Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: Πατζίνα
Από: Ανδρέας 4 / 2 / 2005
Εγώ έχω μια διαφορετική συνταγή για την πατζίνα από την
Καρδίτσα, χωρίς κολοκυθάκια αλλά μόνο με τυριά. Δοκιμάστε την
κι αυτή.
Πατζίνα
Υλικά:
- 6 αβγά
- ½ φλ. αλεύρι
- 2 ποτήρια γάλα
- 200 γρ. γιαούρτι
- 200 γρ. ανθότυρο
- 200 γρ. φέτα
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 ποτήρι κρασιού λάδι
- τυρί τριμμένο
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Απλώνουμε το μίγμα σε λαδωμένο
ταψί. Πασπαλίζουμε με μπόλικο τριμμένο τυρί και ψήνουμε σε
μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Πατζίνα
Από: popelix 7 / 2 / 2005
Κύριε Ανδρέα,
επιχείρισα να φτιάξω τη συνταγή σας το ΣΚ ακολουθώντας την
συνταγή με εξαίρεση 100 γρ. φέτα+ανθότυρο παραπάνω. Η γεύση της
ήταν καλή αλλά διατηρεί αρκετη υγρασία ακόμα και τώρα, παρόλο που
την έβαλα να ψηθεί και στον πάτο του φούρνου. Εσείς την έχετε
δοκιμάσει; Μου αρέσει πολύ σαν ιδέα για αυτό θα ήθελα να την
τελειοποιήσω. Περιμένω τη συμβουλή σας!
Σας ευχαριστώ,
popelix
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Μπατζίνα
Από: Παναγιώτης Κουκουβίτης 4 / 2 / 2005
Η συνταγή με τα κολοκυθάκια γίνεται εξαιρετική με το υλικό που
βγάζουμε όταν αδειάζουμε την σάρκα ατό τα κολοκυθάκια για να τα
κάνουμε γεμιστά.
Θέλει πολύ καλό στράγγισμα και να προσέξουμε να ψηθεί καλά από κάτω.
Βάζοντας τυριά από πάνω έχουμε κολοκυθάκια ογκραντέν.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: μπατζίνα θεσσαλική
Από: Νικόλαος 30 / 5 / 2005
θα ήθελα να ρωτήσω το αλεύρι σε ποια ποσότητα το χρησιμοποιούμε
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Mpatzina
Από: froufrou 8 / 6 / 2005
os karditsiotissa kai os fanatikos opados ths mpatzinas h ths
zematouras opos thn lene sto xorio mou exo na prosthso to ekshs.
H mpatzina ginetai oxi me fresko kolykathaki para me megalo-orimo
pleon kolokythi. Afou to kospoume sta dfyo kai to ksysoume mexri
na mas piastei to xeri me to koutali, to vazoume se lekanitsa,
prosthetoume ligo voutyro h elaiolado, tyri feta trimmeno,ligo
gala, alati kai piperi kai aleuri toso oste na sxhmatistei enan
phxtos xylos. Sthn synexeia ladonoume to tapsi kai rixnoume to
xylo kounontas na paei pantou. Pshnoume se metrio fourno oste na
pshthei kai mesa alla kai na rodokokkinhsei pano. veaia emeis thn
pshname sthn sompa h sth gastra (oxi to pilino skeuos pou
kseroune polloi alla to tzaki h o mpouxarhs )
H mama mou synhthize na vazei palia pano rozetes apo lipos apo ta
gourounia pou sfazame ta xristougenna, ego pleon vazo apla ligo
voutyraki.
Oi syntages me ta kaseria kai ta freska kolokythia einai
neoterismoi kai den exoune na kanoune sto elaxisto me thn
paradosiakh syntagh ths mpatzinas.
Ton augousto pou tha mai ellada, sto xorio mou tha fao kamposa
kommatakia sthn ugeia sas :))
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: MPATZINA
Από: Mary 16 / 6 / 2006
SAN KARDITSIWTISSA KI EGW NA EPIBEBAIWSW OTI H MPATZINA GINETAI
MONO ME KITRINO KOLOKY8I-OXI ME PRASINO/FRESKO,KAI APO TYRI
BAZOUME M O N O F E T A KAI OXI ALLA TYRIA,P.X KITRINA.
PRIN TH FOURNHSOUME RIXNOUME KAI APO PANW FETA-TRIMMENH H OPOIA
8A XEROPSH8EI.FRONTIZOUME EPISHS NA GINEI LEPTH KAI OXI
XONTRH.LEPTH KAI TRAGANH PREPEI NA EINAI STO TELOS KAI ENNOEITAI
OTI TRWGETAI KAI KRYA THN EPOMENH MERA
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: MPATZINA
Από: Mary 16 / 6 / 2006
OYTE SODA OUTE AN8OTYRO OUTE GIAOURTI BAZOUME...
POU TA VRHKATE AFTA BRE PAIDIA;;;;;
KAI LEGETAI MPATZINA OXI PATZINA
SYGNWMH GIA TA GREEKLISH MBAINW APO EXWTERIKO
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Μπατζίνα
Από: Μαρία 19 / 6 / 2006
Η frufru και η Mary κατάγονται προφανώς από τον κάμπο της
Καρδίτσας.
Στα ορεινά χωριά η μπατζίνα γίνεται με καλαμποκάλευρο (μπομπότα)
και λέγεται ΖΕΜΑΤΙΣΤΗ ή ΖΕΜΑΤΟΥΡΑ.
Όταν πάω στη λίμνη Πλαστήρα και ζητάω "ζεματιστή" και οι
σερβιτόροι αναρωτιούνται τι είναι αυτό, μου έρχεται κάπως
ανάποδα.....
Μου φαίνεται ότι πρέπει να διεκδικήσουμε ΠΟΠ!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: συνταγή για μπατζίνα με κολοκύθι
Από: ΒΟΥΛΑ 23 / 6 / 2006
frou frou, δεν μας δίνεις εκείνη τη συνταγή για μπατζίνα με
κολοκύθι, αλεύρι και τυρί;..εγώ είμαι από Τρίκαλα-κοντοχωριανή
αλλά η μάνα μου δεν κάνει μπατζίνα με κολοκύθα αλλά με πράσινα
κολοκυθάκια!δεν γίνεται όμως ιδιαίτερα αφράτη και φαντάζομαι
ότι με την κολοκύθα θα είναι καλύτερη..σήμερα πάντως θα κάνω
μία "προυζμόπτα" συνταγή από Hungry-πολύ καλή- και θα την
πάρουμε στη θάλασσα που θα πάμε για μπάνιο..όπως τον παλιό καλό
καιρό!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Μπατζίνα
Από: Π. Κωνσταντάκης 19 / 2 / 2007
Γραμμένες και οι δύο στα γρήγορα.Η μία δεν γράφει για το
ψήσιμο, η άλλη μιλάει για κίτρινο τυρί (μήπως φιάχνει πίτσα;)
και οι δύο δεν λένε ότι το αλεύρι πρέπει (νομίζω) να είναι
καλαμποκάλευρο.Είναι έτσι;Ειλικρινά δεν ξέρω.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Μπατζίνα
Από: μαμα 19 / 2 / 2007
Από περιοχή σε περιοχή υπάρχουν διαφορές, αλλά η βασική ιδέα
είναι η ίδια. Αλεύρι τώρα πια βάζουμε ότι αρέσει καλύτερα, ή
ότι έχουμε. Εγώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ φαριναπ. Οι
αναλογίες είναι:
1 κιλό κολοκυθάκια πράσινα ή κολοκύθα κίτρινη τριμμένα
αλατισμένα και στυμένα.
1/2 κιλό φέτα τριμμένη
4-6 αυγά ανάλογα τα γούστα
1 κούπα αλεύρι φαριναπ ή ότι άλλο αλεύρι + 1 κουτ.γλυκού μπεικιν
1/2 κούπα λάδι
ανιθο και κρεμμυδάκια πάλι ανάλογα τα γούστα
Τα ανακατεύουμε όλα μαζί, τα ψήνουμε σε ταψί λαδωμένο και
αλευρωμένο ή ακομα καλύτερα ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί, 40`
λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Ακόμη, την φτιάχνουμε και με σπανάκι χοντροκομμένο αλατισμένο
και στυμμένο αντί για κολοκύθι.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Μπατζίνα
Από: froufrou 21 / 2 / 2007
sta merh mou oi noikokyres, afhnoune ta kolokythia na orimasoune
mexri na ginoune se megethos isame papoutsi 80 noumero kai meta
afou ta kopsoume ta afhnoune se meros skiero kai kshro. Etsi ta
diathroune sxedon olo to xeimona kai ftaixnoune thn kataplhktikh
zematoura mas h kata kosmo mpatzina.
gia na thn ftiaksoune, trivoune to kolokytho me to koutali,
vazoune thn psixa se mia lekanitsa, anakateuoune me auga, aleuri,
alati, tyri feta kai ladi kai afou ginei enas xylos arketa
phxtos, ton stronoune se ladomeno tapsi. H mana mou kai h theia
mou vazoune sto xylo kai gala, h nona mou oxi...ths nonas mou
omso ofeilo na omologhso oti ginetai pio nostimh (alla mhn to
peite sthn mana mou). Pano apo thn pita vazoune oles rozetes
lipous h voutyrou. Pshnoune eite sthn gastra eite ston fourno
panta se dynath thermokrasia. Sthn gastra h thermokrasia
antistoixei isame ena demati ksyla apo to loggo....... sto fourno
stous 220 vathmous pano kato. Pshsimo peripou 45 lepta. An
arxisei kai arpazei apo pano, apla skepastethn me ligo alouminoxarto.
H mpatzina den prepei na einai xonrth alla lepth (fthinh pou lene
kai sto xorio mou) kai traganh pano kato. Paxos peripou 1,5
ekkatosto (peripou 3 ekkatosta apshth giati kata to pshsimo).
Ksexaste loipon farines kai sodes. Giati tote den tha kanete
mpatzina alla mia allh pita.
Epeidh mou vrisketai ena akoma kolokythi sto kelari, tha sas thn
kano to SK kai tha sas steilo mia foto....
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Μπατζίνα
Από: ΡΟΥΛΑ 21 / 2 / 2007
ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ ΜΕΧΡΙ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ
ΟΜΟΛΟΓΗΣΩ ΟΤΙ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ Η
ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΜΠΑΤΖΙΝΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|