Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Φύλλο για πίτες
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 νεροπότηρα νερό (όχι από κείνα τα τεράστια)
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- Χυμό μισού λεμονιού
- 300 γρ. φυτίνη ή σκληρό βιτάμ
|
|
Ετοιμασία
- Ζυμώνουμε τα 5 πρώτα υλικά ως ότου επιτύχουμε μια ζύμη πού να μη κολλά στα χέρια και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15-20 λεπτά.
- Λιώνουμε τη φυτίνη (να μη κάψει).
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και ανοίγουμε το πρώτο σε ένα μεγάλο και λεπτό φύλλο και το αλείφουμε με μπόλικη φυτίνη.
- Διπλώνουμε τις άκρες ώστε να συναντηθούν στη μέση του φύλλου και αλείφουμε ό,τι δεν έχει φυτίνη.
- Διπλώνουμε τις άλλες δυο άκρες και ξαναλείφουμε κ.ο.κ
- Συνεχίζουμε μέχρι να προκύψει μέγεθος που δεν ξαναδιπλώνεται και το τοποθετούμε σε αλευρωμένο πιατάκι και το βάζουμε στο ψυγείο. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με το άλλο κομμάτι της ζύμης.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση που θέλουμε.
- Ελέγχουμε αν έχει πήξει η φυτίνη και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε μέγεθος ταψιού 30-32.
- Το στρώνουμε στο ταψί, βάζουμε τη γέμιση, ανοίγουμε και το άλλο (λίγο μικρότερο) και σκεπάζουμε την πίτα μας.
- Αλείφουμε με γάλα ή φυτίνη και ψήνουμε σε 180- 200 βαθμούς για μια ώρα περίπου.
Είναι μια υπέροχη συνταγή φύλλου πού έχω από τη πεθερά μου.
Τη συνταγή συνιστά: η Βαγγελιώ
|
|