Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: ΠΡΟΣΟΧΗ:διευκρίνιση
Από: Αγγέλα η Σαλονικιά 20 / 9 / 2004
Όπου λέει η συνταγή "ανακατεύουμε" εννοείται ΜΟΝΟ με κουτάλι κι
ΟΧΙ με μίξερ. Δεν χρειάζεται καθόλου μίξερ σε καμία φάση της
συνταγής.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Διευκρινήσεις
Από: Λία Π. 24 / 9 / 2004
Παρακαλώ τη θερμοκρασία του φούρνου και το μέγεθος του ταψιιού να γράψετε. Στρογγυλό αλουμινίου μεγ. 32 ή μεγάλο πυρέξ ή κάτι άλλο;
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Διευκρινήσεις
Από: Αγγέλα η Σαλονικιά 24 / 9 / 2004
Λία καλημέρα,
εγώ χρησιμοποιώ στρογγυλό ταψί αλουμινίου (από τα παλιά, ξέρεις,
όχι αντικολλητικό) διαμέτρου 38 εκ. Ο φούρνος είναι 190 βαθμών,
για 30`-35`. Άμα παραψηθεί, ξεραίνεται και είναι άνοστο.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Διευκρινήσεις
Από: Αγγέλα η Σαλονικιά 24 / 9 / 2004
Eπίσης, μην περιμένετε αυτό το γλυκό να φουσκώσει σαν κέικ!
Γίνεται γύρω στα 2-2,5 δάχτυλα ψηλό!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Kαταπληκτικό γλυκό!!!
Από: Σοφία 24 / 9 / 2004
Καλημέρα Αγγέλα,
Όντως καταπληκτικό γλυκό, συγχαρητήρια για την περίφημη συνταγή
σου!
Το έφτιαξα ακριβώς όπως το αναφέρεις στη συνταγή, ενθουσιάστηκαν
όλοι όσοι το δοκίμασαν.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Υπέροχη συνταγή
Από: Λία Π. 30 / 9 / 2004
Υπέροχη η συνταγή σου , Αγγέλα μου.
Ευχαριστώ και για τις διευκρινήσεις που έδωσες.
Εύκολη και ευωδιαστή συνταγή πρέπει όλοι να τολμήσουν να την
φτιάξουν.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: ΚΑΛΟ.........ΑΛΛΑ.........
Από: ΜΑΤΑ 31 / 1 / 2005
Έφτιαξα το σάμαλι όπως έλεγε η συνταγή της Άγγελας, αλλά έχω να
παρατηρήσω δυο πράγματα:Πρώτα ότι το σάμαλι παραείχε σιρόπι και
αυτό μου το είπαν όσοι δοκίμασαν. Θα το ξαναπροσπαθήσω με
λιγότερο τη δεύτερη φορά γιατί ήταν πολύ γλυκό.
Το δεύτερο που έχω να πω είναι ότι ενώ ανακάτεψα τα υλικά με
κουτάλι και απαλά απαλά όταν έψηνα το σάμαλι στο κέντρο του
ταψίου έβγαλε κάτι φουσκάλες (σαν την πέτσα του γιαουρτιού
έμοιαζαν) που πήραν σκούρο χρώμα πριν καν ψηθεί το γλυκό, με
αποτέλεσμα να καεί στο κέντρο και εξωτερικά να αργήσει να ψηθεί.
Έτσι όταν το σιρόπιασα εκεί που είχε αρπάξει χάλασε η όψη
του.Αυτά τα λίγα!!! Σαν γεύση ήταν καλό. Θα ήθελα να μου πεις αν
ξέρεις τι μπορεί να φταίει.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: ????.........????.........
Από: Αγγέλα η Σαλονικιά 1 / 2 / 2005
Γειά σου Μάτα!
Κατ`αρχήν δεν ξέρω πώς βγαίνουν τα ερωτηματικά και τα λοιπά στον
τίτλο!
Αυτό που λές για το σιρόπι, είναι μάλλον θέμα γούστου. Εγώ το
έχω φτιάξει δεκάδες φορές, το έχω προσφέρει σε διάφορα άτομα και
δεν είπε κανείς ότι είναι πολύ το σιρόπι. Ειδικά αφού το κόβεις
μετά από 24 ώρες, το έχει σίγουρα πιεί. Αλλά, φτιάξε λιγότερο αν
θες.
Όσο για αυτό που λές ότι γίνανε φουσκάλες σαν πέτσα γιαουρτιού
δεν το καταλαβαίνω καθόλου. Δεν βρίσκω εξήγηση και δεν μου έχει
τύχει ποτέ. Μήπως δεν ενσωματώθηκαν καλά όλα τα υλικά κι είχε
μείνει το σιμιγδάλι μεριές-μεριές; Δεν ξέρω τι να πω, πρώτη φορά
το ακούω!!
Καλή επιτυχία την επόμενη φορά.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Θαυμάσιο ! Μπράβο !
Από: η άλλη Αγγελική 4 / 4 / 2005
Ναι, είναι πολύ γλυκό Μάτα, αλλά έτσι πρέπει να είναι, όπως όλα
τα σιροπιαστά γλυκά. Κι αν δεν γίνει ψηλό (όπως συμβουλεύει η
Αγγέλα) και δεν φάει κανείς τεράστιο κομμάτι, δεν ενοχλεί η
γλύκα του - ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με κάτι λιγότερο γλυκό.
Εγώ μάλιστα το έφτιαξα ακόμα λεπτότερο : 2 εκατοστά (τα 2/3 της
δόσης σε ταψί 26 x 35 cm ). Ρούφηξε το σιρόπι σχεδόν αμέσως.
Επίσης έβαλα (στα 2/3 της δόσης) το ξύσμα ενός ολόκληρου
λεμονιού. Ακόμα σημαντική είναι και η άλλη συμβουλή της
Αγγέλας : να ροδίσει καλά.
Μπράβο, συνονόματη! Σου μεταφέρω και το κομπλιμέντο που
εισέπραξα ... περήφανη εγώ (από Έλληνα που έχει εμπειρία σε
τέτοια γλυκά): «ίσως το καλύτερο σάμαλι που έχω φάει» !!!
Και δύο ακόμα συμβουλές : είναι καταπληκτικό και ζεστό (από το
ψυγείο - για συντήρηση - στα μικροκύματα - για ανανέωση) και
ταιριάζει υπέροχα με φρεσκοχτυπημένη άγλυκη κρέμα γάλακτος.
Τρέλα σας λέω!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Περί σαμαλίου
Από: Βασιλική Θ. 5 / 4 / 2005
Λοιπόν, ανατρέχοντας την "βιβλιογραφία του hungry" θυμήθηκα τα
εξής:
α/ το σάμαλι είναι νηστίσιμο γλυκό (σχόλιο Τίνας στο άρθρο του
Αλέξανδρου
http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=2286&coms=yes#comen
Το οποίο και επιβεβαίωσα απο μικρασιάτισσα πεθερά και φιλενάδα
της
β/την ίδια συνταγή με τον Αλέξανδρο είχε δώσει και η Σαλονικιά
Αγγέλα που τώρα είναι πατριωτάκι μου και του στέλνω
χαιρετίσματα:
http://www.hungry.gr/get.asp?table=glyka&id=361&coms=yes
γ/ υπάρχει και το άρθρο του επίσης Σαλονικιού Π. Κουκουβίτη
(γειά σας κε Κουκουβίτη)
http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=1713&coms=yes#comen
Το α, β, δεν είναι τα νηστίσιμα, το δωράκι του
Κουκουβιτίξ "έγραψε" και πάλι
δ/ εγώ έμαθα την συνταγή:
http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=221&coms=yes#comen
όπου αντί για νερό βάζουμε χυμό πορτοκάλι για πλουσιότερη γεύση
και άρωμα (το σορόπι εννοείται ζάχαρη και νερό)
ε/ Βιβλίο για τις νηστίσιμες συνταγές είχε προτείνει η Τίνα στο
http://www.hungry.gr/getcomm.asp?table=comments&id=3003
και οι δυό μαμάδες μου (βιολογική και πεθερά) καθώς και η
φιλενάδα που μας τράταρε το σάμαλι και επιβεβαίωσε την συνταγή
από το εν λόγω βιβλίο, το χαρακτήρισαν "τσελεμεντέ παραδοσιακό
και άρα αξιόπιστο" (κατά το "αυτά ξέρουμε, αυτά εμπιστευόμαστε")
Χαιρετώ,
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Σάμαλι
Από: Αγγέλα απο Πειραιά 18 / 8 / 2005
Συγχαρητήρια, είναι το ωραιότερο σάμαλι που έφτιαξα..
Το φτιάχνω συνέχεια τώρα πιά... Μπράβο σου... Αν ξέρεις και
άλλες συνταγές γλυκών πες μας γιατί αξίζει το κόπο να μαθαίνεις
απο κάποιον που είναι γνώστης..
ευχαριστώ πολύ..
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Δεν Παίζεται!!!
Από: Νέλλη η Κορίνθια 16 / 10 / 2005
Εχω δοκιμάσει ένα σωρό συνταγές για σάμαλι και από κυρίες που
δηλώνουν γνώστες της ελληνικής κουζίνας αλλά σαν τη δικιά σου
Αγγέλλα καμία! Μπράβο κι αν έχεις καμιά άλλη με μαστίχα θα με
ενδιέφερε!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Σάμαλι
Από: Νατάσα 27 / 1 / 2006
Έχω επιχειρήσει να φτιάξω σάμαλι με διάφορες συνταγές γιατί
αρέσει πολύ στον άντρα μου. Χάλια όλες! Ελπίζω αυτή να είναι
αυτό που ψάχνω. Θα ήθελα μόνο, παρακαλώ, μια διευκρίνιση. Τι
γιαούρτι; Στραγγιστό ή το πρόβειο αυτό με την πέτσα; Φαντάζομαι
το τελευταίο που έχει αρκετά υγρά ώστε να ψηθεί το σιμιγδάλι. Ή
μήπως όχι;
Ευχαριστώ!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Σάμαλι
Από: Αγγέλα η Σαλονικιά 1 / 2 / 2006
Εγώ βάζω το στραγγιστό, τύπου ΤΟΤΑΛ με πλήρη λιπαρά,όχι το παλιό
παραδοσιακό με την πέτσα, όχι! Θα νερουλιάσει πολύ!
Καλή επιτυχία. (μην παραψηθεί, σκληραίνει!)
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Σάμαλι
Από: Άννα 3 / 3 / 2006
Κοίτα τώρα Νατάσσα: ίδια συνταγή ή παρόμοια με της Αγγέλας (δεν
τις έχω συγκρίνει) κάνει και η γιαγιά μου, που την έχει απο τον
πεθερό της-μάγειρα στην Πόλη. Δηλώνει οτι είναι το πιο εύκολο
γλυκό. Όποτε κατεβαίνω στην ελλάδα πάω σπίτι της, το φτιάχνουμε
παρέα και γίνεται μια χαρά. Μόλις γιρίζω σπίτι μου και πάω να το
φτιάξω είναι πλήρης αποτυχία. Ξαναγυρίζω ελλάδα, κάνω τη συνταγή
στο σπίτι της γιαγιάς, μια χαρά βγαίνει. Δεν έχω βρει εξήγηση...
Την κρούστα που αναφέρεις την ξέρω πολύ καλα. Ή έχεις το ταψί
σου πολύ ψηλά στο φούρνο ή δεν το κάνεις αρκετά λεπτό. Δοκίμασε
με τα 2/3 της δόσης να δεις τι θα γίνει.
Εγώ έχω πλέον σταματήσει να πειραματίζομαι και το μόνο που μου
μένει είναι να πείσω τη γιαγιά να μου γράψει... το ταψί και το
φούρνο!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: ΑΠΛΑ ΥΠΕΡΟΧΟ!
Από: Κωνσταντίνα η Μυτιληνιά 1 / 2 / 2006
Ημουν λιγο επιφυλακτικη για το αποτελεσμα οταν αποφασισα να
το φτιαξω, γιατι οσες συνταγες ειχα κανει για σαμαλι απλα
φερνανε προς ραβανι. Η συγκεκριμενη ομως συνταγη της Κας
Αγγελας ειναι για αυθεντικό σαμαλι. Προσοχη ομως στη μαστιχα
γιατι θα πικριζει το γλυκο η περισσοτερη ποσοτητα απο αυτη που
αναφερεται στη συνταγη. Συγχαρητηρια κ παλι.
Υ.Γ Κα Αγγελα μια χαρη: Μηπως σας βρισκεται κ η συνταγη για την
κρεμα που γεμιζουν τα τριγωνα Πανοραματος?
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Σάμαλι
Από: Νατάσα 3 / 2 / 2006
Ευχαριστώ!!! Θα το φτιάξω μόλις περάσει αυτή η ρημαδοοσφυαλγία
και θα σας ενημερώσω!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: το σάμαλι
Από: Lilly 3 / 2 / 2006
Μετα απ`ολα αυτά που διαβασα ημουν πεπεισμενη οτι θα ειχε
σίγουρη επιτυχία.Το εφτιαξα πριν μια ώρα περίπου.Ειχε ροδισει
πολυ καλα ,τοεβγαλα για να το σιροπιάσω και ιδου η ατυχια¨
ξεφλουδιζόταν σε μερικα σημεία η κρουστα του απα π΄ανω και
αποκαλυπτοταν το λευκοτερο χρωμα.Γιατι μου τόκανε αυτο? τηρησα
κατα γραμμα τις οδηγιες.Εξάλλου φτι΄χνω συχνα γλυκα κι εχουν
επιτυχια!Σε γευση δεν εχω δοκιμασει ακόμα ,ελπιζω να`ναι καλο...
Ψηθηκε σε 30 min .Ο φουρνος ειναι της ΜΙΛΕ.Μηπως ηθελε
λιγοτερους βαθμους και περισσοτερη ώρα?
Αγγελικη μου αν μπορεις να βρεις μια αιτια θα το εκτιμουσα πολυ
να μου απαντουσες για να μην τη ξαναπατησω.
Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: το σάμαλι
Από: Αγγέλα η Σαλονικιά 4 / 2 / 2006
Ειλικρινά Lilly δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να συνέβη. Δεν μου έχει
τύχει ποτέ, ούτε την πρώτη φορά που το έφτιαξα. Και βλέπω πως
είχε επιτυχία και σε πολλές φίλες εδώ. Μήπως έκαιγε πολύ ο
φούρνος σου; Δεν βρίσκω καμιά αιτία. Η υφή του μοιάζει πολύ με
του ραβανί. Δεν έχει κρούστα ή κάτι παρόμοιο!
Κρίμα. Αν δεν απογοητεύτηκες ξαναπροσπάθησε και...
καλή επιτυχία!!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: το σάμαλι
Από: Αγγέλα η Σαλονικιά 4 / 2 / 2006
Σκέφτηκα και κάτι άλλο:
βουτούσες συνέχεια το μαχαίρι σε καυτό νερό όταν το χάραζες για
να το σιροπιάσεις, καυτό καθώς το έβγαλες από το φούρνο; Εγώ το
βάζω στους 200 βαθμούς, πάνω-κάτω αντιστάσεις, χωρίς αέρα.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Σάμαλι
Από: Νατάσα 6 / 2 / 2006
Νομίζω ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν ρίξουμε το σιρόπι όλο
μαζί με την κατσαρόλα σε ένα σημείο. Θέλει "πότισμα" λίγο λίγο
με μία κουτάλα.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: T-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο
Από: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ. 20 / 2 / 2006
Αγγέλα μπαίνω στη σειρά για το βιβλίο συγχαρητηρίων. ΜΠΡΑΒΟ!!!
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!
Να σημειωθεί ότι δεν έχω και καμιά μεγάλη εμπειρία με γλυκά
αλλά ως θρασύτατος τύπος το έφτιαξα για πρώτη φορά προχθές και
το πήγα σε μία φίλη που μας είχε καλέσει για πάρτυ μασκέ. Μαζί
με παγωτό καιμάκι έγινε ανάρπαστο και μοίραζα τη συνταγή. Είπα
να δοκιμάσω μια κουταλίτσα (είμαι σε δίαιτα ντέ ) αλλά δεν
άντεξα και το τσάκισα. Χαλάλι σου Αγγέλα μου.
Η μόνη μου προσθήκη ήταν 2 κουταλάκια μπέκιν γιατί πάντα έχω
ένα άγχος μην γίνει πέτρα το δημιούργημα και επειδή είχα δεί
και άλλες συνταγές που έβαζαν είπα δεν βαριέσαι δεν θα του
κάνει κακό. Το έψησα σε χαμηλό ταψί (σινί) Νο 42 και έγινε μια
χαρά. Κάπου διάβασα ότι είναι πολύ το σιρόπι. Μια χαρά είναι
και μάλιστα για σιροπιαστό γλυκό εγώ δεν το βρήκα ιδιαίτερα
γλυκό. Και ας σημειωθεί ότι η αδυναμία μου είναι τα «άγλυκα»
γλυκά.
Τέλος να τονίσω ότι πιο ΕΥΚΟΛΟ γλυκό δεν έχω ματαξαναφτειάξει.
Ευχαριστώ Αγγέλα
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Σκέτη Κόλαση το σάμαλι!! Εύγε Αγγέλα!!
Από: nervosa_anorexia 3 / 3 / 2006
Μεταξύ των πολλών επαίνων που λάβατε κυρία Αγγέλα, δεχθείτε και
τον δικό μου για τούτο το ΑΠΙΘΑΝΟ γλυκό!!
Απ`τις λίγες φορές που στο σπίτι δεν περίσσεψε μήτε ψίχουλο!
Αφού, ούτε να πλύνω το πυρεξάκι δεν μ`άφησε η ζουζουνίτσα μου:
μάζευε με το δακτυλάκι τα κολλημένα σιρόπια και γλειφόταν σα
γατούλα:))
Ευχαριστούμε κυρία Αγγέλα και πάλι**
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Σκέτη Κόλαση το σάμαλι!! Εύγε Αγγέλα!!
Από: Αγγέλα η Σαλονικιά 9 / 3 / 2006
Σας ευχαριστώ όλες για τα καλά σας λόγια, αν και δεν αξίζουν σε
μένα, μιας και δεν εφηύρα εγώ αυτή τη συνταγή, απλά την ξέθαψα
από τα κιτάπια μου, αντιγραμμένη από κάποιο παλιό περιοδικό!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Σκέτη Κόλαση το σάμαλι!! Εύγε Αγγέλα!!
Από: kxan 9 / 3 / 2006
Απλά ΤΕΛΕΙΟ. Με τόσα σχόλια που είχα διαβάσει το έφτιαξα και γω
την Τσικνοπέμπτη που ήμουν καλεσμένη σε φίλους (φιλοχανκγρικούς
χαχα) και ήταν καταπληκτικό.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: MASTIXA ?
Από: DINA KYR. 20 / 3 / 2006
EPEIDH EIMAI EKTOS ELLADAS,KSEREI KANEIS POU MPORO NA VRO
MASTIXA?H FILH SAS APO MIAMI.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: MASTIXA ?
Από: nervosa_anorexia 20 / 3 / 2006
Ντινάκι καλημέρα!
Δεν ξέρω πού ακριβώς είσαι στο Miami, αλλά στην 8th avenue (στη
συνοικία των Ισπανόφωνων προσφύγων της Κούβας) υπήρχε ένα
μαγαζάκι-τρύπα, με έλληνα ιδιοκτήτη, που εκτός από εξωτικά
μπαχαρικά, ευρέως χρησιμοποιούμενα στην Κουβανέζικη &
Μεξικάνικη κουζίνα, διέθετε και κάποια ελληνικά προϊόντα. Το
μαγαζί βρισκόταν μεταξύ του McDonalds της περιοχής και ενός
πολυκαταστήματος τύπου praktiker.
Ελπίζω να υπάρχει ακόμα
Φιλιά πολλά ξενιτεμένο Ντινάκι & ρίξε καμιά βουτιά και για μας
στο μαγευτικό Μiami beach:))
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Κάτι δεν πάει καλά...
Από: josy 21 / 3 / 2006
Βρε Αγγέλα μου,
μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί εμένα το σάμαλι μου μυρίζει
αυγουλίλα (και ενώ μάλιστα δεν περιέχει ούτε ίχνος αυγού) και
τις δυο φορές που το επιχείρησα (και τις δυο με αυτή τη συνταγή)
και δεν μπορώ ούτε να το δοκιμάσω; (όχι ότι είναι καλύτερα τα
πράγματα βέβαια, αν το καταφέρω αυτό)
Έχεις καμμιά ιδέα?
Σας συμβαίνει κι εσάς?
Φιλικά
Ιωσηφίνα
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: mastixa?
Από: DINA KYR 22 / 3 / 2006
EUXARISTO GIA THN PLHROFORIA.THA TO EPISKEFTO TO SABBATO, EAN
TA KATAFERO NA TO BRO,GIATI EKEI KATO STO MIAMI DEN KATEBAINO
SUXNA.MENO BLEPEIS PIO NOTIA,SXEDON KONTA STH BOCA RATON.THA SOU
GRAPSO PERISSOTERA THN DEUTERA.TO PERASMENO SABBATO RIKSAME THN
PROTH BOUTIA STO BEACH.PIGAME ARGA TO APOGEUMATAKI KAI H
THALASSA HTAN FOURNOS.MAS KALARESE KAI TO KSANAKANAME THN
EPOMENH.TI TO THELA?POUNTIASA H KAKOMOIRA,GIOTI EIXE POLY AERA
THN KURIAKH.OTAN KSANA PAO(SE KANA MHNA YPOTHETO!!)THA BOUTHKSO
KAI GIA OLOUS SAS.FILAKIA APO TO KSENITEMENO NTINAKI(KSAXASA NA
SOU PO ME ARESEI TO NTINAKI,KANEIS DEN ME EXEI EKFONEI ESTI ODO
KAI KATI XRONIA!!!THANK YOU..)BUY.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Πολύ καλό
Από: Σοφία Γ. 27 / 3 / 2006
Καλημέρα σας. Δεν ξέρω για τα προηγούμενα σχόλια περί αυγουλίλας
αλλά το γλυκάκι που επιτέλους αξιώθηκα να φτιάξω κι εγώ ήταν
μεγάλη επιτυχία. Μας άρεσε η γλασερή του υφή και η μαστιχωτή του
γεύση. Όσο για το σιρόπι, να τονίσω ότι έβαλα μόνο 3 ποτ. νερό
και 2 ποτήρια ζάχαρη και δεν ήταν καθόλου άσχημο. Ευχαριστούμε
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Σχόλια για το παραδοσιακό σάμαλι
Από: Γιούλη ΜποΛϊντά 19 / 4 / 2006
Τη συνταγή αυτή την είχα βρει αρχικά σε ένα φοβερο site το
οποίο δυστυχώς έκλεισε αλλά ευτυχώς είχα εκτυπώσει τις συνταγές
που μου άρεσαν. Πριν ακόμη μπει στο Hungry εγώ το είχα μοιράσει
σε φίλους και γνωστούς. Είναι τόσο φοβερό που ομολογώ να πω ότι
είναι η μοναδική συνταγή για την οποία πήρα θετικά σχόλια από
την πεθερά μου ύστερα από 12 χρόνια γάμου!
Στο σιρόπι εγώ δεν βάζω λεμόνι αλλά 1 κουτ. της σούπας γλυκόζη
και έχω πάντα τέλειο σιρόπι.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΜΙΣΟ - ΜΙΣΟ
Από: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ. 26 / 4 / 2006
Ηδη έχω φτειαξει αρκετές φορές το γλυκό και έχει γίνει πρώτο
στις προτιμήσεις μου. Δύο εβδομάδες πριν το Πάσχα ξεκίνησα να
το φτειάχνω για να το πάω σε μιά φίλη που έκανε τραπέζι και
διαπίστωσα ότι δεν είχα αρκετό χονδρό σιμιγδάλι. Ηταν αργά τα
ΣΜ είχαν κλείσει οπότε είπα να συμπληρώσω με ψιλό. Εγινε πολύ
καλύτερο στην υφή του. Πιό στιβαρό και δεν τριβόταν καθόλου. Το
Πάσχα το ξαναέφτειαξα λοιπόν και έβαλα μισό χονδρό και μισό
ψιλό σιμιγδάλι. Πραγματικά πολύ καλύτερο. Δοκιμάστε το.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Και μένα το ίδιο:((
Από: Souzi 11 / 8 / 2006
και μένα το ίδιο μου βγήκε, το έφτιαξα χτές για να στείλω στον
αδελφό μου που είναι φαντάρος και τρελαίνεται για σάμαλι και
μυρίζει απίστευτα αβγό. βέβαια όταν ήταν ζεστό ήταν πολύ πολύ
έντονη η μυρωδιά του αβγού, μετά που κρύωσε πάλι μυρίζει αλλά
λίγο καλύτερη η κατάσταση, και ελαστική υφή όπως λένε τα
κορίτσια πάνω. νομίζω ότι είναι ο συνδυασμός σόδας - γιαουρτιού
και ειδικά πού είναι μπόλικο το γιαούρτι, δεν έχω άλλη εξήγηση.
φιλικά,
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Και μένα το ίδιο:((
Από: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ. 11 / 8 / 2006
Με ξαφνιάζει το γεγονός. Τα συστατικά του, εκτός της μαστίχας
είναι τόσο ουδέτερα που αναρωτιέμαι γιατι σας μυρίζει. Μήπως
χρησιμοποιείται πρόβειο βούτυρο που έχει βαριά μυρωδιά;
Ηδη το εχω φτειάξει αρκετές φορές. Και πάντα μοσχομυρίζει ο
τόπος μαστίχα. Το Πάσχα έφαγαν 20 άτομα και το τσάκισαν. Δεν το
άφησε κανένας. Το θεωρώ εξαιρετικό γλυκό, πετυχαίνει πάντα,
εντυπωσιάζει (το φτειάχνω σε στρογγυλό χαμηλό ταψί-σινί, με το
οποιο και το σερβίρω) και είναι πανεύκολο. Καθε φορά στέλνω
ευχές στην Αγγέλλα γιατί ξελασπώνω με αυτό και κάνω και
τη "σπουδαία". Ξερεις "σάμαλι εφτιαξες τσ τσ τσ χαρά στο
κουράγιο σου". Λες και θέλει 8 μερόνυχτα. Ποτέ δεν κατάλαβα
γιατί το αντιμετωπίζουν ως μπελαλίδικο, ενώ δεν είναι καθόλου.
Ισως όπως λέει και η Αγγέλλα πιό πάνω απλά να μην σας πάει.
Συμβαίνουν και αυτά. Τα γούστα διαφέρουν.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Και μένα το ίδιο:((
Από: Souzi 14 / 8 / 2006
οχι Σταυρούλα μου, δε χρησιμοποιήσα πρόβειο βούτυρο άσε που
εμένα δε μου μυρίζει το πρόβειο και γενικά δεν είμαι δύσκολη..
δε μου μυρίζουν εύκολα τα φαγητά αλλά αυτό παραήταν έντονη
μυρωδιά, νομίζω ότι είναι το γιαγούρτι με τη σόδα. κατα τα άλλα
είναι όντως πανεύκολο γλυκό το πιο εύκολο και γρήγορο που έχω
φτιάξει ποτέ.
φιλιά
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Και μένα το ίδιο:((
Από: ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ. 14 / 8 / 2006
Μυστήριο. Δοκίμασε την επόμενη φορά να βάλεις baking powder (2
κουταλάκια) και πες μας αν υπήρχε διαφορά.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Το σάμαλι χρόνια κοιτά?
Από: Δέσποινα Κ. 17 / 8 / 2006
Το έφτιαξα το Πάσχα και διαπίστωσα τα εξής:
Αντικειμενικά είναι ωραίο γλυκό, αλλά...
α) τρελαίνονται γι αυτό οι από 60 χρόνων και πάνω και σου λένε
πόσο ωραίο το έφτιαξες.
β)το τρώνε ευχάριστα οι 30 -40...
γ)παιδιά-έφηβοι το δοκιμάζουν, αλλά δεν σου ζητούν να το
ξαναφτιάξεις...ποτέ.
Ναι εχει μια έντονη γεύση αυγού, αλλά εμένα αυτό μου άρεσε
περισσότερο.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Το σάμαλι χρόνια κοιτά?
Από: μαγδαληνή 30 / 8 / 2006
δέσποινα και παρεά καλημέρα,
είναι τελικά θέμα γούστου. Οι μόνοι που δεν το έφαγαν είναι
κάποιοι γνωστοί μου που δεν τους αρέσει η μυρωδιά της μαστίχας
(!!) και ο γιος μου. Η κόρη μου (2 χρονών)το τσάκισε. Μυρωδιά
από αυγό δεν καταλάβαμε...μοσχομύριζε μαστίχα. Πάντως ζεστό δεν
τρώγεται. Εγώ το βάζω στο ψυγείο να κρυώσει ΚΑΛΑ πριν το
σερβίρω. Είναι υπέροχο και πάρα πολύ εύκολο. Α ξέχασα, επείδη
είναι πολύ γλυκό δεν το έφαγαν κάποιοι άνω των 60 λόγω ζαχάρου!!
Χαιρετισμούς και...καλό χειμώνα λέμε τώρα δηλαδή??
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: APOTIXIA
Από: lena 23 / 1 / 2007
tin epomeni mera apo tin mera pou to eftiaksa piga na to kopso
kai dialiotan teleios.den ksero giati alla itan ena neroulo
dialimeno pragma.mou mirize edona augo prepei na ftaiei to
giaourti-soda opos proanaferthike.mou fanike poli periergo pou
auto to gliko eixe tosa thetika sxolia kai emena to mono pou mou
prokalese itan i edoni epithimia na to petakso sta skoupidia adi
na to fao.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: APOTIXIA
Από: Αγγέλα η Σαλονικιά 26 / 1 / 2007
Πιθανόν Λένα να έκανες λάθος στις αναλογίες των υλικών ή στο
γιαούρτι. Ισως να μην το έψησες όσο αναφέρεται. Το σιρόπι επίσης
ήταν όσο λέει η συνταγή;
Καλά, αυτό το θέμα με το αυγό είναι...τι να πω! Αστείο;
Πώς γίνεται να μυρίζει αυγό σε μερικούς και μάλιστα έντονα ενώ
δεν έχει αυγό;
Πώς γίνεται σε άλλους να πετυχαίνει και να μοσχοβολάει μαστίχα;
Μυστήριο η μαγειρική τελικά!!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: APOTIXIA
Από: lena 26 / 1 / 2007
tirisa oles tis analogies,xrono psisimatos.den ksero ti
egine.dialiotan molis piga tin epomeni mera na to kopso kai
mirize edona mastixa kai k.........la.i soda prepei na
ftaiei.etsi einai auta se kapoious petixainoun kai aresoun se
allous pali oxi.de peiraze na maste kala na dokimazoume sidages
mexri na broume autes pou mas aresoun:)
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: APOTIXIA
Από: Juanita La Quejica 28 / 1 / 2007
Χθες βράδυ είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε για τρίτη ή τέταρτη
φορά το σάμαλι της Αγγέλας από τα χέρια της Σταυρούλας. Το
ιδανικό πρωινό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδυνό, συνοδεία
παγωτού καϊμάκι και με σιρόπι από τα χέρια της Νένας.
Δεν το έχω φτιάξει ποτέ γιατί από γλυκά δεν... αλλά σας
διαβεβαιώνω ότι η Σταυρούλα το κάνει μαγικό! Τέλειο! Με αυτήν
τη συνταγή. Και κάθε φορά τρώμε την δεύτερη κουταλιά στην υγειά
της Αγγέλας (η πρώτη είναι για την Σταυρούλα που μας
κακομαθαίνει).
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: αυγουλίλα
Από: ιωάννα 26 / 1 / 2007
Σχετικά με την αυγουλίλα κάποιος κάπου κάποτε μου είχε αναφέρει
ότι νοθεύουν τη μαστίχα αναμιγνύοντάς την με ασπράδι αυγού το
οποίο πετρώνει. Δεν ξέρω εάν ευσταθεί, αλλά το σκέφτηκα τώρα
που είπατε για αυγουλίλα. Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι η
σόδα βγάζει μια μυρωδιά κ ......λας, γι αυτό και πριν τη
ρίξουμε τη σβήνουμε σε λίγο λεμόνι.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Μου κινήσατε την περιέργεια
Από: μαμα 2 / 2 / 2007
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε το 2004, και φτάνοντας στο 2007
έχει ακόμα τους οπαδούς της. Αυτό και μόνο θα ήταν αρκετό για
να την δοκιμάσω. Επιπλέον πλεονέκτημα η παντελής απουσία αυγών,
γιατί όποια άλλη συνταγή έχω βρεί, έχει από 12 έως 20 αυγά! Που
λόγω χοληστερίνης... καταλαβαίνετε! Θα την δοκιμάσω λοιπόν να
δώ.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Χωρίς θέμα
Από: ΡΟΥΛΑ ΤΣ. 5 / 2 / 2007
ΤΟ ΣΑΜΑΛΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟ. ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑ ΕΧΘΕΣ ΚΑΙ ΠΑΘΑΝΕ ΟΛΟΙ ΣΟΚ.
ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΑΓΓΕΛΑ.
ΡΟΥΛΑ
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Υπέροχο!
Από: Αλεξία Λ. 6 / 2 / 2007
Είναι μέρες τώρα που το σκέφτομαι και μου τρέχουν τα σάλια.
Σήμερα επιτέλους τό` φτιαξα. Δεν άντεξα στον πειρασμό και το
δοκίμασα πριν ακόμη απορροφήσει όλο το σιρόπι. Είναι
νοστιμότατο και μυρίζει υπέροχα. Πέρασαν 5 ώρες και ακόμη
κολυμπά στο σιρόπι. Δεν ξέρω τι θα γίνει στη συνέχεια... Θα
προλάβει να στεγνώσει πριν το καταβροχθήσουμε; :)
Αγγέλα, σ` ευχαριστούμε για την συνταγή.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: SAMALI
Από: MARIA_THESS 7 / 2 / 2007
aggela
Eftiaxa to samali alla osoi to efagan mou eipan oti exei entonh
th geush avgou? (kai den pisteuan oti den evala avgo!)den mporo
na katalavo ti lathos ekana..epishs den vghke poly sfixto alla
htan arketa malako...tespa.. sto telos to petaxa giati mono h
mhtera mou kai o suzugos efagan apo ena kommati.
euxaristo
Maria_thess
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|