Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Τάρτα λεμονιού
Υλικά
- Ζύμη τάρτας:
- 2 κούπες κουκουνάρι
- 1/3 κούπας ζάχαρη
- 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250 γρ. βούτυρο (μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 μεγάλο, ή 2 μικρά αυγά
- 1 κουταλάκι, εκχύλισμα βανίλιας
- Ζαμπαγιόν λεμονιού:
- 2 αυγά
- 2 κρόκοι
- ¾ κούπας ζάχαρη
- 1/2 κούπας χυμός λεμονιού
- 100 γρ. βούτυρο ανάλατο, κρύο.
|
|
Ετοιμασία
- Τάρτα: Βάζουμε τα κουκουνάρια στο μπλέντερ και τα χτυπάμε για περίπου δύο λεπτά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να τριφτούν
εντελώς τα κουκουνάρια.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπωλ, προσθέτουμε βούτυρο και το τρίβουμε με τα
δάχτυλα (στην αρχή θα σβολιάζει, αλλά μετά θ’ αλλάξει αυτό).
- Τέλος προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και πλάθουμε απαλά ίσα να ενωθούν τα
υλικά.
- Στρώνουμε τη ζύμη σε τρεις φόρμες για τάρτα με 14 cm διάμετρο και 1,5-2 cm ύψος. Ακολουθούμε την τεχνική ψησίματος για τάρτες.
- Ζαμπαγιόν: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα, 5 εκατοστά νερό να βράζει.
- Σε μεταλλικό μπωλ, ανακατεύουμε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να γίνονται ένα, περίπου 2 λεπτά.
- Επειτα μεταφέρουμε το μπολ, πάνω από την κατσαρόλα που βράζει και συνεχίζουμε να χτυπάμε με σύρμα το μείγμα μας και μόλις αρχίσει να φουσκώνει, έπειτα από 2 λεπτά περίπου, ρίχνουμε το 1/3 του χυμού λεμονιού.
- Συνεχίζουμε το χτύπημα και μετά από άλλα δύο λεπτά περίπου ρίχνουμε άλλο 1/3 του χυμού λεμονιού, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα καθόλου.
- Οταν το μείγμα θα έχει πήξει (μετά από άλλα 3 λεπτά) ρίχνουμε και τον υπόλοιπο χυμό και χτυπάμε να ενσωματωθεί.
- Σβήνουμε τη φωτιά (αν έχουμε ηλεκτρική εστία κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία) και αφήνουμε το μπολ πάνω από την κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο (το έχουμε κόψει σε 5 κομμάτια από πριν) κομμάτι – κομμάτι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί όλο το βούτυρο.
- Συναρμολόγηση τάρτας: Γεμίζουμε τις τάρτες με το μείγμα και τις βάζουμε κάτω από το grill του φούρνου για μερικά δευτερόλεπτα, να πάρουν χρώμα, χωρίς να κλείσουμε την πόρτα του φούρνου.
ΠΡΟΣΟΧΗ : η διαδικασία στο grill, κρατάει ελάχιστα !!! Επιπλέον, πρέπει να γίνει
τουλάχιστον 1 1/2 ώρα πριν το σερβίρισμα.
Καλή Επιτυχία.
Τη συνταγή συνιστά: ο Νίκος από το Sydney
|
|