www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Παγωτό καϊμάκι


Υλικά

  • 2 φλιτζάνια τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 3/4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια σαλέπι
  • 1/2 κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη



Ετοιμασία

  1. Χτυπάμε στο μίξερ 1/2 φλιτζάνι γάλα, 1 κουταλιά ζάχαρη και την κοπανισμένη μαστίχα μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
  2. Διαλύουμε το σαλέπι σε 1/2 φλιτζάνι κρύο γάλα.
  3. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα της μαστίχας και το μείγμα με το σαλέπι και ανακατεύουμε.
  4. Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος.
  5. Αφήνουμε την κρέμα να βράσει για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει στην κατσαρόλα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  7. Αν έχουμε παγωτομηχανή, βάζουμε το παγωτό στη παγωτομηχανή να παγώσει.
  8. Εάν όχι, το ρίχνουμε σε πυρέξ και το βάζουμε στην κατάψυξη σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. Οταν πήξει, το βγάζουμε από την κατάψυξη και ανακατεύουμε για να μην πιάσει πάγο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία κάθε μισή ώρα ώστε να γίνει το παγωτό μας αφράτο.
  9. Σερβίρουμε σε μερίδες και γαρνίρουμε με σιρόπι βύσσινο και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Σημείωση: Μισή ώρα πριν σερβίρουμε το παγωτό το βάζουμε στην συντήρηση για να μαλακώσει.

Τη συνταγή συνιστά: ο Αλέξανδρος

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙΜΑΚΙ
    Από: ΤΣΑΝΤΗΛΑ ΜΑΤΑ  30 / 6 / 2004
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ SUPER. ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΩ!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΠΑΓΩΤΟ ΚΑΙΜΑΚΙ
      Από: Αλέξανδρος   25 / 7 / 2004
      Είναι όντως πολύ καλή συνταγή και σου την προτείνω ανεπιφύλακτα να τη δοκιμάσεις το συντομότερο δυνατό!!! φιλάκια πολλά και καλό καλοκαίρι
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Αφερίμ!
    Από: Τίνα Σταύρου  26 / 7 / 2004
    Αλέξανδρε, γιαβρή μου,
    ο Θεός να μου κόβει κουταλάκια και να σου δίνει κουτάλες!
    Πολύ ωραίο το παγωτό σου.
    Το έφτιαξα εχθές. Μου έπεσε λίγο παραπάνω μαστίχα και αφήνει 
    μια ελαφριά πικράδα στη γεύση. Ομως κατά τα λοιπά, η υφή του 
    είναι όπως την περιμένει κανείς, η γεύση και το άρωμά του, 
    θεϊκά. Το χρώμα του βγαίνει ελαφρά υπόλευκο λόγω του σαλεπιού. 
    Μικρή απορία : λέγοντας δυο κουταλάκια του γλυκού σαλέπι, 
    εννοείς φουσκωτά, κοφτά ή μετρητικά κουταλάκια? Εχω την 
    εντύπωση οτι κι απ` αυτό έβαλα πολύ.
    Πάντως Αλέξανδρε, σε γενικές γραμμές είναι σούπερ, θα το 
    ξαναφτιάξω οσονούπω, και θα σε βλογάω πουλάκι μου, γιατί τη 
    συνταγή του παγωτού καιμάκι, την ψάχνω χρόνια.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Αφερίμ!
      Από: Αλέξανδρος  28 / 7 / 2004
      Τίνα μου χαίρομαι πολύ που σου πέτυχε η συνταγή.Όσων αφορά την 
      ερώτησή σου για το σαλέπι εγώ βάζω 2 κοφτά κουταλάκια και 
      βγαίνει καλό. 
      Εντελώς άσχετο... αλλά ήθελα να βρω την ευκαιρία να σε ρωτήσω αν 
      έχεις διαβάσει το βιβλίο του Αντονυ Μπουρνταιν "Κουζίνα 
      εμπιστευτικό" είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό βιβλίο απ`τις 
      εκδόσεις ναρκισσος που να φανταστείς το διάβασα μέσα σε 8 
      συνεχόμενες ώρες ούτε διάλειμμα δεν μπόρεσα να κάνω. 
      Όποιος δεν το χει διαβάσει πραγματικά αξίζει 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Αφερίμ!
        Από: Τίνα Σταύρου  28 / 7 / 2004
        Αλέξανδρε πουλάκι μου, χαίρομαι να σε ακούω (να σε διαβάζω 
        δηλαδή) κι άλλο τι!
        Φυσικά, είχα κάνει λάθος, γιατί είχα βάλει σχεδόν διπλάσια 
        ποσότητα σαλέπι αφού μέτρησα δυο φουσκωτά φουσκωτά κουταλάκια...
        Την άλλη φορά θα είμαι πιο προσεκτική κι εσύ πιο περιγραφικός. 
        Αλληλοδέσμευση που μας ενώνει, καλό μου.
        
        Όσο για το βιβλίο, αν και γεροντοκόριασα και δυσκόλεψα στα 
        βιβλία, θα το πάρω οσονούπω, μόνο γιατι μου το προτείνεις εσύ. 
        Μ` αρέσει που τα μικρά του site, εκτός από αγάπη και μεράκι για 
        την κουζίνα, έχουν και βιβλιογραφία και όχι μόνο με συνταγές. 
        Τρέχω λοιπόν και θα σου πω εντυπώσεις.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Αφερίμ!
          Από: Αλέξανδρος   28 / 7 / 2004
          Σου δίνω το λόγο μου ότι απο δω και πέρα θα γίνω όσο πιο αναλυτικός μπορώ σε κάθε μου συνταγή.
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Αφερίμ!
          Από: Δημήτρης  29 / 7 / 2004
          Τι οσονούπω; Όφειλες να το έχεις διαβάσει τουλάχιστον από τις 
          αναφορές στις ..."σεφ-ίνες" κι ακόμα και το "Η περιπλάνηση ενός 
          μάγειρα" του ιδίου όπου και διασχίζει στεριές και θάλασσες, 
          ερήμους και ζούγκλες αναζητώντας το "τέλειο" γεύμα. 
          Τον Σεπτέμβρη με τον ...κηδεμόνα σου!

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Αφερίμ!
        Από: artemis  2 / 8 / 2004
        Εμενα Αλέξανδρε δεν μου αρεσε καθολου το βιβλιο,το βρηκα λιγο βαρυ και οι γευσεις που περιεγραφε δεν με αγγιξανε καθολου. Δοθησας ευκαιριας παντως να προτεινω το "Επικινδυνες Μαγειρικες" του δικου μας Α.Σταικου που το ειχαν προσφατα ανεβασει και στο θεατρο. Εξαιρετικο χιουμορ και οι συνταγες στο τελος του κεφαλαιου!
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Καλό, αλλά προσοχή στη μαστίχα!
    Από: η άλλη Αγγελική  1 / 8 / 2004
    Το δοκίμασα κι εγώ το παγωτό καϊμάκι σου Αλέξανδρε επηρεασμένη κυρίως από τα σχόλια της Τίνας, αλλά με έναν πολύ παράξενο τρόπο! Δεν είχα σαλέπι και ούτε υπήρχε περίπτωση να βρώ, οπότε έπρεπε να κάνω γευστικό πειραματισμό. Βρήκα κάπου στο διαδίκτυο ότι το σαλέπι γίνεται από το βολβό μιας ορχιδέας και από τζίντζερ. Έτσι έτριψα μπόλικο τζίντζερ, ένα μήκος αντίχειρα να βράσει με το γάλα και άλλο μισό μήκος αντίχειρα ωμό στό τέλος. Έ λοιπόν, του πήγαινε! Ήταν όντως σαν παγωτό καϊμάκι, αλλά μόνο σε γεύση (δεν είχε αυτό το ωραίο "λαστιχωτό"). Εκεί που την πάτησα όμως ήταν στην πικρίλα από τη μαστίχα, που δεν διορθώνεται με περισσότερη ζάχαρη. Μού έπεσε παραπάνω μαστίχα; Είναι ήδη πολύ το μισό κουταλάκι; Δεν ξέρω να πω. Για να το διορθώσω έβαλα το 1/3 του μίγματος σε καινούρια δόση με 2 κούπες γάλα και τις αντίστοιχες ποσότητες κρέμας γάλακτος, ζάχαρης και τζίντζερ. Γιατί σου τα γράφω αυτά, θα μου πεις. Έλα ντε! Τα γράφω για να τα δούνε οι άλλοι και να μην την πατήσουν κι αυτοί. Σε σένα αξίζουν συγχαρητήρια που δοκιμάζεις και δημιουργείς! Στείλε μας κι άλλες συνταγές σου. Αγγελική
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Καλό, αλλά προσοχή στη μαστίχα!
      Από: Τίνα Σταύρου  2 / 8 / 2004
      Κι εμείς τι κάνουμε εδώ, Αγγελική μου?
      Δώσε μας την αντρέσσα σου και οσονούπω, θα το λάβεις το 
      σαλεπάκι!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Καλό, αλλά προσοχή στη μαστίχα!
        Από: η άλλη Αγγελική  3 / 8 / 2004
        Τινάκι μου γλυκό, σ΄ευχαριστώ για την προσφορά. Θα την εκμεταλλευτώ κάποια στιγμή - μην αμφιβάλλεις! Προς το παρόν όμως (δίαιτα γαρ) τα "ιδιαίτερα" είναι μόνο για καλεσμένους, οι οποίοι μπορούν κάλλιστα να περιοριστούν στα εκ των ενόντων (τα εκτιμούν άλλωστε ιδιαίτερα)! Φιλάκια
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Σαλέπι
    Από: Αλεξία  30 / 10 / 2004
    Πού μπορούμε να βρούμε σαλέπι???
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πετυχημένο παγωτό-καϊμάκι
    Από: nervosa_anorexia  2 / 7 / 2005
    Αλέξανδρε πολύ-πολύ καλή η συνταγή σου! 
    Χθές βράδυ την ακολούθησα κατά γράμμα και το αποτέλεσμα μας 
    αποζημίωσε με το παραπάνω! Γευστικό και με ελαφρύ άρωμα 
    (ευλογημένη μαστίχα!). 
    
    Το μόνο παράπονο που εκφράστηκε απ`το σύζυγο όταν το είδε 
    απλωμένο στη μακρόστενη μεταλλική φόρμα, ήταν ότι ...είναι λίγη 
    η ποσότητα! Και ρωτούσε απελπισμένα αν θα ....φουσκώσει 
    αργότερα (κάτι τέτοια πετάει και δε νιώθω καθόλου ενοχές που 
    δεν τον αφήνω να καθαρίσει ούτε πατάτα:Pppp)
    
    Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω 2 πράγματα (για την επόμενη φορά που θα 
    το ξανακάνω):
    
    1). `Ητο φυσιολογικό το γεγονός ότι το παγωτό άρχισε να 
    στερεοποιείται (εντελώς αμυδρά) μετά το 4ο αλύπητο χτύπημα με 
    το μίξερ? (θυμάμαι ότι το αρμενοβίλ έπηξε πολύ πιο γρήγορα).
    Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως έκανα κάποιο λάθος, επειδή η συνταγή 
    τονίζει να είμαστε ακριβείς στην ποσότητα του σαλεπιού, αλλιώς 
    σφίγγει πάρα πολύ (το δικό μου ήταν νερουλό τουλάχιστον για 2,5 
    ώρες μετά την αρχική τοποθέτησή του στον καταψύκτη)
    
    2). Το συγκεκριμένο παγωτό επιδέχεται κανένα είδος γέμισης? 
    (τίποτα θρυματισμένα μπισκοτάκια, κομματάκια σοκολάτας, 
    αλεσμένη φραουλίτσα κλπ)??
    
    Ευχαριστώ πολύ!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πετυχημένο παγωτό-καϊμάκι
      Από: Juanita La Quejica  2 / 7 / 2005
      Γιατί σταμάτησες στα μπισκότα, στη σοκολάτα και στην φράουλα; 
      
      Άντε καλέ, προχώρα ένα βήμα παρακάτω!
      
      Λίγα φιστικάκια Αιγίνης, λίγα φουντούκια, κάποια αμύγδαλα, ίσως 
      κάσιους, άντε Μαράκι, be brave! ΧΙΧΙ!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Πετυχημένο παγωτό-καϊμάκι
        Από: nervosa_anorexia  2 / 7 / 2005
        `Hπαγε οπίσω μου Σατανά, με τα ξηροκάρπια σου, πρωινιάτικα!!! 
        χιχιχι

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πετυχημένο παγωτό-καϊμάκι
      Από: Λία Π.  2 / 7 / 2005
      Κι εγώ έφτιαξα το καιμάκι χτες και μου έγινε απίθανο.
      ΄Οσο για το πήξιμο και εμένα άργησε να πήξει-ακόμη και στην 
      παγωτομηχανή δεν έπηξε τελείως όπως τα παγωτά-γρανίτες με 
      γιαούρτι που κάνω. Το αποδίδω όμως στο ότι το γάλα που 
      χρησιμοποίησα ήταν άπαχο. Τα παγωτά θέλουν παχύ γάλα καθώς και 
      κρέμα γάλακτος.
      Αλήθεια το σαλέπι το σφίγγει; Δεν το ήξερα . Πίστευα ότι του 
      δίνει μόνο άρωμα. Τότε γιατί δεν έγινε πηχτό και σε μένα που 
      ακολούθησα ακριβώς τη συνταγή;
      Θα το ξανακάνω και σήμερα γιατί βγήκε λίγο.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Πετυχημένο παγωτό-καϊμάκι
        Από: Anastasia  3 / 7 / 2005
        θα έβαζα στοίχημα ότι κάπου στο διαδίκτυο ξαναδιάβασα τη συνταγή, που παρέπεμπε στον Αλέξανδρο και αντικαθιστούσε την κρέμα γάλακτος με καϊμάκι απο τα καταστήματα Gulluoglu αυτά στο Σύνταγμα ή το Π.Φάληρο που πουλάνε πολίτικα γλυκά.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Απίθανο καιμάκι παγωτό
    Από: Λία Π.  4 / 7 / 2005
    Λοιπόν το ξανάφτιαξα το παγωτό ως εξής
    Eβρασα όλα τα υλικά που λέει η συνταγή πλήν της κρέμας 
    γάλακτος.Τα άφησα να κρυώσουν και τα έβαλα 1-2 ώρες στο 
    ψυ΄γείο.Στη συνέχεια χτύπησα την κρέμα γάλακτος μόνη της για 
    μισό λεπτό στο μίξερ για να αφρατέψει και στη συνέχεια έριξα 
    μέσα το κρύο μείγμα των υλικών και το χτύπησα άλλο μισό λεπτό.
    Το αποτέλεσμα ήταν ένα αφράτο μείγμα τριπλάσιο σε όγκο του 
    αρχικού. Το έβαλα στην παγωτομηχανή να κρυώσει. Είναι απαλό, 
    αφράτο και γευστικότατο. Το συνοδεύω και με σπιτικό βύσσινο 
    γλυκό. Μόύρλια.
    Ευχαριστώ τον Αλέξανδρο .

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΠΕΡΙ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
    Από: ΒΑΣΑ  4 / 8 / 2005
    Επειδή σκέφτομαι να φτιαξω το παγωτό,πώς κοπανίζουμε τη μαστίχα ώστε να μην κολλάει; Διάβασα για κοπάνισμα με λίγη ζάχαρη.Κάνει δουλειά; Κι αν την έβαζα-τη μαστίχα- για λίγη ωρα στην κατάψυξη πριν την κοπανίσω; Περιμένω τη βοήθεια σας. Ευχαριστώ
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΠΕΡΙ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
      Από: marymary  4 / 8 / 2005
      Με λίγη ζάχαρη στο γουδί, δεν θα παιδευτείς καθόλου 
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: ΠΕΡΙ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
        Από: ΒΑΣΑ  4 / 8 / 2005
        Ευχαριστώ καλή μου,αλλά την έβαλα ένα τεταρτάκι στην κατάψυξη και τρίβεται σαν ...ζάχαρη(η ιδέα μου ήρθε από το ξεκόλλημα της τσίχλας απ`ο ρούχο)
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: ΠΕΡΙ ΜΑΣΤΙΧΑΣ
          Από: Λία Π.  6 / 8 / 2005
          Χτυπώ τη μαστίχα με μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη στη 
          μουλινέτα και γίνεται σκόνη.

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΖΟΥΡΛΙΑ
    Από: ΒΑΣΑ  5 / 8 / 2005
    Μπορεί το παγωτό καϊμάκι να έκανε γύρω στο 10ωρο με 15ωρο να πήξει στην κατάψυξη,αλλά το αποτέλεσμα ήταν άκρως αποζημιωτικό και ...μαστιχωτό.Ειδικά σε συνδιασμό με γλυκό καρυδάκι που φτιάχνω με τα χεράκια μου...θεσπέσιο. Μπράβο Αλέξανδρε. Ίσως το δοκιμάσω και με καραμελωμένα ξηροκάρπια.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χμμμ...
    Από: Δρ. Κοτσανολόγος  23 / 10 / 2005
    Αυτά παθαίνεις κανείς αν δεν διαβάζει όλα τα σχόλια...
    Η αναλογία της μαστίχας είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ. Μου βγήκε και εμένα 
    υπέρ πικρο, αν και τελεια μαστιχωτό και σφιχτό όσο έπρεπε από το 
    σαλεπάκι.
    Ακολουθώ τη συμβουλή αραίωσης του με γάλα. :-)
    
    Φοβερή γεύση όμως...

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΣΑΛΕΠΙ
    Από: ΤΖΕΝΗ  27 / 10 / 2005
    Θα μπορούσε κάποιος να μου πει, πού θα βρώ το σαλέπι? είναι σκόνη, υγρό ή κάτι άλλο? Σε ποιό σημείο στο σ.μ.?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΣΑΛΕΠΙ
      Από: ΆννηΦ  1 / 11 / 2005
      Είναι σκόνη, και θα το βρεις στα μαγαζιά μπαχαρικών (δες σχόλιο 
      Τίνας, πιο πάνω).

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: παγωτό καϊμάκι
    Από: Χαρίκλεια  3 / 3 / 2006
    Ωραία η μαστιχωτή υφή του παγωτού, δεν λέω. Είναι όμως λίγο παχύ (λόγω αρκετής κρέμας γάλακτος), υπόλευκο (λόγω σαλεπιού) και παρά τη μαστίχα, μυρίζει έντονα το σαλέπι του (το οποίο παρεμπιπτόντως είναι και κομματάκι ακριβό). Επιπλέον, η ποσότητα που βγαίνει είναι μόλις ένα μπολάκι.Νομίζω ότι η συνταγή χρειάζεται "πείραγμα"...
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΦΟΒΕΡΟ!
    Από: ΧΡΥΣΑ  22 / 6 / 2006
    ΠΡΟΧΘΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΝΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΦΟΒΕΡΟ! ΟΣΟΙ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΞΕΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ! ΜΠΡΑΒΟ ΑΛΕΞ!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.