Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
 Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Λαγάνα
Υλικά
- Υλικά για 2 λαγάνες:
- 3 φακελάκια ξερή μαγιά
- 1/4 της κούπας ζάχαρη
- 8 κούπες αλεύρι σκληρό
- 2 1/4 κούπες χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά αλάτι
- 5 κουταλιές ελαιόλαδο
- Σουσάμι
|
|
Προετοιμασία
Ναι
|
Ετοιμασία
- Σε ένα μέτριο γυάλινο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, 1/4 της κούπας
αλεύρι και το χλιαρό νερό.
- Σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε το μίγμα για 15 λεπτά μέχρι να πιάσει κα να σχηματισθούν στην επιφάνεια φούσκες.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 7 κούπες αλεύρι και το αλάτι, σχηματίζουμε ένα λακκάκι στη μέση και προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς-νερού.
- Ανακατεύομε μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται μια ζύμη.
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε την ζύμη μας.
- Ζυμώνουμε τη ζύμη για 10-17 λεπτά προσθέτοντας αλεύρι όσο χρειασθεί μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή που δεν κολλάει.
- Φτιάχνουμε μια μπάλα από τη ζύμη, την βάζουμε στο μπολ με λίγο λάδι από πάνω την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιασθεί σε όγκο (περίπου 2
ώρες).
- Οταν η ζύμη φουσκώσει την βγάζουμε από το μπολ και την δουλεύουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 6-7 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά (να μην κολλάει) και ζεστή.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μπάλες ίσου μεγέθους και σχηματίζουμε με την κάθε μια ένα μικρό καρβέλι μήκους 15 περίπου εκατοστών.
- Λαδώνουμε δυο ταψάκια και με τον ξύλινο πλάστη σχηματίζουμε δυο καρβέλια σε σχήμα οβάλ με διαστάσεις 15Χ40 εκατοστά.
- Βάζουμε τα καρβέλια πάνω στα ταψάκια, τα αλείφουμε με λάδι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Καλύπτουμε το κάθε καρβέλι μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιασθεί σε όγκο (περίπου 45-50 λεπτά).
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C (ενώ θα φουσκώνει η ζύμη).
- Φουρνίζουμε την κάθε λαγάνα για 30 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
- Βγάζουμε τα ταψάκια από το φούρνο και τοποθετούμε τις λαγάνες πάνω σε συρμάτινες σχάρες μέχρι να κρυώσουν.
Η συνταγή είναι της Νταϊάνας Κοχυλά. Το ξέρω ότι είναι άκαιρη, αλλά την έψαχνα
όταν την χρειαζόμουν και δεν την έβρισκα. Γι΄αυτό τη στέλνω τώρα για την επόμενη
Καθαρά Δευτέρα.
Τη συνταγή συνιστά: η Αλέκα Νικολαϊδου
|
|