www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Λέμον Πάι με μαρέγκα


Υλικά

  • Για πίτα 25 εκ (8 μερίδες)
  • Βάση:
    • 250 γρ. αλεύρι
    • 1/2 κουταλάκι αλάτι
    • 175 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 1 λεμόνι, το ξύσμα
    • 2 κουταλιές ζάχαρη
    • 3 κουταλιές παγωμένο χυμό λεμονιού
    • 3 κουταλιές παγωμένο νερό
    • Ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο
  • Ψιχουλιαστό μίγμα:
    • 2 κουταλιές ζάχαρη
    • 2 κουταλιές ξηρά ψίχουλα ψωμιού ή τριμμένη φρυγανιά
    • 1/4 κουταλάκι κοπανισμένο κακουλέ
  • Γέμιση λεμονιού:
    • 2 λεμόνια, το ξύσμα και τον χυμό (σουρωμένο)
    • 200 γρ. ζάχαρη
    • 3 αυγά, καλοχτυπημένα
    • 250 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • Μαρέγκα:
    • 6 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα
    • 225 γρ. ζάχαρη
    • ψιλή ζάχαρη



Ετοιμασία

  1. Ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ μαζί με το αλάτι και τρίβουμε μέσα το κρύο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομμάτια) με τις άκρες των δαχτύλων μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό μίγμα σαν τραχανάς.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη.
  3. Ρίχνουμε μέσα τον χυμό λεμονιού και το νερό, και δουλεύουμε γρήγορα το μίγμα ώστε να γίνει σφιχτή ζύμη (δεν την πλάθουμε).
  4. Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένη με υγρή πετσέτα.
  5. Τοποθετούμε στεφάνι για τάρτα πάνω σε λαμαρίνα και ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το στεφάνι, πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  6. Σηκώνουμε προσεκτικά το φύλλο, το απλώνουμε πάνω στο στεφάνι, το στρώνουμε καλά, κόβουμε ότι περισσεύει και με τα δάχτυλα φτιάχνουμε χοντρό τελείωμα γύρω στα χείλη του στεφανιού. Τρυπάμε το φύλλο με πιρούνι και το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο.
  7. Ψήνουμε την τάρτα άδεια σε φούρνο προθερμασμένο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά. Βγάζουμε το στεφάνι και ξαναβάζουμε τη βάση της πίτας στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά και την βγάζουμε από τον φούρνο.
  8. Ψιχουλιαστό μίγμα: Σε μικρό μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, τα ψίχουλα ή την φρυγανιά και τον κακουλέ και τα σκορπίζετε πάνω στη βάση της πίτας όσο είναι ακόμα ζεστή.
  9. Γέμιση λεμονιού: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο και τοποθετούμε το κατσαρολάκι πάνω από άλλο κατσαρολάκι με καυτό αλλά όχι βραστό νερό και ανακατεύουμε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να γίνει σαν πηχτή σάλτσα.
  10. Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ρηχό ταψάκι (22 εκ.) το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στην κατάψυξη να πήξει για 15 λεπτά.
  11. Οταν η γέμιση λεμονιού πήξει καλά την αδειάζουμε μέσα στη βάση της πίτας και την στρώνουμε με σπάτουλα.
  12. Μαρέγκα: Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα ασπράδια για να φτιάξουμε σφιχτή μαρέγκα και με ένα πλατύ μαχαίρι την απλώνουμε πάνω από την γέμιση έτσι ώστε να σκεπάζει λίγο τα χείλη της βάσης (θα μαζέψει λίγο με το ψήσιμο στον φούρνο.)
  13. Κάνουμε ανώμαλη την επιφάνεια στριφογυρίζοντας το μαχαίρι πάνω στη μαρέγκα και σηκώνοντας το απότομα. (Οι κορυφές που δημιουργούνται θα χρυσίσουν όμορφα στον φούρνο.)
  14. Πασπαλίζουμε τη μαρέγκα με ζάχαρη και βάζουμε την τάρτα λεμόνι σε φούρνο προθερμασμένο στους 190 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά, ώσπου η μαρέγκα να αρχίσει να παίρνει χρώμα
Για το άπλωμα της μαρέγκας μπορούμε επίσης να κάνουμε τα εξής: Γεμίζουμε με τη μαρέγκα σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη άστρο, μεγέθους 8 ή 9. Βγάζουμε μεγάλες ροζέτες από μαρέγκα για να καλύψουν όλη την επιφάνεια της γέμισης. Πασπαλίζουμε τη μαρέγκα με ζάχαρη και ψήνουμε την λέμον πάι για 10 με 15 λεπτά ή ώσπου η μαρέγκα να αποκτήσει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Αφήνουμε τη λέμον πάι να κρυώσει και μετά την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα. Είναι καλύτερα να φαγωθεί την ίδια μέρα που ψήθηκε άλλωστε είναι τόσο πετυχημένη που δύσκολα συμβαίνει το αντίθετο.

Τη συνταγή συνιστά: η Αγγελική Ν.

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Συγχαρητήρια!!
    Από: Ασπα  4 / 6 / 2004
    Αγγελική Ν, σου βγάζω το καπέλο! 
    
    Η κρέμα λεμονιού είναι ΥΠΕΡΟΧΗ καθώς και το άρωμα που δίνει στη 
    ζύμη το ξύσμα! Αν πεις δε για τον κακουλέ..... 
    
    Η πιο μυρωδάτη Lemon Pie που έχω φτιάξει και που έχω φάει.....
    
    Εύγε!!!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Κακουλέ(ς);;;;
    Από: Σοφια Κ.  4 / 6 / 2004
    Τι είναι ο κακουλές; (Ή μήπως το κακουλέ;)
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Κακουλέ(ς)
      Από: Lilly  12 / 6 / 2004
      http://www.bahar-spices.gr/kakoule.htm
      
      (Aγγελική Ν. μας λείπεις! Τι γίνεσαι; Ολοκληρώθηκε η μελέτη; 
      Ξέρεις τι νέα διαδικασία, ότι δηλαδή χρειάζεται να δίνεις  το e-
      mail σου σε κάθε σχόλιο γιατί αλλιώς δεν μπορείς να σερφάρεις 
      στην ιστοσελίδα; Φιλάκια!)

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Κακουλέ(ς)
        Από: L  12 / 6 / 2004
        Σοφία  συγνώμη ξέχασα να διευκρινήσω: Κακουλέ=  σπόροι του 
        κάρδαμου!

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Κακουλέ(ς)
        Από: Αγγελική Ν  30 / 6 / 2004
        Γεια σου Lilly μου! Η μελέτη τελείωσε, ακολούθησε άλλη μια και "καπάκι" οι πανελλαδικές της μικρής μου κόρης! Προς το παρόν απολαμβάνω μια περίοδο ελαφριάς χαλάρωσης, πριν φανεί κάτι καινούργιο. Είσαι καλά? Κατάλαβα από όσα γράφεις ότι τα προβλήματα λύθηκαν... Ας ανασυγκροτηθούμε! Ευτυχώς έρχεται καλοκαίρι και που θα πάει …θα το χαρούμε! Ευχαριστώ που με σκέφτεσαι. Αγγελική Ν
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Βοήθεια, γειτόνοι!
    Από: Σοφία Κ.  29 / 6 / 2004
    Γεια σας! Αποφάσισα να φτιάξω το συγκεκριμένο γλυκό για αύριο, αλλά έχω την εξής απορία:επειδή αύριο δεν θα προλάβω, θα είναι πολύ χάλια αν την ετοιμάσω από σήμερα; Κι αν τα ετοιμάσω όλα, αλλά τα "συναρμολογήσω" αύριο, θα είναι καλή; Ευχαριστώ!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Βοήθεια, γειτόνοι!
      Από: Αγγελική Ν  30 / 6 / 2004
      Σοφία μου καλησπέρα, το γλυκό αν το ετοιμάσεις μια μέρα νωρίτερα γίνεται λιγότερο καλό από το ολόφρεσκο. Tα ευαίσθητα σημεία είναι η τάρτα, που την επομένη δεν είναι πια τραγανή και η μαρέγκα που "κάθεται". Το συναρμολόγημα της επόμενης μέρας έχει καλύτερο αποτέλεσμα αν δεν έχεις βάλει την κρέμα στην τάρτα και αν της έχεις κάνει όλα τα κόλπα που εξασφαλίζουν (ότι η κρέμα) δεν θα αποκτήσει πέτσα και βέβαια η μαρέγκα πρέπει να γίνει τελευταία στιγμή. Αν το κάνεις το πείραμα πες μας εντυπώσεις και στάδια! Φιλιά! Αγγελική Ν
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Τι πήγε στραβά?
    Από: ΑσίΜαρία  8 / 11 / 2004
    Καλημέρα Αγγελική.
    Προσπαθήσαμε το Σάββατο να φτιάξουμε την Λέμον Πάι με μαρέγκα. 
    Το πρωί την ξεκινήσαμε, το μεσημέρι την είχαμε ολοκληρώσει, το 
    βράδυ την πετάξαμε όπως ήτανε.
    Αν έχεις την καλοσύνη να μου διευκρινήσεις ορισμένα σημεία γιατί 
    σκοπεύω να επαναλάβω το πείραμα αρκετά σύντομα.
    1ον) Η ζύμη κόλλησε στον πάτο της λαμαρίνας. Μήπως έπρεπε να 
    είναι βουτυρωμένη? Αναφέρεις το βούτυρο (λιωμένο και κρύο αν δεν 
    κάνω λάθος) για από πάνω αφού την τοποθετήσεις. Η ζύμη φούσκωσε 
    γιατί κολπάκια του στιλ "αλουμινόχαρτο και φασόλια" δεν 
    αναφέρθηκε πουθενά. "Κάθησε" βέβαια μετά αλλά έσκασε κάπως.
    2ον) Πόσο πηχτή πρέπει να είναι η κρέμα? Δε μου έπηξε ποτέ. Με 
    ξεγέλασε και έπηξε το βούτυρο πάνω πάνω (μετά απο 2 ώρες στην 
    κατάψυξη) αλλά αποκάτω κολυμπούσε κανονικά. Όταν την ανακάτεψα 
    (με την ελπίδα να πάρω μια πιο σφικτή εκδοχή του συνολικού 
    μειγματος) δε με ικανοποίησε και ειπα θα πήξει στο ψυγειο. Αλλά 
    τίποτα. Όταν μετά από 6 ώρες πήγα να κόψω το πρώτο κομμάτι (με 
    τόση χαρά ομολογώ) η μαρέγκα ήταν καλή, από κάτω κρέμα-νερό και 
    η τάρτα κολημμένη χρειάστηκα βοήθεια να την ξεκολλήσω από κάτω.
    
    Τι πήγε στραβά?
    
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Τι πήγε στραβά?
      Από: Ασπα  9 / 11 / 2004
      Καλημέρα Μαρία μου, να σου πω κι εγώ τη γνώμη μου μιας και τη 
      συγκεκριμένη λεμονόπιτα την έχω κάνει πάνω από 5 φορές, πάντα με 
      επιτυχία και ευκολία. Η ζύμη, είναι αλήθεια πως είναι 
      λίγο "ιδιότροπη"!!!! αλλά ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ.  Ασφαλώς και θέλει πολύ 
      καλό βουτύρωμα με μπόλικο βούτυρο, το ταψάκι ή η φόρμα που θα τη 
      βάλεις και η φόρμα πρέπει να είναι μικρή (διάμετρος 20 εκ. το 
      πολύ, γιατί διαφορετικά η ζύμη γίνεται λεπτή και καίγεται. Το 
      ψήσιμο 25 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει και φυσικά με τα 
      σχετικά όσπρια απο πάνω..... 
      Η κρέμα τώρα, γίνεται ακριβώς όπως περιγράφει η Αγγελική, είναι 
      η πιο μυρωδάτη κρέμα λεμονιού που έχω δοκιμάσει και είναι και 
      πανεύκολη. Θέλει υπομονή στο ανακάτεμα στο μπεν μαρί. Το νερό 
      μου βράζει ασταμάτητα και βγάζω την κρέμα από την κατσαρόλα μετά 
      από 10 λέπτα ανακάτεμα περίπου. Τη χύνω σα ταψάκι και την αφήνω 
      στην άκρη (όχι στο ψυγείο), μετά από ένα τεταρτάκι έχει πήξει, 
      τόσο ώστε να απλώνεται στην τάρτα με ευκολία. 
      Για τη μαρέγκα δεν έχω να πω τίποτε, (τη φοβάμαι πολύ την 
      τύπισσα, γιατί κάποτε που δοκίμασα να φτιάξω μπεζέδες με πίκρανε 
      αλύπητα!!!!). Εγώ αγοράζω μπεζέδες και στολίζω τη λεμονόπιτα από 
      πάνω. Δεν μπορώ να φανταστώ τι σου πήγε στραβά!!! Εμένα να 
      φαντασείς μου "βγήκε τ΄όνομα" στην παρέα μου εξαιτίας της.....

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
    Από: ΑσιΜαρία  8 / 11 / 2004
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στις Αγγελικούλες, τους Αγγέλους (της ζωης μας και 
    όχι μόνο), Σταμάτηδες και Σταματούλες, Μιχάληδες και Μιχαέλες, 
    Γαβρίληδες και Γαβριέλες. (Συγνώμη για το χώρο σου Αγγελική αλλά 
    το σχόλιο ενημερώνεται αμέσως στη σελίδα).
    Καλά φαγοπότια!!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
      Από: Lilly  8 / 11 / 2004
      Kι από μένα, κι από μένα! 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
      Από: Αγγελική Ν  9 / 11 / 2004
      Αχ, πολύ στεναχωρήθηκα που από βιασύνη στην περιγραφή της συνταγής σας ταλαιπώρησα! Τελικά επειδή με τις τάρτες έχω μεγάλη εξοικείωση, περιγράφω την εκτέλεση εν συντομία και.. ΣΥΓΝΩΜΗ! Η λαμαρίνα θέλει άλειμμα με βούτυρο. Το βούτυρο στην βάση της τάρτας πρέπει να είναι κρύο, όπως και το νερό (προσοχή στο νερό η ποσότητα είναι ενδεικτική γιατί παίζει ρόλο η ποιότητα του αλευριού που κατά περίπτωση τραβά διαφορετικά τα υγρά. Αυτός είναι ο λόγος που μπαίνει τελευταίο για να ρυθμίζεται) και ο χυμός του λεμονιού. Για να πετύχει η ζύμη μπριζέ παίζει ρόλο η ταχύτητα παρασκευής της. Αν με το ζύμωμα παραδουλευτεί και «δυναμώσει» η γλουτένη και λιώσει το βούτυρο η ζύμη γίνεται βαριά και σκληρή στο ψήσιμο. Ακόμα και η θερμοκρασία των χεριών έχει σημασία. Προτιμώνται τα παγωμένα! Αν τα χεράκια σας είναι ζεστά (όπως οι καρδούλες σας) χρησιμοποιήστε 2 μαχαίρια και κόβετε τη ζύμη με γρήγορες αντίθετες παράλληλες κινήσεις. Για αλεύρι προτιμώ το μαλακό. Οι ειδικοί λένε ότι, όταν είναι τρυπημένη η ζύμη, στο ψήσιμο φεύγει ο ατμός και δεν φουσκώνει ο πάτος της τάρτας, αρκεί οι τρύπες να φτάνουν στον πάτο. Όμως μπορούμε στο ψήσιμο της τάρτας να βάλουμε τα σχετικά φασολάκια ή φακές ή ρύζι στο λαδόχαρτο (όχι στο αλουμινόχαρτο που δεν ανακυκλώνεται και το αποφεύγω), όμως τα παρέλειψα στην περιγραφή... (πω, πω σας ταλαιπώρησα!). Με τον καιρό έχω μειώσει τους χρόνους και την θερμοκρασία του φούρνου με βάση την εμπειρία μου. (αυτό έχει να κάνει και με την ιδιορρυθμία του κάθε φούρνου). Η βάση ψήνεται τώρα πια για 15 -20 λεπτά με τα βάρη της και άλλα 5 χωρίς αυτά, στους 180βαθμούς C . Παραμένει μισοψημένη για να συνεχίσει το ψήσιμο με τα υπόλοιπα υλικά. Τώρα για την γέμιση λεμονιού: τα αυγά τα χτυπάω στο μίξερ να γίνουν αφρός, (την τελευταία φορά που την έφτιαξα χτύπησα, κατά λάθος, και την ζάχαρη με τα αυγά και έδεσε πιο γρήγορα. Στην συνέχεια επίσης έλιωσα το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων για να τελειώσω λίγο γρηγορότερα). Στο μπαιν μαρί το μίγμα των αυγών- λεμονιού- βουτύρου δένει σαν σάλτσα μπεσαμέλ πηχτή (όταν έριξα το λιωμένο βούτυρο πρόσεξα λίγο, να μην είναι πολύ καυτό και να πέσει στα αυγά με ροή σαν του λαδιού, ανακατεύοντας για να μην γίνουν... ομελέτα) . Δεν ξεχωρίζει το βούτυρο στην κρέμα, είναι απόλυτα ενοποιημένο μίγμα. Από τα όσα γράφεις καταλαβαίνω ότι δεν ψήθηκε αρκετά το σχετικό μίγμα ή δεν είχες χτυπήσει καλά τα αυγά. Η κρέμα ψήνεται για 30 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς. Στην συνέχεια ρίχνω την γέμιση σε μπολ την σκεπάζω με μεμβράνη την αφήνω να πάρει θερμοκρασία δωματίου και μετά την βάζω στην κατάψυξη. Σου-σας ζητώ συγνώμη που σε-σας βασάνισα. Και ευχαριστώ με όλη μου την καρδιά για τις ευχές σας! Καλή επιτυχία στην νέα προσπάθεια! Φιλάκια Αγγελική Ν.
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
        Από: Αγγελική Ν  9 / 11 / 2004
        Lilly-άκι μου σε ευχαριστώ που με θυμήθηκες! Ευχές και σε σένα και στους Αγγέλους σου που σε προστατεύουν! Αγγελική Ν
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Καλύτερα..!
    Από: ΑσίΜαρία  15 / 11 / 2004
    Την Παρασκευή ξαναεπιχείρησα και φυσικά τόσο η τάρτα όσο και η 
    κρέμα λεμονιού στάθηκαν στο ύψος τους. Έδεσε πολύ ωραία η κρέμα, 
    και η τάρτα ψήθηκε χωρίς προβλήματα (όχι όμως αρκετά -την άλλη 
    φορά θα την ψήσω λίγο περισσότερο). Οι καλεσμένοι μας έμειναν 
    ικανοποιημένοι. Εγώ όμως θα την κάνω πάλι και θα προσπαθήσω να 
    την κάνω ακόμα καλύτερη.
    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση Αγγελική και Άσπα.
    
    ΥΓ. Και αν έχετε κάποιο tip για τη μαρέγκα καλοδεχούμενο. Το 
    πάχος της επηρεάζει την υφή της. Οπότε αν χρυσίσει από πάνω και 
    γίνει σαν "ζαχαρωτό" (πολύ ωραίο ομολογουμένως) αλλά μέσα 
    διατηρήσει μια (σχετικά κρεμώδη προς το στεγνη υπόσταση είμαστε 
    εντάξει? Ή πρεπει να ψηθει τοσο ωστε να γινει όλη 
    ενα "ζαχαρωτο"? (δεν ξέρω πως αλλιως να το περιγράψω)

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Καλύτερα..!
      Από: Αγγελική Ν  16 / 11 / 2004
      Ιωσηφίνα μου, Τώρα έφτασες στα δύσκολα! Τώρα ξέρεις γιατί η σοφή φίλη μας η Άσπα αγοράζει έτοιμους μπεζέδες. Η μαρέγκα είναι το μόνο «επικίνδυνο» για αποτυχία σημείο του υπόψη γλυκού! Μετά το ψήσιμο χρώμα χρυσαφί παίρνουν μόνο οι κορυφές που δημιουργούνται κατά το στρώσιμο της μαρέγκας. Δεν πρέπει να αρπάξει συνολικά. Η θερμοκρασία του φούρνου δεν πρέπει να υπερβεί τους 190ο , γιατί το ασπράδι του αυγού «αρπάζει» εύκολα και τότε η μαρέγκα σκληραίνει, ζαρώνει και χαλάει η γεύση της. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η πρώτη περίπτωση που περιγράφεις. Απ έξω ψημένο, όπως οι γνωστές έτοιμες μαρέγκες που πωλούνται στα ζαχαροπλαστεία, χρυσαφί οι κορυφές του, και από μέσα πιο μαλακό σχεδόν σαν σαντιγί. Αυτό είναι το δύσκολο σημείο της «δεύτερης μέρας» γιατί η μαρέγκα «κάθεται» και γιαυτό προτείνω την άμεση κατανάλωση του γλυκού. Οι επαγγελματίες ζαχαροπλάστες ψήνουν την μαρέγκα με φλόγιστρο, όπως και τις κρέμες brûlées, αλλά ... μόνο ακουστά έχω την διαδικασία. Περιμένω να πετύχεις την πίτα καλύτερα από την αντίστοιχη του Μαγεμένου Αυλού! Φιλάκια Αγγελική
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Καλύτερα..!
        Από: ΑσίΜαρία  16 / 11 / 2004
        Άμα είναι έτσι ΤΟ ΠΕΤΥΧΑ Αγγελική μου. Γιατι και τις δυο φορές 
        που την έφτιαξα η μαρέγκα έγινε ακριβώς έτσι. Δεν άρπαξε 
        συνολικά (το έψησα σε αέρα), χρύσισαν οι κορυφές, ζαχάρωσε από 
        πάνω και μέσα όπως περιγράφεις, σχεδόν σαν σαντιγί. Δεν ήξερα αν 
        πρέπει να είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα - είχα υπόψην 
        μου μαρέγκα ζαχαρωτό. Και επειδή την Παρασκευή έφτιαξα δύο μαζί 
        (μια μεγάλη και μια μικρή), την μικρή την πήγα στην αδελφή μου 
        εχθές (Δευτέρα) και η μαρέγκα ήταν ΜΙΑ ΧΑΡΑ. Δεν χάλασε καθόλου 
        σε εμφάνιση αλλά ούτε και σε υφή όταν την κόψαμε.
        Αυτό που θέλω τώρα είναι να μελετήσω κάποιες λεπτομέρειες ώστε 
        να φτάσω στο ποθούμενο ;-)
        
        Σε ευχαριστώ για όλες τις συμβουλές σου καλή μου!
        
        ΥΓ. Ελπίζω να βοηθήσαμε λίγο περισσότερο τις άλλες φιλες που θα 
        επιχειρήσουν. Αυτό που κατάλαβα εγώ είναι πως το γλυκό αυτό 
        απαιτεί πολύ μα πάρα πολύ ΣΕΒΑΣΜΟ.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Καλύτερα..!
          Από: Αγγελική Ν  16 / 11 / 2004
          Μπράβο, γλυκό μου κορίτσι! Χαίρομαι! Είναι δύσκολο με την πρώτη φορά να γράψεις μια συνταγή (τουλάχιστον για μένα). Γιαυτό συχνά συνταγές δημοσιευμένες, χωρίς σχόλια, δεν πετυχαίνουν. Όσες φορές έχω παρακολουθήσει από κοντά την εκτέλεση μιας συνταγής το δικό μου αποτέλεσμα είναι καλύτερο (δεν λέω από το αρχικό, από αυτό που θα έκανα μόνη μου). Τελικά δεν κατάλαβα αν πιστεύεις ότι άξιζε τον ΣΕΒΑΣΜΟ που έδειξες? Σου άρεσε? Περιμένω την exante αξιολόγηση! Φιλάκια Αγγελική
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Καλύτερα..!
        Από: Alice  20 / 11 / 2004
        Εμείς που δέν είμαστε επαγγελματίες, δέν έχουμε φλόγιστρο, 
        έχουμε όμως γκρίλ στο φούρνο, δέν έχουμε? 
        
        Μιά παραλλαγή ψησίματος της μαρέγκας λοιπόν, είναι αντί για 15 
        λεπτά στο φούρνο, λίγα λεπτουλάκια κάτω απο το γκρίλ. Ετσι δέν 
        επηρρεάζεται ούτε η βάση, ούτε η κρέμα λεμονιού. Πετυχαίνει, 
        κορίτσια!  

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Εικόνα χίλιες λέξεις
    Από: Lilly  8 / 1 / 2005
    Επειδή δεν ξέρω αν τα κότσια μου βαστάνε να φτιάξω και να πετύχω 
    τη συνταγή, συμβάλλω  με ..εικόνα! Που θα πάει θα το τολμήσω:
    
    http://www.lemonflower.com/recipes/desserts/Lemon_Meringue_Pie.sh
    tml

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΘΡΑΥΣΗ
    Από: ΕΛΕΝΗ  5 / 2 / 2006
    Η ΛΕΜΟΝ ΠΑΙ ΣΟΥ ΕΚΑΝΕ ΘΡΑΥΣΗ.ΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΑ ΣΕ ΠΑΡΕΑ ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ. ΜΕ ΡΩΤΟΥΣΑΝ ΤΙ ΓΛΥΚΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΕΧΩ ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΓΙΑΤΙ Η ΛΕΜΟΝ ΠΑΙ ΑΡΕΣΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ?(ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ). ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!
    Από: Αντα  14 / 2 / 2006
    To lemon pie το θεωρούμε οικογενιακή μας συνταγή, πάνω κάτω η βάση και η μαρέγκα γίνονται με τον τρόπο της Αγγελικής αλλά στην γέμιση εμείς (η οικογένια) βάζουμε ένα ζαχαρούχο γάλα, δύο κρόκους αυγού και το μισό κουτάκι του ζαχαρούχου χυμό λεμονιού. Τα χτυπάμε όλα μαζί και τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξουν μέχρι να κάνουμε την βάση. Εμείς όμως το θέλουμε ξινό το λεμον παϊ γι΄αυτό δοκιμάστε πριν βάλετε όλο το λεμόνι. Ο μπαμπάς για να καταλάβετε λέει πως όταν τρως το λεμον παϊ πρέπει να ξινίζεις (η έκφραση που παίρνουμε όταν τρώμε λεμόνι), επειδή όμως περί ορέξεως.... κάντε δοκιμές!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ
    Από: φρουφρου  5 / 3 / 2006
    Καλημερουδια!!!
    Εδω και καιρο περιτριγυριζα  την συνταγη αλλα περιμενα την
    καταλληλη στιγμη γα να την φτιαξω. Χτες λοιπον με την ευκαιρια
    των Γεννεθλιων μου την εφτιαξα και εκανε οντως θραυση!
    Η ωραιοτερη κρεμα που εχω φαει ποτε μου. Εγω βεβαια την ανακατωσα
    πανω απο νερο που εβραζε γα να πηξει και οχι απλα σε καυτο νερο.
    Η Μαρεγγα εγινε επισης καταπληκτικη και ακομα και σημερα σταθηκε
    στο υψος της! Το δε μπισκοτο τραγανοτατοτοτο!!! Η πεθερα μου που
    ειναι και δυσκολη σε αυτα ειπε οτι ειναι   η ωραιοτερη ταρτα που
    εφαγε ποτε της. 
    Αγγελικη μου να σαι καλα!!!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ
      Από: Αγγελική Ν  7 / 3 / 2006
      Φρουφρού μου, Χάρηκα που σου άρεσε! Εγώ έφτιαξα τα μάφινς σου και τα χαρήκαμε σε ένα λουκούλιο πρωινό με φίλους στην Αράχωβα! Να είσαι και εσύ καλά! Φιλάκια Αγγελική
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ
        Από: Αγγελική Ν  7 / 3 / 2006
        Αχ! Φρουφρού τις ευχές μου, ψαράκι μου!
        Χρόνια πολλά, δυναμικά, γερά με τσαμπουκά (που έχεις)! 
        Τα όνειρά σου να πραγματοποιηθούν με το παραπάνω!
        Να σε χαιρόμαστε! Αγγελική

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ
          Από: froufrou  8 / 3 / 2006
          na sai kala glykia mou!!
          Anypomono na katevo to kalokairi ellada na thn ftaikso kai ston
          mpampa mou pou trelainetai gia kati tetoia!!
          Filia polla

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Οραντζ παι
    Από: φρουφρου  23 / 3 / 2006
    Λοιπον,προχτες με πηρε τηλεφωνο το αδελφακι μου να με παραγειλει
    να παω απο κει. Μαλωσε με το κοριτσι και της ετοιμασε(α)γευμα για
    να ζητησει αφεση. Επειδη το αδελφακι μου δεν ξερει να μαιρευει θα
    τα κανα εγω...φυσικα οχι τζαμπα....Σαν επιδορπιο θα καναμε παλι
    την λεμονοπιτα σου γι αυτο και φροντισα να παρω μαζι κα την
    ρετσετα.  Ελα ομως που δεν ειχε λεμονια το σκασμενο αλλα
    πορτοκαλια. Ε την εκανα με ποτοκαλια. Η ιδια ρετσετα αλλα ολα με
    πορτοκαλια αυτη τη φορα. Και επειδη καθε φορα μ αρεσε να βαζω και
    την δικια μου πινελια, στην μαρεγγα που βαζουμε πανω, εβαλα και
    φλουδα απο πορτοκαλι τριμμενη, τον χυμο απο το πορτοκαλι, 3
    κουταλιες ζαχαρη και δυο κουταλιες κορν φλαουρ. Ολα τα προσθεσα
    στην μαρεγγα και τα απλωσα πανω απο το γλυκο οπως πρεπει.
    Ε τ να σε πω...η αφεση ηρθε μετα δακρυων!!!
    Αγγελικουλα μου ητανε να μην μου την μαθεις!! Τωρα ποιος με
    ποιανει!!!!
    φιλουδια!!!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Οραντζ παι
      Από: Αγγελική Ν  24 / 3 / 2006
      Φρουφρού να κάνω μια ερώτηση? Δεν είχε λεμόνια το αδερφάκι και είχε κακουλέ? Φιλάκια Αγγελική
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Οραντζ παι
        Από: froufrou  24 / 3 / 2006
        Kai omos eixe!!! Htane men ligo palaios eos arxaios mias kai tou
        ton eixa paei ego prin apo kamposa xronia gia ta tsourekia alla eixe!
        Kai lemonia eixe...ENA! Alla to thele gia thn soupa! Na ton maloso???

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.