Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα γλυκά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Σκαλτσούνια Νάξου
Υλικά
- Για την ζύμη:
- 330 γρ. αλεύρι
- 2 φλιτζανάκια λάδι
- χυμό δύο πορτοκαλιών
- 1 ποτηράκι ρακί
- 1/2 κουταλάκι σόδα φαγητού
- Για την γέμιση:
- 1/4 του ποτηριού σουσάμι
- 1 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα
- 1/4 του ποτηριού τριμμένη φρυγανιά
- 1 κουταλιά μέλι
- 1 κουταλάκι κανέλα
- Για επικάλυψη:
|
|
Ετοιμασία
- Καβουρντίζουμε το σουσάμι (σε ένα τηγάνι) και το κοπανίζουμε στο γουδί.
- Σε μία λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά για την ζύμη και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μίγμα ομοιόμορφο.
- Ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο με μέτριο πάχος και με ένα φλιτζάνι κόβουμε μικρά στρογγυλά κομμάτια.
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την φρυγανιά, το καρύδι, το σουσάμι και την κανέλα.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε δύο κουταλιές νερό και όταν γίνει χλιαρό ρίχνουμε το μέλι.
- Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το μίγμα με τα καρύδια.
- Βάζουμε σε κάθε πιτάκι μία κουταλιά από το μίγμα μας, βρέχουμε τις άκρες με λίγο νερό και το κλείνουμε καλά (πιέζοντας με τα δάχτυλά μας).
- Λαδώνουμε ένα ταψί, τοποθετούμε τα σκαλτσούνια και τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου στους 250 C.
- Οταν κρυώσουν τα βουτάμε σε ανθόνερο και τα πασπαλίζουμε με άχνη
|
|