www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Kayısılı Pilav


Υλικά

  • 2 ποτήρια ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα)
  • Το στήθος από ένα μεγάλο κοτόπουλο
  • 250 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
  • 60-70 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
  • 3-4 κουταλάκια βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
  • Αλάτι
  • Ελάχιστο φρεσκοκομμένο πιπέρι (προαιρετικά)



Ετοιμασία

  1. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια και το βράζουμε σε μπόλικο νερό.
  2. Αφήνουμε το ρύζι για περίπου μισή ώρα σε ζεστό αλατισμένο νερό.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε 4 ποτήρια νερό που τα έχουμε πάρει από την κατσαρόλα που βράζει το κοτόπουλο και ρίχνουμε μέσα το σαφράν, ώστε να βγει το ιδιαίτερο άρωμά του.
  4. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα σκεύος με μεγάλο άνοιγμα και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα, το ρύζι μαζί με όσο υγρό δεν έχει απορροφήσει και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 5 λεπτά. Σε λίγο ρίχνουμε και το σαφράν.
  5. Κόβουμε τα αποξηραμένα βερίκοκα σε κυβάκια και τα προσθέτουμε μαζί με τα κομματάκια του κοτόπουλου μέσα στα υπόλοιπα υλικά.
  6. Προσθέτουμε αλάτι και ελάχιστο φρεσκοτριμμένο πιπέρι αν θέλουμε.
  7. Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά αρχικά και κατόπιν χαμηλώνουμε, μέχρι το ρύζι να πάρει ωραίο χρώμα. Χρειάζεται ελάχιστο ανακάτεμα.
  8. Εφόσον έχουν απορροφηθεί όλα τα υγρά, αφήνουμε το Kayısılı Pilav να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά και κατόπιν σερβίρουμε.
Αfiyet olsun ή αν θέλετε Καλή όρεξη !
Τη συνταγή συνιστά: o Γιάννης Σ. - Yannis

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Πρέπει να είναι βραστό το κοτόπουλο;
    Από: Juanita La Quejica  25 / 5 / 2004
    Τα υλικά προδιαθέτουν για πολύ νόστιμο αποτέλεσμα.
    
    Αλλά έχω μια μικρή ένσταση-απορία: πρέπει οπωσδήποτε να 
    βράσουμε σε νερό το κοτόπουλο; Δεν μπορούμε να το μαγειρέψουμε 
    με λίγο λάδι σε αντικολλητική κατσαρόλα ή τηγάνι; Δεν εννοώ να 
    το τηγανίσουμε ή να το κάνουμε stir-fry, ένα ελαφρύ 
    μαγειρεματάκι προτιμώ. Θα αλλάξει πολύ το αποτέλεσμα;

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πρέπει να είναι βραστό το κοτόπουλο
      Από: Alice  26 / 5 / 2004
      To βράσιμο φαίνεται να χρειάζεται για να πάρεις το ζουμί μέσα 
      στο οποίο θα μαγειρέψεις το ρύζι. 
      Αφού πάρεις το ζωμό, ψιλοτσιγάρισε και το κρεατάκι ... άν 
      νοιώθεις την ανάγκη! 
      Λές να παρεξηγήσει ο Γιάννης? :) 

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: ...και μάγουλο βερίκοκο
    Από: Γιάννης Σ. - Yannis  27 / 5 / 2004
    Ο Γιάννης σίγουρα δεν θα παρεξηγήσει...για το καϊσιλί όμως δεν 
    παίρνω κι όρκο.
    Πάντως κρίνοντας από κάποιες παλαιότερες απόπειρές μου με το 
    συγκεκριμένο φαγητό νομίζω ότι μπορεί να εκτιμήσει και το 
    σοταρισμένο κοτόπουλο, όπως άλλωστε εκτιμά ιδιαίτερα και την 
    παρέα με το αρνάκι. Το κρέας που θα χρησιμοποιήσεις είναι θέμα 
    προσωπικού γούστου, πάντως με το κοτόπουλο γίνεται πιο ελαφρύ 
    και συγγενεύει περισσότερο με την αυθεντική συνταγή.
    Κάτι που θα ήθελα να αναφέρω είναι ότι προς το τέλος μπορείς να 
    προσθέσεις και μισή κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, θα δώσει ακόμα 
    πιο γλυκιά γεύση στο φαγητό και επίσης να δοθεί μεγάλη προσοχή 
    στο ανακάτεμα, χρειάζεται ελάχιστο και πρέπει να γίνει με 
    ιδιαίτερη προσοχή, θα πρότεινα το ανακάτεμα να γίνει με ένα 
    ξύλινο πιρούνι.
    Τέλος, το φαγητό προέρχεται από την ανατολίτικη κουζίνα και το 
    όνομά του υποδεικνύει και το βασικό υλικό που είναι τα βερίκοκα 
    (kayısı στα τουρκικά), η σωστή δε προφορά του φαγητού είναι 
    ¨καϊουσουλού¨ και έτσι με αυτή την κατά τα άλλα άχρηστη 
    πληροφορία νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να εισβάλλουμε στην 
    κουζίνα και να το μαγειρέψουμε.
    
    Καλή επιτυχία

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: στεγνωμα του ρυζιού
    Από: Ελενη Χ.  2 / 6 / 2004
    Είναι ενα πολυ ωραιο πιατο ακόμα και χωρίς κοτόπουλο, 
    χρησιμοποιωντας το ζωμό του και βέβαια το σαφράν.
    
    Η δικη μου τεχνική ειναι η εξής :
    Οταν γινει το φαγακι, το σκεπάζω με μια λινή λευκή πετσέτα ώστε 
    να απορροφηθούν οι ατμοί και να μην "ανοίξει" το ρύζι.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Μμμμμμμ
    Από: η άλλη Αγγελική  12 / 8 / 2004
    E, λοιπόν, δεν το περίμενα να είναι τόοοοσο καλό!!!!
    
    Το έφτιαξα γιατί είχα κοτόπουλο βρασμένο και αποξηραμένα 
    βερίκοκκα και τίποτα άλλο (τα αμύγδαλα και το σαφράν βρίσκονται 
    έτσι κι αλλιώς πάντα στο ντουλάπι δίπλα στο ψυγείο).
    
    Όχι, "παραπονιάρα Γιαννούλα". Μην το τηγανίσεις το κοτόπουλο. 
    Ακολούθησε τη συνταγή - εκτός ίσως από τα αμύγδαλα - εγώ έβαλα 
    παραπάνω.
    
    Μπράβο, Γιάννη, τζιέρι μ΄
    
    
    

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: πρόβλημα με το ρύζι
    Από: ΆννηΦ  9 / 5 / 2005
    Προχθές δοκίμασα να φτάξω το φαγητό. Έγινε καλό στη γεύση, αλλά 
    το ρύζι καρολίνα λαπάδιασε. Μήπως έριξα παραπάνω υγρά; Δεν 
    αναφέρεται το αλατισμένο νερό που μουσκεύουμε το ρύζι πόσο 
    πρέπει να είναι. Eγώ έκανα την εξής παρέμβαση: αφού ξέπλυνα το 
    ρύζι, αντί για νερό το μούσκεψα σε ζουμί από το βρασμένο 
    κοτόπουλο τόσο ώστε να σκεπάζει το ρύζι και 
    1 1/2 κούπα ακόμα, και όλο μαζί μετά το μούλιασμα το έριξα στην 
    κατσαρόλα. 
    
    Γιάννη,  έχεις μήπως δοκιμάσει τη συνταγή με σπυρωτό ρύζι ή 
    basmati για να μου πεις πώς βγαίνει; Θα ήθελα να την ξανακάνω , 
    χωρίς όμως να λαπαδιάσει το ρύζι.
    
    Ευχαριστώ

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: πρόβλημα με το ρύζι
      Από: Γιάννης Σ. - Yannis  9 / 5 / 2005
      Αννη, προσωπικά λατρεύω το σπυρωτό ρύζι γι αυτό από την ώρα που 
      γνώρισα το basmati χρησιμοποιώ σχεδόν μόνο αυτό, ταιριάζει δεν 
      ταιριάζει στη συνταγή εμένα μου είναι αδιάφορο...άλλωστε περί 
      ορέξεως που λένε...
      
      Λοιπόν και με basmati είναι πολυ νόστιμο, πίστεψέ με.
      Θυμήσου ότι θα χρησμοποιήσεις τη διπλάσια ποσότητα υγρού για το 
      ρύζι που έχεις, π.χ. δύο ποτήρια basmati, τέσσερα ποτήρια υγρό.
      Το μούλιασμα μπορεί να το παραλείψεις αν θέλεις πιο σπυρωτό 
      αποτέλεσμα.    
      
      Iyi Sanslar, δηλαδή Καλή Επιτυχία που λένε και οι γείτονες και 
      αν χρειαστείς κάτι άλλο εδώ είμαστε (;)

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: eleni  9 / 5 / 2005
    με τι κρασακι θα πηγαινε αυτο το υπεροχο φαγητακι? ευχαριστω
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Γιάννης Σ. - Yannis  9 / 5 / 2005
      Ελένη, το κρασάκι ασφαλώς απαραίτητο.
      Λοιπόν, για να είναι το φαγάκι ασορτί με την καταγωγή του θα 
      πρέπει να αναζητήσεις ένα κρασί από την αντίπερα ακτή του 
      Αιγαίου.
      Θα σου πρότεινα να αναζητήσεις ένα kavaklıdere λευκό, το οποίο 
      είναι ένα εξαιρετικό κρασί που παράγεται στην Τουρκία, 
      διαφορετικά θα σου πρότεινα ένα Μοσχάτο το οποίο είναι γλυκό και 
      ταιριάζει απόλυτα με το φαγητό, επίσης καλός είναι και ο 
      Ροδίτης, καθώς και το παρεξηγημένο Σαββατιανό.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Τέλεια η συνταγή
    Από: Lydia  10 / 1 / 2007
    Γιάννη η συνταγή βγήκε τέλεια - την έκανα την προηγούμενη 
    εβδομάδα και το ευχαριστηθήκαμε οικογενειακώς. 
    
    Σε ευχαριστώ πραγματικά!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Τέλειο!
    Από: Σοφία Ν.  16 / 1 / 2007
    Καλά, Γιάννη, το φαί είναι εξαιρετικό (εγώ χρησιμοποίησα σπυρωτό) και η συνταγή τέλεια, μας έφτιαξε και τα κέφια, κρασί από το Κavaklidere γιοκ δυστυχώς αλλά δεν τρέχει και τίποτε! Να σου πω μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ, tesekuler ederim δηλαδή και πάντα τέτοια!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ξεχάσατε να πείτε και κάτι άλλο..
    Από: menia  29 / 7 / 2007
    affıyet olsun.. (Kαλή όρεξη) :)
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.