Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Τσουρέκι
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
- 300 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- 2 κουταλιές μαγιά
- 300 γρ. γάλα
- 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 1 χαρτάκι μαστίχα
- 1 χαρτάκι μαχλέπι κοπανισμένο
- Ξύσμα πορτοκαλιού
|
|
Ετοιμασία
- Λιώνουμε τη μαγιά με 2-3 κουταλιές χλιαρό γάλα, προσθέτουμε λίγο αλεύρι (να γίνει ένας χυλός) και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει (1 ώρα περίπου).
- Σε μία λεκάνη χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την μαστίχα, το μαχλέπι, το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλεύρι λίγο-λίγο ζυμώνοντας συνεχώς μέχρι η ζύμη μας να γίνει μέτρια.
- Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει (τουλάχιστον 2 ώρες).
- Μόλις φουσκώσει, πλάθουμε τα τσουρέκια, τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για μία ώρα περίπου.
Αν θέλουμε το τσουρέκι μας να γίνει "βαμβακάτο" το μυστικό είναι καθώς το ζυμώνουμε να απλώνουμε τη ζύμη, να τη διπλώνουμε να ζυμώνουμε, ξανά να την απλώνουμε και να
τη διπλώνουμε και ούτω καθ' εξής, όσο περισσότερες φορές αντέχουμε. Λέγεται ότι το καλό αφράτο τσουρέκι το "ξενυχτάμε". Αν το προτιμάμε σφιχτό και στιβαρό τότε είμαστε
τυχεροί...
|
|