www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα


Υλικά

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. βούτυρο
  • 100 ζάχαρη (κατά προτίμηση μαύρη.καφέ, μην είστε ρατσισταί)
  • 15 γρ. Μπαχαρόμειγμα (ας πούμε 2 κουταλιές)
  • 2 κουταλιές νερό
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο ασπρισμένο αμύγδαλο (φιλαμάν)
  • Μπαχαρόμειγμα: Ισόποσα: κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο, λευκό πιπέρι όλα σε σκόνη



Ετοιμασία

Θα αρχίσουν τα flames πάλι. Θα πεταχτει η Αννα, η Βασιλική, ο Ziggy ίσως, και ποιος ξέρει ποιός άλλος. Εγώ θα σας τα γράψω όπως τα κάνουμεΕ (και καλά, εμείς οι ιθαγενείς) εδώ στας κάτω χώρας. Ναι, μιλάω για αυτά τα χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια.
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, και φτιάχνουμε μπισκοτάκια, είτε ανοίγοντας τη ζύμη και κόβοντας με φόρμες, είτε φτιάχνοντας με τα χέρια (εν είδη σμυρναίικων). Αν τα φτιάξετε με το χέρι, προτείνω να μην φτιάξετε σαλιγκαράκια, γιατί στο ψήσιμο ανοίγουν και καφετίζουν, και καταλαβαίνεται με τι θα μοιάζει. Αποφύγετε λοιπόν κάθε σχήμα που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένο συνειρμό...
Παρεμπιπτόντως, πολλοί δεν βάζουν στη ζύμη τα αμύγδαλα, αλλά τα στρώνουν σε λαδόκολλα, και πάνω τους ανοίγουν τη ζύμη, και κόβουν με φόρμες.
Από την άλλη εδώ έχουμε αυτές τις φόρμες που βάζεις τη ζύμη μέσα και μετά αναποδογυρίζεις και έχεις μύλους, κοριτσάκια, αγοράκια, Sinterklaasακια κοκ κοκ. Αν έχετε κάτι τέτοιο θυμηθείτε να βάλετε λίγο αλευράκι στη φόρμα (στη χώρα των πατατοφάγων βάζουν πατατάλευρο), αλλιώς θα κολλήσει η ζύμη, και σπάει εύκολα.
Θυμηθείτε ακόμα ότι λόγω της υψηλής αναλογίας βούτυρο-αλεύρι, στο ψήσιμο απλώνουν πολύ. Καλά όχι πολύ, πάντως αρκετά.

Για όσους έχουν κέφια, φτιάξτε πολλά τέτοια μπισκοτάκια, βάλτε γλάσσο χρωματιστό, φτιάξτε και ένα σπιτάκι με χαρτόνι, και κολλήστε τα πάνω με μείγμα ασπράδι αυγού+ζάχαρη άχνη+λεμόνι (βλ. σχετικό άρθρο πριν 2-3 βδομάδες) και φτιάχνετε ένα από αυτα τα "μπισκοτόσπιτα". Βάζετε και κανένα smarties και ζελεδάκια, και έχετε κάτι να απασχολήσετε τα παιδιά σας και αυτά του γείτονα, και να τα κακομάθετε με γλυκά, να γίνουν χοντρούλια και με χαλασμένα δοντάκια (κάπου εδώ θα αντιδράσει η Κάλλη, το κόβω...)
Τη συνταγή συνιστά: η Δρ. Κοτσανολόγος

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: XAZOMARA
    Από: RIA  21 / 11 / 2006
    DEN PETYXENEI

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Άσε που πρέπει να τα φτειάξεις πρώτα για να πετύχουν...
    Από: Άννα  22 / 11 / 2006
    Που να σου πετύχουν Ρία μου? 
    Αφού η συνταγή είναι ελλειπής!
    Αν την ακολούθησες κατά γράμμα, ανακάτεψες τα υλικά, έριξες και
    το γλάσσο απο πάνω και περίμενες να σου βγούν μπσκότα...
    Μην ανησυχείς, θα σου δώσω εγώ την αυθεντική συνταγή. Τα κάνεις
    όπως προείπε η δόκτωρ, αλλά (εδώ είναι το μυστικό) μετά τα ΨΗΝΕΙΣ
    σε προθερμασμένο φούρνο. 
    Εντάξει τώρα? 
     

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΜΠΑΧΑΡΟΜΕΙΓΜΑ
    Από: Λένα  22 / 11 / 2006
    Καλά μου ακούγονται, αλά μου προέκυψε μια απορία (σήμερα είναι 
    η μέρα των αποριών) : 
    Επειδή εγώ είμαι των καθαρών γεύσεων, αυτό το «μπαχαρόμειγμα» 
    τι γεύση βγάζει;
    Υπερισχύει κάποια γεύση ή η μία αναιρεί την άλλη;
    Υπάρχει λόγος να ανακατέψουμε όλα αυτά τα ετερόγευστα 
    μπαχαρικά;;; 
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΜΠΑΧΑΡΟΜΕΙΓΜΑ
      Από: Αντιγόνη  22 / 11 / 2006
      Το συγκεκριμένο μείγμα είναι χαρακτηριστικό των 
      Χριστουγεννιάτικων μπισκότων που συναντάμε στις χώρες της 
      βορείου Ευρώπης. Είναι spicy, πολύ αρωματικό και ελαφρώς 
      διαφορετικό απ` ότι έχουμε συνηθίσει στην ελλάδα. Προσωπικά το 
      έχω χρησιμοποιήσει ακόμα και στα μελομακάρονα και το αποτέλεσμα 
      μου άρεσε. Δεν έχεις να χάσεις τίποτα. Φτιάξε μία φουρνιά κι αν 
      δεν σου αρέσουν, μην τα ξανακάνεις. 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ??????????G??
      Από: Άννα  22 / 11 / 2006
      Λένα,το μείγμα μπαχαρικών είναι που κάνει όλη τη διαφορά. Αν δεν 
      μυρίσει έτσι η κουζίνα δεν έρχονται χριστούγεννα λένε εδώ στα 
      μέρη μου. Τα μπαχαρικά αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν ένα 
      πολύ ωραίο μείγμα. 
      Αν θέλεις δοκίμασε να βάλεις και piment, ελπίζω να κυκλοφορεί 
      στην ελλάδα.
      Και προσέξτε, αυτά τα μπισκοτάκια πρέπει να γίνουν πολύ λεπτά, 
      δεν ενδείκνυνται για "κουταλιές". Ανοίξτε λεπτό φύλλο και κόψτε 
      με κουπ-πατ ή με ένα ποτηράκι. 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: sxolia
    Από: mpiou  6 / 12 / 2006
    nomizw pws auth h suntagh 8a einai mia apotyxia opote kalutera na mhn tin dokimasw...
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: petuxan
    Από: xruca  4 / 12 / 2007
    re paidia petuxan!!egw pou ta ekana m petuxan alla odws eixa pro8ermanei ligo tn fourno.5 lepta to polu.evala k glaso sokolatas
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: πετυχαν!
    Από: Μαρία  6 / 12 / 2007
    ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΤΑ ΧΩ ΚΑΝΕΙ 3 ΦΟΡΕΣ!ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ, ΚΑΙ 
    ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΠΑΧΑΡΟΜΕΙΓΜΑ ΒΑΖΕΙΣ ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ/ΛΕΜΟΝΙ, ΝΙΦΑΔΕΣ 
    ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ, ΣΟΥΣΑΜΙ... ΚΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΣ!ΤΗΝ ΑΔΙΚΕΙΤΕ ΤΗ 
    ΣΥΝΤΑΓΟΥΛΑ! ΤΟ ΜΟΝΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΕΙΝΑΙ BAKING POWDER!ΕΓΩ 
    ΒΑΖΩ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΡΕΛΑ! ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΣΩΣΤΑ ΤΑ 
    ΒΗΜΑΤΑΚΙΑ????????

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ΜΠΙΣΚΟΤΑ
    Από: ΤΖΕΝΗ  11 / 12 / 2007
    Καλημέρα σε όλες σας. Θα μπορούσε κάποια-ος να μας γράψει σε τί θερμοκρασία και πόσο ψήνουμε τα μπισκοτάκια?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: ΜΠΙΣΚΟΤΑ
      Από: Μαρια  14 / 12 / 2007
      EΓΩ ΠΟΥ ΤΑ ΧΩ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ, 
      ΣΤΟΥΣ 180 ΒΑΘΜΟΥΣ, ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΡΟΔΙΣΟΥΝ. 
      ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ #*$@*# ΓΙΑΤΙ ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ 
      ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΜΟΛΙΣ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ. ΕΠΙΣΗΣ, ΠΟΛΛΕΣ 
      ΦΟΡΕΣ ΚΑΝΩ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΓΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ ΟΠΩΣ ΞΥΣΜΑ 
      ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ/ΛΕΜΟΝΙ, ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΓΙΩΤΗΣ, ΜΑΣΤΙΧΑ, 
      ΜΕΛΙ, ΚΑΚΑΟ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΓΛΑΣΑ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗΣ. Η ΤΑ ΚΟΒΩ ΜΕ 
      ΚΟΥΠ ΠΑΤ Η ΜΕ ΣΦΗΝΑΚΙ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΠΟΥ 
      ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΠΙΤΙΚΑ! ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.