι ούζου)
  • Ζάχαρη (περίπου δύο κουταλάκια ανά μήλο) ή μέλι
  • 1 κουταλάκι κανελλογαρύφαλλο
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Για το crumble:
    • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
    • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
    • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι
  • Προαιρετικά: σταφίδες, καρύδια



Ετοιμασία

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε ροδέλες ή κυβάκια.
  2. Τοποθετούμε σε ένα κατσαρολάκι με το λεμόνι, τη ζάχαρη, το νερό και το κανελλογαρύφαλλο μέχρι να μαλακώσουν ελάχιστα.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για το crumble μέχρι να μοιάζουν με χοντρά ψίχουλα.
  4. Βάζουμε τα μήλα σε βουτυρωμένο πυρίμαχο ταψάκι, πασπαλίζουμε τα ψίχουλα του crumble και ψήνουμε για 20-30', μέχρι να ροδοκοκκινήσει το crumble.
  5. Σερβίρουμε (με το κουτάλι) και πασπαλίζουμε με άχνη ή κανέλα και με συνοδεία παγωτού.

Τη συνταγή συνιστά: η Κάλλη

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Φθινόπωρο ... μήλα ... μηλόπιτες
    Από: Εύη Χ.  7 / 10 / 2004
    Την έφτιαξα εχθές το βράδυ.
    
    Με έχει πιάσει κάτι τώρα τελευταία με τις μηλόπιτες και με την 
    Κάλλη ειδικότερα. Μετά την πετυχημένη μηλόπιτα της Καλλομαμάς, 
    σειρά είχε η apple crumble. 
    
    Παιδιά είναι νόστιμη. Παρά το λάθος μου στο ψήσιμο (να 
    ροδοκοκκινήσει είπε η Κάλλη, εγώ την άφησα να γίνει brownies - 
    την έψησα στους 190 για περίπου 1 ώρα - μέγα λάθος!)έγινε πολύ 
    καλή. Νοστιμότατη. Να ξέρετε ότι μπορεί να χρειαστεί να 
    προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. Η δική μου ζύμη "ξέρναγε" βούτυρο 
    οπότε πρόσθεσα αλεύρι για να φτάσει στην μορφή που έπρεπε. 
    Μοσχομύρισε το σπίτι. Ωραία συνταγή. 
    
    Χουανίτα η σειρά σου...
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Φθινόπωρο ... μήλα ... μηλόπιτες
      Από: Juanita La Quejica  7 / 10 / 2004
      Apple crumble είναι το μοναδικό γλυκό που φτιάχνω και μάλιστα 
      αρκετά συχνά το χειμώνα, επειδή μας θυμίζει πολύ όμορφες 
      στιγμές στην Αγγλία.
      
      Έχω συνταγή με παραλλαγές, από μια φίλη Σκωτσέζα μαία. 
      
      Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα ένα apple crumble για πρωϊνό 
      αύριο...

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Φθινόπωρο ... μήλα ... μηλόπιτες
        Από: Εύη Χ.  7 / 10 / 2004
        Αν δεν βαριέσαι, γράψε και τι παραλλαγές έχεις. Μερικές, όχι όλες.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Παραλλαγές (by Liz)
    Από: Juanita La Quejica  7 / 10 / 2004
    Λοιπόν, για τη γέμιση χρησιμοποιούμε:
    
    10 μεγάλα πράσινα μήλα bromley
    ζάχαρη (ανάλογα με τα γούστα μας)
    λεμονοχυμό (1 λεμονιού)
    κανελλογαρύφαλλα
    
    Κόβουμε τα μήλα σε φέτες, προσθέτουμε το λεμονοχυμό, τη ζάχαρη 
    και τα κανελλογαρύφαλλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. 
    Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
    
    Για το topping:
    
    225 γρ. αλεύρι
    130 γρ. καφέ ζάχαρη
    100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    1 κοφτό κουταλάκι γλυκού baking powder
    
    Ή εναλλακτικά:
    
    - 110 γρ.αλεύρι ολικής άλεσης, 110 γρ. porridge oats, 130 γρ. 
    ζάχαρη, 100 γρ. βούτυρο
    
    - 110 γρ. αλεύρι, 110 γρ. musli, 130 γρ. ζάχαρη, 100 γρ. βούτυρο
    
    - 175 γρ. αλεύρι, 75 γρ. φουντούκια, 130 γρ. ζάχαρη, 100 γρ. 
    βούτυρο
    
    Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του topping και βάζουμε σε στρογγυλό 
    πυρέξ κάτω τα μαλακωμένα μήλα και από πάνω τα crumbles. Ψήνουμε 
    σε σχάρα ψηλά στο φούρνο στους 180ο για 30-40΄. 
    
    Αν βρούμε, σερβίρουμε με Devon Custard και είναι ένας θεϊκός 
    συνδυασμός γεύσεων!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Μεγάλη επιτυχία!
    Από: dina k. Sparti  13 / 10 / 2004
    Τρέλλανε κόσμο η συνταγή κορίτσια...
    Την έκανα χτές, αντικαθιστώντας την μισή ποσότητα του αλευριού 
    με κουάκερ. Χρειάστηκε λίγο παραπάνω πάντως αλευράκι για να 
    γίνει ψιχουλιαστό το μίγμα. Κατά τα άλλα, ακριβώς την συνταγή 
    της Κάλλης. Σερβιρίστηκε με έξτρα κανέλα και παγωτό βανίλια 
    (από τον Τίλλα, ξέρεις εσύ Χουανίτα!). 
    Μπράβο!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Μεγάλη επιτυχία!
      Από: Juanita La Quejica  13 / 10 / 2004
      Δοκίμασε και ξηρούς καρπούς, γίνεται ακόμα καλύτερο!
      
      Δεν σου είχα πει ότι πήγα στην Βάνα μπας και βρω το γλυκό που 
      λέγαμε, αλλά δυστυχώς δεν είχε τίποτα. Μόνο κάτι μπαγιάτικα 
      ταρτάκια. Εκείνη την ημέρα με είχε πιάσει γλυκομανία και 
      γυρίσαμε όλα τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής, αλλά γενικά υπήρχε 
      μεγάλη "φτώχεια". Ελπίζω τώρα που θα χειμωνιάσει να συνέλθουν 
      λίγο, αλλιώς θα μετατραπούν όλα σε απλές καφετέριες ή θα 
      κλείσουν. Μπα... σιγά που θα κλείσουν, καφετέριες και κ..άδικα!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: με σταφίδες και καρύδια
    Από: Αναστασία Κ.  13 / 10 / 2004
    Να, αυτό ακριβώς έκανα, έβαλα σταφίδες και καρύδια αλλά κατά το 
    ψήσιμο μαύρισαν (το λέω ευγενικά, να μην πω "κάηκαν" και το 
    ακούσει ο ήδη πληγωμένος εγωισμός μου).  
    Όχι, κατά τα άλλα ήταν πολύ ωραίο, εμείς τις φάγαμε και τις 
    ξεροψημένες σταφιδίτσες και τα καρυδάκια, στρώσαμε και ζάχαρη 
    άχνη πάνω τους και μια χαρά γλυκαθήκαμε! 
    Μήπως την άλλη φορά να τις βάλω πάνω από τα μήλα για να 
    καλυφθούν από το crumble;
    Ε Κάλλη; 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: με σταφίδες και καρύδια
      Από: Κάλλη  13 / 10 / 2004
      Ναι καλύτερα ανάμεσα στα ζουμερά μήλα, για να μαλακώσουν κιόλας
      με τους ατμούς του φρούτου στο ψήσιμο. Εγώ για να πώ την αλήθεια
      τις σταφίδες καλού καλού πάντα τις μουλιάζω για μερικές ώρες σε
      ποτό. Ρουφάνε το κονιάκ ή το ρούμι ή το λικέρ και φουσκώνουν
      απ`το μεθύσι και δεν καίγονται μετά στο ψήσιμο. Μάλιστα κατά τύχη
      μούλιασα μερικές από βραδίς και τώρα έχω δίλημμα: να τις ρίξω σε
      μηλόπιτα ή να κάνω ένα σούπερ πόριτζ; Χμμμ

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: με σταφίδες και καρύδια
        Από: Juanita La Quejica  13 / 10 / 2004
        Δηλαδή πού είχες βάλει τις σταφίδες και τα καρύδια; Πάνω από τα 
        crumbles;
        
        Εγώ πάλι τους βάζω τριμμένους τους ξηρούς καρπούς (συνήθως 
        φουντούκια, πιο σπάνια καρύδια και κουκουνάρια) στο μείγμα των 
        crumbles και δεν ξεχωρίζουν οπτικά. Και με το ψήσιμο κανένα 
        πρόβλημα. Μόνο στη γεύση είναι πιο ενισχυμένο το αποτέλεσμα.
        
        Στη γέμιση των μήλων καμιά φορά βάζω rasberries ή ό,τι άλλο 
        παρόμοιο βρω (δυστυχώς σε κατεψυγμένη μορφή, διότι πολύ δύσκολα 
        μπορώ να βρω φρέσκα κόκκινα φρούτα του δάσους στη γειτονιά μου).
        
        Και βάζω στο πυρίμαχο μπωλ κάτω τα μήλα και από πάνω το μείγμα 
        crumbles - ξηρών καρπών.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: με σταφίδες και καρύδια
        Από: Juanita La Quejica  13 / 10 / 2004
        Κάλλη, πώς γίνεται το πόριτζ; Ποτέ δεν έμαθα.
        
        Γράψε καμιά συνταγή να τη δοκιμάσουμε, τώρα που πιάνουν τα κρύα 
        σιγά σιγά. 

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: με σταφίδες και καρύδια
          Από: Κάλλη  13 / 10 / 2004
          Το πόριτζ είναι κρεμώδης χυλός που φτιάχνεται παραδοσιακά με
          νιφάδες βρώμης (κουάκερ), νερό και αλάτι. Επειδή το βρίσκω λίγο
          μπλιάχ και κατάσκετο, εγώ προτιμώ την άλλη βερσιόν του. Δηλαδή
          χυλό με γάλα και ζάχαρη. Υπάρχει και η συνταγή των Highlands που
          είδα κάπου, που λέει ότι κάνουμε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και
          βάζουμε κρέμα γάλακτος, μέλι και ουίσκι. Εγώ το πόριτζ μου το
          κάνω ως εξής: ζεσταίνω γάλα με κουάκερ και προσθέτω μέλι και
          ξηρούς καρπούς (σταφίδες, σύκα, καρύδια είναι ο αγαπημένος
          συνδυασμός) καθώς και λίγη βανίλια. Ανακατεύω στο κατσαρολάκι και
          πήζει γρήγορα. Αν φας ένα γενναίο μπωλ για πρωινό, σε κρατάει για
          πάρα πολλές ώρες (τα δημητριακά κάνουν βραδεία καύση και
          απελευθερώνουν πολύ αργά και σταθερά ενέργεια). Αν τώρα θέλεις
          και αναλογίες, περίμενε μέχρι την επόμενη φορα, για να τα μετρήσω
          όλα, γιατί σήμερα όπως και τις άλλες φορές το έφτιαξα "με το
          μάτι". Τατά!

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: με σταφίδες και καρύδια
            Από: Juanita La Quejica  13 / 10 / 2004
            Thanks!
            
            Να ξέρεις πάντως ότι αν παχύνουμε γιατί ξαφνικά αρχίσαμε να 
            τρώμε γλυκά και άλλα τινά που δεν συνηθίζαμε να έχουμε στο 
            καθημερινό μας διαιτολόγιο, θα είσαι εσύ η υπεύθυνη!
            

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Εκπληκτική, ειδικά την επόμενη ημέρα.
    Από: sophia vp  14 / 10 / 2004
    Κάλυ, σε ευχαριστώ για την συνταγή της μηλόπιττας, που σου ζήτησα(της Καλομαμμάς), αλλά να σε ενημερώσω ότι έφτιαξα το apple cruble και ξετρελαθήκαμε. Υπέροχη συνταγή και πολύ ευπαρουσίαστη. Προσωπικά μου φάνηκε ακόμα πιο γευστική σήμερα το πρωί, που είχε κρυώσει, και οι γεύσεις είχαν μπουρδουκλωθεί υπέροχα. Ο γιός μου ο Φιλιππάκος, (10 μηνών) ξετρελάθηκε και αυτός. Μικροί-μεγάλοι την καταευχαριστηθήκαμε!!!!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Εκπληκτική, ειδικά την επόμενη ημέρα.
      Από: Κάλλη  14 / 10 / 2004
      sofiavp: Η εικόνα ενός μπέμπη Φιλίππου να τρώει apple crumble και
      να χαμογελάει και να κουνάει τα χέρια του χοροπηδώντας στο
      καρεκλάκι του με χαρά: αξία ανεκτίμητη!!!
      
      Χουανίτα: φταίει ο Παυλίδης, που λένε;

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: apple crumble
    Από: Βιλυ  6 / 12 / 2004
    επειδή είμαι καινούργια νοικοκυρά (και αρκετά άσχετη) μπορείτε να μου εξηγήσετε τι είναι το crumble?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: apple crumble
      Από: Αναστασία Κ.  7 / 12 / 2004
      Επειδή η Κάλλη ίσως να μην πρόσεξε την ερώτηση, παίρνω το θάρρος 
      να απαντήσω.
      Crumble ονομάζουμε το μείγμα της ζύμης με το οποίο καλύπτουμε τα 
      μήλα. 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Βιλυ  9 / 12 / 2004
    Ευχαριστώ. Θα τη φτιάξω σήμερα.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
    Από: ΣΟΦΙΑ  17 / 3 / 2005
    Επειδή είχα εδώ και αρκετές ημέρες μήλα στο ψυγείο, τα οποία κανείς δεν αξιώθηκε να τα φάει (πάει και τελείωσε! Μήλα δεν ξαναγοράζω! Για να μην πώ φρούτα γενικώς δεν ξαναγοράζω!-κανείς δεν τα τρώει κανείς!..) αποφάσισα λοιπόν να τα κάνω γλυκό. Μάλλον σε μηλόπιτα έψαχνα, αλλά βρήκα την αναφερόμενη συνταγή και αποφάσισα να την δοκιμάσω. Συμπεράσματα - αποτελέσματα: Α) Χρειάζεται πολύ περισσότερο απο 3/4 φλιτζανιού αλεύρι (θα έλεγα ότι έβαλα την διπλάσια ποσότητα, ίσως και κάτι παραπάνω. Μετά απο κάποια στιγμή, έπαψα να μετράω διότι την υπολόγιζα με το μάτι μέχρις ότου γίνει ζύμη τριφτή), Β) Μου φάνηκε πολύ το ένα 1 κουταλάκι κανελλογαρύφαλλο. Είχε πολύ έντονη γεύση γαρύφαλλου. Ήθελε λιγότερο. Η κανέλλα ήταν ΟΚ. Γ) Μαζί με τα μήλα έβαλα και αχλάδια [τα οποία επίσης είχαν περισσέψει (!)], τα οποία ταίριαξαν μαζί με τα μηλαράκια. Δ) Δοκίμασα κι εγώ τις σταφίδες, αλλά ωσάν άσχετη τις έβαλα πάνω απο το crumble, ενώ έπρεπε να τις προσθέσω στο μύγμα με τα μήλα (Απο πάνω ψήνονται μαζί με την ζύμη, για να μην πώ ότι καίγονται!) Τελικά τις έβγαλα έγκαιρα απο την ζύμη. Όσον αφορά πάντως την γεύση ήταν απο τις πλύ ωραίες εκδοχές της "μηλόπιτας" αναποδογυρισμένη! Μου άρεσε και θα την ξανακάνω!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
      Από: Κάλλη  17 / 3 / 2005
      Χαίρομαι που τελειοποιήθηκε με δοκιμές η συνταγή. Να πω την
      αλήθεια εγώ με το μάτι το κάνω το κράμπλ, και οι δόσεις που
      έγραψα είναι μετάφραση από πολύ αξιόπιστο ως τώρα αγγλικό βιβλίο
      μαγειρικής. Ε, τους έπεσε φαίνεται λίγο βούτυρο παραπάνω.
      
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Μπράβο στην Κάλλη!
    Από: ΖΩΗ  21 / 3 / 2005
    ..γι` αυτή την πραγματικά πεντανόστιμη συνταγή!!! Και να φανταστείτε πως ποτέ δε μου άρεσαν οι μηλόπιτες!Κι όμως τώρα ανυπομονώ να τη ξαναφτιάξω. Θα ήθελα ωστόσο να ρωτήσω κάτι, εγώ χρησιμοποίησα 1/2 βιτάμ (125gr) και αλεύρι λίγο παραπάνω από 1 κούπα, ανάκάτεψα ολά τα υλικά καλά και μετά έτριψα αυτή τη μαλακή ζύμη πάνω από τα μήλα. Δε μπορώ να πώ όμως πως ήταν ακριβώς χοντρά ψίχουλα ήταν περισσότερα σαν πολλά μικρά ψιχουλάκια. Έκανα κάτι λάθος; Επίσης το βούτυρο δεν το έλιωσα απλά το άφησα να πάρει θερμοκρασία δωματίου, έπρεπε να΄το έχω λιώσει; `Οπως και να `χει πάντως ήταν πραγματικά υπέροχη! Να σημειώσω τέλος πως στα μήλα πρόσθεσα τριμμένα καρύδια, μαύρες σταφίδες και το κονιάκ στο οποίο τις είχα μουσκέψει, ένω στο crumble έριξα 1 δόση βανίλια.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: crumble
    Από: stella  21 / 3 / 2005
    poly kalh h syntagh, eksairetikh mporw na pw, alla symfwnw k egw gia to epipleon aleyri k to kanelogaryfalo. sto crumble evala k elaxisto alati... k ta mhla kalo 8a htan na ta kopsete se xontres fetes kai na ta valete poly konta metaksy tous sto tapsi giati `mazevoun`....
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.