www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Πορτοκαλόπιτα της Αννας


Υλικά

  • Σιρόπι:
    • 2 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκαλιού
    • 2 ποτήρια ζάχαρη
    • 2 ποτήρια νερό
  • Πίτα: 1/2 κιλό φύλλα κρούστας
  • 4 αυγά
  • 250 γρ. γιαούρτι πλήρες
  • 1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 ποτήρι ξύσμα από πορτοκάλι



Ετοιμασία

  1. Σιρόπι: Ετοιμάζουμε σιρόπι βράζοντας την πορτοκαλάδα την ζάχαρη και το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Πίτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
  3. Χτυπάμε καλά τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το λάδι λίγο- λίγο, το γιαούρτι και το ξύσμα. (Το μίγμα πρέπει να είναι νερουλό.)
  4. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ πολύ καλά και στρώνουμε τα φύλλα σουρωμένα ένα- ένα και φορμάρουμε τις άκρες για να ψηθούν ωραία.
  5. Ρίχνουμε μέσα στο πυρέξ το μίγμα των πορτοκαλιών και ψήνουμε για 1/2 ώρα.
  6. Οταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο και ενώ είναι ζεστό το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Τη συνταγή συνιστά: η Αγγελική Ν

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Πορτοκαλόπιτα
    Από: Εύη Χ.   26 / 1 / 2004
    Πεντανόστιμο. Το έφτιαξα το Σάββατο και οι κριτικές ήταν κάτι χαμόγελα μέχρι τα αυτιά !!! Πολύ νόστιμο γλυκό, αρκετά εύκολο και ασυνήθιστο. Αγγελική σ`ευχαριστώ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πορτοκαλόπιτα
      Από: Αγγελική Ν   26 / 1 / 2004
      Εύη μου, χαίρομαι! Να είσαι καλά! Και εμένα με έχει βγάλει πολλές φορές ασπροπρόσωπη, σε ξαφνικές επισκέψεις (και όχι μόνο)! Και παρατήρησα, όπως πάντα καθυστερημένα, ότι το ίδιο γλυκό, αλλά με λεμόνι αντί πορτοκάλι,με το όνομα "Σουλτάνα" το έχει υποβάλλει η Νέλλη (δες στην ταχεία αναζήτηση). Το δοκίμασα και είναι υπέροχο και αυτό. Αγγελική Ν.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Απορία αρχάριας
    Από: Κλειώ  28 / 1 / 2004
    Δεν ξέρω αν η ερώτησή μου είναι χαζή, αλλά αφού την έχω την 
    απορία ας την πω: Τα φύλλα δεν τα βουτυρώνουμε ένα-ένα όταν τα 
    στρώνουμε;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Απορία αρχάριας
      Από: marymary   28 / 1 / 2004
      Κλειώ καλημέρα, 
      
      δεν χρειάζεται να βουτυρώσεις τα φύλλα, διότι πάνω σε αυτά 
      ρίχνεις απ`ευθείας το μείγμα της κρέμας στο οποίο έχεις βάλει 
      και το λάδι. 
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Απορία αρχάριας
        Από: Κλειώ   28 / 1 / 2004
        Ευχαριστώ και εκ των υστέρων για την άμεση απάντηση.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Απορία αρχάριας
      Από: Εύη Χ.   28 / 1 / 2004
      Να σου πω την αλήθεια Κλειώ, εγώ φοβούμενη μη και δεν μου καλοψηθούν, τα βουτύρωσα ένα-ένα (μισό βούτυρο/μισό καλαμποκέλαιο). Το πιο πιθανό βεβαίως είναι η marymary να είναι σωστή και να μην χρειάζονται βουτύρωμα εφόσον ρίχνουμε πάνω την κρέμα. Την επόμενη φορά θα το κάνω έτσι (αβουτύρωτα). Πάντως θα σου αρέσει, είναι πολύ νόστιμο γλυκό (και έτσι όπως μασάς κομματάκια πορτοκαλιού ... είναι τρέλα)
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Απορία αρχάριας
        Από: Αγγελική Ν   28 / 1 / 2004
        Πράγματι, δεν βουτυρώνω τα φύλλα, γιατί υποκρίνομαι ότι έτσι είναι λιγότερο παχυντικό...Όμως οι άκρες που περισσεύουν γίνονται νοστιμότερες, αν έχουν τα λιπαρά τους. Οπότε διαλέγεις τι σου χρειάζεται περισσότερο.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πάλι απορία έχω!
    Από: Κλειώ   29 / 1 / 2004
    Καλημέρα,
    Αμάν, ένα-ένα τα διαβάζω τα υλικά;
    Πάλι απορία έχω! Μου φαίνεται πολύ το μισό ποτήρι ξύσμα.
    Είναι σωστό;
    Μου αρέσει πολύ το πορτοκάλι και θέλω να κάνω το γλυκό σε πρώτη 
    ευκαιρία (δηλαδή να έχω καλεσμένους γιατί αλλιώς... μόνη μου θα 
    το φάω... μα πείτε μου είναι φυσιολογική η οικογένειά μου.. μόνο 
    εγώ τρώω γλυκά!!)
    Έχω απορίες, κάνω και αυτοψυχανάλυση... 
    Να είστε καλά!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πάλι απορία έχω!
      Από: Αγγελική Ν   29 / 1 / 2004
      Αγαπητή Κλειώ, σε καταλαβαίνω απόλυτα! Τα παιδιά μου και ο άντρας μου δοκιμάζουν μόνο τα γλυκά μου και τα τελειώνω πάντα εγώ, με τον αισχρό τρόπο του ισιώματος. Ξέρεις βέβαια αυτό τον τρόπο που νομίζεις ότι το γλυκό δεν έχει κοπεί σωστά στο τελευταίο τμήμα του και το ισιώνεις κατά λίγες μοίρες! Τώρα για την πίτα η συνταγή της Άννας έτσι λέει ½ κούπα ξύσμα, έτσι την φτιάχνω και είναι αληθινά καλό το αποτέλεσμα (για λάτρεις του πορτοκαλιού όπως εσύ). Όμως, επειδή είναι συστατικό που μπορείς να πειραματιστείς, κάνε ότι νομίζεις! Δεν κινδυνεύεις να μη φουσκώσει ή να μη δέσει ή να καεί… Καλή επιτυχία
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Αφού είμαι άσχετη, τι τις θέλω τις τσαχπινιές;
    Από: Κλειώ   3 / 2 / 2004
    Την έφτιαξα την πορτοκαλόπιτα! Πώς την έφτιαξα όμως!?!?!
    Το παρόν σχόλιο αφιερώνεται σε όλους τους αρχάριους που ενώ δεν 
    ξέρουν την τύφλα τους κάνουν και εξυπναδούλες! 
    Που λέτε ξεκίνησα όλο χαρά, έξυσα τα πορτοκάλια μου, βουτύρωσα 
    τα φύλλα μόνο στις άκρες για να είναι πιο τραγανά κλπ κλπ.
    Έκανα όμως δύο παρασπονδίες.. 
    1. Χρησιμοποίησα βιτάμ αντί για αραβοσιτέλαιο. Φαντάζομαι ότι 
    αυτό δεν ήταν πρόβλημα, γιατί στην άλλη συνταγή με το λεμόνι 
    χρησιμοποιείται βιτάμ.
    2. Αντί για φύλλο κρούστας, έβαλα φύλλο Βυρητού... Μέγα λάθος!
    Έλεγε που λέτε το κουτί: "Ένα εξαιρετικά λεπτό φύλλο ιδανικό για 
    γλυκά ταψιού. Απορροφά το σιρόπι και μένει τραγανό..". Είπα και 
    εγώ: "Γλυκό ταψιού φτιάχνω, σιρόπι θα έχει... άρα κάνει...".
    Μέγα λάθος!
    Όταν το έβγαλα από τον φούρνο και του έριξα το σιρόπι άρχισε να 
    κολυμπάει σαν βαρκούλα... λέω που θα πάει θα απορροφηθεί...
    Δεν απορροφήθηκε ποτε! Και τα κάτω φύλλα ήταν άψητα.
    Κατέληξε στα σκουπίδια.
    Κρίμα.. και είχα μια όρεξη...
    Θα το ξαναφτιάξω βέβαια αλλά αρκετά αργότερα.
    Θέλω πρώτα να έχω ανακτήσει την αυτοπεποίθησή μου με παλιές 
    συνταγές που να τις έχω ξαναφτιάξει επιτυχημένα!
    
    Υ.Γ.: Η κρέμα ήταν νοστιμότατη, αλλά κάπως ξυνή. Έφταιγαν τα 
    πορτοκάλια μου;

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Αφού είμαι άσχετη, τι τις θέλω τις τσαχπινιές
      Από: marymary  3 / 2 / 2004
      Έτσι μπράβο, μην αποθαρρύνεσαι. 
      Όπως λέει και η παροιμία " Αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις". 
      
      keep cooking!!
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Αφού είμαι άσχετη, τι τις θέλω τις τσαχπινιές
      Από: Εύη Χ.   3 / 2 / 2004
      Keep trying και από εμένα. Σχετικά με την κρέμα, εμένα μου βγήκε πολύ νόστιμη και αρκετά γλυκιά θα έλεγα (μέχρι που σκέφτηκα την επόμενη φορά να βάλω λιγότερη ζάχαρη). Αλλά μου έκανε εντύπωση ότι μια φίλη μου που έκανε την συνταγή μετά από δική μου παρότρυνση έκανε το ίδιο ακριβώς σχόλιο, ότι δηλ. η κρέμα βγήκε ξυνή. Πιστεύω ότι φταίνε τα πορτοκάλια. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αγγελική ? Μην στεναχωριέσαι, έχω πετάξει εγώ φαγητά στα σκουπίδια...ταψί ολόκληρο...
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Αφού είμαι άσχετη, τι τις θέλω τις τσαχπινιές
      Από: Εύη Χ.   3 / 2 / 2004
      Keep trying και από εμένα. Σχετικά με την κρέμα, εμένα μου βγήκε πολύ νόστιμη και αρκετά γλυκιά θα έλεγα (μέχρι που σκέφτηκα την επόμενη φορά να βάλω λιγότερη ζάχαρη). Αλλά μου έκανε εντύπωση ότι μια φίλη μου που έκανε την συνταγή μετά από δική μου παρότρυνση έκανε το ίδιο ακριβώς σχόλιο, ότι δηλ. η κρέμα βγήκε ξυνή. Πιστεύω ότι φταίνε τα πορτοκάλια. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αγγελική ? Μην στεναχωριέσαι, έχω πετάξει εγώ φαγητά στα σκουπίδια...ταψί ολόκληρο...
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Αφού είμαι άσχετη, τι τις θέλω τις τσαχπινιές
        Από: Αγγελική Ν   4 / 2 / 2004
        Σίγουρα είναι τα πορτοκάλια που καθορίζουν την οξύτητα! Και τώρα που το λέτε, νομίζω, ότι η προσθήκη ζάχαρης δεν λύνει το πρόβλημα. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποικιλίες γλυκών πορτοκαλιών, γιατί η επιπλέον ζάχαρη δεν βελτιώνει την γεύση, απλώς μας χαλάει την γραμμή! Για την αποτυχία του γλυκού μήπως έφταιγε ο τρόπος ψησίματος? Αν ψήθηκε μόνο από πάνω (και έκανε καμία κρούστα αδιαπέραστη) μένοντας άψητο από κάτω ίσως αυτό είναι το πρόβλημα και όχι το φύλλο ή το βιτάμ. Δεν μπορώ να σου δώσω οδηγίες ψησίματος, γιατί έχω φούρνο γκαζιού, που λειτουργεί εντελώς ιδιαίτερα. Ίσως η Εφη μπορεί να σε βοηθήσει! Καλή επιτυχία στη συνέχεια
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Αφού είμαι άσχετη, τι τις θέλω τις τσαχπινιές
      Από: Ράνια   5 / 2 / 2004
      Κλειώ την έκανα και γω. Η κρέμα ήταν πάρα πολύ ωραία αλλά τα φύλλα άψητα (κι όταν λέμε άψητα εννοούμε τελείως-μέχρι που σκέφτηκα ότ χάλασε ο φούρνος από κάτω). Η δικιά μου όμως δεν κατέληξε στα σκουπίδια. Βγάλαμε τα φύλλα και την φάγαμε μια χαρά. Θα την ξανακάνω.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ευχαριστώ για τις ενέσεις ηθικής υποστήριξης!
    Από: Κλειώ   4 / 2 / 2004
    Λέτε τελικά να έφταιγε το ψήσιμο;
    Το έψησα στους 180 στον αέρα για 1/2 ώρα και λίγο παραπάνω.
    Βέβαια μετά τη μισή ώρα το άνοιγα και το κοίταγα οπότε μάλλον το 
    λίγο παραπάνω δε μετράει!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Ευχαριστώ για τις ενέσεις ηθικής υποστήριξης!
      Από: Αγγελική Ν   4 / 2 / 2004
      Κλειώ μου,και να ήθελα, δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Στο φούρνο μου έχει σημασία όχι μόνο η θερμοκρασία και ο χρόνος, αλλά και η απόσταση από την κάτω λαμαρίνα, που θερμαίνεται με φλόγα, το ταψί που χρησιμοποιείς,κλπ λεπτομέρειες που δεν έχουν σχέση με τους ηλεκτρικούς φούρνους και μάλιστα με αέρα. Να σκεφτείς ότι συμπεριφέρεται διαφορετικά όταν η φιάλη υγραερίου είναι καινούργια και πάει λέγοντας. Μη ρωτήσεις γιατί δεν αλλάζω κουζίνα... `Οταν τον μάθεις μαγειρεύει καταπληκτικά, σύντομα και οικονομικά.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πορτοκαλόπιτα
    Από: Κατερίνα   17 / 2 / 2004
    Αγγελική, Πολύ καλή η πορτοκαλόπιτα. Την έκανα την Κυριακή το απόγευμα και άρεσε πάρα πολύ στον άντρα μου που είναι λάτρης του πορτοκαλιού. Έκανα βέβαια μερικές αλλαγές. Έβαλα περισσότερο γιαούρτι, έβαλα και Grand Marnier και το σιρόπι με 1 ποτήρι νερό λιγότερο για λίγο πιο πηχτό και λίγο Grand Marnier στο τέλος. Μου χρειάστηκε βέβαια περισσότερη ώρα ψήσιμο, περίπου μία ώρα για να ροδίσουν τα φύλλα. Έγινε όμως πάρα πολύ καλή και θα καθιερωθεί στα εβδομαδιαία μας γλυκά.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πορτοκαλόπιτα
      Από: Αγγελική Ν   17 / 2 / 2004
      Κατερίνα μου, νομίζω ότι το κίτρινο Grand Marnier είναι υπέροχη πρόταση! Θα το εφαρμόσω και γω σε πρώτη ευκαιρία! Ευχαριστώ!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΑΠΟΡΙΑ
    Από: ΕΥΗ   3 / 3 / 2004
    Καλημέρα. Είμαι αρχάρια στην μαγειρική και θα ήθελα να ρωτήσω πως στρώνουμε τα φύλλα σουρωμένα ένα-ένα; Αν βάλουμε τελείως άπαχο γιαούρτι πειράζει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον με διαφωτίσει.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΑΠΟΡΙΑ
      Από: Ντόρα Μ.  3 / 3 / 2004
      Γειά σου Εύη! Καταρχήν σουρώνεις τα φύλλα όπως κάναμε όταν είμασταν μικροί την βεντάλια και τοποθετείς την μία βεντάλια δίπλα στην άλλη. Εγώ για να μην παραμείνουν άψητα τα φύλλα τα βάζω στον προθερμασμένο φούρνο όση ώρα ετοιμάζω την κρέμα (5-10 λεπτά). Έπειτα ρίχνω την κρέμα και ψήνω κανονικά. Όσο για το άπαχο γιαούρτι νομίζω ότι μπορεί να σου γίνει λίγο πιο ψηνή η κρέμα.Δεν το έχω δοκιμάσει. ΑΝΤΕ... ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΑΠΟΡΙΑ
        Από: ΕΥΗ   4 / 3 / 2004
        Ευχαριστώ πολύ Ντόρα. Θα δοκιμάσω με το άπαχο γιαούρτι και θα γράψω σχόλια για κάθε ενδιαφερόμενο.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
    Από: ΕΛΕΝΗ  15 / 6 / 2004
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΕΧΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΑΝ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΚΡΟΥΣΤΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ Η ΠΑΙΖΕΙ ΡΟΛΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
    Από: ΛΙΤΣΑ  16 / 6 / 2004
    Καλημέρα. εχω και εγω μια απορία. Πάνω απο την κρέμα δέν βάζομε φύλλα?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
      Από: Εύη Χ.  23 / 6 / 2004
      Οχι δεν βάζουμε. Με το ψήσιμο η κρέμα εισχωρεί ανάμεσα στα φύλλα και γίνονται ένα. Είναι πολύ νόστιμο γλυκό. Τόσο καιρό τώρα ψάχνω μάταια καλά πορτοκάλια για να την ξανακάνω.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
        Από: Λίτσα  24 / 6 / 2004
        Ευη μου γειά & χαρά σου. Εφτιαξα τελικως την Κυριακή την πορτοκαλόπιτα η οποία ηταν πολύ γευστική. Ομως μέ προβλημάτισε οτι στην πίτα επεσε πάρα πολύ η δόση του σιροπιού. Μήπως σου ειναι ευκολο να μου πείς σε ml (εχω κούπα της Βέφας) τις αναλογίες νερό πορτοκάλι ζάχαρη ,μήπως ηταν μεγάλα τα ποτήρια μου γιατι η πίτα κολύμπαγε στό σιρόπι και επρεπε να το αφαιρώ μετά από ωρες πού κρύωσε. Πάντως σε οσους αρέσει το αρωμα και η γεύση του πορτοκαλιού ειναι κατι το διαφορετικό.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
          Από: Εύη Χ.  28 / 6 / 2004
          Λίτσα καλημέρα. Χρησιμοποιώ ένα συγκεκριμένο ποτήρι νερού που το έχω καθιερώσει σχεδόν σε όλες μου τις μετρήσεις. Νομίζω ότι είναι 32cl αλλά θα το μετρήσω το βράδυ στο σπίτι και θα σου πω αύριο σε ml. Φιλάκια.
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
    Από: ΡΕΝΑ  3 / 11 / 2006
    Λοιπον κοριτσια, εχω κανει την πορτοκαλοπιτα απειρες φορες και 
    εχει γινει το αγαπημενο γλυκο της οικογενειας!
    Θα σας πω μερικα κολπακια για σιγουρο αποτελεσμα. 
    1. Τα πορτοκαλια πρεπει οποσδηποτε να ειναι γλυκα γιατι αλλιως 
    η κρεμα θα ειναι ξυνη και δεν θα μυρισει ολο το σπιτι πορτοκαλι!
    2. Ο χυμος που θα χρησιμοποιησουμε συνηθως βγαινει από 6-8 
    μικρα πορτοκαλια. Απο οσα πορτοκαλια χρησιμοποιησουμε για να 
    παρουμε τα 2 ποτηρια χυμου (μικρα ποτηρια του νερου), απο αυτα 
    τα πορτοκαλια θα παρουμε και οσο ξυσμα μας δωσουν!
    3. Οταν ριξουμε την κρεμα πανω στα φυλλα, ανοιγουμε λιγο λιγο 
    τα φυλλα μεενα πηρουνι ετσι ωστε να περασει η κρεμα μεσα σε 
    αυτα, αλλιως τα φυλλα θα μεινουν αψητα!
    και 4. Το σιροπι πρεπει παντα να ειναι κρυο και το γλυκο ζεστο!
    Το γλυκο ειναι υπεροχο, Καλη επιτυχια σε ολες!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
    Από: Ρενα Σ.  3 / 11 / 2006
    Λοιπον κοριτσια, εχω κανει την πορτοκαλοπιτα απειρες φορες και 
    εχει γινει το αγαπημενο γλυκο της οικογενειας!
    Θα σας πω μερικα κολπακια για σιγουρο αποτελεσμα. 
    1. Τα πορτοκαλια πρεπει οποσδηποτε να ειναι γλυκα γιατι αλλιως 
    η κρεμα θα ειναι ξυνη και δεν θα μυρισει ολο το σπιτι πορτοκαλι!
    2. Ο χυμος που θα χρησιμοποιησουμε συνηθως βγαινει από 6-8 
    μικρα πορτοκαλια. Απο οσα πορτοκαλια χρησιμοποιησουμε για να 
    παρουμε τα 2 ποτηρια χυμου (μικρα ποτηρια του νερου), απο αυτα 
    τα πορτοκαλια θα παρουμε και οσο ξυσμα μας δωσουν!
    3. Οταν ριξουμε την κρεμα πανω στα φυλλα, ανοιγουμε λιγο λιγο 
    τα φυλλα μεενα πηρουνι ετσι ωστε να περασει η κρεμα μεσα σε 
    αυτα, αλλιως τα φυλλα θα μεινουν αψητα!
    4. Το σιροπι πρεπει παντα να ειναι κρυο και το γλυκο ζεστο!
    και 5. Ψηνουμε στους 150 βαθμους για 1 1/2 ωρα περιπου για να 
    προλαβουν να ψηθουν σωστα τα φυλλα και τοποθετουμε το ταψι στη 
    μεση περιπου του φουρνου χρησιμοποιοντας το αεροθερμο ψησιμο.
    Το γλυκο ειναι υπεροχο, Καλη επιτυχια σε ολες!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
    Από: dimy  9 / 11 / 2006
    Το γλυκό αυτό έχει αφήσει πολύ κόσμο αναίσθητο!!!! Και από τη ζήλια τους βλ. πεθερά μου και από τς ποσότητες που κατανάλωσαν για να το χορτάσουν. Για καλύτερη εμφάνιση και ευκολότερο σερβίρισμα, σε καθε ένα φύλλο ρίχνουμε 1 κουταλιά από το μίγμα, (όχι σε ένα σημείο!) με μία κουτάλα σερβιρίσματος φαγητού. Γυρίζουμε το φύλλο σε ελαφρύ ρολλό και στη συνέχεια το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι. Τοποθετούμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο (όχι στριμωχτά!). Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε φωλιές. Σε κάθε μία φωλιά μοιράζουμε όσο μίγμα έχει περισσέψει. Στο σιρόπι μπορούμε να προσθέσουμε μπαστουνάκια από τη φλούδα του πορτοκαλιού (χωρίς το λευκό). Δεν γίνονται μόνο ανάρπαστα!!! αλλά δίνουν εξαιρετικό εφέ εάν παρουσιάσουμε όλο το γλυκό σερβιρισμάνο σε πιατέλα. Προσοχή εάν χρησιμοποιήσουμε παραπάνω από 1 πορτοκάλι, θα χρειαστεί να τους κάνουμε 1 ξεπίκρισμα.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
      Από: Δέσποινα Κ.  9 / 11 / 2006
      Μ` αυτόν τον τρόπο όμως dimy μήπως δεν "φτουράει" όπως λέμε, το 
      γλυκό.
      Γιατί αναγκαστικά θα πρέπει να σερβίρεις ένα σαλιγκάρι στο 
      άτομο, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι μερίδες.Ή δεν είναι 
      έτσι; 
      Θα με βοηθούσε η γνώμη σου γιατί με τόσα που διάβασα θέλω να τη 
      φτιάξω οπωσδήποτε.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Δυστηχώς, χάλια....
    Από: shiny  12 / 11 / 2006
    Aπορώ τι έκανα λάθος ενώ είμαι έμπειρη μαγείρισσα κι ενώ όλοι λέτε τα καταπληκτηκότερα σχόλια για την εν λόγω συνταγή κι ενώ τήρησα κατά γράμμα τις ποσότητες. Βγήκε ένα πράγμα που κολημπούσε, ήταν πάρα πολύ γλυκό, δεν τρωγώταν με τίποτα, θεωρώ πως οι ποσότητες στην ζάχαρη είναι υπερβολικές. Ενώ ψήθηκαν μία χαρά και τα φύλλα, τράβηξαν μια χαρά και το σιρόπι (είχαν μουλιάσει ωραιώτατα), παρ`όλα αυτά περίσσεψε πολύ σιρόπι και όταν το έτρωγες δεν ένιωθες τα φύλλα, ένιωθες ως επί το πλήστον την κρέμα η οποία ήταν απίστευτα γλυκιά. Δεν άρεσε σε κανέναν, ούτε στα τρία παιδιά μου... Πέταξα ολόκληρο το ταψί..... κρίμα τα υλικά....
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΡΧΑΡΙΑ
    Από: ΑΣΠΑ  29 / 1 / 2007
    Αν βάζαμε 1-2 φύλλα πάνω απο την κρέμα; Το δοκιμασα και βγήκε καλό.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: μία ΑΠΟΡΙΑ και μία ΣΥΜΒΟΥΛΗ
    Από: Λέν@  29 / 1 / 2007
     Απ’ ότι κατάλαβα, είναι μια παραλλαγή του γλυκού «Σουλτάνα»! 
    σε εκδοχή: πορτοκαλένιας γεύσης!!! 
     
     ΑΠΟΡΙΑ: Στην «Σουλτάνα», με τις ίδιες ποσότητες όλων των άλλων 
    υλικών, το σιρόπι γίνεται με 1 ποτήρι νερό και 2,5 ζάχαρη και 
    σιροπιάζει όλο το πυρέξ.
     Εδώ, το σιρόπι γίνεται με 2 ποτήρια ζάχαρη, 2 ποτήρια χυμό και 
    2 ποτήρια νερό (σύνολο υγρών: 4 ποτήρια). Μήπως είναι 
    υπερβολικά και η πίτα μας προκύψει σαν ...γλυκό του κουταλιού 
    με μπόλικο σιρόπι;
    
     ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όσο για το στρώσιμο των φύλλων, εγώ βρήκα έναν άλλον 
    τρόπο που με βολεύει καλλίτερα: 
    Ρίχνω ένα-ένα φύλο μέσα στον χυλό, να καλυφθεί εντελώς από 
    αυτόν και με 2 πιρούνια (ή και με το χέρι, αν σας βολεύει 
    καλλίτερα), το βγάζω, χωρίς να το πιέζω (έτσι σουφρωμένο 
    σαν «πατσαβούρα», ένα πράμα) και τα βάζω στο πυρέξ, το ένα 
    δίπλα στο άλλο, αρκετά αφράτα και χωρις να τα στριμώχνω (αλλά 
    και αν χρειαστεί να στριμωχτούν και λίγο, για να χωρέσουν, δεν 
    πειράζει). Αν περισσέψει χυλός, τον χύνω ομοιόμορφα από πάνω.
     Όταν ολοκληρωθεί το ψήσιμο και έχει ροδοκοκκινίσει η 
    επιφάνεια, μπορεί να συμβεί να μην έχει ροδοκοκκινίσει και ο 
    πάτος (φαίνεται από το πυρέξ). Τότε σβήνω τον φούρνο και βάζω 
    το πυρέξ τελείως κάτω για λίγο, ελέγχοντάς το κάθε τόσο, μην το 
    κάψω κιόλας...
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Στρώσιμο φύλλων
    Από: christina  31 / 1 / 2007
    Πριν κανά μήνα η μαγείρισα του ``καφέ με την Ελένη`` έδειξε εναν πολύ έξυπνο τρόπο για τα φύλλα.Τα έκοψε μικρά κομμάτια με το χέρι της ένα ένα και τα έριξε στο μίγμα .Το ανακάτεψε καλά και μετά κατευθείαν στο ταψί, για ψήσιμο.Το ακολούθησα και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Σιρόπι
    Από: ΛεναΜ  31 / 1 / 2007
    Κορίτσια στο site της κ. Βέφας υπάρχει ανάλογη συνταγή και το σιρόπι είναι 1 1/2 κούπας νερό, 1 κούπα πορτοκαλόζουμο και 2 1/2 κούπας ζάχαρη. Νομίζω πως αυτή είναι η σωστή αναλογία.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Σιρόπι
      Από: Δέσποινα Κ.  5 / 2 / 2007
      Μόλις χθες την έφτιαξα και ναι, νομίζω ότι θέλει λιγότερο 
      πορτοκαλόζουμο.
      Δεν με ενθουσίασε.
      Τελευταία κινδυνεύω να γίνω η "ξινή" της παρέας, γιατί αυτά που 
      δοκιμάζω δεν μου πολυαρέσουν.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χρωσταω ενα ευχαριστω !
    Από: Lamprini  4 / 5 / 2007
    Εχει περασει καιρος που εχω κανει αυτη την συνταγή αλλα ποτε δεν
    μπηκα στον κοπο να πω ενα ευχαριστω στην Αγγελικη Ν που την εδωσε
    για δημοσιευση εδω .
    Αγγελική μου σ΄ευχαριστώ πολυ , για μενα ήταν μια ακρως
    πετυχημένη συνταγή που αξιοποιησε μαλιστα τα κομμένα και λιγο
    ξεραμένα φυλλα  που είχα . Οσα ηταν λιγο προκοπης τα εστρωσα στο
    ταψί και τα υπολοιπα τα ενωσα με το μειγμα . 
    Το σιροπι ηταν πολυ καλο , καλα που δεν παρασυρθηκα να βαλω
    λιγότερο γιατι θα εμενε στεγνο το γλυκο . 

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πορτοκαλόπιτα
    Από: Sylvia  11 / 5 / 2007
    Γεια χαρά σε όλα τα κορίτσια πολύ καιρό παρακολουθώ το site και πήρα την απόφαση να συμμετέχω κ εγω στην όμορφη παρεούλα που έχετε φτιάξει. Λοιπόν το ερέθισμα μου το έδωσε η πορτοκαλόπιτα την οποία φτιάχνω κ εγώ απλά αυτή τη στιγμή δε θυμάμαι τη συνταγή στη δική μου δε βάζω καθόλου χυμό μόνο αρκετό ξύσμα κ γίνεται εξίσου ωραία.Τη συνταγή όντως την έχει κ η Βέφα στο site της έχει παρόμοια υλικά με τη δική μου συνταγή εκτός από το χυμό. Για να πετύχει παίζει μέεεεεγαααααλο ρόλο το πως θα ποτιστεί το φύλλο κ το πιο σίγουρο για να πετύχει είναι αυτο που λέει και η christina που έκανε η Μπαρμπαρήγου να κόψεις κομματάκια τα φύλλα στο χυλό και είναι κ πιο απλό απο το να κάνεις στρώσεις κ αν δε μπει χυλός εκεί να μη ψηθεί κ τα συναφή. Όπως βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει κ το ψήσιμο, την ψήνεις να ροδίσει καλά από πάνω κ μετά εγώ την κατεβάζω να πάρει κ΄ λίγο από την κάτω πλευρά κανά μισάωρο ψήσιμο συνολικά δε θέλει πολύ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
    Από: Έφη  11 / 5 / 2007
    Καλησπέρα σε όλες!
    Εγώ κάνω χρόνια τώρα την παρακάτω συνταγή και είναι τέλεια. 
    Βασικά εγώ την ονομάζω "ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ" αλλά είναι 
    μια παραλλαγή της  Γλυκιάς Πατσαβουρόπιτας, Σουλτάνας και 
    Πορτοκαλόπιτας.
    Πετυχαίνει πάντα και όλοι λένε ότι το γλυκό είναι ζουμερό αλλά 
    δεν "λιγώνει". 
    Είναι απο τα πρώτα γλυκά που έκανα και είναι πανεύκολο. 
    
    ΤΕΜΠΕΛΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ
    
    Υλικά:
    • 1 πακέτο φύλλο για γλυκά ταψιού
    • 1 ποτήρι ζάχαρη
    • 1 ποτήρι γάλα
    • 1 ποτήρι ηλιέλαιο
    • 3-4 αυγά
    • 1 βανίλια
    • 2 ½ κ.γ. μπέικιν (1 φακελάκι)
    
    Για το σιρόπι:
    • 2 ποτήρια ζάχαρη (ίσως και λιγότερο, ανάλογα με τα γούστα)
    • 2 ποτήρια νερό
    • χυμό από ½ λεμόνι 
    
    Εκτέλεση:
    • Σουρώνουμε τα φύλλα στον πάτο του ταψιού (σαν βεντάλια) και 
    ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. (Δεν 
    χρειάζονται βουτύρωμα)
    • Παράλληλα, ρίχνουμε σε μια λεκάνη όλα τα υπόλοιπα υλικά και 
    ανακατεύουμε–«χτυπάμε» με το σύρμα ώσπου να γίνει μια λεία 
    αραιή κρέμα.
    • Βγάζουμε το φύλλο που έχει πάρει χρώμα και το περιχύνουμε με 
    την κρέμα παντού και ξαναφουρνίζουμε.
    • Όταν είναι έτοιμο σβήνουμε το φούρνο και ετοιμάζουμε το 
    σιρόπι.
    • Βράζουμε τα υλικά για 7 περίπου λεπτά.
    • Περιχύνουμε το γλυκό.
    
    Για να μη μουλιάσει το φύλλο και να παραμείνει τραγανό, πρέπει 
    το ένα από τα δύο να είναι καυτό και το άλλο κρύο. ¨Η το γλυκό 
    ζεστό και το σιρόπι κρύο ή το αντίστροφο.
    
    Καλή Επιτυχία!
    Έφη
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πορτοκαλόπιτα της Αννας
    Από: Zisis  8 / 10 / 2007
    Πολύ ωραία και εύκολη συνταγή. Μόνο που στην εκτέλεση έχουν ξεχαστεί 2 υλικά. Δηλαδή οτι μαζί με τα αυγά με την ζάχαρη, το λάδι, το γιαούρτι και το ξύσμα μπαίνει το μπέικιν πάουντερ και οι βανίλιιες. Ευχαριστώ Ζ
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πορτοκαλόπιτα
    Από: Νότα Κουτσοράκη  20 / 10 / 2007
    Πολύ ωραία η πορτοκαλόπιτα. Την είχα απολάυσει ένα απόγευμα με φίλους και ήταν αρκετά νόστιμη γιατί είχαν αντικαταστήσει την κανονική ζάχαρη με ακατέργαστη.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: γλυκια αναμνηση
    Από: Νικη  9 / 11 / 2007
    Με ξαφνιασε ευχάριστα το γεγονός ότι βρήκα αυτή την συνταγή. Επέλεξα την πορτοκαλόπιτα ως γλυκό που μου πρότειναν στο catering που ανέλαβε τον γάμο μου και τώρα που βρήκα την συνταγή θα την φτιάχνω συχνά!!!!!!!Έχουμε συνδέσει εμείς και οι φίλοι μας αυτό το γλυκό με το πάρτυ του γάμου μας,πρωτοτυπήσαμε που δεν είχαμε τούρτα......το σέρβιραν με παγωτό βανίλια και ήταν ότι έπρεπε μετά απτο πολύ φαγητό,δροσερό και αρωματικό!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.