Σχόλια επισκεπτών
- Θέμα: Αστακομακαρονάδα
Από: Ανδρέας Γάβρης 23 / 12 / 2002
Εκπληκτική η συνταγή. Αυτή χρησιμοποιώ και εγώ.
Δύο μικρές διαφωνίες όμως.
α) Θα προτιμούσα αντί για ιταλική να αναφέρεται σαν μεσογειακή.
β) Ο συνδιασμός ζυμαρικού, ντομάτας και αστακού μας κατευθύνει
στην επιλογή ενός δροσερού και αρωματικού ροζέ αφρώδους όπως
είναι το «Rose Cair Brut» ή το «Αμύνταιο ροζέ ξηρό». Δεύτερη
επιλογή αλλά όχι ήσσονος σημασίας είναι ένα δροσερό ροζέ κρασί
από Ξινόμαυρο. Αυτά βέβαια με την επισήμανση ότι όλα είναι θέμα
προσωπικού γούστου.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Αστακομακαρονάδα
Από: karampinhs.d 9 / 1 / 2003
ΦΙΛΕ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ .ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΓΙΑΤΙ
ΚΑΠΟΥ ΕΙΔΑ ΚΑΤΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΟΥ.ΣΤΕΙΛΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕMAIL ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΟΠΙΚΗ
ΔΙΕΥΘΙΣΗ ΓΙΑ ΑΝΤΑΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Χωρίς θέμα
Από: Σπύρος 15 / 9 / 2003
παρακαλω μπορει ο κ. Καραμπίνης να μας πει τι ειναι το μπισκ;
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: Natalia 11 / 12 / 2003
Σπύρο χρόνια πολλά για αύριο,
δεν ξέρω αν μπορώ να σε διαφωτίσω μιας και δεν είμαι
επαγγελματίας μάγειρας, αλλά brisk στα αγγλικά σημαίνει δυνατή
γεύση.
Μάλλον λοιπόν υπονοείται μία σάλτσα με δυνατή γεύση. Όρκο δεν
παίρνω.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: vasilis 27 / 12 / 2005
Μπισκ ειναι ο ζωμος απο τα ψημενα ,κοματιασμενα , αρωματισμενα
με κονιακ η ουϊσκυ και τελος βρασμενα με λιγα λαχανικα τα
κεφαλια των αστακων .-
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: Μαρία 2 / 4 / 2006
Συγχωρέστε μου την άγνοια δεδομένου ότι είμαι μια νέα και εντελώς
ερασιτέχνης μαγείρισσα και δεν το κατάλαβα ακριβώς πως γίνεται το
μπισκ. Ψημένα και κομματιασμένα; Δηλαδή τα ψήνουμε χώρια από τον
υπόλοιπο αστακό;
Ίσως είναι καλή ιδέα να μας ανεβάσετε μια "συνταγή" ειδικά για το
πως γίνεται, με κάποια υποσημείωση ίσως ότι πρόκειται για
συμπληρωματική συνταγή σε αυτή εδώ, ώστε να το βγάζει στο search
του site ως φαγητό. Όταν έβαλα την λέξη μπισκ μου βγήκε ένας
απίστευτος αριθμός σχολίων για συνταγές με μπισκότα :(
Ίσως αυτό το συστατικό μπορεί να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο;
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: Juanita La Quejica 2 / 4 / 2006
Ρίξε μια ματιά εδώ.
http://www.hungry.gr/getarticle.asp?id=1470&coms=yes#comen
Στην ουσία, αυτό που μάλλον δεν περιγράφεται και εννοείται στην
συνταγή, είναι ότι πρώτα βράζουμε ολόκληρον τον αστακό και στην
συνέχεια προχωρούμε στην παρασκευή του μπισκ, βάζοντας σε
βούτυρο το κεφάλι του αστακού, το οποίο σπάζουμε και σωτάρουμε
κλπ κλπ. Αυτό το κάνουμε και με τις γαρίδες και τις καραβίδες,
όταν φτιάχνουμε κοκκινιστές σάλτσες. Τα βρασμένα κεφάλια τα
κρατάμε, τα σπάμε και τα χρησιμοποιούμε στην σάλτσα, γιατί εκεί
βρίσκεται η γεύση του θαλασσινού.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: froufrou 3 / 4 / 2006
Loipon, ego h kaymenh den exo faei akoma astako alla me tosa pou
exo diavasei kai akousei peri astakomakaronadas einai san na ton
exo faei hdh :))
O antras mou omos, koiliodoulos ntip katantip, epimenei pos an
den tou kano syntoma mia astakomakaronada tha xoume fasaries
kathos vazo se sovaro kindyno thn somatikh tou akeraiothta. H
mama tou vlepete tou exei pei oti an ta agorakia zhlepsoune kati
kai den to fane tha tous pesei to mpelempele.
Kai epeidh to mpelempele tou antroulh to xreiazomaste akoma gia
na mhn meinei h xristinoula monaxopaidi sas eroto. Enas astakos
400 gr. gia poses merides eparkei? Ennoeitai oti tha ton paro
katepshgmeno mias kai fresko edo gia na vro prepei na sthso
k****! Akolouthoume thn idia diadikasia kai kei h h syntagh
ysxyei mono gia fresko astakoudaki?
filoudia kai Kalhmera!!!!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: Juanita La Quejica 3 / 4 / 2006
Δεν έχω φτιάξει ποτέ ολόκληρο κατεψυγμένο. Όμως, με γαρίδες
μεγάλες και καραβίδες γίνεται εξαιρετική μακαρονάδα. Θα
καταλάβει τη διαφορά αν τις κόψεις κομμάτια, αφού δεν έχει
ξαναδοκιμάσει αστακό; ΧΑΧΑ! Κάποια φορά εγώ είχα φτιάξει (με
σοκολάτα εννοείται!) φιλέτο κατεψυγμένο αστακού, ελαφρώς
άνοστο, αν δεν είχα βάλει κεφάλια από γαρίδες δε θα είχε
μυρωδιά και γεύση το φαγητό. Κακά τα ψέμματα. Σαν τον φρέσκο
στα κάρβουνα, δεν συγκρίνεται καμμιά μακαρονάδα...
Τί είναι το μπελεμπελε; Πού τονίζεται; Η χρήση του είναι να
αποκτήσει αδερφάκι η Χριστίνα; Δώσε εξηγήσεις! Καλημέρα!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: froufrou 3 / 4 / 2006
Buenos Días Juanita,
loipon, stako mporei na mhn exei faei alla garides ..kamposa kila.
Vrhka entometaksy mia etairia pou sou ton metaferei fresko kai
zontano kai leo na to dokimaso. Alla sto foniko tha to skefto an
tha paro meros.
To mpelempele tonizetai sto proto e. Einai o hxos pou kanoune ta
xeilh sou otan ta pernas me to daxtylo epaneleimena. Epishs
gnosto kai os lili, tsoutsou, tsoutsouni, kitsos, mpamphs, thirio
ktlp.
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: Δημήτρης 3 / 4 / 2006
http://www.hungry.gr/getcomm.asp?table=comments&id=10712
Για ρίξε βρε Φρου φρου μια ματία στ` ανωτέρω αρθράκι.
Αντιγράφω εδώ τί έγραφα τότε και δεν έχω να προσθέσω ή ν`
αφαιρέσω τίποτα. Αναφαίρεται σε άλλον "καλό" μιας άλλης "καλής":
Τίτλος "Ο αστακός να θυμάται την θάλασσα"
"...Αν ο αστακός σου είναι ζωντανός, λυπήσου τον αστακό σου.
Αν δεν είναι, λυπήσου τα μακαρόνια.
Προσωπικά λυπάμαι τον έχοντα ψύχωση καλό σου, αλλά δεν μου
πέφτει λόγος. Για να του περάσει κάνε όσα σου λένε παραπάνω
αλλά
μέχρι του σημείου που ο αστακός ...χάνει την αξιοπρέπειά του
και
γίνεται κάτι σαν γιουβέτσι στο τηγάνι.
Τα μακαρόνια να τα βράσεις σε νερό ενισχυμένο με το νερό που
έβρασες τον αστακό (αφού το σουρώσεις γιατί καμμιά φορά ο
αστακός "φτύνει χώμα").
Η κόκκινη με φρέσκα ντοματάκια σάλτσα σου να έχει κι αυτή
ζουμάκι του αστακού κι εκεί να βαφτίσεις τα μακαρόνια σου
καταπώς ορίζουν οι ανωτέρω προλαλήσαντες.
Έτσι σου εύχομαι να ξεγελάσεις τον καλό σου κι αν δεν
ξεγελιέται
με τίποτα, προσπάθησε με δυο-τρεις γαρίδες.
Ο αστακός τώρα, ο βρασμένος ενοείται, ...κεφαλοκλείδωμα και νοκ
άουτ με την πλάτη σε ξύλο κοπής. Του μάκρους τον κόβεις στα
δύο,
ως είναι με το καβούκι.
Σερβίρεις τα μακαρόνια στον καλό σου να φάει να δέσει τ`
αντεράκι του. Στην ανάγκη του βάζεις και δεύτερο πιάτο.
Εσύ εντωμεταξύ δεν χάνεις τον καιρό σου... περνάς τον
τεμαχισμένο αστακό 2-3-4 λεπτάκια από το γκριλ να μυρίσει και
με
το ψαχνό προς το μέρος της φωτιάς...να μαζεύει τα ζουμάκια του
στο καυκί (εννοείται ότι δεν θα τον ξεράνεις να μείνει
δροσερούλης και μοσχομυρωδάτος.
Τον σερβίρεις με ελαφρύ λαδολέμονο. Στον φρέσκο αστακό το
ζητούμενο είναι να αναδείξουμε τα αρώματα του αστακού, ούτε του
σκόρδου, ούτε της ντομάτας, ούτε του μακαρονιού. Ο αστακός
πρέπει να θυμάται και να μας θυμίζει την θάλασσα από την οποία
προήλθε.
Λεπτομέρεια: Αν ο καλός σου όπως γράφεις "τον θέλει ολόκληρο
στην πιατέλα" κι αν (επειδή δεν διευκρινίζεται) πρόκειται για
την δικιά του πιατέλα, εγώ δεν θα το σχολίαζα, γιατί, όπως είπα
και παραπάνω ...δεν μου πέφτει λόγος!
Αυτά Βάσω Δ., που είσαι κι απ` τη Θεσσαλονίκη και καλή επιτυχία.
Δημήτρης
Υ.Γ. Λένε ότι ο αστακός είναι αφροδισιακός. Δεν ξέρω! Σίγουρα
πάντως η αστακομακαρονάδα δεν είναι. Κι ακόμα σιγουρότερα δεν
είναι τα δύο πιάτα μακαρόνια που προανέφερα.
Καλή επιτυχία γενικώς
Υ.Γ.2 Αν ο αστακός έρθει ζωντανός και δεν τον φτιάξεις αμέσως,
τύληξέ τον σε βρεγμένη πετσέτα (λινάτσα βρεγμένη στη θάλασσα
προτιμούν οι ψαράδες) και βάλε τον στο κάτω-κάτω ράφι του
ψυγείου (συρτάρι λαχανικών;), όπου έχει και την χαμηλότερη
ψύξη.
Θα επιζήσει ως την άλλη, ενίοτε και την παράλλη μέρα (αλλά μην
υπερβάλουμε με το ...ζωντανό μας) ..."
Αυτά τα ολίγα!
Δημήτρης
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: froufrou 3 / 4 / 2006
auto me thn linatsa sto psygeio m arese. kai kei pou koimasai ton
ypno tou dikaiou kai afou exeis dei to "the ring 2" na akous ena
gapa goupa sto psygeio kai na sou kovetai h xolh!!
Kai vevaia ton lypamai ton zontano astako, osp lypamai kai ta
zontana arnakia, mosxarakia, saligarakia kai ola ta alla fagosima
zoakia. Alla dystyxos den eimai xortofagos opote kapoios prepei
na thn kanei thn koutsoukela!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
- Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
Από: Νατάσα 3 / 4 / 2006
Μόνο που τα αρνάκια κ.τ.λ. δεν τα σουβλίζουμε ζωντανά! Ενώ
τον αστακό... ολοζώντανο στην κατσαρόλα. Και κάτι καβούρια που
μαζεύει μια φίλη, τα βάζει ζωντανά στο τηγάνι!
Μη σου τη χαλάσω Φρουφρουδάκι! Ή μάλλον μην του τη χαλάσω του
καλού σου! Αλλά μου ήρθε και δεν μπόρεσα να κρατηθώ να μην το
πω, η γλωσσού!
[Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
|