www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Παέλλια θαλασσινών


Υλικά

  • 4 καραβίδες ή μικρούλια αστακουδάκια
  • 4 μεγάλες γαρίδες
  • 4 μύδια με το όστρακό τους
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά σε ροδέλες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο σε λεπτές φετούλες
  • 12 στήμονες ζαφοράς
  • 1-2 τσίλι
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο για τα θαλασσινά
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο για το ρύζι
  • 2 κούπες μακρύκοκκο ρύζι
  • 4 κούπες ζωμός ψαριού ή λαχανικών



Ετοιμασία

  1. Σε κατσαρολάκι ζεστάνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα θαλασσινά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα τα κελύφη και να ανοίξουν τα όστρακα. (πετάμε όσα όστρακα δεν ανοίξουν)
  2. Βγάζουμε τα φρούτα της θάλασσας από την κατσαρόλα και σοτάρουμε το σκόρδο στο ίδιο λάδι.
  3. Προσθέτουμε την πιπεριά τις ντομάτες και το τσίλι και σιγοβράζουμε ώσπου να γίνει η σάλτσα.
  4. Σε παελλιέρα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι και καβουρδίζουμε το ρύζι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ασπρίσει.
  5. Οταν το ρύζι ασπρίσει προσθέτουμε στην παελλιέρα τη σάλτσα κι αμέσως το ζωμό που πρέπει να είναι ζεστός.
  6. Μόλις πέσει η θερμοκρασία κάπως και σταματήσει να κοχλάζει το φαγητό, προσθέτουμε το σαφράν, ανακατεύουμε τελευταία φορά και ακουμπάμε τα θαλασσινά στολιστικά πάνω στο ρύζι.
  7. Μόλις πιει όλο το ζουμάκι, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε μέσα στην παελλιέρα.
Συνοδεύουμε με σανγκρία. Να ρίχνουμε καμιά ματιά και στο thirsty που και που.

Τη συνταγή αυτή την αφιερώνω στο Γιάγκο που κάνει τόσο ευτυχισμένη τη φίλη μου τη Χάρη και που του αρέσει πολύ αυτή η παέλλια.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Απορίες
    Από: Αντώνης   15 / 4 / 2003
    - Τελικά προφέρεται "παέλλια" ή "παέγια"; Η μήπως ανάλογα με το 
    ιδίωμα της κάθε περιοχής;
    - Είναι παιδί της κουζίνας της μαμάς Ισπανίας, της ευρύτερης 
    Λατινικής Αμερικής ή κάποιας συγκεκριμένης περιοχής;
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Απορίες
      Από: Τίνα Σταύρου  15 / 4 / 2003
      Αντώνη μου, γεια σου!
      
      1) Προφέρεται παέλια επειδή γράφεται paella.  Στα ισπανικά
      (Καστίλλης όχι Λ. Αμερικής) τα δυο λ
      πρφέρονται όπως προφέρουν το λάμδα ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και η
      Ελίζα Καλλίτση. 
      π.χ. Ο μητροπολιίτης Αιγειαλιείας επέπλιηξε τη νιύφη για την
      περιβολιή της.
      2) Είναι εθνικό πιάτο της Ισπανίας και στην Λατινική Αμερική
      συναντάται πολύ λίγο. Η κουζίνα της λατινικής Αμερικής αγαπάει
      τους κιμάδες, τα τσίλλι, τα φασόλια παντός είδους, το καλαμπόκι,
      και τις πίτες που γεμίζονται, τύπου τορτίγια (εδώ έχει
      επικρατήσει η Λατινοαμερικάνικη προφορά).
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Απορίες
      Από: Ανδρέας  15 / 4 / 2003
      Αντώνη,
      σου έστειλα την αρχέτυπη συνταγή της παέγιας -παέγια Βαλενθιάνα- 
      συνοδευόμενη από κάποιες πληροφορίες για την καταγωγή της. 
      Ελπίζω ότι λύνει τις απορίες σου. 
      Νομίζω δε ότι προφέρεται παέγια, στα ισπανικά, όπως προφέρουν 
      π.χ. την Σεβίλλη- Σεβίγια. 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Απορίες
        Από: Τίνα Σταύρου  16 / 4 / 2003
        Για την καταγωγή δεν διαφωνώ αλλά στην προφορά είμαι κάθετη. Τόσο
        για την παέλια όσο και για την Σεβίλια.

        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Απορίες
          Από: Ανδρέας  16 / 4 / 2003
          Κανένα πρόβλημα.
          Εσύ θα τη λες παέλια και εγώ παέγια.
          Τα μόνα Ισπανικά που γνωρίζω είναι αυτά που έχουν σχέση με το 
          ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Παρατήρησα λοιπόν ότι τα δύο λλ τα 
          προφέρουν γ. όπως π.χ. την Σεβίλλη που προανέφερα ή τον 
          τερματοφύλακα της ΡΕΑΛ που λέγεται Κασίγιας και γράφεται 
          casillias.

          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: Απορίες
            Από: Τίνα Σταύρου  16 / 4 / 2003
            Πες την όπως θες! Μικρό το κακό.
            Μην περάσουμε όμως και το μύνημα ότι οι αθλητικοί ρεπόρτερς
            διδάσκουν καλύτερα Ισπανικά από το Ισπανικό Μορφωτικό Ιδρυμα ή το
            Ινστιτούτο Θερβάντες.
            

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Παέγια και ας πρόσεχα!!!
    Από: Τίνα Σταύρου  27 / 6 / 2003
    Πριν πέσει ο server του hungry, είχα γράψει ένα αυτομαστιγωτικό
    σχόλιο για την ξινίλα μου, την αμετροέπειά μου και τον κακό μου
    το φλάρο γενικώς, που με τέτοιο θράσος πείσμα και σηκωμένο φρύδι
    έδινα ΛΑΘΟΣ μαθήματα προφοράς.
    
    Το σχόλιο αυτό χάθηκε αλλά επειδή πρέπει να υπάρχει ένα μνημείο
    αφενός της ψωροπερηφάνειας μου αφετέρου της διακριτικότητάς σας
    και δη του καλού μου φίλου Ανδρέα, που δε με είχε κοντά να μου
    χώσει μια ανάποδη για το κακό μου ύφος, το ξαναγράφω. Δεν θυμάμαι
    πια πως το έγραψα τότε, αλλά μια και σήμερα είμαι σε πολύ καλή
    φόρμα μαζεύω το κουράγιο μου και μου τα χώνω  κυρίως για τον
    τρόπο που υποστηρίζω το λάθος μου περί προφοράς της παέγια (η
    παλιογαιδάρα).
    
    Για την ιστορία παραθέτω ως ελαφρυντικά :
    α) Ορμονική διαταραχή.
    β) Χρώμα μαλλιών.
    γ) Πρότερο έντιμο βίο και ευγένεια γενικώς.
    
    Σας ευχαριστώ όλους που δε με γιουχάρατε, και ιδιαιτέρως τον
    Κωστή Καναβούρα, που ευγενέστατα αν και δειλά-δειλά, ο γλυκός
    μου, μου έστειλε την πληροφορία για την σωστή προφορά στο
    ιδιωτικό μου e-mail, μη θέλοντας να με ξεφτιλίσει δημόσια.
    
    Ζητώ γονικλυνής συγγνώμη.
    
    Τίνα Σταύρου

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Παέγια και ας πρόσεχα!!!
      Από: ΝΕΛΛΗ  22 / 6 / 2004
      Τίνα μου παρότι σε παρακολουθώ με τις υπέροχες συνταγές σου και συμβουλές σου, ήμουν έτοιμη να σου γράψω και εγώ οτι είχες άδικο, άδικο, άδικο! Αλλά οι περισσότεροι το λένε παέλια και το γράφουν μάλιστα ακόμα και σε καταλόγους μαγαζιών, εδώ πάντα μιλάμε, γιατί για Ισπανούς και Λατινοαμερικάνους τα LL=Γ. Έχω τσακωθεί πολλές φορές με το αφεντικό μου που την λέει Παέλια και δεν νοεί να καταλάβει οτι είναι λάθος. Καλημέρα
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Λ Ή Γ....
    Από: ΓΕΩΡΓΙΑ  13 / 4 / 2004
    Τότε έπρεπε στο 7 να γράψετε "παεγιέρα" ... χεχε!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: πόσο λάδι τελικά?
    Από: ΑσιΜαρια  28 / 6 / 2004
    Κάναμε εχθές με τον Ασίμ την Παέγια Θαλασσινών της Τίνας. Βγήκε πολύ ωραία (τα φρούτα της θάλασσας ήταν φρεσκότατα) μα μας πήρε αρκετά περισσότερο λάδι. Θα ήθελα να μάθω γιατί μπορεί να συνέβει αυτό. Ίσως τα σκέυη δεν ήταν κατάλληλα ίσως η ένταση της φωτιάς...Όμως είναι πράγματι δυνατό να ξεμπερδέψεις με τόσα θαλασσινά με 2 κουταλίτσες ή έστω κουταλιές λάδι? Και αν ναι πως γίνεται αυτό χωρίς να καούν οι κατσαρόλες ή να μην μεινουν μισομαγειρεμένα τα θαλλασινά?
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: πόσο λάδι τελικά?
      Από: niki  28 / 6 / 2004
      TO MISTIKO INE NA TO EXIS SE XAMILI FVTIA OSO GINETE GIA NA MPORI TO FAGITO NA KATEVASI TA NERA TOY
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: πόσο λάδι τελικά?
      Από: Τίνα Σταύρου  28 / 6 / 2004
      Γεια σου Ιωσηφίνα.
      Τα θαλασσινά γενικά δεν θέλουν πολύ μαγείρεμα. Οι γαρίδες οι 
      καραβίδες και τα αστακουδάκια θέλουν ελάχιστο ίσα ώσπου να 
      σταματήσει να είναι διαυγής η σάρκα και να γίνει λευκή οπάκ. Τα 
      δε μύδια στρείδα, γυαλιστερές, κυδώνια, ίσα ώσπου να ανοίξουν 
      τα κελύφη. 
      Επιπλέον, το μαγείρεμά τους τελειώνει  με τους ατμούς του 
      ρυζιού, όταν τα ξαναγυρνάμε στην κατσαρόλα. Το υπερβολικό 
      μαγείρεμα τα αφυδατώνει και τα ανοστεύει κατά τη γνώμη μου.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: paella
    Από: Tzina  2 / 7 / 2004
    Καλησπέρα! Η paella προφέρεται παέλα στα Καταλανικά (π.χ. στην 
    Barcelona) και παέγια στην υπόλοιπη Ισπανία.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: παέγια ή παέλλλλια
    Από: καγιανάς  7 / 9 / 2005
    Εγώ πάντως βρε παιδιά την καλύτερη παέγια ή παέλλλλια την έφαγα στην Πάτμο φέτος , μάλλον ο μάστορας ήταν ισπανός!Καλό χειμώνα να έχουμε
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: παέγια ή παέλλλλια
      Από: Juanita La Quejica  7 / 9 / 2005
      Μην νομίζεις ότι μόνο οι Ισπανοί ξέρουν να φτιάχνουν παέγια...
      
      Άσε που σε πολλά μαγαζιά τους η παέγια είναι συνήθως ένα 
      αδιάφορο ρύζι μπλουμ, στην πιο κακόγουστη τουριστική εκδοχή. 
      Ανάλογα την περιοχή βέβαια, γιατί όπως κάθε πόλη και στάδιο, 
      έτσι και στην Ισπανία, κάθε χωριό και διαφορετική εκδοχή.
      
      Εν ολίγοις, δεν έχεις δοκιμάσει την αυθεντική συνταγή Paella a 
      la Juanita, για να καταλάβεις το βαθμό τελειότητας που μπορεί 
      να φτάσει και μια Ελληνίδα νοικοκυρά, αρκεί να έχει το 
      κατάλληλο κίνητρο.
      
      

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Kάπως έτσι;
    Από: anastasia  8 / 9 / 2005
    http://www.deliaonline.com/recipes/paella,1371,RC.html
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.