Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Καλιτσούνια Κρήτης
Υλικά
- 1 φλυτζάνα λάδι
- 1 φλυτζάνα γιαούρτι
- 1 αυγό
- 1 1/2 φακελάκι μπέικιν
- 1 1/2 φλυτζάνα ζάχαρη
- Το χυμό μισού πορτοκαλιού
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο σηκώσει για να γίνει η ζύμη μαλακή που να μην κολλά όμως γιατί θα ανοίξουμε φύλλο)
- Γέμιση:
- 1 (και κάτι) κιλό μυζήθρα γλυκιά
- 1 φλυτζάνα ζάχαρη
- 1 κουταλιά κανέλα
- 1-2 αυγά (εξαρτάται από την μυζήθρα:στην πολύ φρέσκια-ημέρας- βάζουμε λιγότερα
- γιατί περιέχει αρκετή υγρασία)
|
|
Ετοιμασία
- Ζύμη: Ανακατεύουμε το λάδι με το γιαούρτι, τη ζάχαρη και το αυγό και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και το αλεύρι μέσα στο οποίο έχουμε βάλει και το μπέικιν.
- Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί 1-2 ώρες.
- Γέμιση: Περνάμε την μυζήθρα από την μηχανή του πουρέ ή την πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να γίνει σχεδόν σαν κρέμα και ρίχνουμε την ζάχαρη την κανέλα και τα ανάλογα αυγά. Η πυκνότητά της πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην πέφτει από το κουτάλι.(Εδώ δοκιμάζουμε κιόλας κι αν θέλουμε προσθέτουμε ζάχαρη, κανέλα κ.λ.π.).
- Ανοίγουμε φύλλο-όχι πολύ λεπτό- και κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια μεγέθους πιάτου
από φλυτζανάκι του καφέ(το φύλλο αυτό είναι "εύθραυστο" και βγάζουμε 3-4 φυλλαράκια κάθε φορά).
- Βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά από το μίγμα της μυζήθρας την στρώνουμε όμορφα και
ανασηκώνουμε γύρω-γύρω το φυλλαράκι "τσιμπώντας" με τον δείκτη και τον αντίχειρα
ώστε να δημιουργηθεί το γνωστό λυχναράκι.
- Εναλλακτικά ανασηκώνουμε το φυλλαράκι ώστε να σκεπάσει την μυζήθρα και να σχηματίσει ισόπλευρο τρίγωνο.
- Τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας ή καλά λαδωμένο.
- Αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νεράκι και ψήνουμε στους 180 °C μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια τους (εγώ τα βάζω στην πρώτη θέση της σχάρας του φούρνου ξεκινώντας από τη βάση του).
Τη συνταγή συνιστά: η Βαγγελιώ
|
|