www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Αστακομακαρονάδα


Υλικά

  • 300-400 γρ. αστακό
  • 150 γρ. λιγκουίνια βρασμένα
  • 15 γρ. βούτυρο
  • 10 γρ. κονιάκ
  • 100 γρ. μπισκ
  • Για την μπισκ-σως:



  • Για ποτό προτείνουμε:
    -Λευκος Ημίξηρος
    -Λευκός Ξηρός

Ετοιμασία

Μπισκ-σως:
  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτουμε τα κεφάλια του αστακού και τα σοτάρουμε πολύ καλά σπάζοντας τα.
  2. Μετά από 15-20 λεπτά σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τις ντομάτες, το σέλινο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 1-1:30 (αν χρειάζεται προσθέτουμε νερό).
  3. Οταν τελειώσουμε περνάμε το μίγμα από την σίτα και αν χρειάζεται δένουμε την σάλτσα μας (με λίγο αλεύρι).
  1. Βγάζουμε από την ουρά του αστακού την ψίχα και την κόβουμε σε ροδέλες (μενταγιόν)
  2. Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο, σοτάρουμε τον αστακό για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με το κονιάκ.
  3. Προσθέτουμε την μπισκ-σως και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τα λιγκουίνι, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και κατεβάζουμε το φαγητό από την φωτιά.

Τη συνταγή συνιστά: Ο Δημήτρης Καραμπίνης (αρχιμάγειρας σε ξενοδοχείο)

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Αστακομακαρονάδα
    Από: Ανδρέας Γάβρης  23 / 12 / 2002
    Εκπληκτική η συνταγή. Αυτή χρησιμοποιώ και εγώ. 
    Δύο μικρές διαφωνίες όμως. 
    α) Θα προτιμούσα αντί για ιταλική να αναφέρεται σαν μεσογειακή. 
    β) Ο συνδιασμός ζυμαρικού, ντομάτας και αστακού μας κατευθύνει 
    στην επιλογή ενός δροσερού και αρωματικού ροζέ αφρώδους όπως 
    είναι το «Rose Cair Brut» ή το «Αμύνταιο ροζέ ξηρό». Δεύτερη 
    επιλογή αλλά όχι ήσσονος σημασίας είναι ένα δροσερό ροζέ κρασί 
    από Ξινόμαυρο. Αυτά βέβαια με την επισήμανση ότι όλα είναι θέμα 
    προσωπικού γούστου.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Αστακομακαρονάδα
      Από: karampinhs.d  9 / 1 / 2003
      ΦΙΛΕ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΥ ΕΙΔΑ ΚΑΤΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ.ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕMAIL ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ ΔΙΕΥΘΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Σπύρος  15 / 9 / 2003
    παρακαλω μπορει ο κ. Καραμπίνης να μας πει τι ειναι το μπισκ;
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Natalia   11 / 12 / 2003
      Σπύρο χρόνια πολλά για αύριο,
      
      δεν ξέρω αν μπορώ να σε διαφωτίσω μιας και δεν είμαι 
      επαγγελματίας μάγειρας, αλλά brisk στα αγγλικά σημαίνει δυνατή 
      γεύση.
      
      Μάλλον λοιπόν υπονοείται μία σάλτσα με δυνατή γεύση. Όρκο δεν 
      παίρνω.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: vasilis  27 / 12 / 2005
        Μπισκ ειναι ο ζωμος απο τα ψημενα ,κοματιασμενα , αρωματισμενα με κονιακ η ουϊσκυ και τελος βρασμενα με λιγα λαχανικα τα κεφαλια των αστακων .-
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
        • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
          Από: Μαρία  2 / 4 / 2006
          Συγχωρέστε μου την άγνοια δεδομένου ότι είμαι μια νέα και εντελώς ερασιτέχνης μαγείρισσα και δεν το κατάλαβα ακριβώς πως γίνεται το μπισκ. Ψημένα και κομματιασμένα; Δηλαδή τα ψήνουμε χώρια από τον υπόλοιπο αστακό; Ίσως είναι καλή ιδέα να μας ανεβάσετε μια "συνταγή" ειδικά για το πως γίνεται, με κάποια υποσημείωση ίσως ότι πρόκειται για συμπληρωματική συνταγή σε αυτή εδώ, ώστε να το βγάζει στο search του site ως φαγητό. Όταν έβαλα την λέξη μπισκ μου βγήκε ένας απίστευτος αριθμός σχολίων για συνταγές με μπισκότα :( Ίσως αυτό το συστατικό μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο;
          [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
          • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
            Από: Juanita La Quejica  2 / 4 / 2006
            Ρίξε μια ματιά εδώ.
            
            http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=1470&coms=yes#comen
            
            Στην ουσία, αυτό που μάλλον δεν περιγράφεται και εννοείται στην 
            συνταγή, είναι ότι πρώτα βράζουμε ολόκληρον τον αστακό και στην 
            συνέχεια προχωρούμε στην παρασκευή του μπισκ, βάζοντας σε 
            βούτυρο το κεφάλι του αστακού, το οποίο σπάζουμε και σωτάρουμε 
            κλπ κλπ. Αυτό το κάνουμε και με τις γαρίδες και τις καραβίδες, 
            όταν φτιάχνουμε κοκκινιστές σάλτσες. Τα βρασμένα κεφάλια τα 
            κρατάμε, τα σπάμε και τα χρησιμοποιούμε στην σάλτσα, γιατί εκεί 
            βρίσκεται η γεύση του θαλασσινού. 

            [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
            • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
              Από: froufrou  3 / 4 / 2006
              Loipon, ego h kaymenh den exo faei akoma astako alla me tosa pou
              exo diavasei kai akousei peri astakomakaronadas einai san na ton
              exo faei hdh :))
              O antras mou omos,  koiliodoulos ntip katantip,  epimenei pos an
              den tou kano syntoma mia astakomakaronada tha xoume fasaries
              kathos vazo se sovaro kindyno thn somatikh tou akeraiothta. H
              mama tou vlepete tou exei pei oti an ta agorakia zhlepsoune kati
              kai den to fane tha tous pesei to mpelempele.
              Kai epeidh to mpelempele tou antroulh to xreiazomaste akoma gia
              na mhn meinei h xristinoula monaxopaidi sas eroto. Enas astakos
              400 gr. gia poses merides eparkei? Ennoeitai oti tha ton paro
              katepshgmeno mias kai fresko edo gia na vro prepei na sthso
              k****! Akolouthoume thn idia diadikasia kai kei h h syntagh
              ysxyei mono gia fresko astakoudaki?
              
              filoudia kai Kalhmera!!!!

              [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
              • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
                Από: Juanita La Quejica  3 / 4 / 2006
                Δεν έχω φτιάξει ποτέ ολόκληρο κατεψυγμένο. Όμως, με γαρίδες 
                μεγάλες και καραβίδες γίνεται εξαιρετική μακαρονάδα. Θα 
                καταλάβει τη διαφορά αν τις κόψεις κομμάτια, αφού δεν έχει 
                ξαναδοκιμάσει αστακό; ΧΑΧΑ! Κάποια φορά εγώ είχα φτιάξει (με 
                σοκολάτα εννοείται!) φιλέτο κατεψυγμένο αστακού, ελαφρώς 
                άνοστο, αν δεν είχα βάλει κεφάλια από γαρίδες δε θα είχε 
                μυρωδιά και γεύση το φαγητό. Κακά τα ψέμματα. Σαν τον φρέσκο 
                στα κάρβουνα, δεν συγκρίνεται καμμιά μακαρονάδα...
                
                Τί είναι το μπελεμπελε; Πού τονίζεται; Η χρήση του είναι να 
                αποκτήσει αδερφάκι η Χριστίνα; Δώσε εξηγήσεις! Καλημέρα!

                [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
                • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
                  Από: froufrou  3 / 4 / 2006
                  Buenos Días Juanita,
                  
                  loipon, stako mporei na mhn exei faei alla garides ..kamposa kila.
                  Vrhka entometaksy mia etairia pou sou ton metaferei fresko kai
                  zontano kai leo na to dokimaso. Alla sto foniko tha to skefto an
                  tha paro meros. 
                  To mpelempele tonizetai sto proto e. Einai o hxos pou kanoune ta
                  xeilh sou otan ta pernas me to daxtylo epaneleimena. Epishs
                  gnosto kai os lili, tsoutsou, tsoutsouni, kitsos, mpamphs, thirio
                  ktlp. 

                  [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
              • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
                Από: Δημήτρης  3 / 4 / 2006
                http://www.hungry.gr/getcomm.asp?table=comments&id=10712
                Για ρίξε βρε Φρου φρου μια ματία στ` ανωτέρω αρθράκι.
                Αντιγράφω εδώ τί έγραφα τότε και δεν έχω να προσθέσω ή ν` 
                αφαιρέσω τίποτα. Αναφαίρεται σε άλλον "καλό" μιας άλλης "καλής":
                
                Τίτλος "Ο αστακός να θυμάται την θάλασσα"
                "...Αν ο αστακός σου είναι ζωντανός, λυπήσου τον αστακό σου. 
                Αν δεν είναι, λυπήσου τα μακαρόνια.
                Προσωπικά λυπάμαι τον έχοντα ψύχωση καλό σου, αλλά δεν μου 
                πέφτει λόγος. Για να του περάσει κάνε όσα σου λένε παραπάνω 
                αλλά 
                μέχρι του σημείου που ο αστακός ...χάνει την αξιοπρέπειά του 
                και 
                γίνεται κάτι σαν γιουβέτσι στο τηγάνι. 
                Τα μακαρόνια να τα βράσεις σε νερό ενισχυμένο με το νερό που 
                έβρασες τον αστακό (αφού το σουρώσεις γιατί καμμιά φορά ο 
                αστακός "φτύνει χώμα"). 
                Η κόκκινη με φρέσκα ντοματάκια σάλτσα σου να έχει κι αυτή 
                ζουμάκι του αστακού κι εκεί να βαφτίσεις τα μακαρόνια σου 
                καταπώς ορίζουν οι ανωτέρω προλαλήσαντες.
                Έτσι σου εύχομαι να ξεγελάσεις τον καλό σου κι αν δεν 
                ξεγελιέται 
                με τίποτα, προσπάθησε με δυο-τρεις γαρίδες.
                Ο αστακός τώρα, ο βρασμένος ενοείται, ...κεφαλοκλείδωμα και νοκ 
                άουτ με την πλάτη σε ξύλο κοπής. Του μάκρους τον κόβεις στα 
                δύο, 
                ως είναι με το καβούκι. 
                Σερβίρεις τα μακαρόνια στον καλό σου να φάει να δέσει τ` 
                αντεράκι του. Στην ανάγκη του βάζεις και δεύτερο πιάτο. 
                Εσύ εντωμεταξύ δεν χάνεις τον καιρό σου... περνάς τον 
                τεμαχισμένο αστακό 2-3-4 λεπτάκια από το γκριλ να μυρίσει και 
                με 
                το ψαχνό προς το μέρος της φωτιάς...να μαζεύει τα ζουμάκια του 
                στο καυκί (εννοείται ότι δεν θα τον ξεράνεις να μείνει 
                δροσερούλης και μοσχομυρωδάτος. 
                Τον σερβίρεις με ελαφρύ λαδολέμονο. Στον φρέσκο αστακό το 
                ζητούμενο είναι να αναδείξουμε τα αρώματα του αστακού, ούτε του 
                σκόρδου, ούτε της ντομάτας, ούτε του μακαρονιού. Ο αστακός 
                πρέπει να θυμάται και να μας θυμίζει την θάλασσα από την οποία 
                προήλθε.
                Λεπτομέρεια: Αν ο καλός σου όπως γράφεις "τον θέλει ολόκληρο 
                στην πιατέλα" κι αν (επειδή δεν διευκρινίζεται) πρόκειται για 
                την δικιά του πιατέλα, εγώ δεν θα το σχολίαζα, γιατί, όπως είπα 
                και παραπάνω ...δεν μου πέφτει λόγος!
                Αυτά Βάσω Δ., που είσαι κι απ` τη Θεσσαλονίκη και καλή επιτυχία.
                
                Δημήτρης
                
                Υ.Γ. Λένε ότι ο αστακός είναι αφροδισιακός. Δεν ξέρω! Σίγουρα 
                πάντως η αστακομακαρονάδα δεν είναι. Κι ακόμα σιγουρότερα δεν 
                είναι τα δύο πιάτα μακαρόνια που προανέφερα.
                Καλή επιτυχία γενικώς
                Υ.Γ.2 Αν ο αστακός έρθει ζωντανός και δεν τον φτιάξεις αμέσως, 
                τύληξέ τον σε βρεγμένη πετσέτα (λινάτσα βρεγμένη στη θάλασσα 
                προτιμούν οι ψαράδες) και βάλε τον στο κάτω-κάτω ράφι του 
                ψυγείου (συρτάρι λαχανικών;), όπου έχει και την χαμηλότερη 
                ψύξη. 
                Θα επιζήσει ως την άλλη, ενίοτε και την παράλλη μέρα (αλλά μην 
                υπερβάλουμε με το ...ζωντανό μας)  ..."
                
                Αυτά τα ολίγα!
                Δημήτρης
                
                

                [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
                • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
                  Από: froufrou  3 / 4 / 2006
                  auto me thn linatsa sto psygeio m arese. kai kei pou koimasai ton
                  ypno tou dikaiou kai afou exeis dei to "the ring 2" na akous ena
                  gapa goupa sto psygeio kai na sou kovetai h xolh!!
                  Kai vevaia ton lypamai ton zontano astako, osp lypamai kai ta
                  zontana arnakia, mosxarakia, saligarakia kai ola ta alla fagosima
                  zoakia. Alla dystyxos den eimai xortofagos opote kapoios prepei
                  na thn kanei thn koutsoukela!

                  [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
                  • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
                    Από: Νατάσα  3 / 4 / 2006
                      Μόνο που τα αρνάκια κ.τ.λ. δεν τα σουβλίζουμε ζωντανά! Ενώ 
                    τον αστακό... ολοζώντανο στην κατσαρόλα. Και κάτι καβούρια που 
                    μαζεύει μια φίλη, τα βάζει ζωντανά στο τηγάνι!
                      Μη σου τη χαλάσω Φρουφρουδάκι! Ή μάλλον μην του τη χαλάσω του 
                    καλού σου! Αλλά μου ήρθε και δεν μπόρεσα να κρατηθώ να μην το 
                    πω, η γλωσσού!

                    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
                    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
                      Από: froufrou  3 / 4 / 2006
                      tha eixe diafora gia sena an tou exona mia tou palioastakou prota
                      sthn gklava kai meta ton evaza sthn katsarola? Poulaki mou o
                      thanatos einai thanatos. Tora an tha tous valoume to maxairi sto
                      laimo h to kefali sthn katsarola den nomizo na exei shmasia. Se
                      plhroforo oti ponao to idio otan kovo ena louloudaki apo thn
                      plagia...... 
                      Kai an den kao lathos symfona me kapoies meletes o astakos den
                      aisthanete pono....etsi lene toulaxiston....oi astakofagoi.. :))
                      Fysika opoios den thelei den troei. Ego mia fora tha fao! Kai ta
                      katsikakia me ta opoia epaiza mikrh.... ta troga meta :)) Mhpos
                      eimai anaisthith?

                      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
                      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
                        Από: Νατάσα  4 / 4 / 2006
                        Θα σου πω τώρα εγώ ποια είναι πιο αναίσθητη. Εσύ 
                        που "καθαρίζεις" για την οικογένεια και για πάρτη σου ή εγώ που 
                        τα τρώω όλα, και αρνάκια και αστακουδάκια, αρκεί να έχει 
                        διαπράξει άλλος το έκλημα; Άσε... Μεγάλο θέμα άνοιξα...

                        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.