Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: Φθινόπωρο ... μήλα ... μηλόπιτες
Από: Εύη Χ. 7 / 10 / 2004
Την έφτιαξα εχθές το βράδυ.
Με έχει πιάσει κάτι τώρα τελευταία με τις μηλόπιτες και με την
Κάλλη ειδικότερα. Μετά την πετυχημένη μηλόπιτα της Καλλομαμάς,
σειρά είχε η apple crumble.
Παιδιά είναι νόστιμη. Παρά το λάθος μου στο ψήσιμο (να
ροδοκοκκινήσει είπε η Κάλλη, εγώ την άφησα να γίνει brownies -
την έψησα στους 190 για περίπου 1 ώρα - μέγα λάθος!)έγινε πολύ
καλή. Νοστιμότατη. Να ξέρετε ότι μπορεί να χρειαστεί να
προσθέσετε περισσότερο αλεύρι. Η δική μου ζύμη "ξέρναγε" βούτυρο
οπότε πρόσθεσα αλεύρι για να φτάσει στην μορφή που έπρεπε.
Μοσχομύρισε το σπίτι. Ωραία συνταγή.
Χουανίτα η σειρά σου...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Φθινόπωρο ... μήλα ... μηλόπιτες
Από: Juanita La Quejica 7 / 10 / 2004
Apple crumble είναι το μοναδικό γλυκό που φτιάχνω και μάλιστα
αρκετά συχνά το χειμώνα, επειδή μας θυμίζει πολύ όμορφες
στιγμές στην Αγγλία.
Έχω συνταγή με παραλλαγές, από μια φίλη Σκωτσέζα μαία.
Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα ένα apple crumble για πρωϊνό
αύριο...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Φθινόπωρο ... μήλα ... μηλόπιτες
Από: Εύη Χ. 7 / 10 / 2004
Αν δεν βαριέσαι, γράψε και τι παραλλαγές έχεις. Μερικές, όχι
όλες.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Παραλλαγές (by Liz)
Από: Juanita La Quejica 7 / 10 / 2004
Λοιπόν, για τη γέμιση χρησιμοποιούμε:
10 μεγάλα πράσινα μήλα bromley
ζάχαρη (ανάλογα με τα γούστα μας)
λεμονοχυμό (1 λεμονιού)
κανελλογαρύφαλλα
Κόβουμε τα μήλα σε φέτες, προσθέτουμε το λεμονοχυμό, τη ζάχαρη
και τα κανελλογαρύφαλλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.
Για το topping:
225 γρ. αλεύρι
130 γρ. καφέ ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού baking powder
Ή εναλλακτικά:
- 110 γρ.αλεύρι ολικής άλεσης, 110 γρ. porridge oats, 130 γρ.
ζάχαρη, 100 γρ. βούτυρο
- 110 γρ. αλεύρι, 110 γρ. musli, 130 γρ. ζάχαρη, 100 γρ. βούτυρο
- 175 γρ. αλεύρι, 75 γρ. φουντούκια, 130 γρ. ζάχαρη, 100 γρ.
βούτυρο
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του topping και βάζουμε σε στρογγυλό
πυρέξ κάτω τα μαλακωμένα μήλα και από πάνω τα crumbles. Ψήνουμε
σε σχάρα ψηλά στο φούρνο στους 180ο για 30-40΄.
Αν βρούμε, σερβίρουμε με Devon Custard και είναι ένας θεϊκός
συνδυασμός γεύσεων!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Μεγάλη επιτυχία!
Από: dina k. Sparti 13 / 10 / 2004
Τρέλλανε κόσμο η συνταγή κορίτσια...
Την έκανα χτές, αντικαθιστώντας την μισή ποσότητα του αλευριού
με κουάκερ. Χρειάστηκε λίγο παραπάνω πάντως αλευράκι για να
γίνει ψιχουλιαστό το μίγμα. Κατά τα άλλα, ακριβώς την συνταγή
της Κάλλης. Σερβιρίστηκε με έξτρα κανέλα και παγωτό βανίλια
(από τον Τίλλα, ξέρεις εσύ Χουανίτα!).
Μπράβο!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Μεγάλη επιτυχία!
Από: Juanita La Quejica 13 / 10 / 2004
Δοκίμασε και ξηρούς καρπούς, γίνεται ακόμα καλύτερο!
Δεν σου είχα πει ότι πήγα στην Βάνα μπας και βρω το γλυκό που
λέγαμε, αλλά δυστυχώς δεν είχε τίποτα. Μόνο κάτι μπαγιάτικα
ταρτάκια. Εκείνη την ημέρα με είχε πιάσει γλυκομανία και
γυρίσαμε όλα τα ζαχαροπλαστεία της περιοχής, αλλά γενικά υπήρχε
μεγάλη "φτώχεια". Ελπίζω τώρα που θα χειμωνιάσει να συνέλθουν
λίγο, αλλιώς θα μετατραπούν όλα σε απλές καφετέριες ή θα
κλείσουν. Μπα... σιγά που θα κλείσουν, καφετέριες και κ..άδικα!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: με σταφίδες και καρύδια
Από: Αναστασία Κ. 13 / 10 / 2004
Να, αυτό ακριβώς έκανα, έβαλα σταφίδες και καρύδια αλλά κατά το
ψήσιμο μαύρισαν (το λέω ευγενικά, να μην πω "κάηκαν" και το
ακούσει ο ήδη πληγωμένος εγωισμός μου).
Όχι, κατά τα άλλα ήταν πολύ ωραίο, εμείς τις φάγαμε και τις
ξεροψημένες σταφιδίτσες και τα καρυδάκια, στρώσαμε και ζάχαρη
άχνη πάνω τους και μια χαρά γλυκαθήκαμε!
Μήπως την άλλη φορά να τις βάλω πάνω από τα μήλα για να
καλυφθούν από το crumble;
Ε Κάλλη;
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: με σταφίδες και καρύδια
Από: Κάλλη 13 / 10 / 2004
Ναι καλύτερα ανάμεσα στα ζουμερά μήλα, για να μαλακώσουν κιόλας
με τους ατμούς του φρούτου στο ψήσιμο. Εγώ για να πώ την αλήθεια
τις σταφίδες καλού καλού πάντα τις μουλιάζω για μερικές ώρες σε
ποτό. Ρουφάνε το κονιάκ ή το ρούμι ή το λικέρ και φουσκώνουν
απ`το μεθύσι και δεν καίγονται μετά στο ψήσιμο. Μάλιστα κατά τύχη
μούλιασα μερικές από βραδίς και τώρα έχω δίλημμα: να τις ρίξω σε
μηλόπιτα ή να κάνω ένα σούπερ πόριτζ; Χμμμ
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: με σταφίδες και καρύδια
Από: Juanita La Quejica 13 / 10 / 2004
Δηλαδή πού είχες βάλει τις σταφίδες και τα καρύδια; Πάνω από τα
crumbles;
Εγώ πάλι τους βάζω τριμμένους τους ξηρούς καρπούς (συνήθως
φουντούκια, πιο σπάνια καρύδια και κουκουνάρια) στο μείγμα των
crumbles και δεν ξεχωρίζουν οπτικά. Και με το ψήσιμο κανένα
πρόβλημα. Μόνο στη γεύση είναι πιο ενισχυμένο το αποτέλεσμα.
Στη γέμιση των μήλων καμιά φορά βάζω rasberries ή ό,τι άλλο
παρόμοιο βρω (δυστυχώς σε κατεψυγμένη μορφή, διότι πολύ δύσκολα
μπορώ να βρω φρέσκα κόκκινα φρούτα του δάσους στη γειτονιά μου).
Και βάζω στο πυρίμαχο μπωλ κάτω τα μήλα και από πάνω το μείγμα
crumbles - ξηρών καρπών.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: με σταφίδες και καρύδια
Από: Juanita La Quejica 13 / 10 / 2004
Κάλλη, πώς γίνεται το πόριτζ; Ποτέ δεν έμαθα.
Γράψε καμιά συνταγή να τη δοκιμάσουμε, τώρα που πιάνουν τα κρύα
σιγά σιγά.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: με σταφίδες και καρύδια
Από: Κάλλη 13 / 10 / 2004
Το πόριτζ είναι κρεμώδης χυλός που φτιάχνεται παραδοσιακά με
νιφάδες βρώμης (κουάκερ), νερό και αλάτι. Επειδή το βρίσκω λίγο
μπλιάχ και κατάσκετο, εγώ προτιμώ την άλλη βερσιόν του. Δηλαδή
χυλό με γάλα και ζάχαρη. Υπάρχει και η συνταγή των Highlands που
είδα κάπου, που λέει ότι κάνουμε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και
βάζουμε κρέμα γάλακτος, μέλι και ουίσκι. Εγώ το πόριτζ μου το
κάνω ως εξής: ζεσταίνω γάλα με κουάκερ και προσθέτω μέλι και
ξηρούς καρπούς (σταφίδες, σύκα, καρύδια είναι ο αγαπημένος
συνδυασμός) καθώς και λίγη βανίλια. Ανακατεύω στο κατσαρολάκι και
πήζει γρήγορα. Αν φας ένα γενναίο μπωλ για πρωινό, σε κρατάει για
πάρα πολλές ώρες (τα δημητριακά κάνουν βραδεία καύση και
απελευθερώνουν πολύ αργά και σταθερά ενέργεια). Αν τώρα θέλεις
και αναλογίες, περίμενε μέχρι την επόμενη φορα, για να τα μετρήσω
όλα, γιατί σήμερα όπως και τις άλλες φορές το έφτιαξα "με το
μάτι". Τατά!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Εκπληκτική, ειδικά την επόμενη ημέρα.
Από: sophia vp 14 / 10 / 2004
Κάλυ,
σε ευχαριστώ για την συνταγή της μηλόπιττας, που σου ζήτησα(της
Καλομαμμάς), αλλά να σε ενημερώσω ότι έφτιαξα το apple cruble
και ξετρελαθήκαμε. Υπέροχη συνταγή και πολύ ευπαρουσίαστη.
Προσωπικά μου φάνηκε ακόμα πιο γευστική σήμερα το πρωί, που είχε
κρυώσει, και οι γεύσεις είχαν μπουρδουκλωθεί υπέροχα. Ο γιός μου
ο Φιλιππάκος, (10 μηνών) ξετρελάθηκε και αυτός.
Μικροί-μεγάλοι την καταευχαριστηθήκαμε!!!!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: apple crumble
Από: Βιλυ 6 / 12 / 2004
επειδή είμαι καινούργια νοικοκυρά (και αρκετά άσχετη) μπορείτε
να μου εξηγήσετε τι είναι το crumble?
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Χωρίς θέμα
Από: Βιλυ 9 / 12 / 2004
Ευχαριστώ. Θα τη φτιάξω σήμερα.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Από: ΣΟΦΙΑ 17 / 3 / 2005
Επειδή είχα εδώ και αρκετές ημέρες μήλα στο ψυγείο, τα οποία
κανείς δεν αξιώθηκε να τα φάει (πάει και τελείωσε! Μήλα δεν
ξαναγοράζω! Για να μην πώ φρούτα γενικώς δεν ξαναγοράζω!-κανείς
δεν τα τρώει κανείς!..) αποφάσισα λοιπόν να τα κάνω γλυκό.
Μάλλον σε μηλόπιτα έψαχνα, αλλά βρήκα την αναφερόμενη συνταγή
και αποφάσισα να την δοκιμάσω. Συμπεράσματα - αποτελέσματα: Α)
Χρειάζεται πολύ περισσότερο απο 3/4 φλιτζανιού αλεύρι (θα έλεγα
ότι έβαλα την διπλάσια ποσότητα, ίσως και κάτι παραπάνω. Μετά
απο κάποια στιγμή, έπαψα να μετράω διότι την υπολόγιζα με το
μάτι μέχρις ότου γίνει ζύμη τριφτή), Β) Μου φάνηκε πολύ το ένα 1
κουταλάκι κανελλογαρύφαλλο. Είχε πολύ έντονη γεύση γαρύφαλλου.
Ήθελε λιγότερο. Η κανέλλα ήταν ΟΚ. Γ) Μαζί με τα μήλα έβαλα και
αχλάδια [τα οποία επίσης είχαν περισσέψει (!)], τα οποία
ταίριαξαν μαζί με τα μηλαράκια. Δ) Δοκίμασα κι εγώ τις σταφίδες,
αλλά ωσάν άσχετη τις έβαλα πάνω απο το crumble, ενώ έπρεπε να
τις προσθέσω στο μύγμα με τα μήλα (Απο πάνω ψήνονται μαζί με την
ζύμη, για να μην πώ ότι καίγονται!) Τελικά τις έβγαλα έγκαιρα
απο την ζύμη.
Όσον αφορά πάντως την γεύση ήταν απο τις πλύ ωραίες εκδοχές
της "μηλόπιτας" αναποδογυρισμένη! Μου άρεσε και θα την ξανακάνω!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Από: Κάλλη 17 / 3 / 2005
Χαίρομαι που τελειοποιήθηκε με δοκιμές η συνταγή. Να πω την
αλήθεια εγώ με το μάτι το κάνω το κράμπλ, και οι δόσεις που
έγραψα είναι μετάφραση από πολύ αξιόπιστο ως τώρα αγγλικό βιβλίο
μαγειρικής. Ε, τους έπεσε φαίνεται λίγο βούτυρο παραπάνω.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Μπράβο στην Κάλλη!
Από: ΖΩΗ 21 / 3 / 2005
..γι` αυτή την πραγματικά πεντανόστιμη συνταγή!!! Και να
φανταστείτε πως ποτέ δε μου άρεσαν οι μηλόπιτες!Κι όμως τώρα
ανυπομονώ να τη ξαναφτιάξω. Θα ήθελα ωστόσο να ρωτήσω κάτι, εγώ
χρησιμοποίησα 1/2 βιτάμ (125gr) και αλεύρι λίγο παραπάνω από 1
κούπα, ανάκάτεψα ολά τα υλικά καλά και μετά έτριψα αυτή τη
μαλακή ζύμη πάνω από τα μήλα. Δε μπορώ να πώ όμως πως ήταν
ακριβώς χοντρά ψίχουλα ήταν περισσότερα σαν πολλά μικρά
ψιχουλάκια. Έκανα κάτι λάθος; Επίσης το βούτυρο δεν το έλιωσα
απλά το άφησα να πάρει θερμοκρασία δωματίου, έπρεπε να΄το έχω
λιώσει; `Οπως και να `χει πάντως ήταν πραγματικά υπέροχη! Να
σημειώσω τέλος πως στα μήλα πρόσθεσα τριμμένα καρύδια, μαύρες
σταφίδες και το κονιάκ στο οποίο τις είχα μουσκέψει, ένω στο
crumble έριξα 1 δόση βανίλια.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: crumble
Από: stella 21 / 3 / 2005
poly kalh h syntagh, eksairetikh mporw na pw, alla symfwnw k egw
gia to epipleon aleyri k to kanelogaryfalo. sto crumble evala k
elaxisto alati... k ta mhla kalo 8a htan na ta kopsete se xontres
fetes kai na ta valete poly konta metaksy tous sto tapsi giati
`mazevoun`....
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|