www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Πεινιρλί


Υλικά

  • Για τη ζύμη:
    • 1 κούπα χλιαρό νερό
    • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
    • 1 αυγό (προαιρετικά)
    • 1 φλιτζανάκι γάλα
    • 1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
    • 1/2 κουταλάκι αλάτι
    • Αλεύρι σκληρό όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
    • Λίγο νισεστέ για το ταψί
  • Για την γέμιση:
    • 500 γρ κασέρι τριμμένο
    • 150 γρ κεφαλοτύρι ή άλλο αλμυρούτσικο τυρί που λειώνει
    • Λίγο γάλα
    • Βούτυρο φυτικό



Ετοιμασία

  1. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της ζύμης με σύρμα εκτός από το αλεύρι το οποίο προσθέτουμε στο τέλος λίγο λίγο.
  2. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
  3. Σκεπάζουμε την ζύμη με μια καθαρή πετσέτα και την βάζουμε σε ζεστό μέρος να διπλα-τριπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 4 μπάλες ή 6 μικρότερες, τις τοποθετούμε σε επιφάνεια αλευρωμένη με νισεστέ και τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν.
  5. Εν τω μεταξύ αναμιγνύουμε τα τυριά και τους ρίχνουμε λίγο γάλα για να νοτίσουν καλά και να μην ξεραθεί το τυρί όταν θα ψήνεται.
  6. Παίρνουμε μία-μία μπάλα την ανοίγουμε ελαφρά με τα χεριά σε μακρόστενο σχήμα.
  7. Απλώνουμε στην επιφάνεια λίγο λειωμένο βούτυρο, τοποθετούμε στο κέντρο τυρί (να είναι μπόλικο σαν βουναλάκι) και ρίχνουμε λίγο λειωμένο βούτυρο ακόμη.
  8. Στη συνέχεια γυρνάμε από πάνω τις δυο μακρόστενες πλευρές και ενώνουμε τις άκρες (αριστερά και δεξιά) για να μην φύγει η γέμιση. τώρα το πεϊνιρλί μοιάζει σαν βαρκούλα.
  9. Τοποθετούμε κάθε πεϊνιρλί στο αλευρωμένο με νισεστέ ταψί του φούρνου και ψήνουμε στους 180 C για μισή ώρα περίπου στην προτελευταία θέση του φούρνου, δηλαδή λίγο πιο κάτω από την μέση.
Σημ. το πεϊνιρλί ως γνωστό είναι ποντιακό παραδοσιακό φαγητό και ίσως σας παραξένεψε ότι στην ζύμη πρόσθεσα και ένα αυγό. Αυτό το έκανα διότι το ζυμάρι γίνεται και πιο αφράτο και πιο νόστιμο. Αν και η ίδια Ποντία ακόμη δεν έχω καταφέρει να φτιάξω το καταπληκτικό πεϊνιρλί της συχωρεμένης θείας μου. Ηθελε να κρατήσει το μυστικό της τεχνικής. Αυτό που θυμάμαι και ακολουθεί και η μητέρα μου, είναι ότι το κάθε πεϊνιρλί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο (εξ ου και οι 4 μπάλες) και με μπόλικο βούτυρο. Αφού δηλαδή το βγάλετε από τον φούρνο, ρίχνετε πάνω από την γέμιση κομματάκια βούτυρο και σερβίρετε αμέσως. Κόβετε μπουκιές από το πεϊνιρλί, το βουτάτε μέσα στη γέμιση με το βούτυρο και απολαμβάνετε.

Μπορείτε επίσης στη γέμιση να προσθέσετε κομματάκια μπέικον, ή φέτες σουτζουκιού ή ακόμη να σπάσετε και ολόκληρο αυγό. Προσωπικά τα θεωρώ υπερβολή γιατί μόνο με το τυρί και το βούτυρο είναι απίστευτα χορταστικό αλλά και βαρύ και βέβαια αλλοιώνεται η γεύση.

Γενικά δεν θα αφιερώσετε παραπάνω από μια ώρα μέχρι να μπουν στο φούρνο.
Σας εύχομαι καλή επιτυχία!!

Τη συνταγή συνιστά: η marymary

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (12)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.