Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Σύκο γλυκό
Υλικά
- Για κάθε 40 σύκα (μέτρια) χρειαζόμαστε:
- 1 κιλό ζάχαρη
- 3 ποτήρια νερό
- 2 κουταλιές γλυκόζη
- Λίγο χυμό λεμονιού
- 1 συσκευασία βανίλιας (προαιρετικά)
|
|
Ετοιμασία
Τρυπάμε τα σύκα με ένα καρφί και τα βάζουμε να βράσουν.
Το ξεπίκρισμα γίνεται με δύο τρόπους:
α)Στο πρώτο βράσιμο τα βράζουμε ως ότου μαλακώσουν (πρέπει να πέφτουν από το πηρούνι όταν τα καρφώνουμε) και μετά τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό το οποίο
αλλάζουμε 2-3 φορές για 24 ώρες.
β)Μόλις πάρουν την πρώτη βράση χύνουμε το νερό βάζουμε νέο νερό, ξαναβράζουμε, χύνουμε, κ.ο.κ. για 3-4 φορές ως ότου γλυκάνουν και μαλακώσουν.
(Εγώ συνήθως δοκιμάζω ένα και αν είναι πικρό συνεχίζω με την πρώτη διαδικασία για να μην λιώσουν.)
- Οταν πλέον χάσουν την πικράδα τους τα στραγγίζουμε καλά, τα σφίγγουμε να φύγει το νερό κι ας χαλάσει το σχήμα τους προσέχοντας να μην σπάσουν(αλλά και να σπάσουν δεν είναι μεγάλο το κακό ,επανέρχονται στο σιρόπιασμα)και τα βάζουμε
για 20 λεπτά σε διάλυμα που έχουμε φτιάξει με νερό και γαλαζόπετρα (1/2 κουταλάκι για κάθε 2 λίτρα νερό).
- Τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά.(Εγώ τα σφίγγω λίγο πάλι και μετά τα απλώνω σε πετσέτες για να απορροφηθούν τα υγρά τους).
- Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό και λίγο χυμό λεμονιού ή μισό κουταλάκι ξυνό για 10 λεπτά και ρίχνουμε μέσα τα συκαλάκια μας.
- Οταν έχει σχεδόν δέσει το σιρόπι τα κατεβάζουμε από την φωτιά και τελειώνουμε το
δέσιμο την επόμενη μέρα αφού προσθέσουμε 2-3 κουταλιές γλυκόζη και αν θέλουμε 2
συσκευασίες βανίλια σκόνη.
Πολλές νοικοκυρές βγάζουν το φλούδι αλλά εγώ νομίζω ότι αν μαζευτούν έγκαιρα (ως τις 10 Μαΐου δεν χρειάζεται).
Τη συνταγή συνιστά: η Βαγγελιώ
|
|