www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Καρυδάκι γλυκό


Υλικά

  • 50 καρυδάκια μέτρια.
  • Μία χούφτα ασβέστη
  • 1 κουταλιά της σούπας ξυνό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2 κουταλιές γλυκόζη
  • Μερικά γαρύφαλλα



Ετοιμασία

Μια παραδοσιακή συνταγή ,δοκιμασμένη επί δεκαετίες, για γλυκό κουταλιού , γεμάτο άρωμα και γεύση.
  1. Κόβουμε από καρυδιά (πλεονασμός ε; ) 50 καρυδάκια μέτρια.
  2. Τα τρυπάμε κατά μήκος. Με άλλα λόγια τα διαπερνάμε από κορφή μέχρι "κώλο" με μια χοντρή βελόνα πλεξίματος (ή με κάτι ανάλογο, ένα χοντρό καλαμάκι για σουβλάκια π.χ).
  3. Τα βάζουμε σε νερό για 15-20 μέρες ,αλλάζοντας καθημερινά το νερό.
  4. Αφού περάσουν οι Χ μέρες, τα καθαρίζουμε με ένα μαχαιράκι από τη φλούδα τους.
  5. Παίρνουμε μια χούφτα ασβέστη (από αυτή τη λειωμένη των οικοδομών) και τη διαλύουμε σε έναν κουβά νερό και ρίχνουμε μέσα (όχι έξω) τα καθαρισμένα καρυδάκια μας για μια-δυο ώρες περίπου.
  6. Στη συνέχεια, και αφού τα πλύνουμε(τα καρυδάκια μας), τα βράζουμε 3 νερά. Τουτέστιν, γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό κι αφού αρχίσει να βράζει, βράζουμε τα καρυδάκια μας για τρία λεπτά.
  7. Χύνουμε το νερό και ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία.
  8. Στο τρίτο νερό προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας ξινό και αφού βράσουμε τα καρυδάκια μας 3 λεπτά αποσύρουμε απ' τη φωτιά και τα αφήνουμε όπως είναι στο νερό για καμιά ώρα.
  9. Αφού περάσει η ώρα, τα ξεπλένουμε.
  10. Βράζουμε τα καρυδάκια μας με τρία ποτήρια νερό κι ένα κιλό ζάχαρη, μέχρι να δέσει το σιρόπι (μέχρι δηλαδή το σιρόπι να αφήνει σκοινιά αν βάλουμε λίγο σε ένα πιατάκι και το ακουμπήσουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού).
  11. Την επόμενη μέρα (πέστε μετά από 15 με είκοσι ώρες) βράζουμε εκ νέου το γλυκάκι μας με δυο κουταλιές γλυκόζη και λίγα γαρύφαλλα.
  12. Αυτό ήταν. Βάλτε το σε γυάλινα βάζα και στο ψυγείο για άμεση χρήση, αλλά με μέτρο.
Μιλάμε για ένα από τα καλύτερα(αν όχι το κορυφαίο) παραδοσιακά γλυκά κουταλιού ,που με ένα ποτήρι δροσερό νερό μπορούν να ξεκουράσουν κάθε οδοιπόρο και κατάκοπο άνθρωπο. Οχι πως οι τεμπέληδες δεν θα το απολαύσουν.

Τη συνταγή συνιστά: η Βάσα

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Καρυδάκι Γλυκό
    Από: Νένα  23 / 8 / 2005
    Βάσα μου καλό ακούγεται, είναι η αδυναμία μου αύτό το γλυκό. Πουθενά στην Ελλάδα δεν έφαγα τόσο καλό, όσο στην Κύπρο. Εκείνο που θάθελα να μας πεις είναι πότε μαζεύουμε/κόβουμε το καρύδι από την... καρυδιά. Ευχαριστίες πολλές
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Καρυδάκι Γλυκό
      Από: tarzan  24 / 8 / 2005
      Νένα πόσο δίκιο έχεις!!
      
      Και εγώ πρώτη φορά στην Κύπρο το δοκίμασα πριν πολλά χρόνια που 
      είχα πάει με τους γονείς μου.
      Από τότε έχω κάνει πολλές προσπάθειες να το φτιάξω και 
      ορισμένες πέτυχαν άλλες όχι (είναι δύσκολο γλυκό)
      Το σίγουρο είναι ότι τα καρύδια μαζεύονται τον Μάιο (ίσως μέχρι 
      αρχές ιουνίου - εξαρτάται και από την περιοχή) όταν ακόμα είναι 
      πράσινα εσωτερικά (πριν τα μαζέψεις, κόψε ένα κάθετα να δεις αν 
      είναι εντάξει)
      Καλή επιτυχία στην προσπάθειά σου (του χρόνου πια) και μην 
      απογοητευτείς αν δεν σου πετύχει με την πρώτη!!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Καρυδάκι Γλυκό
        Από: Nένα  27 / 8 / 2005
        Στην Κύπρο λένε χαρακτηριστικά τα μαζεύουνε "του κατακλυσμού", που αν και δεν τάχω απολύτως καλά με γιορτές και τέτοια νομίζω είναι του Αγ. Πνεύματος και καθώς είναι κινητή εορτή κοντά είσαι για Μαη Ιούνιο. Τι να σου κάνω, αν έχω καταλάβει καλά είσαι βόρεια. Εγώ Αθήνα γενικώς. Αν κάποτε βρεθούμε θα σε φιλέψω καθώς έχω πάντα. Εχω σόι εκεί και με προμηθεύει.
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: καρυδακι γλυκο
    Από: ντορα  13 / 9 / 2005
    στην Ελλαδα θα φατε καταπληκτικο καρυδακι γλυκο στην Θασο και 
    μαλιστα στο χωριο Παναγια ειναι η σπεσιαλιτε τουσ.Μπορειτε 
    φυσικα και να αγορασετε απο ολη τη Θασο οπου διοχετευεται

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: τι ειναι το ξινο?
    Από: Μαριεττα  22 / 9 / 2005
    Γεια σας παιδιά! Επειδη είμαι αρκετά άσχετη όσον αφορά το θέμα κουζίνα, ας μου εξηγήσει κάποιος τι είναι το ξινό. Α, και τα δικά μας καρύδια πριν από δυο βδομάδες έγιναν. Γιατί δική μας καρυδιά είναι καθυστερημένη???
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: τι ειναι ξυνο
    Από: ντορα  30 / 9 / 2005
    ειναι μια σκονη ασπρη.λεγεται και λεμον ντουζου στην 
    θεσσαλονικη και βρισκεται στα μπαχαρικα.χρησιμοποιηται για να 
    στεκονται τα φρουτα στα γλυκα και να μην διαλυονται οπωσ 
    ακριβωσ και ο ασβεστησ

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Μαύρισμα χεριών από την ετοιμασία του γλυκού καρυδάκι
    Από: Λουκία  2 / 10 / 2005
    Μήπως ξέρετε πως μπορούμε να καθαρίσουμε τα χέρια από το μαύρισμα που προκύπτει μετά την ετοιμασία του γλυκού καρυδάκι;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Μαύρισμα χεριών από την ετοιμασία του γλυκού καρυδάκι
      Από: Αγγελα  15 / 6 / 2006
      Δοκίμασε χυμό λεμονιού με άλας
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.