Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Φθινοπωρινή μηλόπιτα
Υλικά
- Για τη ζύμη:
- 3 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό (ή φαρίνα)
- 200 γρ. βούτυρο
- Μισό κουταλάκι αλάτι
- 3-4 κουταλιές κρύο νερό
- Για τη γέμιση:
- 4-5 μήλα καθαρισμένα στα οκτώ
- 3-4 κουταλιές ζάχαρη
- 1 κουταλιά κόρν φλάουρ
- 3-4 κουταλιές μαρμελάδα βερύκοκο
- Μισό φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
|
|
Ετοιμασία
- Ανακατεύουμε με τα χέρια το αλεύρι με το βούτυρο παγωμένο κομμένο κομματάκια.
- Τρίβουμε το μίγμα με τα δάκτυλα καλά να γίνει σαν ψίχουλα και προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο ώστε να ενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη σχετικά μαλακιά και εύπλαστη. (Δεν πρέπει να ζυμώσουμε πολύ, απλά όσο χρειάζεται να ενωθούν τα υλικά.)
- Αφήνουμε στο ψυγείο την ζύμη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
- Βάζουμε τα μήλα σε κατσαρολίτσα μαζί με τη ζάχαρη και 2 κουταλιές νερό
και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μια κουταλιά της μαρμελάδας, τις σταφίδες και το κόρν φλάουρ.
- Παίρνουμε τη ζύμη, την χωρίζουμε σε δυο κομμάτια, ανοίγουμε το πρώτο σε χονδρό
φύλο και το στρώνουμε σε ταψάκι ή ταρτιέρα Νο 25.
- Απλώνουμε πάνω την υπόλοιπη μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το φύλλο που φτιάχνουμε με την υπόλοιπη ζύμη. (Αν χρειαστεί στο άνοιγμα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.)
- Ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 35 περίπου λεπτά. Θα ροδίσει ελαφρά.
Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα. Αν θέλετε γαρνίρετε, κρύα, με σαντιγύ ή σερβίρετε με παγωτό βανίλια. Καλή όρεξη!
Ελαφριά, με λίγες θερμίδες αλλά γεμάτη φρουτένια γεύση!
Τη συνταγή συνιστά: η Εύα Κροκίδη (δικής της εμπνεύσεως)
|
|