www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Βελουτέ κάστανου


Υλικά

  • 500 gr. ωραία κάστανα
  • 75 gr. βούτυρο
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών (ή 2 λίτρα νερό και τα λαχανικά με τα οποία θα φτιάχνατε το ζωμό)
  • 50 ml. κρέμα γάλακτος
  • 200 gr. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι



Ετοιμασία

  1. Βράζουμε τα κάστανα ώσπου να μαλακώσουν αρκετά και να μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε.
  2. Αφαιρούμε και τις δύο φλούδες, και τα βάζουμε να βράσουν σε 2 λίτρα νερό με λαχανικά και μυρωδικά (τους πάει εξαιρετικά το σέλερυ και το πράσο, μην ξεχάσετε το μπουκέ γκαρνί) δεμένα σε τουλπάνι ή δύο λίτρα ζωμό λαχανικών. Μαζί με τα κάστανα βάζουμε στην κατσαρόλα και το ψωμί.
  3. Φέρνουμε την κατσαρόλα σε βρασμό σε δυνατή φωτιά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κι αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου 40 λεπτά, μισοσκεπασμένη.
  4. Οταν είναι έτοιμη η σούπα, αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα, και περνάμε τη σούπα από σίτα (αν υπάρχουν στερεά κομμάτια τα πιέζουμε με κουτάλι για να περάσουν από τη σίτα).
  5. Επαναφέρουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο, και ανακατεύουμε καλά σε πολύ χαμηλή φωτιά να δέσουν και να ομογενοποιηθεί η σούπα.
  6. Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε τη σούπα καυτή και τη συνοδεύουμε με κρουτόν που φτιάχνουμε με βούτυρο.

Τη συνταγή συνιστά: η Τίνα Σταύρου

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή



Σχόλια επισκεπτών

  • Θέμα: Χωρίς θέμα
    Από: Έφη  2 / 2 / 2004
    Μήπως με το βούτυρο είναι καλύτερα να σωτάρουμε τα κάστανα (αφού βράσουν) καθώς και τα λαχανικά αντί να το βάλουμε στο τέλος; Στις περισσότερες σούπες έτσι γίνεται. Με το σωτάρισμα τα υλικά γίνονται πιο νόστιμα.
    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
    • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
      Από: Τίνα Σταύρου  2 / 2 / 2004
      Σε γενικές γραμμές, δεν έχεις άδικο. Ειδικά εδώ, θα σου πω τη 
      γνώμη μου, αλλά δοκίμασε και τον τρόπο σου. Νομίζω ότι το 
      σωτάρισμα, αλλάζει τη γεύση του βουτύρου. Σ` αυτή τη συνταγή το 
      βούτυρο μπαίνει στο τέλος για να διακρίνεται η λεπτή του γεύση 
      που ταιριάζει πολύ με το κάστανο. Επίσης, στο σωτάρισμα  
      χρειαζεται πολύ προσοχή για να μην κάνουν κρούστα τα λαχανικά 
      και τα κάστανα. Συνήθως σωτάρουμε για να κρατήσουν τους χυμούς 
      τους. εδώ βράζουμε για να βγούν οι γεύσεις στον ζωμό. Επιπλέον, 
      αν τελικά κάνουν κρούστα (δεν το έχω δοκιμάσει) ίσως αλλάξει η 
      υψή της σούπας. Ισως δεν είναι πια αρκετά κρεμώδης.
      Μια δοκιμή θα σε καθοδηγήσει νομίζω πιο ασφαλώς.

      [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
      • Θέμα: Re: Χωρίς θέμα
        Από: Έφη  3 / 2 / 2004
        Σωστό και αυτό. Με τον δικό σου τον τρόπο γίνεται σίγουρα πιο ελαφριά η σούπα. Σ` ευχαριστώ που απάντησες τόσο άμεσα!
        [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: Παραλλαγή
    Από: Κάλλη  16 / 3 / 2004
    Λοιπόν επιτέλους την έκανα! Αλλά δεν άντεξα να μην κάνω δικές 
    μου δοκιμές και πειράματα (άλλωστε χρησιμοποίησα πουρέ κάστανα 
    σε κονσέρβα, ώστε να μη βλαστημάω το κουραστικό καθάρισμα σε 
    περίπτωση αποτυχίας!). Ιδού τι έκανα λοιπόν, ελπίζω να μην της 
    άλλαξα τα φώτα της σουπίτσας, αλλά έλα που ήθελα να πετύχω μία 
    γεύση που μου έχει μείνει στον ουρανίσκο από τα Χριστούγεννα...
    
    Έβαλα σε ένα κατσαρολάκι μια κονσέρβα πουρέ κάστανα (περίπου 
    μία κούπα πουρές δηλαδή), μισό κύβο βοδινού, ένα μικρό ματσάκι 
    θυμάρι, μία τσιμπιά σκόρδο σε σκόνη, μία κουταλιά ζάχαρη, ένα 
    κουταλάκι κόκκινο πιπέρι γλυκό, μία τσιμπιά κανέλα και κανα δυο 
    σπόρους μπαχάρι και το ανάλογο αλάτι. Όλα αυτά τα ανακάτεψα με 
    3 ποτήρια γάλα, ώσπου να ομογενοποιηθεί ο πουρές. Πήρε μια 
    βράση, αφαίρεσα τα μπαχάρια και το θυμάρι, έτριψα λίγο πιπέρι 
    et voila! Ίσως να κοκκίνησε λίγο από το κόκκινο πιπέρι και να 
    μου χάλασε το επιθυμητό χρώμα, αλλά πραγματικά ήταν μια 
    απολαυστικότατη σούπα που κατατάσσεται στη λίστα μου των 
    φαγητών που μας προσθέτουν χρόνια, χάρη στην καταπραυντική τους 
    δράση στην ψυχή. Ευχαριστώ, Τίνα και Γιάννη!

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]
  • Θέμα: την πέτυχα!
    Από: Κάλλη  11 / 10 / 2004
    Κι άλλη παραλλαγή (δύο μερίδες):
    Έβαλα 2 κουταλιές αλεύρι να πάρει γλυκό μπεζ χρώμα σε 1 γενναία
    κουταλιά βούτυρο στο κατσαρολάκι. Έσβησα με ένα ποτήρι ζωμό και
    πρόσθεσα και ένα ποτήρι γάλα. Τα σιγοέβρασα μαζί με 3-4 σπόρους
    μπαχάρι, μια μικρούτσικη τσιμπιά κανέλα, μια πολύ κοφτή
    κουτ.σούπας ζάχαρη, λίγο αλάτι και λίγο μοσχοκάρυδο. Πρόσθεσα 10
    κάστανα, βρασμένα και λιωμένα με το πηρούνι (μου άρεσε να έχει
    κάποια υφή αυτή τη φορά), ανακάτεψα καλά, άφησα να πάρουν άλλη
    μια βράση. Έγινε ακριβώς η καστανόσουπα που ήθελα να πετύχω.
    Αρκετά πηχτή ίσως (δηλαδή με ένα ποτήρι γάλα και 5 κάστανα ακόμα
    θα έβγαινε και τρίτο πιάτο) αλλά γευστικώς ακριβώς ό,τι είχα στο
    νου. Ενθουσιάστηκα.

    [Απάντηση] | [Νέο σχόλιο ]

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.