www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Καζάν Ντιπί ή Καζάν Ντιμπί (Kazan Dibi)


Υλικά

  • 5 κούπες φρέσκο γάλα με όλα του τα λιπαρά
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κουταλιά βούτυρο (κατά προτίμηση πρόβιο)
  • 1 κούπα αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλιές corn flour
  • 6-7 βανίλιες
  • Κανέλλα



Ετοιμασία

  1. Βουτυρώνουμε ένα μικρό ανικολλητικό σκεύος και το πασπαλίζουμε με 2-3 κουταλάκια ζάχαρη, το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνουμε μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη και το βγάζουμε από το φούρνο.
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι, το corn flour και το γάλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ια 8-10 λεπτά .Προσέχουμε όμως να μην κολλήσει, για αυτό το ανακατεύουμε συνέχεια με απαλές κινήσεις (είναι ευαίσθητο).
  3. Περιμένουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μίγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για 1 λεπτό το πολύ σε χαμηλή φωτιά.
  4. Το βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και ξανά ανακατεύουμε απαλά.
  5. Στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα μέσα στο αντικολλητικό σκεύος που έχουμε την καραμελωμένη ζάχαρη και το βάζουμε στον φούρνο για 20 λεπτά το πολύ. Αν θέλετε η γεύση να είναι λιγότερο ¨καμένη¨ ψήνετε σε λιγότερο και το αντίθετο αν θέλετε η γεύση να είναι έντονα ¨καμένη¨.
  6. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο, το τοποθετούμε με το σκεύος σε ένα μπολ με κρύο νερό και το αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά. Αφού πλέον έχει κρυώσει καλά, αφαιρούμε προσεκτικά το καζάν ντιμπί από το σκεύος και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Kazan, στα Τουρκικά σημαίνει ένα πολύ μεγάλο σκεύος που χρησιμοποιείται στη fωτιά, Dibi, σημαίνει ο πάτος…άρα Kazan Dibi είναι ο πυθμένας ένας πολύ μεγάλου σκεύους. Αποτελεί την ανατολίτικη εκδοχή της crème brulle. Γλυκό που κατάγεται από την Ανατολία, πέρασε στις γαστρονομικές παραδόσεις των Οθωμανών και από εκεί σε μας. Από τα πιο δημοφιλή γλυκά τόσο στην Τουρκία, όσο και στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως.

Καλή απόλαυση

Τη συνταγή συνιστά: ο Γιάννης Σ. - Yannis

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: τι αλεύρι;
    Από: Κάλλη  26 / 11 / 2004
    Εγώ είχα ακουστά ότι καζάν ντιμπί σημαίνει καμμένος πάτος, αλλά
    ίσως και να είναι λάθος. Απ`ό,τι ξέρω το καζάν ντιπί θέλει
    ρυζάλευρο. Πάντως σίγουρα το θέλει και το κορν φλάουρ του, για να
    αποκτήσει συμπαγή μορφή. Μάλιστα θα πρότεινα λίγο παραπάνω από
    όσο λέει η συνταγή αυτή, ώστε να μπορεί να κόβεται και να
    σερβίρεται σε κομμάτια πιο εύκολα. Τέλος, δεν ξέρω αν πρόκειται
    για την αυθεντική συνταγή ή για μακεδονίτικη παραλλαγή, αλλά στη
    Β.Ελλάδα δε χρησιμοποιούμε κανέλα σε αυτό το γλυκό, αλλά
    οπωσδήποτε ροδόνερο και ίσως όχι τόσο πολλές βανίλιες, γιατί τότε
    μαζί με το ροδόνερο θα έχει υπερβολικό-μπουκωτικό άρωμα.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: to kazan ntimpi
    Από: fili  20 / 3 / 2006
    ego to ekana me gala sogias giati o megalos gios mou pou giauton to kano den mpori na fai galaktera ton kanoun kako kai giauto xrisimopioisa to gala sogias kai den egine sumpages itane polu ari ti na kano; mpori kanis na mou pi;; ti nano kai pos na to kano;;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: to kazan ntimpi
      Από: Χαρή  21 / 3 / 2006
      Πιθανόν εάν χρησιμοποιήσεις μόνο κορν φλάουρ, δες εδώ 
      http://www.vefashouse.gr/vefashouse/cur_recipe.asp?rdept%
      5Fid=2&recipe%5Fid=326&flag=1 να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, ή 
      εάν έβαζες μεγαλύτερη δόση κορν φλάουρ να δέσει καλύτερα η κρέμα

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: fil  12 / 11 / 2006
    Να ρωτήσω κάτι...αφού το βάλουμε σε κρύο νερό, μετά το αναποδογυρίζουμε..? Μάλλον,ε...?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.