www.hungry.gr  Για τους φίλους τής γεύσης.
Ταχεία αναζήτηση   Βοήθεια
Φαγητα Σάλτσες & Κρέμες Σαλάτες Γλυκά Μπαχαρικά Tips O έρωτας... | Κάβα,μπάρ
Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic


Πιάτα με κύριο υλικό:

Και συγκεκριμένα:
Τρόπος μαγειρέματος:
Επιπλέον να είναι:
Νηστίσιμο
Vegetarian
Αφροδισιακό
Πρόχειρο
Tip: Πατώντας απλώς το κουμπί παίρνετε όλα τα φαγητά
Πιάτα από την:
κουζίνα


Λεξικό όρων κουζίνας:
Αναζήτηση



Tips & Tricks
της κουζίνας

Μελιτζάνες με μπαχαρικά και βότανα


Υλικά

  • Μελιτζάνες αργείτικες
  • Σταφίδες ξανθές μουλιασμένες σε νερό
  • Ενα ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένο
  • Αρκετά φύλλα μέντας
  • Φρέσκα ρίγανη
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Μερικές σκελίδες σκόρδου
  • Αλατάκι
  • Πάπρικα
  • Μαύρο πιπέρι σε κόκκους
  • Μπούκοβο
  • Μαραθόσπορος
  • Σουσάμι ψημένο.
  • Λαδάκι εξαιρετικής ποιότητας
  • Ξύδι λευκό βαλσάμικο



Προετοιμασία

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε σε λεπτές ροδέλες.
Στη συνέχεια τις δουλεύουμε κατά το συνήθειο (για 1-2 ώρες σε αλατισμένο νερό καλά βουτηγμένες με ένα βαρύ αντικείμενο) για να ξεπικρίσουν. Τις στραγγίζουμε πολύ καλά και τις στεγνώνουμε εντελώς με πετσέτα κουζίνας. Ανάβουμε το γκριλ στο πολύ δυνατό. Απλώνουμε τις ροδέλες πάνω στη σχάρα, πασπαλίζουμε με λίγο αλατάκι και ψήνουμε τις ροδέλες χωρίς να χρησιμοποιήσουμε καθόλου λάδι. Αφήνουμε να ψηθούν καλά. Αφήνουμε μερικές ροδέλες να "καούν" ελαφρά και να πάρουν αυτή την υπέροχη γεύση της καπνιστής μελιτζάνας. Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Στο γουδάκι μας ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και τα κτυπάμε ελαφρά για να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σπάσουν οι κόκκοι τους. Πλένουμε τα αρωματικά μας βότανα, τα στεγνώνουμε πολύ καλά και τα ψιλοκόβουμε.
Εν τω μεταξύ στο αντικολλητικό μας τηγανάκι βάζουμε μπόλικο λαδάκι, και ρίχνουμε μέσα όλα τα μπαχαρικά, αλατάκι. Αφήνουμε το λάδι να ζεσταθεί καλά σε χαμηλή φωτιά αλλά προσοχή όχι να κάψει. Ανακατεύουμε το μείγμα για να αναμειχθούν οι γεύσεις. Οταν αναδειχθούν τα αρώματα των μπαχαρικών βγάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας και τις σταφίδες.
Περιμένουμε να κρυώσουν εντελώς όλα τα υλικά, είναι καλύτερα να γίνεται η ετοιμασία μια μέρα πριν.

Ετοιμασία

Τώρα, στο μεγάλο μπολ με το αρωματικό λάδι, ρίχνουμε μερικές σταγόνες βαλσάμικο, το σκόρδο λιωμένο στο ειδικό εργαλείο και ανακατεύουμε πολύ καλά με πλαστικό ή ξύλινο κουτάλι. Ρίχνουμε τα αρωματικά βότανα και τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίχνουμε και τις μελιτζάνες. Φοράμε τα γάντια μιας χρήσης και με τα χέρια ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά. Θα απολαύσετε τα αρώματα! Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί και μετά το βάζουμε σε μεγάλο βάζο φροντίζοντας να είναι οι μελιτζάνες εντελώς σκεπασμένες με το λαδάκι. Οι ψητές μελιτζάνες μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο ψυγείο για 2-3 μήνες. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ξερά αρωματικά βότανα το μείγμα μπορεί αν διατηρηθεί πολύ περισσότερο. Σερβίρισμα:Βγάζουμε το μείγμα που θα μας χρειαστεί από το ψυγείο για να πάρει θερμοκρασία δωματίου και να συνέλθει το λάδι. Στη συνέχεια μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές παραλλαγές.
Σαν μεζές: Ψήνουμε μερικές φετούλες χωριάτικου ψωμιού. Σε ένα πήλινο πιάτο απλώνουμε το ψημένο ψωμί και από πάνω ρίχνουμε τις αρωματισμένες μελιτζάνες.
Σαν πρώτο πιάτο αν το γαρνίρουμε με "φλούδες" παρμεζάνας!
Σαλάτα με πάστα: Επιλέγουμε βιδούλες, τις βράζουμε και αφού κρυώσουν πολύ καλά ρίχνουμε το μείγμα της μελιτζάνας, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Συνοδευτικό σε παϊδάκια και γενικά κρέατα μπάρμπεκιου.

Τη συνταγή συνιστά: η Ελένη X. (δικής της εμπνεύσεως)

Εκτύπωση Στείλτε τη συνταγή σε κάποιον που θα τού αρέσει...
Εκτύπωση Αποστολή


Σχολιάστε τη συνταγή | Εμφάνιση τών σχολίων (4)

Επικοινωνία | Editorial | Κεντρική σελίδα | Forum | Η δική σας συνταγή | Traffic

© Copyleft: A. Kanavouras 2001. All lefts reserved.