Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Πάπια με δαμάσκηνα
Υλικά
- 1 πάπια περίπου 2 1/2 κιλών
- 25 ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
- Ενα ξινόμηλο κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1/2 κούπα ζωμό κοτόπουλου
- 1/2 βάζο μαρμελάδα δαμάσκηνο
- 2 κουταλιές καυτερή μουστάρδα
- Λίγο βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
|
|
Προετοιμασία
Αν έχουμε χρόνο, αλατίζουμε τα παπάκια ως εξής: Σ` Ενα μεγάλο κουβά, στρώνουμε μια μεγάλη καινούργια σακούλα σκουπιδιών και βάζουμε μέσα τα παπάκια. Διαλύουμε σε ένα λίτρο νερό 1/2 κούπα αλάτι, 3 κουταλιές ζάχαρη και μισό μπουκάλι ξύδι και το αδειάζουμε στον κουβά. Προσθέτουμε παγωμένο νερό μέχρι να καλυφθούν τα πουλιά.
Βάζουμε τον κουβά στο ψυγείο (αν χωράει) και τον αφήνουμε για 5-7 ώρες.
|
Ετοιμασία
- Βάζουμε την πάπια στο ταψί, τοποθετούμε στην κοιλιά της 9 δαμάσκηνα και το μήλο ψιλοκομμένο και την αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
- Βάζουμε το ταψί στον φούρνο, ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 180, ψήνουμε για άλλη 1 ώρα, την αλείφουμε με το γλάσσο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά.
- Γλάσσο: σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα, το ζωμό κοτόπουλου, τη μουστάρδα και 1 κουταλιά βούτυρο.
- Οταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο μεταφέρουμε το παπί σε πιατέλα, το σκεπάζουμε να μην κρυώσει και αδειάζουμε το λίπος. Προσθέτουμε ¾ Κούπας κρασί και το φέρνουμε σε βρασμό και προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε από το ταψί όλες τις κολλημένες νοστιμιές.
- Δαμάσκηνα: Βάζουμε 16 δαμάσκηνα σ' ένα κατσαρολάκι με 1 κούπα χυμό και τα σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφήσουν τα δαμάσκηνα όλο το χυμό (10 λεπτά περίπου).
- Προσθέτουμε στα δαμάσκηνα το μείγμα κρασιού από το ταψί και το φέρνουμε σε βρασμό για περίπου 4 λεπτά, ή ώσπου να μείνει 1 κούπα υγρό μαζί με τα δαμάσκηνα.
Σερβίρουμε την πάπια κομμένη σε μερίδες με 4 δαμάσκηνα σε κάθε πιάτο και περιχυμένη με την ωραία πορφυρή σάλτσα, τα δαμάσκηνα και το μήλο που ψήθηκαν στην κοιλιά της.
Ταιριάζει πολύ με ρύζι ή βραστό κόκκινο λάχανο.
Καλή επιτυχία
Τη συνταγή συνιστά: Τίνα Σταύρου
|
|