Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
|
Tips &
Tricks της κουζίνας
|
Μανιάτικο σύγκλινο
Υλικά
- 1 κιλό κρέας
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 πορτοκάλι πλυμένο και μισοστυμμένο
- Νερό
|
|
Ετοιμασία
- Αφού πλύνουμε ο κρέας καλά το βάζουμε σε μία κατσαρόλα με το λάδι και αρκετό νερό (σχεδόν να σκεπαστεί) και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία.
- Κατά την διάρκεια της βράσης και περίπου στην μέση αυτής βάζουμε και το πορτοκάλι και αφήνουμε να βράσει ανάλογα με το πόσο βρασμένο το θέλουμε.
Φυλάγεται στο ψυγείο σε βάζα που κλείνουν καλά.
Γίνεται ωραίος κρασομεζές με αυγά (το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το τηγανίζουμε μαζί με τα αυγά)
Εμένα μου αρέσει με φρέσκο ψωμί όταν είναι ακόμα ζεστό.
Επειδή διάβασα κάποιες συνταγές σχετικές με σύγκλινο αλλά το σπαρτιάτικο και όχι το μανιάτικο, αποφάσισα να σας γράψω μια συνταγή με το μανιάτικο σύγκλινο καθώς και ότι διαδικασίες γνωρίζω ότι γίνονται μέχρι να το γευτούμε. Το φτιάχνουν στα μανιάτικα σπίτια ειδικά τις μέρες των γιορτών και είναι ένα αρκετά νόστιμο αλλά και πολύ παχυντικό φαγητό.
Το μανιάτικο σύγκλινο είναι κρέας χοιρινό, το οποίο έχει και λίπος και κόκκινο κρέας και από το δέρμα του χοίρου και το οποίο είναι καπνισμένο. Τώρα υπάρχει έτοιμο σε κρεοπωλεία όμως παλιά οι γυναίκες το έφτιαχναν μόνες τους.
Επαιρναν το κρέας, το αλάτιζαν με χοντρό αλάτι και το άφηναν για μια εβδομάδα (για να το ''πιάσει'' το αλάτι)
και μετά άναβαν φωτιά και έκαιγαν φασκόμηλο, χαρούπια, δενδρολίβανο και το κάπνιζαν με τον καπνό που έβγαινε (όχι στην φωτιά). Οσο πιο πολύ καπνιζότανε τόσο καλύτερο γινότανε.
Μετά έπλεναν το κρέας με ζεστό νερό καλά μέχρι να ξεμαυρίσει και να καθαρίσει από το κάπνισμα.
Τη συνταγή συνιστά: η Αρετή
|
|