www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Γλυκά:

Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
Γλυκά από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Λέμον Πάι με μαρέγκα


Υλικά

  • Για πίτα 25 εκ (8 μερίδες)
  • Βάση:
    • 250 γρ. αλεύρι
    • 1/2 κουταλάκι αλάτι
    • 175 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    • 1 λεμόνι, το ξύσμα
    • 2 κουταλιές ζάχαρη
    • 3 κουταλιές παγωμένο χυμό λεμονιού
    • 3 κουταλιές παγωμένο νερό
    • Ανάλατο βούτυρο, λιωμένο και κρύο
  • Ψιχουλιαστό μίγμα:
    • 2 κουταλιές ζάχαρη
    • 2 κουταλιές ξηρά ψίχουλα ψωμιού ή τριμμένη φρυγανιά
    • 1/4 κουταλάκι κοπανισμένο κακουλέ
  • Γέμιση λεμονιού:
    • 2 λεμόνια, το ξύσμα και τον χυμό (σουρωμένο)
    • 200 γρ. ζάχαρη
    • 3 αυγά, καλοχτυπημένα
    • 250 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • Μαρέγκα:
    • 6 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα
    • 225 γρ. ζάχαρη
    • ψιλή ζάχαρη



Ετοιμασία

  1. Ζύμη: Βάζουμε το αλεύρι σε μπολ μαζί με το αλάτι και τρίβουμε μέσα το κρύο βούτυρο (κομμένο σε μικρά κομμάτια) με τις άκρες των δαχτύλων μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό μίγμα σαν τραχανάς.
  2. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη.
  3. Ρίχνουμε μέσα τον χυμό λεμονιού και το νερό, και δουλεύουμε γρήγορα το μίγμα ώστε να γίνει σφιχτή ζύμη (δεν την πλάθουμε).
  4. Αφήνουμε την ζύμη στο ψυγείο για 1 ώρα να ξεκουραστεί σκεπασμένη με υγρή πετσέτα.
  5. Τοποθετούμε στεφάνι για τάρτα πάνω σε λαμαρίνα και ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο λίγο μεγαλύτερο από το στεφάνι, πάνω σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια.
  6. Σηκώνουμε προσεκτικά το φύλλο, το απλώνουμε πάνω στο στεφάνι, το στρώνουμε καλά, κόβουμε ότι περισσεύει και με τα δάχτυλα φτιάχνουμε χοντρό τελείωμα γύρω στα χείλη του στεφανιού. Τρυπάμε το φύλλο με πιρούνι και το αλείφετε με λιωμένο βούτυρο.
  7. Ψήνουμε την τάρτα άδεια σε φούρνο προθερμασμένο στους 190 βαθμούς για 30 λεπτά. Βγάζουμε το στεφάνι και ξαναβάζουμε τη βάση της πίτας στον φούρνο για άλλα 10 λεπτά και την βγάζουμε από τον φούρνο.
  8. Ψιχουλιαστό μίγμα: Σε μικρό μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, τα ψίχουλα ή την φρυγανιά και τον κακουλέ και τα σκορπίζετε πάνω στη βάση της πίτας όσο είναι ακόμα ζεστή.
  9. Γέμιση λεμονιού: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο και τοποθετούμε το κατσαρολάκι πάνω από άλλο κατσαρολάκι με καυτό αλλά όχι βραστό νερό και ανακατεύουμε το μίγμα με ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά ώσπου να γίνει σαν πηχτή σάλτσα.
  10. Αδειάζουμε το μίγμα μας σε ρηχό ταψάκι (22 εκ.) το αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στην κατάψυξη να πήξει για 15 λεπτά.
  11. Οταν η γέμιση λεμονιού πήξει καλά την αδειάζουμε μέσα στη βάση της πίτας και την στρώνουμε με σπάτουλα.
  12. Μαρέγκα: Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα ασπράδια για να φτιάξουμε σφιχτή μαρέγκα και με ένα πλατύ μαχαίρι την απλώνουμε πάνω από την γέμιση έτσι ώστε να σκεπάζει λίγο τα χείλη της βάσης (θα μαζέψει λίγο με το ψήσιμο στον φούρνο.)
  13. Κάνουμε ανώμαλη την επιφάνεια στριφογυρίζοντας το μαχαίρι πάνω στη μαρέγκα και σηκώνοντας το απότομα. (Οι κορυφές που δημιουργούνται θα χρυσίσουν όμορφα στον φούρνο.)
  14. Πασπαλίζουμε τη μαρέγκα με ζάχαρη και βάζουμε την τάρτα λεμόνι σε φούρνο προθερμασμένο στους 190 βαθμούς για 10 με 15 λεπτά, ώσπου η μαρέγκα να αρχίσει να παίρνει χρώμα
Για το άπλωμα της μαρέγκας μπορούμε επίσης να κάνουμε τα εξής: Γεμίζουμε με τη μαρέγκα σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη άστρο, μεγέθους 8 ή 9. Βγάζουμε μεγάλες ροζέτες από μαρέγκα για να καλύψουν όλη την επιφάνεια της γέμισης. Πασπαλίζουμε τη μαρέγκα με ζάχαρη και ψήνουμε την λέμον πάι για 10 με 15 λεπτά ή ώσπου η μαρέγκα να αποκτήσει ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.

Αφήνουμε τη λέμον πάι να κρυώσει και μετά την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 1 ώρα πριν από το σερβίρισμα. Είναι καλύτερα να φαγωθεί την ίδια μέρα που ψήθηκε άλλωστε είναι τόσο πετυχημένη που δύσκολα συμβαίνει το αντίθετο.

Τη συνταγή συνιστά: η Αγγελική Ν.

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (30)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.