Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: elipis suntagi
Από: elena 8 / 5 / 2005
Αναφέρεται σοκολατένια ζύμη αλλά στα υλικά δεν υπάρχει πουθενά
σοκολάτα ή κακάο και νομίζω οτι η περιγραφή δεν είναι πολύ
καλή.Μήπως ξέρει κάποιος μια καλή συνταγή για ροξάκια?
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: elipis suntagi
Από: Βασιλική 8 / 5 / 2005
Η παρακάτω συνταγή είναι της μαμάς μιας φίλης μου, δοκιμασμένη
και με επιτυχία:
Ροξάκια
Υλικά
Για τη ζύμη:
750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
μαγιά – ίση με μικρό σπιρτόκουτο
1 ποτήρι νερού γάλα
1 ποτήρι νερού λάδι
2 αυγά
για το σιρόπι:
4 ποτήρια ζάχαρη
5 ποτήρια νερό
2 κτ.γλ. χυμό λεμονιού
2 φακελάκια βανίλια
για τη γέμιση:
4 κτ.γλ. κακάο
2 κτ.γλ. κανέλα
½ κτ.γλ. γαρύφαλλο
½ ποτήρι καρύδι τριμμένο
μερικές σταγόνες λικέρ
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε λίγο από το γάλα και αναλύουμε σε αυτό τη μαγιά.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπωλ και
ανακατεύουμε, προσέχοντας η ζύμη να μην γίνει πολύ σκληρή.
Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα
μέρη.
Στο ένα από αυτά προσθέτουμε τα υλικά για τη γέμιση και το
φτιάχνουμε σε 2 μακρόστενα μπαστουνάκια. Τα υπόλοιπα 2 τα
ανοίγουμε σε χονδρό, μακρόστενο φύλλο.
Τοποθετούμε μέσα στα φύλλα τα μπαστουνάκια, τα τυλίγουμε σε
κυλίνδρους (προσέχοντας να μην είναι πολύ παχείς) και τα
κόβουμε σε λεπτές φέτες (κατά το ψήσιμο φουσκώνουν). Τα
τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο για 20΄ στους 180οC.
Στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά για
το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και αφήνοντάς τα για 5΄ περίπου να
πάρουν μερικές βράσεις. Μόλις βγάλουμε τα ροξάκια από το φούρνο
τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι, ενώ είναι ακόμα ζεστά
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: elipis suntagi
Από: elena 9 / 5 / 2005
Euxaristw polu tha ta dokimasw suntoma kai tha sou pw!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: elipis suntagi
Από: nervosa_anorexia 9 / 5 / 2005
Βασιλική μου, έχω μια μικρή απορία: δεδομένης της παρουσίας
μαγιάς, δεν αφήνουμε καθόλου τη ζύμη να φουσκώσει, κατά τα
γνωστά? Μήπως η διεργασία αυτή θα γίνει κατά το ψήσιμο?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων:)
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: elipis suntagi
Από: Βασιλική 9 / 5 / 2005
Οφείλω να ομολογήσω πως δεν το είχα σκεφθεί. Τη συνταγή τη
γράφω ακριβώς όπως μου τη δώσανε και όσες φορές την έκανα δεν
άφησα τη ζύμη να φουσκώσει πριν το ψήσιμο. Βέβαια, τώρα που το
σκέφτομαι, κατά το ψήσιμο φουσκώνουν αρκετά. Μάλιστα, την πρώτη
φορά που τα επιχείρησα, δεν φρόντισα οι φέτες να είναι αρκετά
λεπτές και στο τέλος μου προέκυψαν.. king size!
Τώρα, δεν ξέρω αν βοήθησα...!! :)
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: elipis suntagi
Από: nervosa_anorexia 10 / 5 / 2005
Ευχαριστώ πολύ Βασιλική μου.
Θα εφαρμόσω λίαν συντόμως τη συνταγή σου και μακάρι να μου βγουν
κι εμένα king-size!:)))
Παρεπιπτόντως, κάπου διάβασα ότι πρώτα "βουτάνε" με προσοχή τα
ροξάκια στο σιρόπι (για να ρουφήξουν κατά το δυνατόν
περισσότερο) και ό,τι περισσεύει το ρίχνουν από πάνω τους
(σλουρπ...και είναι μόλις 9.00` το πρωϊ...αχ βρε Βασιλική με τα
αμαρτωλά ροξάκια σου!)
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: elipis suntagi
Από: fEd 11 / 7 / 2005
Ki omws elena... H Gianna anaferei katharotata oti bazoume
kakao...Mhpws na to koitazes ligo kalytera? Leme twra..
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Mαγιά
Από: Αλεξία 14 / 5 / 2005
Δηλαδή σε πόσα περίπου γραμμάρια αντιστοιχεί η μαγιά?Φοβάμαι
μήπως δε γίνει καλή η ζύμη αν βάλω περισσότερη ή λιγότερη!
Ευχαριστώ!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Mαγιά
Από: elena 16 / 5 / 2005
Egw epeidi den eixa alli magia evala auti pou einai se fakelakia
(stigmis).Kathe fakelaki(opws leei apo eksw)antistoixei se gr.
aleuri,egw diladi evala enamisi fakelaki.Vgikan polu wraia an
kai tin alli fora tha valw pio polu kakao sti sokolatenia zumi
kai tha ta afisw na siropiasoun perisotero...
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Τα ροξάκια της Βασιλικής
Από: nervosa_anorexia 11 / 7 / 2005
Η συνταγή της Βασιλικής εκτελέσθηκε και έδωσε περίπου 40
νοστιμότατα ροξάκια (μάλλον ροξάρες θα έλεγα! Τελικά, Βασιλική
μου, φουσκώνουν πολύ όντως!)
Μην την πατήσετε μόνο κι εσείς, όπως την "πάτησα" εγώ στο
σιρόπι... Αφενός μου φάνηκε πολύ να βάλω 5 ποτ.νερό+4
ποτ.ζάχαρη (κι έβρασα 3,5 νερό+3 ζάχαρη), αλλά έκανα λάθος
γιατί "τραβάνε" πολύ σιρόπι κι έχει απόλυτο δίκιο στις
αναλογίες 5-4 που δίνει η Βασιλική.
Αφετέρου δε, βιάστηκα να τα περιχύσω με το σιρόπι, χωρίς να το
αφήσω να "δέσει" αρκετά, με αποτέλεσμα να μοιάζουν τα άμοιρα
απλώς με "βρεγμένα" κι όχι με σιροπιασμένα. `Ετσι, ξαναέκανα
λίγο σιρόπι την επόμενη μέρα κι ήρθαν και στανιάρανε τα ροξάκια
μου!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|