www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Ρεβίθια με ρύζι


Υλικά

  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπα ρύζι για σούπα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι



Ετοιμασία

  1. Πλένουμε τα ρεβίθια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σόδα να βράσουν.
  2. Μόλις είναι σχεδόν έτοιμα τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα με λίγο λάδι (να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας) και τα ανακατεύουμε μέχρι να απορροφήσουν το λάδι.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, 2 ποτήρια νερό και το ρύζι και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου ακόμα (να μείνει λίγο νερό όταν τα σβήσουμε).
Είναι παραδοσιακή συνταγή από το χωριό Τραχήλι Ευβοίας.

Τη συνταγή συνιστά: η Σταματούλα Καδίτη

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Krysta   17 / 2 / 2004
    Η γιαγιά μου εκεί κοντά στον Άγιο Κωνσταντίνο, τσιγαρίζει και κρεμμύδι και γινεται πολυ νόστιμο.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Ρεβιθια
    Από: sofia   18 / 2 / 2004
    Στην Κρητη μαζι με το κρεμμυδι τσιγαριζουν καλα καλα,και τα ρεβιθια.Το αποτελεσμα ειναι τα οσπρια,{με το ιδιο τροπο κανουν και τη φακη και τη φαβα}να εχουν τακτικη θεση στο τραπεζι, επισεις τα βαζουν απο βραδυς στο νερο με αλατι. πριν μαγειρευτουν πλενονται και,,,,,,
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Krysta   18 / 2 / 2004
    Λοιπόν, τα έφτιαξα χτες τα ρεβύθια και έγιναν φοβερά. Τσιγάρισα το κρεμμύδι και τα ρεβύθια και από μπαχαρικά έβαλα αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Krysta   18 / 2 / 2004
    Και εγώ δεν έβαλα σόδα αλλά τα έβαλα από το προηγούμενο βράδυ στο νέρο. Την άλλη μερα πρωτα εβαλα τα ρεβίθια μόνα τους να πάρουν μια βράση και μετα τα σούρωσα και συνέχισα την διαδικασία τσιγαρίζοντας τα μαζί με το κρεμμύδι.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Πιάτο υψηλής πρωτεινικής αξίας.
    Από: Τίνα Σταύρου  18 / 2 / 2004
    Λοιπόν, ξέρετε γιατί οι παλιότερες γενιές φτιαχνανε συχνότερα 
    από ότι σήμερα όσπρια με ρύζι? Οπως όλοι ξέρουμε, τα όσπρια 
    έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτείνες όπως όλοι οι σπόροι 
    (ξηροί καρποί κλπ). Ομως οι φυτικής προέλευσης πρωτείνες, με 
    εξαίρεση τη σόγια δεν θεωρούνται υψηλής ποιότητας και δεν 
    μπορούν να υποκαταστήσουν το κρέας επιτυχώς. Εχει βρεθεί όμως, 
    ότι ο συνδιασμός των οσπρίων με το ρύζι, αναβαθμίζει την φυτική 
    πρωτείνη σε ίσης αξίας με της ζωικής προέλευσης. Καλό είναι να 
    το θυμόμαστε τώρα που έρχεται νηστεία.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πιάτο υψηλής πρωτεινικής αξίας.
      Από: Krysta   18 / 2 / 2004
      Πολύ σωστά το έκαναν, αλλά που το ήξεραν?
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πιάτο υψηλής πρωτεινικής αξίας.
      Από: Krysta   18 / 2 / 2004
      Πολύ σωστά το έκαναν, αλλά που το ήξεραν?
      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Πιάτο υψηλής πρωτεινικής αξίας.
      Από: Natalia   18 / 2 / 2004
      εγώ πάλι πιστεύω ότι η πρόσθεση ρυζιού, χόνδρου (στην Κρήτη), ή 
      πατάτας σε πάρα πολλά φαγητά παλιότερα γινόταν για να αυξηθούν 
      οι μερίδες του φαγητού στο τραπέζι. 
      Η μητέρα μου έφτιαχνε `παντρεμένα ρεβύθια`, δηλαδή ρεβύθια με 
      ρύζι, με το περίσσευμα των ρεβυθιών ενός γεύματος τεσσάρων 
      ατόμων. Συνήθως λοιπόν αυτό δεν έφτανε για να φάμε τέσσερεις 
      ακόμα μια φορά και έτσι τα πάντρευε με ρύζι. 
      Εγώ την πρώτη φορά δεν έτρωγα πολύ για να περισσέψει...........

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Βαγγελιώ   19 / 2 / 2004
    Φτιάξτε με τη φασολάδα που περίσεψε το λεγόμενο φασουλόρυζο.Προσθέστε αναλογία νερού-ρυζιού 2 προς 1 και σερβίρετέ το ζεστό με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Είναι πεντανόστιμο,και υψηλής πρωτεϊνικής αξίας πιάτο σύμφωνα με τον κ.Καφάτο.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Η ΡΙΓΑΝΗ
    Από: Τέτη   19 / 2 / 2004
    Μην ξεχνάτε ποτέ τη ρίγανη!(και το κρεμμύδι) Ρίξτε αρκετή να μοσχομυρίζει.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Η ΡΙΓΑΝΗ
    Από: Τέτη   19 / 2 / 2004
    Μην ξεχνάτε ποτέ τη ρίγανη!(και το κρεμμύδι) Ρίξτε αρκετή να μοσχομυρίζει.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: και με το ντομάτα
    Από: ασπασία  4 / 12 / 2006
    και με ντοματάδα γίνεται εξίσου νόστιμο... αφού βράσουν τα ρεβύθια προσθέτουμε λίγο λάδι, και ντοματάδα, τ`αφήνουμε πέντε λεπτά και μετά προσθέτουμε το ρύζι, κι αν χρειάζεται και νερό! Για όσους βαρέθηκαν τα ρεβύθια με λεμόνι!
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Σόδα και άλλα....
    Από: Νατάσα  4 / 12 / 2006
      Λοιπόν η σόδα στα ρεβυθάκια ("το κρέας του φτωχού" τα 
    έλεγαν...)είναι απαράδεκτη! Καταστρέφει όλα τα θρεπτικά 
    συστατικά τους. Κι αν είχαν μια δικαιολογία οι παλιές επειδή 
    ήθελαν να τα βοηθήσουν να βράσουν γρήγορα, εμείς τώρα με τις 
    χύτρες ταχύτητας δεν έχουμε καμία. Σε δέκα λεπτά μου 
    γίνονται "σύκο". Αλλά τα βάζω αποβραδίς στο νερό. Θέλει και 
    λίγο προγραμματισμό η κουζίνα... 
      Και οι παλιές  που έβαζαν σόδα την έβαζαν μέσα στο νερό που 
    τα μούλιαζαν και, όταν ήταν να τα μαγειρέψουν, τα ξέπλεναν 
    καλά. Σε καμία περίπτωση δεν τα έβραζαν μαζί με τη σόδα.
      Όσο για το ρεβυθόριζο (η κορυφαία συνταγή με όσπρια για το 
    δικό μου γούστο) εκτός από "παντρεμένο" το λέμε και "πανηγύρι" 
    γιατί εδώ στην κεντρική Εύβοια στα περισσότερα πανηγύρια 
    ρεβυθόριζο μαγειρεύουν. Μερικές δεν βάζουν λάδι στο μαγείρεμα,  
    το καίνε στο τέλος και "θερμίζουν" το φαγητό.
      Στην βόρεια Εύβοια δε, δεν το φτιάχουν με ρύζι αλλά με 
    μανέστρα, άσπρο ή κόκκινο.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Με κύμινο !
    Από: Ελενα  17 / 12 / 2007
    Αντί για ρίγανη μπορούμε να προσθέσουμε κύμινο και προαιρετικά πιπέρι καγιέν. Ταιριάζει τέλεια με γιαούρτι.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.