Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Μελομακάρονα γεμιστά
Υλικά
- Για την ζύμη:
- μισό κιλό λάδι
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 νεροπότηρα ζάχαρη
- 1 νεροπότηρο αλισίβα
- 4 πορτοκάλια (το ξύσμα και τον χυμό)
- 1 κουταλάκι σόδα
- 1/2 ποτήρι κονιάκ
- 1/2 κιλό σιμιγδάλι
- 1 κιλό αλεύρι
Για την γέμιση:- Αμύγδαλα καθαρισμένα
- Καρύδια
- Σουσάμι
- Κανέλα
- Γαρίφαλα σε σκόνη
- Λίγη ζάχαρη
Για το σιρόπι:- 2 νεροπότηρα μέλι
- 2 νεροπότηρα ζάχαρη
- 3 νεροπότηρα νερό
|
|
Ετοιμασία
Για την ζύμη:
- Βάζουμε σε ένα μεγάλο σκεύος το λάδι και την αλισίβα και τα χτυπάμε για μισή ώρα περίπου.
- Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα για 15 λεπτά ακόμη.
- Ρίχνουμε το χυμό των πορτοκαλιών, την σόδα, το ξύσμα και το κονιάκ και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μίγμα για άλλα 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και μετά το αλεύρι λίγο-λίγο συνεχίζοντας να δουλεύουμε τα υλικά μας μέχρι να γίνει η ζύμη μας μαλακή.
Σιρόπι:
- Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το μέλι, την ζάχαρη και το νερό μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι μας.
- Ψήνουμε τα αμύγδαλα και το σουσάμι και καθαρίζουμε τα καρύδια.
- Χτυπάμε τα υλικά μας λίγα-λίγα στο γουδί και προσθέτουμε την κανέλα, τα γαρίφαλα, την ζάχαρη και λίγο νερό ώστε να δέσει το μίγμα μας.
- Παίρνουμε λίγο από το μίγμα των ξηρών καρπών, το τυλίγουμε σε ένα κομματάκι από την ζύμη μας, πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Οταν τελειώσει όλη η ζύμη μας ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
- Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα μας και πάρουν ωραίο χρώμα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, προσθέτουμε το σιρόπι μας ζεστό στο ταψί και αφήνουμε τα μελομακάρονα να ρουφήξουν το σιρόπι.
|
|