Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Σπανάκι `ο γκρατέν
Υλικά
- 1 1/2 κιλό σπανάκι
- 1 1/2 κούπα τριμμένα τυριά (γραβιέρα ή έμενταλ ή ότι σας αρέσει)
- 5 κουταλιές βούτυο ή 1/2 κούπα λάδι
- Τριμμένη φρυγανιά
- Μπεσαμέλ
|
|
Ετοιμασία
- Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι, το κόβουμε και το βάζουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει. Στραγγίζουμε μετά από μερικά λεπτά.
- Αλείφουμε ένα ταψάκι με λίγο από το βούτυρο το οποίο έχουμε λιώσει και με το υπόλοιπο περιχύνουμε το σπανάκι.
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
- Βάζουμε στο ταψί ένα λεπτό στρώμα μπεσαμέλ και από πάνω πασπαλίζουμε το μισό τρυμμένο τυρί. Στην συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι, την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και την φρυγανιά.
- Ψήνουμε το φαγητό σε δυνατό φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
Κρέμα μπεσαμέλ
- 1 κούπα αλεύρι
- 4 κούπα γάλα
- 1 κούπα φυτικό λίπος ή βούτυρο
- 1 κούπα κεφλαλοτύρι τριμένο
- 2 αυγά
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- Ζεσταίνουμε το γάλα (χωρίς να βράσει)
- Βάζουμε το φυτ. λίπος (ή βούτυρο) στη κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά
- Μόλις λιώσει το φυτ. λίπος (ή βούτυρο) ρίχνουμε το αλεύρι. Προσοχή! Πρέπει να ανακατεύμε δυνατά αλλοιώς θα σβωλιάσει.
- Ρίχνουμε το γάλα (που έχουμε ήδη ζεστάνει) και ανακατεύουμε ώστε να γίνουν όλασ ένας χυλός.
- Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε ώστε να χωνευτούν μαζί με τα άλλα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αφήνουμε για 10 περίπου λεπτά να βράσει σε χαμηλή φωτιά για να δέσει.
|
|